Izlov plave ribe

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: Izlov plave ribe

PostPostao/la Strici » 22. 08. 2008. (10:27)

Ovoga ljeta dosad, a traje i dalje. Trpovi u jadranu su zakonom zaštičeni. Sve četri vrste koliko ih ima. Odličan student nekog fakulteta u Splitu o moru, ekologija, biologija, tako nešto, uglavnom radi se o moru, ribama, i životu u moru, inače krasan dečko, učen i naučen o životu u moru, podučavan valjda i o zaštičenim vrstama. Stotine i stotine trpova su od njegovog noža stradali. Ovdje u okolici nemoš više trpa ni vidjeti, a on ih odnekud stalno donosi. Bar ih više nakon struganja ne baca u mali mandrač, jer je tu još prošle godine izbila velika svađa.
Znamo da se trp ne stavlja na udicu kad se lovi iz ruke, nego najčešće na samolovke. Znači nema mladac vremena za sportski ribolov, nego svoje fakultetski naučeno koristi nebi li bez puno gubljenja vremena pekao "oboritu" ribu na gradelama. Tako reče on ponosno na gradelama pekuči pobjeglu oradu.
Strici
Senior Member

Tip plovila: Westerly 31 Kech Volvo MD2B, Leisure 17 KK

PostPostao/la Strici » 22. 08. 2008. (10:38)

slika
slika
Strici
Senior Member

PostPostao/la ab ovo » 22. 08. 2008. (10:54)

Strici je napisao/la:Ovoga ljeta dosad, a traje i dalje. Trpovi u jadranu su zakonom zaštičeni. Sve četri vrste koliko ih ima. Odličan student nekog fakulteta u Splitu o moru, ekologija, biologija, tako nešto, uglavnom radi se o moru, ribama, i životu u moru, inače krasan dečko, učen i naučen o životu u moru, podučavan valjda i o zaštičenim vrstama. Stotine i stotine trpova su od njegovog noža stradali. Ovdje u okolici nemoš više trpa ni vidjeti, a on ih odnekud stalno donosi. Bar ih više nakon struganja ne baca u mali mandrač, jer je tu još prošle godine izbila velika svađa.
Znamo da se trp ne stavlja na udicu kad se lovi iz ruke, nego najčešće na samolovke. Znači nema mladac vremena za sportski ribolov, nego svoje fakultetski naučeno koristi nebi li bez puno gubljenja vremena pekao "oboritu" ribu na gradelama. Tako reče on ponosno na gradelama pekuči pobjeglu oradu.

Strici, ne radi smutnju!!
Trpove je zabranjeno sakupljati samo za komercijalne svrhe! (NN 76/98)
Osim toga trpove možeš ješkati na parangal pa je legalno!!!
ab ovo
Old Senior Member

Tip plovila: Učka-Yam 2t/4KS, Maestral 500-Yam 2t/6KS

PostPostao/la lupis » 22. 08. 2008. (10:59)

Razrežeš kacamarin nožem,tako da dobiješ nešto nalik na poplat od postole!Zatim to nabiješ na onaj čaval da ti ne skliže(vanjsku stranu na dasku)!
Onda uzmeš jušnu žlici,po mogućnosti ju moreš lagano nabrusit,i vučeš njome po unutrašnjosti kacamarina(poplata),te strogotine potom naješkaš na samicu ili parangal!

Jesam dobro objasnio?Mogu li predavat tu "građu" na faksu?

Evo,to je za one koji nisu o tome imali pojma,zašto bacat pare na crva kod lokalnih dilera!
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la primorac » 22. 08. 2008. (11:33)

Tanka punta ti je kad isploviš vanka desno Višnjice jedno milju dvije u pravcu Krka. Cca 400 km zračne linije od mjesta Krk na istoimenom otoku.
U mjestu Gradac na makarskoj rivijeri lijepo su izronili sve trpove i čujem da su u Japanu završili, njima je to navodno afrodizijak...
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la raptor » 22. 08. 2008. (12:10)

ab ovo je napisao/la:
Strici je napisao/la:Ovoga ljeta dosad, a traje i dalje. Trpovi u jadranu su zakonom zaštičeni. Sve četri vrste koliko ih ima. Odličan student nekog fakulteta u Splitu o moru, ekologija, biologija, tako nešto, uglavnom radi se o moru, ribama, i životu u moru, inače krasan dečko, učen i naučen o životu u moru, podučavan valjda i o zaštičenim vrstama. Stotine i stotine trpova su od njegovog noža stradali. Ovdje u okolici nemoš više trpa ni vidjeti, a on ih odnekud stalno donosi. Bar ih više nakon struganja ne baca u mali mandrač, jer je tu još prošle godine izbila velika svađa.

Strici, ne radi smutnju!!
Trpove je zabranjeno sakupljati samo za komercijalne svrhe! (NN 76/98)
Osim toga trpove možeš ješkati na parangal pa je legalno!!!

Mišljenja san da se i u ovom slučaju iskrivljuje zakon kako nama paše.Doduše ne piše da je zabranjeno puku izlovljavat isto......
Dalje ako nas recimo 1000 krene u lov trpa za najaškat parangale a ča je to nego izlov i to najvjerojatnije u komercijalne svrhe jerbo riba sa parangala(bila>)gre u restorane ili na peškariju :mrgreen:
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la Strici » 22. 08. 2008. (12:26)

E moj Raptore! Skupljati je jedno, naješkati je isto jedno. Ali svaki drugi dan desetine, pa makar to bilo i za ješku decimirati je nešto posve drugo. Kod nas u uvali i okolici nema više trpova. Jednostavno ih više nema. Kapiraš. Pa pakar se to po tebi ili bilo kome nazivalo ješkanje ili upotreba za sportske svrhe, ili zovi ti to kako hočeš, oni su ovdje za ko zna koliko vremena nestali. Uostalom kacamarine i nije ama baš ništa i ne koristi osim nekome za naješkati ama baš ničemu.
Strici
Senior Member

PostPostao/la Strici » 22. 08. 2008. (12:28)

A da bi on napunija svoju guz**u, a i ne ulovi prema silnim samolovkama i ništa značajnije, uništio je jedan dio prirode. Student o biologiji mora.
Strici
Senior Member

PostPostao/la Strici » 22. 08. 2008. (13:45)

Inače sve ja to o zakonu znam ili mogu lako doznati, i slažem se šta si napisao . Kod mene je poanta uvjek negdje drugdje.
Radi se o beskruploznom korištenju šta je dozvoljeno, a još više šta je i nedozvoljeno, a uglavnom se tako i radi. Ovdje se poentira i na studenta koji studira i zaštitu, biološku zaštitu mora, na škole, moral čovjeka i društva, na naš karakter, ili na ono šta mi mislimo da nam je.
I to da trpova ima čak 34 vrste, a ja napisao da ih ima 4, nije ni važno, puno je važnije ono šta si pisao ako nas 1000 pođe naješkavati.
Da mnogima dosađijem, znam to dobro; ali sam debelo u pravu, to znam još i bolje.
Strici
Senior Member

PostPostao/la opus » 22. 08. 2008. (13:59)

Vidis, upravo taj student koji se bavi ekologijom i prirodom bi trebao biti jednom osoba koja sa svojim strucnim misljenjem davati na tezini koje organizme treba zabraniti za izlov, a koje ne. Nece zakonodavac ici pitati ribara ili sportskg ribolovca, nego strucnjaka u tom podrucju.
I koji odgovor ce dobiti? :roll:
opus
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: A790

PostPostao/la tomi » 22. 08. 2008. (19:59)

Strici je napisao/la:E moj Raptore! Skupljati je jedno, naješkati je isto jedno. Ali svaki drugi dan desetine, pa makar to bilo i za ješku decimirati je nešto posve drugo. Kod nas u uvali i okolici nema više trpova. Jednostavno ih više nema. Kapiraš. Pa pakar se to po tebi ili bilo kome nazivalo ješkanje ili upotreba za sportske svrhe, ili zovi ti to kako hočeš, oni su ovdje za ko zna koliko vremena nestali. Uostalom kacamarine i nije ama baš ništa i ne koristi osim nekome za naješkati ama baš ničemu.

ako su trpovi nestali iz tvoje uvale, sigurno nije razlog da ih je netko vadio za naješkati parangal.
prije će biti razlog u drugim razlozima, a najverovatnije u zagađenju te uvale.
osim toga rijetki su ljudi koji vade kacamarina za ješku.
tomi
Old Senior Member

PostPostao/la DAMIR » 22. 08. 2008. (20:18)

složija bi se sa opusom jer sam i ja vidija na puno mista da je tih kacamarina gotovo nestalo. A prije su se te iste uvale skoro crnile od njih. Kad bi pogleda sa broda na dno takvih pješčanih vala,bilo je na stotine kacamarina,a sad di koji. Zagađenje? Teško jer su to uglavnom uvale daleko naselja.
DAMIR

PostPostao/la Strici » 22. 08. 2008. (20:40)

Tomi ja dobro znam o čemu pričam, dakle i zašto ih nema. Nisu ni u Japanu, gdje ih oni jedu, oni se raspadaju samo malo dalje od naše uvale, na dnu mora, ili su se več i raspali. A raspadaju se jako dugo. A kada i kako je more zaprljano i to znam jako dobro. ovdje kod nas je more čišće nego tamo gdje si ti; osim kad poneki puta struja okrene vjetru.
Strici
Senior Member

PostPostao/la tomi » 22. 08. 2008. (20:50)

Strici je napisao/la:Tomi ja dobro znam o čemu pričam, dakle i zašto ih nema. Nisu ni u Japanu, gdje ih oni jedu, oni se raspadaju samo malo dalje od naše uvale, na dnu mora, ili su se več i raspali. A raspadaju se jako dugo. A kada i kako je more zaprljano i to znam jako dobro. ovdje kod nas je more čišće nego tamo gdje si ti; osim kad poneki puta struja okrene vjetru.

znači kako govoriš, raspadaju se ili krepivaju,odnosno već su krepani(valjda sam sada dobro shvatio)prije sam pomislio da je kriv izlov od strane ljudi.
ali ako krepivaju i raspadaju se, a govoriš da zagađenje nije pitanju, onda je bolest?
ne znam šta drugo može biti.mislim da je to za se zamisliti, lanac ide dalje, a pucanje karike (trpa) vodi u druge probleme
tomi
Old Senior Member

PostPostao/la DAMIR » 22. 08. 2008. (21:12)

Neznam o čemu s eradi,ali činjenica je da ih je stvarno malo ostalo. I činjenica je da je ovo topic o plavoj ribi,ali nema veze. Vratićemo se mi gore na površinu čim obradimo stanje na dnu. :lol:
DAMIR

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 15 gostiju.