ALTERNATOR ZA TOHATSU 4 HP ČETVEROTAKTNI

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

ALTERNATOR ZA TOHATSU 4 HP ČETVEROTAKTNI

PostPostao/la lara » 30. 01. 2018. (20:18)

tohatsu-nissan-alternator-kits_0-300x300.png

Pozdrav
Molio bi pomoć oko alternatora za TOHATSU 4HP četverotaktni. Zapravo raspitao sam se u servisu koliko bi koštala njegova ugradnja i rekli su mi oko 2.000,00 kn. To mi se čini jako puno, pogotovo jer motor ima 8 godina. Alternator bi mi super došao da ne moram svako tolko puniti akomulator. Našao sam na netu alternator po puno nižoj cijeni od ove što su naveli u servisu. Priložio sam sliku.
Da li je to zaista sve što mi treba, jer mi nije jasno da ovaj komadić žice i metala može toliko koštati. Ili je alternator nešto sadvim drugo.
Nisam tu baš doma. :D
Hvala svima na pomoći.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
lara
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Učka 4,10

Re: ALTERNATOR ZA TOHATSU 4 HP ČETVEROTAKTNI

PostPostao/la lošinj » 01. 02. 2018. (12:56)

Cijena je takva jer sam prije dvije godine kupovao novi motor i tražio ugradnju.Ima izvana naručiti nešto jeftinije.Za mercury i ymahu su mislim i nešto skuplji.Ja sam ugrađivao na 9.8 ks 4t.
lošinj
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Marlin 16, Yamaha 40/70.

PostPostao/la Orut » 01. 02. 2018. (13:39)

lara je napisao/la:
tohatsu-nissan-alternator-kits_0-300x300.png

Pozdrav
Molio bi pomoć oko alternatora za TOHATSU 4HP četverotaktni. Zapravo raspitao sam se u servisu koliko bi koštala njegova ugradnja i rekli su mi oko 2.000,00 kn. To mi se čini jako puno, pogotovo jer motor ima 8 godina. Alternator bi mi super došao da ne moram svako tolko puniti akomulator. Našao sam na netu alternator po puno nižoj cijeni od ove što su naveli u servisu. Priložio sam sliku.
Da li je to zaista sve što mi treba, jer mi nije jasno da ovaj komadić žice i metala može toliko koštati. Ili je alternator nešto sadvim drugo.
Nisam tu baš doma. :D
Hvala svima na pomoći.

Nemoj se čuditi koliko šta košta . Propela yam.5 2t stoji 600 kn a na netu 15$. A sve su iz Tajvana.
Za ovaj charger posavjetuj se kod meštra, pokaži mu sliku tako da on vidi di bi to moga smistiti unutar ploče sa magnetima.
Unutra je i špula koja daje struju preko bobine na svićicu.
Orut
Senior Member

Tip plovila: drvena pasara sa kabinom

PostPostao/la Robi-ST » 01. 02. 2018. (13:40)

Lara, mislim da ti osim alternatora treba i regler koji ispravlja tu struju u istosmjernu.
za napuniti akumulator sa tako malim motorom, trebao bi na velikim okretajima voziti više sati, jer će on davati max 5 ampera. ako samo povremeno koristis barku npr. vikendom, mozda je isplativije kupit mali solarni panel od 10 ili jos bolje 20 w sa punjačem. to je otprilike 300-400 kn i napunit će ti manji akumulator do slijedećeg vikenda.

cijene svih dodatnih djelova za pente su preskupe, to je normalno, međutim svejedno mi 2000 kn izgleda previše za tako malu pentu. pokušaj negdje po oglasnicima ili servisima pronaći neispravnu pentu koja ima ugrađenu "struju", pa tako proći jetinije, ili provjeri jos jednom cijene sa nekim drugim ovlastenim za Tohatsu.
sometimes you win, sometimes you learn
Robi-ST
Old Senior Member

Tip plovila: Leisure 17, Bura 2.5R

PostPostao/la adviceneeed » 02. 02. 2018. (13:19)

Motomarine Trieste, Via del Boveto 10, pošalji im upit na mail, traži za Mercury iste konjaže i godišta (isti dio koriste Mercury, Tohatsu i Mariner) i iznenadit ćeš se kolika je razlika u cijenama originalnih dijelova... Jedino ćeš se zaletiti do Trsta po to jer ne šalju u RH. Ja sam uzimao, po 3x jeftiniji su dijelovi. Ugradnja nije problem, magnet ide dolje sa bilo kojim standardnim trokrakim izvlakačem i to je to...
Ne uzimaj one po 15$ sa istoka, neće ti potrajati.
adviceneeed
New Entry

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Shetland 610, Honda 130

PostPostao/la lara » 02. 02. 2018. (19:33)

Hvala svim na pomoći.
Malo sam proguglao i shvatio da stvari stoje još gore neog sam mislo. Moj motor je godište 2006. Alternator kit za ove motore do 2006. g bio je znatno jeftiniji. Također jeftiniji je i za motore godišta od 2011. pa nadalje.
Ja sam baš upao u najskuplju varijantu. :thumbdown:
Točno je da osim alternator kita koji košta 223 USD (to je njjeftinije što sam našao) trebam i rectifier kit koji je 102 USD.
Samo baš za moje godište motora u sklopu ovog alternator kita dolazi i nekakav metalni komad koji zovu "Flywheel Cup" i zato to još poskupljuje stvar".
Tražio sam i među polovnim dijelovima na ebayu ali nisam ništa našao. Očito je malo ovakvih motora, jer ugradnja alternatora ne ide serijski.
Šteta, mislim da bi meni, iako se radi o malom motoru, to uspjevalo puniti akomulator, jer se dnevno dok panulam vozim i po 6-7 sati, istina na malim okretajima. A potrošači su mi mali, pumpa za bazen (1,1A) i sonar (1 A).
Kako se god uzme to je neisplativa investicija.
Možda pokušati sa solarnim panelom. Samo mislim da mi panel od 20W ne bi bio dovoljno. Možda bar 30W, s time da to odmah poskupljuje stvar. Meni barka preko dana stoji na vezu cca 10 sati kada bi panel mogao biti u funkciji.
Zapravo, da li panel može puniti akomulator i dok je barka u pokretu, odnosno mislio sam dok su upaljeni potrošači (pumpa i sonar)?
lara
New Entry

PostPostao/la el passo » 02. 02. 2018. (21:11)

lara je napisao/la:Kako se god uzme to je neisplativa investicija.

Ako ti motor već ima utičnicu za poziciono svijetlo onda ti investicija košta ko kutija cigara. Kupiš grecov spoj koji ti izmjeničnu pretvori u istosmjernu i imaš punjenje akomulatora. Ja sam to napravio na marineru 25 i yamahi 40 i funkcioniralo je savršeno a ponuđači skupih kitova su mogli svoje ponude okaćiti mačku o rep
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la lara » 02. 02. 2018. (22:18)

Na žalost nema utičnicu za poziciono svjetlo.
lara
New Entry

PostPostao/la brfun » 02. 02. 2018. (22:28)

Rađe bi išao na solar,akumulator i led svijetlo.Imao sam sličan problem. Sa solarom sam prezadovoljan.
brfun
Member

Tip plovila: Elan 490

PostPostao/la lara » 02. 02. 2018. (22:34)

Od koliko vati imaš panel?
lara
New Entry

PostPostao/la brfun » 02. 02. 2018. (22:47)

40 w
brfun
Member

Tip plovila: Elan 490

PostPostao/la lara » 02. 02. 2018. (23:24)

brfun je napisao/la:40 w

Meni bi na barku stao solar najviše od 30W. Nemam baš previše mjesta.
Izračunao sam da mi potrošači (pumpa za bazen, sonar i led svjetla) dnevno troše cca 14 Ah. Barka mi je na vezu cca 10h. Ovaj izračunu se odnose na ljeto, naravno kada je i sunce najjače.
Da li bi uz panel od 30w uspio nešto dopuniti akomulator od 55 Ah? Ovako svaka 3 do 4 dana nosim akomulator doma i punim ga. Naravno trebm reći i da se radi o običnom akomulatoru za auto. Novi je, ali ne znam koliko je on pogodan za solarne panele. I da li panel može biti spojen na akomulator i puniti ga dok su potrošači uključeni?
lara
New Entry

PostPostao/la ab ovo » 02. 02. 2018. (23:37)

Lara, postavi pitanje u temi "solarni paneli". Ne prate svi sve teme.
Meni 30W puni 55 Ah gel akumulator. Šipka pol metra na boku po krmi, okvir, solarni panel + led pozicija. Potrošači: pozicija, led lampa za lignje, sonder. Zaboravio sam kad sam zadnji puta nosio punit akumulator. Na regulatoru imam četiri lampice ... kad gori samo jedna vrijeme je za punjenje doma. To se još nije dogodilo, a na moru skoro svaki dan. Spasio sam se.
ab ovo
Old Senior Member

Tip plovila: Učka-Yam 2t/4KS, Maestral 500-Yam 2t/6KS

PostPostao/la lara » 02. 02. 2018. (23:50)

ab ovo je napisao/la:Lara, postavi pitanje u temi "solarni paneli". Ne prate svi sve teme.
Meni 30W puni 55 Ah gel akumulator. Šipka pol metra na boku po krmi, okvir, solarni panel + led pozicija. Potrošači: pozicija, led lampa za lignje, sonder. Zaboravio sam kad sam zadnji puta nosio punit akumulator. Na regulatoru imam četiri lampice ... kad gori samo jedna vrijeme je za punjenje doma. To se još nije dogodilo, a na moru skoro svaki dan. Spasio sam se.

Hvala ti puno. Ovo je odlična informacija. Možeš mi samo reći koji imaš akomulator i koji regulator i gdje si ih kupio.
Vjerujem da je ovo puno jeftinija varijanta od alternatora.
lara
New Entry

PostPostao/la ab ovo » 03. 02. 2018. (00:00)

Panel i regulator kupljeni u "Solar shopu" u Omišlju. Akumulator sam dobio rabljeni od frenda, nemam pojma koji je. On je sve napravio, spojio i isprobao obzirom da ja znam samo isprazniti akumulator i upaliti svijetlo. :mrgreen: Ako slučajno dolaziš, javi se pa pogledaj kako je to riješeno.
ab ovo
Old Senior Member

Tip plovila: Učka-Yam 2t/4KS, Maestral 500-Yam 2t/6KS

Sljedeća

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.