Postao/la peroLA » 01. 02. 2018. (09:42)
moje iskustvo sa vanbrodskim motorima bazira se na malim motorima a prošireno je i na prijateljskim gliserima.. više manje se slažem sa svim napisanim... kako mi je iskustvo krenulo od malih barki kvarnerke, učke, vege, istranke sa tomos 4 koji je bio dvotaktni, primijetio sam da su ljudi počeli prelaziti na 4t kad su postali dostupniji i sa prvim verzijama su se čak neki i zeznuli jer je bilo par loših serija 4t, pa su se i vraćali na 2t... Ja sam mišljenja da je 2t kod malih motora bolji za one koji ga malo koriste i često sele, transportiraju itd., kao i za pomoćne motore, panule itd.. kod velikih 2t(40ks na dalje) upoznao sam se sa jamahom i tohatsu i mogu reći da su ok motori za gumije i glisere. 4t je po meni bolji za barke tipa vega koja se četo koristi i motor je fiksiran na barki, kao i na deplasmanicima i poludeplasmancima koji se odluče na vanjske motore, te gliserima većim od 5m. Ja koristim unutarnji dizel pa mi je vanjski samo kao pomoćni, i tu sam dobio 4t motore(Merc i Suzuki) pa samo sa njima imam iskustva, i mislim da pate jako kad stoje polegnuti u barki i kad ga rijetko koristim, znalo se desit i da plovak blokira(pa u potrebnim situacijama nebi ni upalio). Na gliseru(5m) sam koristio Honda 50 4t, i taj motor mi je bio uživancija, mir, tih, izgledao je jako pouzdan, no delikatan na gorivio i morao je intervenirati serviser... čak je na kraju i ta honda uz nekontroliranje ulja i zaribala..frendu ne meni... dok recimo jamaha 40 2t lube je jednom i potopila se i drugi dan već išla kao luda... pa bi moj rezime na temu bio za glavni motor na pd od 5m bio 4t
p.s. u svemu napisanom mislio sam na klasičan 2t a ne na neki etec najmoderniji, i jos bi dodao da sam kao mali uvjek težio čim prije na 4t jer sam bio vođen iskustvima sa motociklima, jer npr tomosići su bili jedno, ali bogami poslije 125-ice aprilije honde itd, kao 2t su ga pile, a i prsteni i klipnjače su se mijenjale jednom godišnje za razliku od 4t kamo se je mijenjalo samo ulje i filtere
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj