Postao/la mali od palube » 12. 05. 2009. (20:03)
Pa... meni, kao poreznom obvezniku se čini baš obrnuto: takvih kao ti ima previše. Dalekooo previše.
Na brodu smo u nedjelju počeli plastificiranje, ali nismo imali dosta plastike za sve. Sve u svemu, išlo je loše. Žilav je taj mat strašno... i neposlušan. Ali nema veze, ionako ta plastifikacija služi samo za neprokišnjavanje. Sve će biti pokriveno drvetom i šperpločom. Glavni majstor mi se razbolio, pa sad čekamo da mu padne tlak. (Nije zbog nas, majke mi... otprije ima problema s tlakom.)
Na red će ubrzo i bojanje trupa. Donji dio je neka stara antivegetativna boja (tvrda), a nadvodni dio valjda stara farba. Naime, na mjestima gdje smo krpali rupe, smo obrusili do plastike. Na slojevima ne razaznajem što je što, ali pretpostavljam da je tanka površina bijela farba, deblji crveni sloj ispod je šprickit, pa ispod njeg gelcoat. Što god bilo da bilo, planiram sasvim izbrusiti taj stari antifouling, pa potom grubo prekitati popravke plastike i zakrpe na rupama. Kit od talka u poliesteru mi se čini sasvim okej za to. Tvrdo kao kost i vraški drži za staru plastiku.
Nakon grubog kitanja ide brušenje (brusni papir cca 100), da se što više naruguši površina i možda skine najveći dio stare farbe. Inače, ta stara farba dobro drži za podlogu. Na tako nagrubljenu površinu ide sloj poliesterskog šprickita (na kantici je nacrtan auto, pa je to valjda autokit). Potom vodeno brušenje do sasvim glatkoga, pa dva sloja epoxi temeljne boje. Završni sloj će biti sjajni bijeli poliuretanski lak. Prije porinuća još podvodni dio u antivegetativnu boju, onu mekšu što se skida.
Pitanje: ako brod bude u moru od cca početka lipnja do cca sredine rujna (i svake godine tako), trebam li uopće antivegetativnu boju? I što se s njom događa kad je brod 9 mjeseci na suhom? Propadne li? Trebam li svake godine nanijeti novi sloj? Ako ne stavljam antifouling, hoće li trup obrasti koječime u ta cca tri mjeseca? Možda ga je dovoljno jednom u tome periodu u vodi prebrisati grubljom spužvom? Ima li netko iskustva?