Nautika Fortis 590

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Nautika Fortis 590

PostPostao/la levan » 11. 08. 2017. (19:47)

Shile je napisao/la:
el passo je napisao/la:Imam i ja dilemu. Nije baš oko 500 ccm razlike u kubikaži...iako ta razlika može biti presudna. Više sa bavim razmišljanjem dali siliti sina da se što više i bolje školuje ili da ga jednostavno ostavim na miru pa da ostane polupismen. Koja mu od ove dvije opcije može donijeti veće šanse za kasniju financijsku dobrobit ?

Prva opcija ne daje garancije o financijskoj dobiti.
Druga opcija daje garancije o dobiti u vidu sretnoga života.
A i ne možeš dijete "siliti" ... ako je u pitanju visoka škola...nema šanse da završi ako ga ne zanima...nije to sistem školovanja kao osnovna ili srednja škola gdje se stvari mogu nabubati.Ima i visoke gdje se buba ali ta ne nosi "financijsku dobit".

Bolje da ide u plastičara ili za koncesionara...

Umlati ga i tjera.j

Biti ce mu bolje kako god okreneš.
Da ne bude bude "vuci vole kad nemaš škole"
levan
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Jouet 920

PostPostao/la pecho » 31. 08. 2017. (06:53)

Pozdrav svima,

Prelazim da svog Elana 401 na brodicu od cca 6m, Fortis je ušao u uži krug. Meni je boravak na moru primarno za otići na ribe, sa ovakvom brodicom napokon i na dalje pošte. Žena i dica bi do nekih vala, pa je uvjet da novi brod mora imati wc.

Znam da je na ovu veličinu brodice to jako teško, ali vidim da je na forumu i brodograditelj pa se nadam da ce i on dati (uz ostale) komentar na ovo pitanje.
pecho
New Entry

Tip plovila: Elan T-401, T18

PostPostao/la peroLA » 31. 08. 2017. (08:14)

po meni bi stao wc između ležaja to se lako da izmijeriti pa staviš negdje u sredinu kamo je naj zgodnije... dosta malih merry fishera i ostalih malih barki ima tako riješeno.. lijepo se zatvoriš sam u kabinu digneš pregradu od kreveta obaviš i sve spremiš... meni je isto bio glavni uvjet imat wc u brodu ali ja imam mijesta iza kormila, s time da sam ja pustio polu otvoren tip tako da nemoram u ormar nego zatvorim vrata kabine i otvorim šiber... ono što je bitno da znaš ako staviš mehanički wc nemoj nikoga slušat da će smrdit ili tako nešto jer to nije istina... tebi je samo važno da visina školjke ne prelazi visinu ležaja tj. da preko wc stane pregrada da krevet bude ravan...
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la pecho » 31. 08. 2017. (09:10)

Nemam iskustva s vrstama WC-a koji se mogu ugraditi, samo znam da kemijski WC ne želim. Koje uopće opcije ispiranja postoje i gdje se onda nalazi otvor za odvod na trupu brodice, konkretno u ovom slučaju Fortisa?
pecho
New Entry

PostPostao/la peroLA » 31. 08. 2017. (10:01)

tri vrste wc-a imaš kemijski(koje nitko ne voli), ručni-manualni i električni.... znači imaš keramičku školjku i ispod je baza koja može imati ručnu ili električnu pumpu, tebi ide ručna. Znači po gotovoj nuždi ispumpaš i ispereš wc, pumpa se nalazi odmah do školjke i ima dva moda suho i mokro, sklopka uvijek stoji prebačena na suho kad se wc ne koristi, a kad pumpaš po potrebi prebaciš na mokro što ispere od vrha školjku pa na suha da se sve izbaci van... vrlo je jednostavno... i ako pumpa nakon ugradnje ide na teško fora koju sam naučio na forumu jeste ubacit dec-dva običnog zvijezdinog ulja za kuhanje i onda funkcionira sve kako treba.... dalje ti je baza spojena na ispust i usis mora preko ventila koji moraju biti ugrađeni na trup ispod vodene linije, a to ti napravi ili proizvođač ili majstor, ja sam sve sam osim što mi je majstor zabrtvio ventile jer nisam htio da se potopim... kad sam ga gledao nije ni to komplicirano koristi se neka posebna štopa i sika... za stvar napravit kako treba ventili se isto spajaju na mrežu cinkova... samo mjestio gdije će biti ventili na trupu do odabere majstor kako mu najviše odgovara, ne mora biti kod same školjke jer se ionako to spaja crijevima koje se režu po potrebi...kad se wc uopće ne koristi onda se radi sigurnosti zatvore ventili
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la pecho » 31. 08. 2017. (10:06)

Zvuči kao odlično rješenje, hvala na info!
pecho
New Entry

PostPostao/la peroLA » 31. 08. 2017. (10:19)

i ja koristim wc papir od nautčkog programa, skupi gdje je rola cca 10kn, mada su mi rekli da može neki iz lidla loše kvalitete pa kao da neće zaštropat... ali ja koristim ovaj skupi za svaki slučaj da se ne zaštropa a i ne troši se to kao doma... wc koristim stalno jer ove sezone sam preko 30dana spavao na moru
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la macro » 31. 08. 2017. (11:02)

Glavno pitanje je oces li koristit crni tank, ili ces prskat iznutrice po vali punoj kupaca?
Pitagorin poučak: 24 riječi

Molitva Oče naš: 66 riječi

Arhimedov poučak: 67 riječi

10 zapovijedi: 179 riječi

Američka Deklaracija nezavisnosti: 1.300 riječi

Američki Ustav sa svih 27 izmjena i dopuna: 7818 riječi

Propisi EU o prodaji zelja: 26.911 riječi

Smrt EU, sloboda narodu
macro
Old Senior Member

Tip plovila: Samonadokaradnja 550, Merc 90, Merc 5, mazgun

PostPostao/la pecho » 31. 08. 2017. (11:21)

Za veliku nuždu bi se naravno odvezao dalje/dublje, malu nuždu di i svi ostali kupači.
pecho
New Entry

PostPostao/la peroLA » 31. 08. 2017. (11:36)

kamo još da crni tank na ovako malom brodu... neznam kako vama ostalima ali meni na 2-3 metra dubine, malo zadimi to ispod, onda dođe i koja riba... ali već minutu poslije je ok za kupanje
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la el passo » 31. 08. 2017. (12:15)

A za pecanje ?
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la macro » 31. 08. 2017. (12:26)

pecho je napisao/la:Za veliku nuždu bi se naravno odvezao dalje/dublje, malu nuždu di i svi ostali kupači.

To je razlog zasto iman kemijski. Da ne seren po ljudima u blizini. Liti je cesto na vezu po valama guzva, brodovi su blizu, a nije mi ugodno ispustat g... po majkama i djecici sta se kupaju 2m od broda. Lako za debelog poljaka na labudu.. Isplovljavanje i vracanje radi nuzde mi nije opcija.
Pitagorin poučak: 24 riječi

Molitva Oče naš: 66 riječi

Arhimedov poučak: 67 riječi

10 zapovijedi: 179 riječi

Američka Deklaracija nezavisnosti: 1.300 riječi

Američki Ustav sa svih 27 izmjena i dopuna: 7818 riječi

Propisi EU o prodaji zelja: 26.911 riječi

Smrt EU, sloboda narodu
macro
Old Senior Member

Tip plovila: Samonadokaradnja 550, Merc 90, Merc 5, mazgun

PostPostao/la peroLA » 31. 08. 2017. (12:39)

po meni je jedini razlog jednostavnija i jeftinija ugradnja, ovo drugo su gluposti, i sve drugo je negativa vozit pun tank, pa ga praznit čistit, kemije stavljat, na maloj barki koja se ljulja, dovoljno je probat samo stavit kemijski wc u oglas pa se vidi da zovu samo kontinentalci za vikendice, ljudi to ne vole... materija izađe van zdrobljena kažem samo zadimi van u živo more i morsku struju nije to ko da se olakšaš u kadi... svi stariji brodovi imaju tako i ne treba izmišljat toplu vodu... mjesec dana živim na brodu po svugdije sam bio i nikad nisam nimao neka slaba iskustva po tom pitanju... i definitivno mi je to jedna od važnije opreme i vrijedi svake kune
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la pecho » 31. 08. 2017. (12:44)

S obzirom da smo na temi o Fortisu, pitanje je da li je netko montirao takav WC na njega i kakva su iskustva.
pecho
New Entry

PostPostao/la peroLA » 31. 08. 2017. (12:54)

iskreno ne vjerujem da je netko stavljao wc u fortisa neznam ni koliko primjeraka je prodano budući da je sve to skupa friško i novo, plus mislim da profil ljudi koji kupe fortisa radi brzine, ribičije i jednodnevnih izleta da ne trebaju wc.. još jednom sam pogledao slike fortisa u njuskalu i definitivno sam siguran da može ić wc i sigurno će ti proizvođač znat dat extra info a on će i znat dali ga je tko stavio pa da se može platit čovjeku pivu i pogledat...
peroLA
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.