Od jedrilice motornjak

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Od jedrilice motornjak

PostPostao/la josip » 10. 05. 2009. (21:52)

Takove ne treba izmišljat, imamo ih pun k....
josip
Old Senior Member

PostPostao/la mali od palube » 12. 05. 2009. (20:03)

Pa... meni, kao poreznom obvezniku se čini baš obrnuto: takvih kao ti ima previše. Dalekooo previše.
Na brodu smo u nedjelju počeli plastificiranje, ali nismo imali dosta plastike za sve. Sve u svemu, išlo je loše. Žilav je taj mat strašno... i neposlušan. Ali nema veze, ionako ta plastifikacija služi samo za neprokišnjavanje. Sve će biti pokriveno drvetom i šperpločom. Glavni majstor mi se razbolio, pa sad čekamo da mu padne tlak. (Nije zbog nas, majke mi... otprije ima problema s tlakom.)
Na red će ubrzo i bojanje trupa. Donji dio je neka stara antivegetativna boja (tvrda), a nadvodni dio valjda stara farba. Naime, na mjestima gdje smo krpali rupe, smo obrusili do plastike. Na slojevima ne razaznajem što je što, ali pretpostavljam da je tanka površina bijela farba, deblji crveni sloj ispod je šprickit, pa ispod njeg gelcoat. Što god bilo da bilo, planiram sasvim izbrusiti taj stari antifouling, pa potom grubo prekitati popravke plastike i zakrpe na rupama. Kit od talka u poliesteru mi se čini sasvim okej za to. Tvrdo kao kost i vraški drži za staru plastiku.
Nakon grubog kitanja ide brušenje (brusni papir cca 100), da se što više naruguši površina i možda skine najveći dio stare farbe. Inače, ta stara farba dobro drži za podlogu. Na tako nagrubljenu površinu ide sloj poliesterskog šprickita (na kantici je nacrtan auto, pa je to valjda autokit). Potom vodeno brušenje do sasvim glatkoga, pa dva sloja epoxi temeljne boje. Završni sloj će biti sjajni bijeli poliuretanski lak. Prije porinuća još podvodni dio u antivegetativnu boju, onu mekšu što se skida.
Pitanje: ako brod bude u moru od cca početka lipnja do cca sredine rujna (i svake godine tako), trebam li uopće antivegetativnu boju? I što se s njom događa kad je brod 9 mjeseci na suhom? Propadne li? Trebam li svake godine nanijeti novi sloj? Ako ne stavljam antifouling, hoće li trup obrasti koječime u ta cca tri mjeseca? Možda ga je dovoljno jednom u tome periodu u vodi prebrisati grubljom spužvom? Ima li netko iskustva?
mali od palube
Senior Member

Tip plovila: Pasara Kosanović 500

PostPostao/la Gaso » 12. 05. 2009. (22:12)

Pozdrav MoP,
za grubo brušenje nakon kitanja slobodno uzmi papir 60. Kad sa tim obrusiš, možeš podvodni djeo odmah obojit epoksiem, bezveze dodatno kitanje(ako nemaš nekih velikih rupa), pa tako i špric kit ispod vodene linije nije potreban ..., samo češ si napravit više posla. Kad staviš gore 2-3 ruke epoksi prajmera, to ti je u debeljini najmanje 0.5mm, tako da ne treba imat savršeno obrušeno podlogu.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la mali od palube » 14. 05. 2009. (16:18)

Gašo, tebe bi trebalo izmisliti u mom susjedstvu. Je li završni lak poliuretanski? Ili sam krivo zapamtio što su mi rekli u Hempelu?
Tražim savjet oko krmenog dijela kobilice. Ovo što je na slici prekriženo crveno više ne postoji. Rupe su obilato i dobro zaplastificirane. Zelena linija bi trebala biti linija nove doplastificirane kobilice. Došao sam na ideju da za postojeću plastiku zalijepim deblji stiropor, potom od iverala napravim kalup-šalung-oplatu (neprecizan) i u šupljine našpricam poliuretansku pjenu. Kad pjena stegne, rastavim "U" konstrukciju od iverala i skalpelom oblikujem pjenu i stiropor da dobijem željenu liniju kobilice. Preko svega onda 3-4 sloja plastike. Može li se to tako napraviti? Čime da premažem iveral da se pjena ne lijepi za njega?

slika
mali od palube
Senior Member

PostPostao/la Gaso » 14. 05. 2009. (17:11)

Završni lak onaj za iznad vodene linije je skoro uvijek poliuretanski lak.
Možda da napraviš iz kobilice neki U profil od inoxa, pa tako i zavariš sa u profilom koji ide vertikalno po krmi. U uprofil staviš stiropor, pa onda preko plastificiraš, a U profil staviš da je čvršče ako se nasukaš. Slično sa stiroporom napravaio skanap:
viewtopic.php?f=8&t=375&start=60
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la mali od palube » 19. 05. 2009. (06:37)

Izbrisalo nam postove, pa moram ponoviti najbitnije:
U nedjelju sam, u silnom nastojanju da ne padnem s bande u kokpit i da ne prolijem složenu plastiku u kantici, iskrivio koljeno. Zaboljelo je, ali nije se činilo zabrinjavajuće. Još sam sat-dva radio šepuckajući, ali oko podne više nije išlo. Dovezao sam se kući i mirovao ispred TV-a. Predveče nisam više mogao stati na nogu. Žena me odvezla na hitnu i tamo mi zamotalo i zagipsalo nogu od guze do gležnja.
Sinoć mi vrag nije dao mira i morao sam otići na brod. Je li netko vozio auto s gipsom na cijeloj lijevoj nozi? Auto, dakako, nije automatic. Nije jednostavno ni ući tako na vozačko mjesto.
No, Kruno je plastificiranje ozbiljno priveo kraju. Ponestalo mu mata. Napravljene su i šablone za prozore, kao i šablona za nosač motora. Kad završim ovaj post idem sve to iscrtati.
Prozore ću pričvrstiti vijcima. Nije mi jasno zašto moraju biti tako gusto postavljeni ti vijci.
mali od palube
Senior Member

PostPostao/la ribarica » 19. 05. 2009. (08:26)

Eto vidiš da ima Boga :lol: :lol:pa ti radi blagdanom
ribarica
Old Senior Member

PostPostao/la komarčeros » 19. 05. 2009. (08:44)

mop skini taj gips ako želiš imat zdravu nogu ,gips je samo za lomove ,to tebi triba namistit kolino ne ga zagipsat. :evil:
Hrvati iznad drugih Hrvata i time veci Hrvati od onih "drugih" po raznoraznim zaslugama, sve profesori prava, predstavnici ugnjetavanih, strucnjacu u brodogradnji, cuvaoci ribolovnih tajni, umjetnici u ocitavanju propulzije...
komarčeros
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: drvena pasara 6,5m DMB

PostPostao/la Žabar » 19. 05. 2009. (09:40)

Iskoristi taj gips za jarbolet :mrgreen:
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la josip » 20. 05. 2009. (22:50)

Pa gdje si druže zagipsani, valjda te sjebala PALATIZACIJA pa nisi znao dal trebaš doskočiti ili doskoćiti a u razmišljanju si pao i sjebao zglob. Možda ti je samo to Božja opomena. PROMISLI.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la josip » 20. 05. 2009. (22:57)

Nemoj slučajno na bolovanje pa da mi kasne primanja . Moraš sad još više raditi jer je recesija. Nemoj da čujem da si si otvorio 100 % bolovanje ( povreda na radu ) jer si javno priznao kako si i pod kojim okolnostima nastradao. Normalne ljude za takove ozljede ne gipsaju, ali si ti sigurno nešto pametovao HI HI HI....
josip
Old Senior Member

PostPostao/la mali od palube » 21. 05. 2009. (05:41)

Nema za nas obrtinike bolovanja. To ne postoji.
Inače, skinuo sam gips. Točnije, langetu od gipsa. Još u utorak. Jest da s njom manje jojkam po stepenicama, ali ipak mi je lakše bez nje. Izdržao sam dan i po.
Jučer sam kupio novu plinsku bocu, crijevo, razvodnik i regulatar pritiska. Sve skupa 700 kn. Boca je ona najmanja koja se mijenja. Mislim da je 7.5 kg. Malo je prevelika, ali smjestit ću je nekamo. S punjenjem onih kamperskih svako malo neki problemi. Ovako će bit plina za cijelu sezonu, a onda se samo zamijeni.
Brodski štednjak s tri plamenika i pećnicom bih mijenjao za onaj s dva plamenika (pa ako ima zainteresiranih...). Pećnica mi ne treba, a i tri plamenika su previše.
Izračunao sam da će me plexi za sve prozore koštati cca 2700-3000 kn. U to nisu uračunati prednji prozori na nadkabini. Oni će biti od kaljenoga stakla. U toj cijeni bi plexi bio 6 mm, UV stabilan, izrezan i s izbušenim rupama za vijke.
mali od palube
Senior Member

PostPostao/la josip » 21. 05. 2009. (09:20)

Nadam se da si u zamjenu dobio elastični zavoj ( koji se koristi u takovim slučajevima ) ili si ti na svoju ruku skinuo gips bez znanja liječnika ( za očekivati ).
josip
Old Senior Member

PostPostao/la mali od palube » 21. 05. 2009. (15:17)

Ma na svoju ruku...
Našao sam prilično dobar hladnjak na plin za 1800 kn. Od čovjeka koji ih servisira. Ima ih desetak kojekakvih za prodaju. Ovaj koji je meni zapeo za oko je širok 50 cm, visok 63 i dubok (os Z) 48 cm. Elektrolux, očuvan i očišćen. Iznutra zaista kao nov. Čovjek daje garanciju 2 godine.
Ali... mjerkao sam i mjerkao po brodu dva sata i nikako da smislim kamo da ga stavim. Imao sam i do sad na brodovima plinske hladnjake, ali manje i otvarali su se odozgo. Ovaj se otvara s prednje strane, na vratima ima nosač za boce, čak i utore za jaja. Sve kao paravi veliki hladnjak. Mogu ga postaviti na ležaj odmah na ulazu u kabinu desno, ali onda, ako želim zadržati ležaj moram svakako staviti samo kuhalište bez pećnice. Pećnicu nikad nisam imao na brodu i ne znam je li mi potrebna. S druge strane ti plinski hladnjaci su na brodu prilično mušićavi. Malo radi, pa malo ne radi. Kad ga smontiram u radionici i pustim u pogon, radi nekoliko tjedana bez greške. Ne znam smeta li mu na brodu veća okolna temperatura ili ljuljanje. Ovaj serviser kaže da se zamijene neki plinovi prilikom ljuljanja i da ga onda treba okrenuti naopako petnaestak minuta. I to sam radio prije (doduše ne petnaestak minuta). Onda opet neko vrijeme radi, pa odjednom prestane. Znalo se desiti da ujutrno nađem mineralnu napola zaleđenu, a nakon toga 2 dana ne radi.
Manji hladnjak i otvaranje odozgo znači i čuvanje hladnoće. Nije mi to važno zbog potrošnje plina (sasvim je zanemariva), nego upravo zbog te malo-radi-malo-ne-radi nezgodacije.
Eto, sad sam u sto muka. Inače ni za taj manji nemam baš neko dobro mjesto na brodu. Otvaranje odozgo traži i slobodan prostor iznad njega.
Ima li još netko plinski hladnjak na brodu i je li zadovoljan?
mali od palube
Senior Member

PostPostao/la raptor » 21. 05. 2009. (16:17)

Ma vidi ti ovu dvojicu :o koji frendovi iznenada,pacifisti :lol: :lol: :lol: još če si i u kučne posjete a samo ča krv ni potekla :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :wave: :thumbup:
raptor
Korisnik baniran

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.