SUZUKI 140

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: SUZUKI 140

PostPostao/la macro » 16. 06. 2017. (16:24)

koja je to muka živa. dat ogromnu lovu za novi motor i onda te ebe nakon mizernog broja sati.

ne mislin sad konkretno na suzuki.
Pitagorin poučak: 24 riječi

Molitva Oče naš: 66 riječi

Arhimedov poučak: 67 riječi

10 zapovijedi: 179 riječi

Američka Deklaracija nezavisnosti: 1.300 riječi

Američki Ustav sa svih 27 izmjena i dopuna: 7818 riječi

Propisi EU o prodaji zelja: 26.911 riječi

Smrt EU, sloboda narodu
Avatar
macro
Old Senior Member
 
Postovi: 2725
Pridružen/a: 07. 10. 2009. (15:07)
Lokacija: Od Brača do Pelješca
Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Samonadokaradnja 550, Merc 90, Merc 5, mazgun

Re: SUZUKI 140

PostPostao/la tehnicoo » 17. 06. 2017. (18:42)

magic je napisao/la:Više se ne gasi. Na minimumu u leru radi dobro, ništa se ne čuje, ali kad se doda gas onda se čuje lupanje. Upravo mehaničar otvara motor. Sumnja se na zatezač lanca. Vidjeti ćemo.


Ja bih išao drugim redom, naprije bi trebalo vidjeti što kaže kompjuter, ako nije bilo pregrijavanja ( i drugih kodova ) onda nije impeler i to nebi sada dirao. Lanac distrubucije mala vjerojatnost jer Suzuki ima samopodešavajući lanac u ulju i Suzuki kaže za životni vijek motora, ali što je prosječni životni vijek - čonjek danas živi u prosjeku nešto više od 70 godina a mnogi parte i ranije te tako može se to dogoditi i zatezaču ili lancu ili bilo kojem drugom dijelu. Trebalo bi čuti kako lupa, tu je iskustvo pravog mehaničara zakon ali prije otvaranja ja bih izmjerio kompresiju i prekontrolirao ventile - pravi EKG i sistematski pregled prije operacije može smanjit troškove, vjerojatno je to mehaničar i učinio. Sa znatiželjom čekam rezultat.
Avatar
tehnicoo
New Entry
 
Postovi: 55
Pridružen/a: 12. 10. 2009. (09:50)
Lokacija: Krk

Re: SUZUKI 140

PostPostao/la karamba » 18. 06. 2017. (12:38)

motonavis-rijeka je napisao/la:
egotrip je napisao/la:meni frend ima dva i prezadovoljan je,a opet toliko ih je bilo u njuskalu s puknutim blokom da neznam ni sam


> Nije pitanje što ste čuli već i od koga ste čuli, a što smo se mi naslušalim ali uglavnom ne od korisnika već od potencijalnih kupaca što im je rečeno - kako glave pucaju jedna za drugom i tako dalje.
> Motonavis prati forume i uglavnom ne reagira na priče čuo sam, rečeno mi je i tako dalje, uvjek nam je drago kada nekome mozemo pomoći, uz naše servisere nastojimo pratiti i analizirati svaku pojavu ili zapažanje.
> DF140 je svakako najintrigantniji motor na tržištu i hvale ga mnogi korisnici, razlikuje se od ostalih motora po određenim performansama za korisnike pozitivne a kod nekih izaziva glavobolje i pucanje glava, ali ne korisnika već onih koji šire krive informacije.
> DF140 spada u četverotakne motore kontrolirane kompjuterom ECM (Engine Control Modul) ili EFI (Electronic Fuel Injection). Prvi EFI motor plasirao je na tržište Suzuki bilo je to DF60/70 1998. Danas svi motori na tržištu iznad 30KS su EFI Motori a Suzuki jedini ima EFI motore od 9.9 do 20 KS sa bezbaterijskim paljenjem.
> DF140 plasiran je na tržište 2002 i doživio procvat koji traje do današnjih dana ne samo u Hrvatskoj već u cijelom svijetu.
> Četverotaktna tehnologija se razlikuje od dvotaktne klasične tehnologije po mnogočemu ali i jednom bitnom faktoru a to je viša radna temperatura.
> Danas svi četverotaktni vanbrodski motori (kao i automobilski motori) imaju istu tehnologiju ali Suzuki na vanbrodskim motorima od 70 ks na više ima jednu specifičnost- usporednu prednost- a to je izmaknuta pogonska osovina u odnosu na radilicu i time je pomaknuto težište motora više u čamac ali što je najbitnije povećan je omjer prijenosa radilica- propelerna osovina konkretno kod Suzukija 70-140 2.59: 1 daleko najviše u klasi, veći promjer propelera, manje proklizavanje, manje vibracije i tako dalje. Neću više o tehnici ali ako nekog nešto zanima vrata Motonavisa širom otvorena.
> Idemo na problem pucanja glava.
> Povišena radna temperatura i uvjeti korištenja kod svih brendova izazivaju povećano sakupljanje kamenca. Jedan serviser u Rijeci (nije bio Suzuki serviser) prije 7 ili 8 godina razradio je ispiranje kanala hlađenja određenom kiselinom i prodavao smjesu za ispiranje. Motonavis nije to prihvatio jer se radilo o kiselini, a neki i danas vole isprati kanale sa razređrenom solnom kiselinom što Motonavis ne preporuča. Neki seviseri preporučaju nakom određenih sati skinuti glavu i očistiti što je daleko prihvatljivije od kiseline.
> Zašto dolazi do povećanog skupljanja kamaenca?
> Kod svih motora dolazi do sakupljanja kamenca kod četverotaktnih više kao prvo zbog više radne temperature, zbog gašenja vrućeg motora bez da se ostavi da odeđeno vrijeme radi na minimumu, ali nažalost i zbog krivo odabranog propelera. Neki misle da ako stave veći korak da će manje trošiti goriva ali zanemaruju da će u određenim uvjetima preopteretiti motor. Usporedimo li to sa mjenjačom auta ako vozimo po ravnom u četvrtoj i tako nastavimo na uzbrdici primjetiti ćemo da temperatura motora raste. Korak propelera je kompromis ali je i imperativ da okretaji bude u radnom području motora pod punim opterećenjem, ja bih osobno preporučio da bude kod normalnog opterećenja u gornjoj polovici ili četvrtini radnog područja.
> Prvi problemi javili su se na Hvaru, motori nisu redovio održavani kod ovlaštenih servisa niti po preporuci proizvođača redovito ispirani slatkom vodom. Da nisu ispirani nama je to bilo razumljivo jer su uslovi takvi da je to skoro i nemoguće, tražili smo rješenje zajedno sa serviserima i moramo biti iskreni i zahvalan jednom vlasniku DF140 koji e odradio oko 2000 sati uz redovito ispiranje sa IVERO CLEANER-om i opet je uzeo Suzuki DF140 a i jednom čarterašu isključivo sa Suzuki motorima koji je koristio sredstvo za veš mašine i nikada nije imao nijednu puknutu glavu niti problema sa kamencem, Posebno smo zavalni serviserima koji su se aktivno uključili u ispitivanju i javljanu rezultata.
> Da puno ne pričam
> Kamenac blokira cirkulaciju u normalnoj morskoj vodi (otoci) nakom 600 sati rada a u bućatoj vod nakom 900 sati rada, naravno da ovisi o mnogom faktora.
> Kad jednom kamenac blokira cirkulaciju jedino riješenje je mehanički očistiti kanale. Naša preporuka bila bi najkasnije na 300 sati zamjeniti impeler jer je kolanje rashladne vode uvjet dobrog hlađenja u isto vrijeme izvršiti ispiranje IVERO CLENERO-om.
> Jedan od značajnih faktora u iskorištanju motora je i ikvaliteta goriva, voda u gorivu je bio jedan od čestih uzoraka nepravilnog rada motora. Svi suzuki motori ispručuju se sa original Suzuki filter/ separator goriva, a najnovija generacija DF140A ima kompjutersku kontrolu vode u gorivu tako da ako vlasnik zaboravi kontrolirati separator goriva kompjuter će upozoriti na prisutnost vode u gorivu.
> Sve nove generacije motora su Lean Burn dakle potrošnja DF140A je manja za oko 15% od potrošnje DF140.
Valja napomenuti da svi Suzuki motori iznad 40 ks za distribuciju koriste lanac u ulju sa automatskom natezačem tako da imaju veliku trajnost u odnosu na zupčasti remen.

> Rado stojimo na raspolaganu za dodatne informacije ali ne odgovarao na konkretna pitanja ili primjedbe uz koje nije naveden serijski broj motora.

Neznam dal sam dobro shvatio, nakon 600 sati skidat glavu i čistit kamenac na motoru od 12 000 eur?, toliko sati napravim u sezoni?, jel se šalite ili šta, rastavit nov motor pod garancijom?
Svašta sam čuo al ovo je vrhunac, šta nenapravite kiler sq slatkom vodom koji hladi motor a slana nek hlafi kiler, mi smo kupci a ne magistri strojari, činjenica je da više manje svi ti motori su definitivno precijenjeni a raspadaju se svi redom, obično odmah nakon garancije
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
Avatar
karamba
Old Senior Member
 
Postovi: 3313
Pridružen/a: 07. 06. 2008. (11:09)
Lokacija: krk
Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: 2bakan5 yam 40,60 ,galeon475yam70,sessa100

Re: SUZUKI 140

PostPostao/la dimulius » 19. 06. 2017. (06:55)

meni se to isto cinilo ali nisan tija dolivat ulje na vatru
krivac je iskljucivo los dizajn motora (unutrasnji da ne bude zabune), a dodatno i oznaka od 140ks zbog koje se ovaj neveliki motor stavlja na puno teze brodove nego sta bi triba
(pa onda radi pod pojacanim opterecenjem te se vise grije i dodatno je podlozan talozenju kamenca)
Avatar
dimulius
Old Senior Member
 
Postovi: 2308
Pridružen/a: 27. 10. 2010. (22:20)
Lokacija: Split
Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

Re: SUZUKI 140

PostPostao/la el passo » 19. 06. 2017. (08:46)

Text je poduži, pa ko će sve to čitati...je li ;)

Napisano je da kamenac može zaštopati kanale nakon 600 sati rada i da je tada potrebno mehaničko čišćenje...dakle skidanje glave. Ona sitnica koju ste previdili a može za posljedicu imati ono što ste pročitali je preporuka da se nakon 300 sati rada motor ispere ivero cl. Ako uzmemo da ivero ukloni kamenac, nakon 600 sati neće biti potrebe skidati glavu jer je motor redovno servisiran. Jedino će trebati ponoviti čišćenje ivero cl. ( svakih 300 sati )
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
Avatar
el passo
Old Senior Member
 
Postovi: 5575
Pridružen/a: 19. 09. 2011. (22:38)
Lokacija: Pula
Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

Re: SUZUKI 140

PostPostao/la magic » 19. 06. 2017. (09:45)

Evo upravo mi je javio mehaničar da je problem bio u peti. Raspao se jedan ležaj. Peta je iz nekog razloga ostala bez ulja, možda neki semering. Sad čekam popis dijelova. Ovo je manje zlo nego da je nešto u motoru. Hvala svima na informacijama.
Avatar
magic
New Entry
 
Postovi: 82
Pridružen/a: 08. 06. 2009. (14:57)
Lokacija: Rovinj

Re: SUZUKI 140

PostPostao/la karamba » 19. 06. 2017. (10:26)

el passo je napisao/la:Text je poduži, pa ko će sve to čitati...je li ;)

Napisano je da kamenac može zaštopati kanale nakon 600 sati rada i da je tada potrebno mehaničko čišćenje...dakle skidanje glave. Ona sitnica koju ste previdili a može za posljedicu imati ono što ste pročitali je preporuka da se nakon 300 sati rada motor ispere ivero cl. Ako uzmemo da ivero ukloni kamenac, nakon 600 sati neće biti potrebe skidati glavu jer je motor redovno servisiran. Jedino će trebati ponoviti čišćenje ivero cl. ( svakih 300 sati )

300 sati napravim u 2 mjeseca, i po tome bi trebao usred sezone, vadit brod skidat termostat, vadit nogu i prat motor, to je tragedija današnje mehanike, velika tragedija!! To bi zakon trebao regulirat, kad dođeš u dučan sa 100 000 kn u gotovini kupitnov motor, da ti trgovac kaže da za mjesec dana moraš doč brodom nazad na servis da ga rastave i drkaju po njemu, obično ekipa na praksi a ako ne dođeš da če puknut glava i da možeš motor bacit u smeče.
Nije mi jasno kako to uopče funkcionira
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
Avatar
karamba
Old Senior Member
 
Postovi: 3313
Pridružen/a: 07. 06. 2008. (11:09)
Lokacija: krk
Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: 2bakan5 yam 40,60 ,galeon475yam70,sessa100

Re: SUZUKI 140

PostPostao/la dimulius » 19. 06. 2017. (10:57)

el passo je napisao/la:Ona sitnica koju ste previdili


Nesricho ;)
Nista ja nisam previdija i virujen da to ciscenje sa iverom stvarno pomaze.

Pitanje je:
- je li to ciscenje iverom nesto sta je predvidjeno po servisnoj knjizici (i servisnim intervalima) ili se do toga doslo vise manje slucajno nakon sta su vec neki motori otisli u skovace?

Ako suzuki u svom manual-u stvarno to prepisuje kao redovno servisnu mjeru onda svaka cast.
Ukoliko je ovo drugo, onda je to vec druga prica koja ukazuje da su izbacili na trziste motor koji nije dobar i koji ce nakon 600 sati rada prestat radit usprkos redovnom servisiranju (i postivanju onoga sto pise u servisnom manual-u).

Kakva je situacija sa 150-kom? Pati li i ona od istog problema?
Avatar
dimulius
Old Senior Member
 
Postovi: 2308
Pridružen/a: 27. 10. 2010. (22:20)
Lokacija: Split
Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

Re: SUZUKI 140

PostPostao/la tehnicoo » 22. 06. 2017. (10:32)

karamba je napisao/la:
el passo je napisao/la:Text je poduži, pa ko će sve to čitati...je li ;)

Napisano je da kamenac može zaštopati kanale nakon 600 sati rada i da je tada potrebno mehaničko čišćenje...dakle skidanje glave. Ona sitnica koju ste previdili a može za posljedicu imati ono što ste pročitali je preporuka da se nakon 300 sati rada motor ispere ivero cl. Ako uzmemo da ivero ukloni kamenac, nakon 600 sati neće biti potrebe skidati glavu jer je motor redovno servisiran. Jedino će trebati ponoviti čišćenje ivero cl. ( svakih 300 sati )

300 sati napravim u 2 mjeseca, i po tome bi trebao usred sezone, vadit brod skidat termostat, vadit nogu i prat motor, to je tragedija današnje mehanike, velika tragedija!! To bi zakon trebao regulirat, kad dođeš u dučan sa 100 000 kn u gotovini kupitnov motor, da ti trgovac kaže da za mjesec dana moraš doč brodom nazad na servis da ga rastave i drkaju po njemu, obično ekipa na praksi a ako ne dođeš da če puknut glava i da možeš motor bacit u smeče.
Nije mi jasno kako to uopče funkcionira



karamba karamba
Najprije zahvala magic-u na informaciji i iskrenosti, da su svi takvi ovaj bi forum puno više vrijedio, ali takvi smo kakvi smo . Sigurno je došlo do propuštanja na semeringu to može biti zbog starosti ali vjerojatnije zbog namotanog ribičkok najlona, kada dođe malo mora u petu pogotovo ako motor ne radi svaki dan onda će brzo doći do oštećenja zato je preporuka na svakom servisu zamjeniti ulje u peti.
a sada karamba
a šta da kažem na taj komentar koji je očiti primjer nepoštivanja uputa proizvođača i nepoznavanja tehnologije, koliko je meni poznato svi brendovi preporučuju zamjenu impelera nakom 300 sati ili tri godine dakle nakom 300 sati rada i usred sezone motor mora vani i peta se mora skidati i dok je peta skinuta može se vršiti ispiranje. Zašto 300 sati ili 3 godine, guma stari a i pod opterećenjem gubi svojstva, kad izgubi svoje performanse slabije gura vodu kroz sistem i još jedan razlog više za nakupljanja kamenca. Ulje u peti rok uglavnom 200 sati mislim da je 300 sati prekasno ali i tada bolje nego kasnije, kada kasnije ? Zapravo tko želi da mu motor dugo i dobro radi svakih 100 sati servis i zamjena ulja u motoru i peti, tko maže taj vozi.
Kiler ili zatvoreni sistem hlađenja genijalna ideja, razmisli i predloži riješenje, ja riješenje ne vidim.
Znam da je teško čitati, još teže pisati ali je vrlo korisno pročitati uputstvo bilo kojeg uređaja i što više slijediti preporuke iz uputstva, ako to učinite ustanovit ćete da svi brendovi preporučuju -nakom uporabe u prljavoj ili morskoj vodi ispirati slatkom vodom- i svi motori imaju priključak za ispiranje -zašto? jer ako je mala naslaga slatkom vodom se lako ispere ali tko to može ? zato je IVEROCLEANER ili neko drugo sredstvo dobro pomoćno riješenje. Nemojmo zanemariti da je kod nas zbog najma intenzivna uporaba kažimo oko 300 sati godišnje a privatno prosječno vjerojatno oko 60 sati godišnje, dakle 10 godina 600 sati.
Malo sam zagnjavio ali takav sam kakav sam.
Avatar
tehnicoo
New Entry
 
Postovi: 55
Pridružen/a: 12. 10. 2009. (09:50)
Lokacija: Krk

Re: SUZUKI 140

PostPostao/la magic » 23. 06. 2017. (15:25)

Ulje u motoru i peti mjenjam svaku godinu i opet se ovo desilo. Valjda je to tako moralo biti. To me kosta 6.500 kn u djelovima. Necu vam ni reci sto prolazim s rezervnim djelovima jer ne zelim prepucavanja ovdje jer sam negdje ovdje vec citao zalopojke pa ne bih volio ponavljati. Samo cu reci da se situacija nije popravila. Kupac je uvijek u krivu.
Avatar
magic
New Entry
 
Postovi: 82
Pridružen/a: 08. 06. 2009. (14:57)
Lokacija: Rovinj

Re: SUZUKI 140

PostPostao/la magic » 30. 06. 2019. (16:14)

Evo me opet s problemima nakon tocno 2 godine. Odmah na pocetku da napomenem da je motor redovno servisiran. Servisirao sam ga sad prije 3 tjedna (ulju, filter, ulje u peti, impeler, cinkovi). Ima svega 320 sati rada i jucer upalim na povratku, dam gas, upali se alarm ulja, ugasim i imam sto vidjeti. Iza barke velika mrlja ulja, otvorim poklopac, a na dnu puno ulja. Probao sam doliti litru i upaliti i sve popilo i ispustilo. Izgleda nesto puklo (ulje, karter,...) nemam pojma sto. Pozvao prijatelja i doteglio me u luku. Sutra vadim van i nadam se da je nesto banalno, ali nisam bas optimist. Sezona bi mogla biti upropastena. Probao sam malo guglati ali nigdje nisam nasao na ovaj problem. Mozda se netko od forumasa s tim sretao pa da me malo utjesi :D .
Javim kad budem imao tocne informacije.
I opet ovo postam da bih pomogao sebi i drugima, a ne da izazivam polemike.
Avatar
magic
New Entry
 
Postovi: 82
Pridružen/a: 08. 06. 2009. (14:57)
Lokacija: Rovinj

Re: SUZUKI 140

PostPostao/la magic » 01. 07. 2019. (18:27)

Otkriven kvar. Hladnjak ulja puknuo. Ocito je to bilo jako problematicno jer to vise ne montiraju na motore iza 2011. godine.
Avatar
magic
New Entry
 
Postovi: 82
Pridružen/a: 08. 06. 2009. (14:57)
Lokacija: Rovinj

Re: SUZUKI 140

PostPostao/la magic » 06. 07. 2019. (11:00)

Rjeseno :)
Avatar
magic
New Entry
 
Postovi: 82
Pridružen/a: 08. 06. 2009. (14:57)
Lokacija: Rovinj

Re: SUZUKI 140

PostPostao/la stan » 08. 07. 2019. (13:48)

Pozdrav,

ako nekom trebaju rezervni dijelovi za Suzuki motore povoljnije može me kontaktirati.
Avatar
stan
New Entry
 
Postovi: 63
Pridružen/a: 20. 01. 2010. (08:46)
Lokacija: Pula
Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: leidi 6 m 150 ks

Re: SUZUKI 140

PostPostao/la SEA » 22. 07. 2019. (09:05)

Za cistit kamenac vrhunsko srestvo a ne nagriza gumu,samo treba cinkove izvadit ako su u hladnjacima
To je KM30 saponia Osijek 5l 125kn

Vidi kako ocisti hladnjake da nije ovdi fatura s slikama stavio bi prije I posli ciscenja sliku hladnjake..
Avatar
SEA
Senior Member
 
Postovi: 762
Pridružen/a: 05. 07. 2009. (16:51)
Lokacija: ST
Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: ACM 38 excellence 2 x yanmar 4lha-ste

Prethodna

Natrag na Benzinci

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

cron