Dobra večer!
Nakon 6 godina plovidbe bez bowthrustera, ovaj put sam ga odlučio ugraditi i sad vidim da je to bila vrlo dobra odluka.
Za sve one koji se još uvijek misle,postavio sam par slika i u kratkim crtama ću pokušati objasniti što samo radili:
Prvo smo odabrali odgovarajuću snagu pramčanog potisnika (bowthrustera) prema dužini broda.Za Betinu 700 je preporuka 1.5 kW,ali sam ja odlućio ugraditi jači model od 2.2 kW (3 ks).
Zatim smo pregledali pramac broda i vodenu liniju pa smo utvrdili da tunel od 125 mm bi najbolje odgovarao za ovaj brod.Namjerno nisam oprao dno broda da se vidi aktualna vodena linija,a ne ona koja je označena.To je ključna stvar za pravilno pozicioniranje tunela potisnika.
Prije probivanja rupe upozorio sam meštra da je ovo Betina,ona koju je Bobi radio, i da bi mogao imati problema zbog čvrstoće i kvalitete materijala.Odgovor koji sam dobio bio je "Lako ćemo,ništa se vi ne brinite!"
Nakon 20 minuta bušenja meštar je shvatio o čemu sam govorio.
Najdeblji dio iznosi 23 mm, a onaj uži 18 mm.Svrdlo se totalno istupilo,a izgled meštrovog lica mi govori da se sada kaje što je pristao na ovaj posao.
Plastičari su napravili hidrodinmički oblik oko tunela koji sprječava mlaznice mora od ulaska u tunel uslijed kretanja broda. Ovo je obavezna stvar koju morate napraviti!
Kabel od 95 mm2 koji se spaja na kleme od akumulatora do elektro motora pramčanog potisnika.
Joystick na komandnoj ploči.
Elektro motor u provi.
Ukupna cijena ugradnje me koštala oko 17 000 kuna.
Zbog sve manje prostora u lučicama i slabim manevarskim sposobnostima poludeplasmanskih plovila pri manevriranju ugradnja bowthrustera je vrlo dobra investicija.
Alternativa ovome je ugradnja većeg lista kormila koji će poboljšati manevarske sposobnosti ali će plovidba pri večim brzinama biti osjetljiva i na najmanji pomak kormila.