Betina 700

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Betina 700

PostPostao/la bsunjic » 08. 04. 2017. (19:36)

Dobra večer!

Nakon 6 godina plovidbe bez bowthrustera, ovaj put sam ga odlučio ugraditi i sad vidim da je to bila vrlo dobra odluka.

Za sve one koji se još uvijek misle,postavio sam par slika i u kratkim crtama ću pokušati objasniti što samo radili:

Prvo smo odabrali odgovarajuću snagu pramčanog potisnika (bowthrustera) prema dužini broda.Za Betinu 700 je preporuka 1.5 kW,ali sam ja odlućio ugraditi jači model od 2.2 kW (3 ks).
Zatim smo pregledali pramac broda i vodenu liniju pa smo utvrdili da tunel od 125 mm bi najbolje odgovarao za ovaj brod.Namjerno nisam oprao dno broda da se vidi aktualna vodena linija,a ne ona koja je označena.To je ključna stvar za pravilno pozicioniranje tunela potisnika.

Prije probivanja rupe upozorio sam meštra da je ovo Betina,ona koju je Bobi radio, i da bi mogao imati problema zbog čvrstoće i kvalitete materijala.Odgovor koji sam dobio bio je "Lako ćemo,ništa se vi ne brinite!"

slika

Nakon 20 minuta bušenja meštar je shvatio o čemu sam govorio. :shock: :D

slika

Najdeblji dio iznosi 23 mm, a onaj uži 18 mm.Svrdlo se totalno istupilo,a izgled meštrovog lica mi govori da se sada kaje što je pristao na ovaj posao. :)

slika

slika

slika

Plastičari su napravili hidrodinmički oblik oko tunela koji sprječava mlaznice mora od ulaska u tunel uslijed kretanja broda. Ovo je obavezna stvar koju morate napraviti!

slika

slika

slika

Kabel od 95 mm2 koji se spaja na kleme od akumulatora do elektro motora pramčanog potisnika.

slika

Joystick na komandnoj ploči.

slika

slika

Elektro motor u provi.

Ukupna cijena ugradnje me koštala oko 17 000 kuna.

Zbog sve manje prostora u lučicama i slabim manevarskim sposobnostima poludeplasmanskih plovila pri manevriranju ugradnja bowthrustera je vrlo dobra investicija.

Alternativa ovome je ugradnja većeg lista kormila koji će poboljšati manevarske sposobnosti ali će plovidba pri večim brzinama biti osjetljiva i na najmanji pomak kormila.
bsunjic
New Entry

Lokacija: pola godine u Splitu,a ostalih pola svugdi po svitu
Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Betina 700, Nanni 155 ks

PostPostao/la bajica » 09. 04. 2017. (22:28)

bsunjicu, prvo da ti se ovom prilikom zahvalim na fenomenalnim video uradcima iz drugog topica.
drugo, je li ploviš na ovoj ''gudi'' iz tvog avatara?
bow thruster je super stvar. tvoj izvještaj na nivou-kao i obično.
wearing shoes with no socks in cold weather
bajica
Member

Tip plovila: SAGA 26LS / Yanmar 4JH2-DTE 88Ks

PostPostao/la dimulius » 10. 04. 2017. (07:46)

bsunjic
pohvale poslu i pogotovo pohvale bubiju na debljini trupa koja je stvarno mocna :thumbup:
dimulius
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la macro » 10. 04. 2017. (07:50)

Jel tunel isto izliven od stakloplastike?

Koliko konja ima taj motorin, cudi me da ne ide na benzin :mrgreen:
Pitagorin poučak: 24 riječi

Molitva Oče naš: 66 riječi

Arhimedov poučak: 67 riječi

10 zapovijedi: 179 riječi

Američka Deklaracija nezavisnosti: 1.300 riječi

Američki Ustav sa svih 27 izmjena i dopuna: 7818 riječi

Propisi EU o prodaji zelja: 26.911 riječi

Smrt EU, sloboda narodu
macro
Old Senior Member

Tip plovila: Samonadokaradnja 550, Merc 90, Merc 5, mazgun

PostPostao/la bsunjic » 16. 04. 2017. (20:10)

Sretan Uskrs svim forumašima koji slavite! Mira,zdravlja i sreće Vam želim!

Prije par dana sam išao isprovati friško urgađeni bowthruster i htio sam napraviti par snimaka isplovljavanja sa i bez pomoći ovog korisnog uređaja. Nažalost, kolegine snimke s mobitela mi se nisu dopale pa ću to napraviti sa dronom,prvom prilikom kad sve vratim s broda.Ne prije kolovoza.

slika

Iz prijašnjih snimki svoje lučice jasno se vidi da pri isplovljavanju imam manje od jedne dužine manevarskog prostora svojega broda,a i konopi suprotnog broda su postavnjeni tako da je velika mogučnost da mi završe pod propeler.Mana skoro pa svih brodova je da ne reagiraju na plovidbu krmom i otklon kormila uopće ne izbija krmu prvih par metara. Zbog toga je ugradnja bowthrustera bila jedina razumna opcija.Za vrijeme bonace,uz pomoć mezomarinera i jednog iskusnog mornara ovaj manevar oupće ne bih bio neki problem ali to su ipak idealni uvjeti koje ponekad i nemam.

Hvala bajici što mu se sviđaju moji filmovi sa đite.Dok sam ih snimao nisam imao okvirnu sliku kako bi trebali izgledati al eto, nešto je ispalo od svega toga.Inače plovim već 15 godina na VLCC tankerima.

Zahvaljujem se i dimuliusu i ako može jedna mala ispravka.Prvu Betinu je napravio Bogoslav Pavlović Bobi,u kojeg sam kupio svoj brod.Poslije je kalup prodao Bubiću,vjeravatno Bubiju kojeg spominjete.Nadam se da je Bubićev tim zadržao istu razinu kvalitete broda i iskreno mu želim puno uspjeha u prodaji.

Zaboravio sam napomenuti da je tunel isto naliven od stakloplastike prije nego je propleler thrustera bio ugrađen.

P.S.

Neka mi admin ne zamjeri ali jednostavno moram reagirati.

Iz prošlih postavljenih postova koji su naknadno obrisani od strane admina netko je predložio da bi se trebala uvesti naknada za pretrpljene duševne boli zbog buke koju thruster proizvodi.Molim ga da mi u PP pošalje svoj žiro račun da pravovremeno izvršim uplatu.300 kuna mjesečno ako se ne varam? :thumbup:

Šala mala :D
bsunjic
New Entry

Lokacija: pola godine u Splitu,a ostalih pola svugdi po svitu
Tip plovila: Betina 700, Nanni 155 ks

PostPostao/la dragi7 » 16. 04. 2017. (20:52)

Bravo na postovima i slikama sve odrađeno po zanatu.A kad imaš ovakvu situaciju sa vezom onda ti je to bilo neophodno.A što se tiće pitanja jeli tunel od stakloplastike mislim da se to dobije u setu kad kupuješ truster.A sto se tiće debljine plastike u provi fasciniran sam.Ne znam dali to ima i ova Bubičeva.Daj Bože.Inače kiristim priliku da zaželim Sretan Uskrs :wave:
Rado informiram ali ništa ne sugeriram
dragi7
Senior Member

Tip plovila: Adriatik 790 IMR M33/T Bajbot 3m Yamaha 5ks

PostPostao/la roko st » 17. 04. 2017. (17:36)

Ajde Bojane sta uopce reagiras na ove besmislene komentare. Napisi i obisi koju sliku ako smatras da trebas i imas volje,postavi pitanje ako te nesto zanima i to je to.
Iskljucivo tome forum i sluzi,a ove komentare sta im tu nije misto uopce i ne registriras i to je to. Susid :wave:
Zivili...
roko st
Member

Tip plovila: onedin 630+,mercedes 300d

PostPostao/la som » 17. 04. 2017. (19:53)

bsunjic je napisao/la:slika
:D

Iz svega ovog vidljivo je da je na djelu stari običaj a to je da je brod na mistu koje mu ne odgovara tj. da je brod veći od veza na kojem je vezan. Tu ne pomaže ni iskusan mornar, ni mezzomarinero a bome ni ugradnja trastera. I onda svi galame da je tema sj...a. Nije, nego je brod na ne pripadajućem mistu. I ja bi veza brod od 9 metri ali me j..e dužina veza. Jedno je ugradnja trastera a drugo je veličina veza.
Ako ne će Lupis ja ću ti dati broj svog tekućeg. Istina uvijek na kraju ispliva na bilo koji način.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la bajica » 17. 04. 2017. (20:25)

ne znam koliko imaš godina. ja plovim od 1985. zapovjednik sam postao 1996. manovra sam sa brodovima raznih veličina (multipurpose, ferry, hopper dredger, feeder container,radio na seizimičkim kablovima u vožnji, itd) remorkere sam vidio na razglednici. i tvrdim da je bow thruster izvrsna stvar, kao i bilo što drugo što može pomoći, pa makar i ponekad , da se brod veže sigurno. naročito ako si sam na barci.
možda sam za tebe neiskusan. nebitno.
vidi u splitskog acy-ja koliko ima mista ta za uć/izać. na većini vezova.bez šponde ne ide, ni po bonaci.
eto, nisam izdrža uvatit se na baketinu. arogancija umotana u ''veliko znanje'' (a tko zna ne može biti arogantan, jer zna koliko ne zna) je nešto što ne podnosim.
wearing shoes with no socks in cold weather
bajica
Member

Tip plovila: SAGA 26LS / Yanmar 4JH2-DTE 88Ks

PostPostao/la Estium » 17. 04. 2017. (21:16)

Bowthrustrer je odlična stvar, bolje ga je imati nego ne imati. Bez obzira oćeš ga koristiti svakodnevno ili ponekad. Liti se pogotovo dolazi u situacije da oćeš ući u nepoznati porat, tražeći vez, i može se doći u nezgodnu situaciju di više lakog povratka nema, a sa bowthrusterom bi situacija bila lako rješiva. I opet se lako vidi dali brodicom manovra maritimo ili ne. Namjerno neću dilit ljude po nikakvim drugim osnovama, jer vidio sam i čeha dobroh maritima kao i bodula nikakovih maritima.
Estium
Member

Tip plovila: Patrol 690

PostPostao/la pasara zadar » 17. 04. 2017. (21:30)

bajica je napisao/la:zapovjednik sam postao 1996. manovra sam sa brodovima raznih veličina (multipurpose, ferry, hopper dredger, feeder container,radio na seizimičkim kablovima u vožnji, itd)

Kakve reference. :Other14: :Other14:

Inače, na ovome spomenutome vezu je tisno, ali ništa neobično. Tu nije problem izać, samo se navučeš na livi brod koliko možeš i onda se okričeš gason naprid i kormilon sasvin livo, čak ga ne triba vraćat u sredinu dok brod nije vanka. Šteta jedino šta izboj nije na pomoć...
pasara zadar
New Entry

Tip plovila: pasara 6m, fariman

PostPostao/la dragi7 » 17. 04. 2017. (21:49)

bšunjić filmići su ti praznik za oči samo nastavi.Uživam gledat.Meštre svaka čast dao si novi kvalitet forumu.Respect :thumbup:
Rado informiram ali ništa ne sugeriram
dragi7
Senior Member

Tip plovila: Adriatik 790 IMR M33/T Bajbot 3m Yamaha 5ks

PostPostao/la dimulius » 18. 04. 2017. (08:00)

bsunjic je napisao/la:Prvu Betinu je napravio Bogoslav Pavlović Bobi,u kojeg sam kupio svoj brod.Poslije je kalup prodao Bubiću,vjeravatno Bubiju kojeg spominjete.

Ma na Bobija san i mislija. Falija san jerbo Bubic ima slicno prezime ka Bobi nadimak.
Za Bobija znan da ih je radija po zanatu.
dimulius
Old Senior Member

Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la som » 18. 04. 2017. (09:15)

bajica je napisao/la:ne znam koliko imaš godina. ja plovim od 1985.
možda sam za tebe neiskusan. nebitno.
eto, nisam izdrža uvatit se na baketinu. arogancija umotana u ''veliko znanje'' (a tko zna ne može biti arogantan, jer zna koliko ne zna) je nešto što ne podnosim.

Cujes ne znam gdje si vidio aroganciju. Ne vidim gdje sam spomenuo tko ima koliko godina ili tko je iskusan ili neiskusan i tko koliko plovi. Ja od 1970 ako te bas zanima.
Samo sam rekao da se brod nalazi na vezu koji je namjenjen puno manjem plovilu. Mos ti bit kapo na nosacu aviona ali vez je i dalje premali i to je bit cijele moje price.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la legi » 18. 04. 2017. (10:43)

ovaj vez sigurno nije primjeren veličini broda,moraš se rivat o druge brode,konopi svud okolo,ako je marete i vitra dodatno sr... možeš bit i vrsni mornar i imat ćeš problema s isplovljavanjem il koštanjem broda na ovako tisan vez
Ne lovim lignje
legi
Old Senior Member

Tip plovila: 2 drvene barke-torpedo i scam

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.