Izbor vanbrodskog motora od cca 20-25 KS

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: Izbor vanbrodskog motora od cca 20-25 KS

PostPostao/la Kapo » 14. 03. 2017. (10:49)

Ako se dobro sjećam odjava motora je 70-ak kuna biljega.
Naknada za razliku u konjaži može biti reda veličine 50-ak kuna
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la oneeyed » 14. 03. 2017. (10:58)

Kapo je napisao/la:Ako se dobro sjećam odjava motora je 70-ak kuna biljega.
Naknada za razliku u konjaži može biti reda veličine 50-ak kuna

Za cijenu biljega i nove knjižice sam provjerio telefonski u LK ispostava Murter, a razliku cijene u konjaži sam izračunao po formuli (20 x dužina plovila u m)+(2 x snaga motora u kw)+(10 x dužina plovila u m).
"Najgore što ti se može dogoditi je da na tebe padne nešto tupo, a teško. To drobi kosti."
oneeyed
Old Senior Member

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la Zagy » 14. 03. 2017. (11:02)

Hvala svima na trudu :thumbup:
Zagy
Member

Tip plovila: Kvarnerplastika G-370 + Evinrude ETEC 25

PostPostao/la markojerkic » 14. 03. 2017. (13:40)

Zagy je napisao/la:Bok,

nismo se dugo čuli :)

Nešto malo razmišljam o kupovini novog motora kao zamjenou za Tomos18 jer sa njim svake godine imam neko veselje, a s obzirom da je na čamcu i malo dijete, mora biti pouzdan.

Bitno mi je da je motor lagan (cca 55kg) kako bih ga mogao sam stavljati i skidati i da je cijena cca 25.000kn. Ručno paljenje, kratka noga. Koristit će se 3-4 tjedna godišnje u moru. Po mogućnosti da mogu sam zamijeniti impeler i slično

Sve marke mi ulaze u obzir pa molim neku preporuku s obzirom na kvalitetu, cijenu održavanja, mrežu servisa i dostupnost rezervnih dijelova.

2T tohatsu M25 (nisam znao da se 2T smiju prodavati??): http://www.deni.hr/tohatsu/m-serija-2t/ ... ohatsu-m25 (možda čak i 2T ne bi zbog buke)

4T Tohatsu MFS20: http://www.deni.hr/tohatsu/mfs-serija-4 ... atsu-mfs20

4T Mercury F20: http://www.deni.hr/mercury/fourstroke/i ... rstroke-20

4T Yamaha F20: http://www.aquamaris.hr/node/82

4T Honda BF20: http://www.honda-croatia.com/vanbrodski ... -1-content

Ili mi bar svedite izbor na 2 marke/motora.

Unaprijed hvala :thumbup:

Zaboravio si Suzuki DF20AS EFI motor lean burn 42-44 KG a cijenom tehnologijom se neda usporediti ni sa jednim gore brendom
markojerkic
New Entry

PostPostao/la Zagy » 14. 03. 2017. (13:51)

Kako stvari stoje, izbor će pasti na Evinrude E-Tec 25 ks.
Nadam se samo da ću to i realizirati.

slika
Zagy
Member

PostPostao/la vladorad » 15. 03. 2017. (18:14)

http://www.boat-fuel-economy.com/potros ... a-evinrude
Potrosnja je ok.
Koliko kn dođe takav motor ?
samo moru virujem
slika
vladorad
Old Senior Member

Tip plovila: maestral 35h+ johnson 35, pg550 kvarnerplasti

PostPostao/la bananko28 » 15. 03. 2017. (18:24)

To mu je potrosnja u bačvi :) :)
bananko28
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin

PostPostao/la Zagy » 15. 03. 2017. (21:30)

vladorad je napisao/la:http://www.boat-fuel-economy.com/potrosnja-vanbrodski-motora-evinrude
Potrosnja je ok.
Koliko kn dođe takav motor ?

Kako koji, ovisno da li ima ručno ili el paljenje, duga/kratka noga itd.. između 30.000 i 35.000 kn.
Zagy
Member

PostPostao/la ginekol7 » 16. 03. 2017. (17:17)

O Parsunu!
Prije 6 godina sam kupio 9,8 ks i dvije godine ga upravo gazio, ono panula, parangali...
Bezprijekorni rad i minorna potrošnja. Pred kraj garancije (2god) sam primjetio da je na jednom mjestu
na nozi otpala boja. Otišao u ovl. servis (Katunarić-Split) napravili zapisnik, par fotki, potpisao.
Nakon 10tak dana me zove lik iz Rijeke i kaže kako je reklamacija uvažena i da mi šalju NOVI motor!!
Stigao za tjedan dana. A ja se nadao nekom većem servisu i produžetku garantnog roka za godinu dana.
Od tada 4 godine derem taj drugi motor. Bezprijekoran. Upola jeftiniji od svih osim Tohija od kojega je
jeftiniji 70%. To je zapravo Jamahin model star 15tak godina.
U brodu koji sam prije imao ugradio sam JC (stara Perkinsova licenca) 3cil24ks. U 4 godine izvozio preko
2000 sati bezprijekorno. Upola jeftiniji od Nanni/Lomb/Perkins....
Inače taj JC je by people of Republic China.
Neznamo mi još šta je Kina, a malome sam savjetova da studira kineski.
ginekol7
Senior Member

Tip plovila: Primorka, Yamaha 25 high trust

PostPostao/la ziging » 16. 03. 2017. (20:25)

Malo offtopica :) .
Ginekolog, kupio sam Parsuna 15ks DO, prije 10 god u Zaboku. Bilo jaaako povoljno, 12.500 kn.
Radio tada u Sl. Dalmaciji, čitao hvalospjeve od Katunarića o Parsunu, ne sjećam se jesam li čak razgovarao s njim prije kupovine.
Motor stavljen na ANC350, gumenjak od 65 kg, s vrlo brzim dnom. Napravio sedlo visoko 12cm, da se nivelira duga osovina na kratku. Guma uspjela razvit 14,5 čvoraka, i tad bi počelo trokirati kao da je neka blokada. A ta guma sa 10 ks ide 18 čvorova.
Odnio u Zabok, nisu znali, vratio ga na more. Odnio ga kod Kate, izmjerili vrćenje motora, kažu vrti se samo do 3900 okretaja, blokada je, ne znamo što napraviti.
Niti mi je itko stavio Yamahinu struju da se vidi kako će onda motor vrtiti, nit se pogledalo da nije nešto u karbu (premala dizna, pa pregucava) ili možda negdje preskače iskra??!. Nitko se nije sjetio da mi da drugi CD unit od Parsuna ili ga proda bez obzira što sam imao i neku garanciju.
Ukratko motor nije bio za gumenjak, prodao ga za 5500 kuna nakon ukupno OSAM SATI!!! rada frendu za pasaru. Njemu nije trebalo ni vrćenje ni viška snage. On ga vozio 6-7 godina...
Eto tako, Parsun je radio i nije radio.
A za 9.8 ne znam. Ako imaš takva iskustva OK.
A ja sam naročito ljut što nitko nije htio 'zavrtiti' motor na 5000 okretaja. Nitko ni šaraf da promijeni, a bio u Zaboku i dva puta u Katunarića koji je medijski nahvalio Parsuna!!! Ja sam invalid i nositi motor od 50 kg naprijed nazad, četri-pet puta je prevelika tlaka i gubljenje živaca :eh: .
Inače, panula i parangal na ler gasu nisu napor za četverotaktni motor od 10ks, nego za dvotaktni, koji je podmazuje gorivom, naročito na pasari.
ziging
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: trimaran 4 m

PostPostao/la ginekol7 » 17. 03. 2017. (10:10)

Žao mi je zbog takvih loših iskustava ali i tome služi forum da se sve čuje, i dobro i loše...
ginekol7
Senior Member

Tip plovila: Primorka, Yamaha 25 high trust

PostPostao/la ziging » 17. 03. 2017. (21:29)

Ima jedan detalj za objasniti.
Ovaj iz Zaboka nije bio tzv. ovlašteni uvoznik. Čak mislim da sam Parsuna platio ispod 11.000 kn. Naravno da Katunarić nije dužan brinuti se o motoru koji nije kupljen kod njega ili nekoga s kim on surađuje, pa Katu zato ni ne treba prozivati. Zato se ispričavam, jer je čovjek poznati majstor, a on i sin su se ipak zajebavali s tim motorom, te mi dali propeler s manjim korakom, ali to nije to. Na kraju propeler otišao s motorom na poklon. :?
Ali da budem on topic :) .
Johnson/Evinrude je motor koji zahtjeva održavanje, nekad kad su se pojavili, bio je spisak što se sve mijenja nakon 100 sati.
Kao što reče kolega nije spomenut Suzuki 20ks. I sad u priču ulazi ponovno Bombardier (čitaj Johnson/Evinrude), koji prodaje te manje Suzukije pod svojim imenom. Uredno piše Made in Japan. Jer ne znaju proizvest manji četvetotaktni motor, da valja i da ne košta ko mercedes.
Isto je sa dvojcem Mercury/Mariner koji uzima Tohatsu. Zanimljivo je čitati američke forume, gdje razni retardi ne žele shvatiti da njihovi proizvođači ne mogu napraviti jeftin i kvalitetan motor do 30 ks. Onda im netko od njihovih znalaca objasni da nije Mercury prodao nikakvu tehnologiju Tohatsuu, već se Tohatsu ne može uopće izvući iz suradnje, jer će Ameri pokrenuti tužbu u SAD i uzeti na silu ogromne pare.
Ono što želim istaknuti: Mišljenja sam da treba kupiti Japanca, a prije kupovine provesti nekoliko dana na našim i stranim forumima i vidjeti ima li koji od njih nekih problema.
Etecova keramika i jaki okretni moment lijepo zvuče, ali.... lijepo je zvučao i Ficht :D
ziging
New Entry

Tip plovila: trimaran 4 m

PostPostao/la maverick975 » 18. 03. 2017. (14:43)

Čini mi se da si gadno pobrkao...e-tec ima najmanje troskove servisiranja...a tohatsu uopce vise ne proizvodi motore...vec mercury i honda...Bar sam ja tako upućen...
maverick975
Member

Tip plovila: Alu Bel-Yamaha Hetl 40-60

Prethodna

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.