Betina 700

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Betina 700

PostPostao/la Ćule » 20. 12. 2016. (09:30)

Bio jučer sa mehaničarem, veli da moj motor već ima predviđen spoj za grijanje kabine ili se može spojiti bojler tople vode.
Kaže da:

Da bi ti imao grijanje u kabini trebalo bi naći radijator sa ventilatorom kao na autima te ga spojiti u sustav hlađenja .

1.Treba vidjeti na motoru dali ima izlaze za to.( obično na prednjoj strani motora). - provjereno IMA
2. Naći odgovarajući hladnjak sa ventilatorom. - od auta
3.Pronaći mjesto u kabini gdje bi hladnjak stajao ,
4.Dovesti crijeva za toplu vodu do Hladnjaka.
5.Napuniti sistem hladnjaka antifrizom.
6,Spojiti ventilator na regulator brzine te ga spojiti u strujni krug preko osigurača.

kad sve odradim, poslikam i objavim.
Valjda će uspiti
Nije život kratak, nego se mi kasno sjetimo živjeti.
Ćule
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Betina 700

PostPostao/la porer » 20. 12. 2016. (09:43)

Eto, stvar riješena ;)
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la Ćule » 20. 12. 2016. (10:23)

Porer hvala na shemi!
Ćule
Member

PostPostao/la SEA » 20. 12. 2016. (12:36)

Cule

zahebi te cijevi i hladnjak ,stavi webasto ili neku njegovu inacicu..
u was ima ceske grijace rijesi popust i montiraj 2kw je vise nego dovoljno
SEA
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: ACM 43 dynasty yanmar 6ly2 x2

PostPostao/la open510 » 20. 12. 2016. (12:47)

SEA je napisao/la:Cule

zahebi te cijevi i hladnjak ,stavi webasto ili neku njegovu inacicu..
u was ima ceske grijace rijesi popust i montiraj 2kw je vise nego dovoljno

upravo tako, ni ja se ne bi zahebava s tim, nije "normalno" grijanje baš toliko skupo pogotovo ako ćeš ga sam ugrađivati...
Ja imam bojler i Eberspacher 2kW, sasvim dovoljno :wave:
open510
Member

Tip plovila: Galia 620 DC (Yamaha 150)

PostPostao/la som » 20. 12. 2016. (16:00)

Ćule je napisao/la:Bio jučer sa mehaničarem, veli da moj motor već ima predviđen spoj za grijanje kabine ili se može spojiti bojler tople vode.

Ćule svaki malo ozbiljniji motor ima na pumpi dva izvoda koji služe ka priključak za grijanje bojlera dok motor radi. Ako nema ništa spojeno obično su dva čepa za imbus ključ. Čepovi se izvade i stave se spojnice koje imaju s jedne strane navoj a s druge se stavlja crijevo za vodu. A može i grijanje kabine koje i nije baš neko.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la Ćule » 21. 12. 2016. (10:35)

Sve ok Som, ne tvrdim da je to najbolje na svijetu grijanje.

Ali ne vidim razlog zašto to grijanje bi trebalo biti lošije nego na autu kakvo grije?
Drugo, jučer hladnjak i ventilator novi koštaju oko 350 kn, još dvije cijevi i to je to.

Mislim da je webasto dobra stvar, ali 8.000kn je cijena šta i nije malo, ali čak sam i spreman to platiti da nije mudrijaša koje kad zovem molim da mi dođu viditi brod, pa da daju ponudu pa da dođu napraviti. Zva sam tipa 8 dana da se nađemo, pa ne može, pa masline, pa mora u Zagreb, pa je prilađen, pa tisan je brod, pa pada kiša, pa žena uzela auto.
Iskreno, gade mi se takvi meštri koji sve rade preko neke stvari, ja ne znam od čega oni žive, ali od svog posla ne.
E i zato radije sam radim ovo i pokušavam nego da imam posla sa takvim likovima ikad više.

Ispričavam se pravim meštrima koji vole svoj posao i rade ga kako treba, ali po mom iskustvu ih je malo ili su u Njemačkoj.
Ćule
Member

PostPostao/la bobipu » 21. 12. 2016. (13:34)

Ma grijat če to bez problema....neče bit sauna....ali teplo če bit...problem je šta nema grijanja dok motor ne radi...ali kome to nije bitno,zašto plačat 1000 eura ako se može proč za 1000 kuna cca?!
Uvijek ima na forumu onih koji guraju samo "marine program " jer večina tih koji to guraju žive od toga.. i daju si za pravo na neki način nametati samo te proizvode ..a nebi bili fer pa preporučili i jeftiniju varijantu a siguran sam da znaju i druge načine...nego još popljuju tuđe ideje koje su izvedive i izvedene.. :thumbdown: :thumbdown:
kuraja do jaja
bobipu
Senior Member

Tip plovila: Marušić 21

PostPostao/la som » 21. 12. 2016. (16:45)

bobipu je napisao/la:Ma grijat če to bez problema....neče bit sauna....ali teplo če bit...problem je šta nema grijanja dok motor ne radi...ali kome to nije bitno,zašto plačat 1000 eura ako se može proč za 1000 kuna cca?!
:

Pametnjaković.
Pa sve si sam rekao. Čemu davat i tih 1000 kuna kad možeš dok voziš, radit čučnjeve i ne košta ništa. Onaj koji ima dovoljno love za to i ako ima još više od 40 godina kad vidi kako je to po zimi boraviti i spavati u toplom i najvažnije suhom brodu, nikad više ne želi brod bez grijanja. Ko ima brod s Webastom i spava zimi u njemu zna o čemu govorim a ostali čaraju i bajaju o stvarima o kojima nemaju pojma. Zašto onda ljudi imaju doma centralno grijanje kad bi mogli u kuhinju stavit kadu od giza i u njoj ložit vatru a ne trebaju ni dimnjak, samo malo jače otvore prozor. Ne košta ni 1000 kuna a usput mogu i gradelat. Diš bolje? Griješ se, gradelaš i štediš lovu. Di to ima?
som
Old Senior Member

PostPostao/la bobipu » 21. 12. 2016. (21:30)

som je napisao/la:
bobipu je napisao/la:Ma grijat če to bez problema....neče bit sauna....ali teplo če bit...problem je šta nema grijanja dok motor ne radi...ali kome to nije bitno,zašto plačat 1000 eura ako se može proč za 1000 kuna cca?!
:

Pametnjaković.
Pa sve si sam rekao. Čemu davat i tih 1000 kuna kad možeš dok voziš, radit čučnjeve i ne košta ništa. Onaj koji ima dovoljno love za to i ako ima još više od 40 godina kad vidi kako je to po zimi boraviti i spavati u toplom i najvažnije suhom brodu, nikad više ne želi brod bez grijanja. Ko ima brod s Webastom i spava zimi u njemu zna o čemu govorim a ostali čaraju i bajaju o stvarima o kojima nemaju pojma. Zašto onda ljudi imaju doma centralno grijanje kad bi mogli u kuhinju stavit kadu od giza i u njoj ložit vatru a ne trebaju ni dimnjak, samo malo jače otvore prozor. Ne košta ni 1000 kuna a usput mogu i gradelat. Diš bolje? Griješ se, gradelaš i štediš lovu. Di to ima?

Ajde " pametnjakoviću "malo pozornije čitaj sa razumjevanjem ako znaš...postove u nazad pa vidi šta čovjek traži i lupetaj kako je samo to šta ti montiraš valja a sve drugo je shit.......i sam je napisa da mu ne triba za spavanje nego da zagrije prostor i ne magle stakla...I možda ne želi svatko davat tebi 2000 kuna za nabavu i montažu istog ako mu to ne treba a ti čaraš i bajaš za svoj novčanik naravno....pa tako i pišeš...vidi se...
Ajde budi jednom toliko iskren da priznaš da si sam sebi nešto napravija...a nije ti struka...i moga ti je neki ko ima firmu to napravit profesionalnije jer mu je ipak to posa i zna bolje materijale i namjenu ... sa satnicom od 150kn/sat +pdv !!!!
Nemoj pametovat i pusti ljude da si naprave kako mogu i kako žele...daj koji savjet za pomoč da mu bude lakše i bolje u njegovom naumu... nisi pokuša niti objasnit zašto to ne valja.....nego samo sa visoka moje je najbolje i najpametnije....
Veliko sorry adminu na ot...ali nisan moga....ne pisat moje mišljenje i viđenje .... :(
kuraja do jaja
bobipu
Senior Member

Tip plovila: Marušić 21

PostPostao/la som » 21. 12. 2016. (22:14)

Ja nikome ne nabavljam grijač i da mi za to plaća a što se tiče montaže to može ugradit i neko ko je nepismen. Uputstva su priložena s dijelovima. Sve koje sam ja ugrađivao ( dvadesetak komada) ugrađeni su prijateljima i plaćeni marendama i tu i tamo koji cilim janjem. Nisam nigdje rekao da je moje najbolje ili bilo šta takvog.

A što se tiče savjeta kako da ugrade grijač preko motora glupo mi ga je dati jer je to poso od k...a.

Ali ako te zanima uzmeš hladnjak od nekog auta, nebitno od kojeg s originalnim ventilatorom kojeg spojiš na crevo od povrata antifriza u posudu i spojiš ventilator na prekidač da se stalno vrti nevezano o temperaturi antifriza. Okuješ s četri daske i ispred staviš rešetku i sve to zavidaš gdje ti paše. I radi. Ali sam si rekao ne radi kad ti najviše treba, noću kad spavaš a radi kad ti najmanje treba dok voziš. Ljudi su to počeli ugrađivati od kada se ugrađuju motori u brodove i skoro svi su odustali od tog načina grijanja. Odmagljivanje stakla se može smanjiti s pamučnom vrećicom s cca 1-1.5 kg krupne morske soli ispod prozora ili s ventilatorom koji se koristi liti a ljepi se za staklo i košta 30 kn. Moj savjet, ustvari moje mišljenje na temelju mog osobnog iskustva a ne rekla-kazala kao od nekih ovdje prisutnih je da je sve osim ozbiljnog grijača bio on Eberspeacher, Webasto, bio on auto ili marin program ili iz kakvog starog auta ( npr. Mazda 6 karavan) uzaludan posao. Svi koji su probali znaju o čemu govorim.
som
Old Senior Member

PostPostao/la erni » 22. 12. 2016. (08:49)

Kod mene na betini je grijac webasto 5kw, grije ko lud, snage ima za cilu lucicu :D , ali stakla se svejedno zamagle dok ne postigne veliku temperaturu unutrasnjosti. Zato i gledam mogucnost provlacenja cijevi do stakala.
erni
Member

Tip plovila: Elan 45 impression

PostPostao/la dimulius » 22. 12. 2016. (09:42)

di ti je usis zraka?
(vuce li vanjski zrak ili samo cirkulira unutrasnji?)
dimulius
Old Senior Member

Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la som » 22. 12. 2016. (09:57)

Mora vuci vanjski zrak koji zagrijava a zrak za rad grijaca uzima iz motornog prostora.

Prozori se magle jer kad grijac pocne raditi punom brzinom treba malo otvoriti prozor do timuna da vlaga ima gdje izaci van.
som
Old Senior Member

PostPostao/la som » 22. 12. 2016. (09:58)

erni je napisao/la:Kod mene na betini je grijac webasto 5kw, grije ko lud, snage ima za cilu lucicu :D , ali stakla se svejedno zamagle dok ne postigne veliku temperaturu unutrasnjosti. Zato i gledam mogucnost provlacenja cijevi do stakala.

Nepotrebno jer bi i 2kw sasvim dovoljno grijao.
som
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.