EKOLOGIJA I BRODOVI ZA PREVOZ TERETA

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

EKOLOGIJA I BRODOVI ZA PREVOZ TERETA

PostPostao/la sinitram » 07. 05. 2009. (15:22)

Procitao sam u par navrata postove koji se ticu ekologije i brodova i navode tipa "iskrcavaju kemikalije blizu obale i plaza"
pa da prosvjetlim citaoce o nekim cinjenicama i zabludama.

Zadnih par godina prevozim naftne derivate, naftu i kemikalije po Skandinaviji i mogu odgovorno tvditi da su tankeri najmanji zagadjivaci eko morskih sustava. Ako uzmete u obzir sve tvornice, preradjivace, poljoprivrednike itd.. brodovi su zanemarivi.
Sto se tice same oplate broda, boja se nanosi uz nadzor osiguravajucih drustava tipa LLoyds i mora zadovoljavat vrlo striktne ekoloske zahtjeve. Zatim se izdaje antifouling certificate koji to i jamci.
U more se ne iskrcaje apsolutno nista, cak se voda koja se skupi prilikom pranja glavne palube prebacuje u slop tankove (tankovi za otpadne vode) i zabranjeno je iskrcavat je "priko bande". Otpadne vode od pranja tankova se isto tako prebacuju u tankove za iste. Nova Konvencija MARPOL izricito zabranjuje iskrcavanje otpadnih voda u more a nas Jadran je klasificiran kao specialna zona. Dakle sve otpadne vode se iskrcavaju na terminalima u njihove tankove a zatim se to vecinom pali i filtrira.
Ista je stvar sa otpadnim- kaljuznim vodama iz glavne makinje, sve se iskrcaje na terminalima. I da vrlo bitno, svi iskrcaji otpadnih voda su besplatni i nesmiju se naplacivati. Mnogi ih destiliraju i koriste kao pogonsko gorivo za zagrijavanje i proizvodnju vodene pare sto je ogromna novcana usteda samim terminalima.
Tankovi crnih voda (fekalija) se obradjuju na brodovima koji imaju sustave filtriranja i stvarno su kompleksni. Voda koja izlazi iz njih je vrlo cista (nije za pice) a ostatci se tretiraju sa bakterijama koje smanjuju sami volumen.
Prevoz kemikalijama je vrlo riskantan kako za posadu tako i za okolis. Sigurnost je na najvisem nivou sta govori i cinjenica da u 2008 godini na mome brodu je bilo 12 inspekcija od strane naftnih kompanije, 2 port state conrols od strane drzava u kojim brod boravi (uzasno teske za proci) i 4 Marpol inspekcije koje se bave samo ekologijom.
Da spomenem i nasukavanja, prilikom nasukavanja skoro je nemogu izliti teret iz takova zbog duplih oplata broda.

Sada da predjem na LNG tankere, teret u njima je na toliko niskim temparaturama i toliko komprimiran da ako se i dogodi penetracija tankova cijeli sadrzaj isparava u zrak. Nesto kao da probijete upaljac za cigarete.

Nasao sam na drzavnim internet stranicama podatak da je u Danskoj 2007. kroz 78 luka proslo 109 miljona tereta. I imaju cisto more i trljaju ruke radi zarade. A u nas prodje 50-tak brodova a mi radimo paniku.
Problem je sta mi nismo strateski na dobroj poziciji da bi ostvarili zarade od prometa teretom.

Jos za kraj (napokon!), Triba cuvat nase more od oneciscivaca ali vjerujte mi na rijec da to nisu tankeri. Vise bi trebali imati straha od starih brodova bez dvostruke oplate tipa bulk ili trajekti.

P.S. za neke koji spominju tankere koji pune i prazne tankove na sidru ispred Splita, to se radi radi otezavanja broda koji je izasao iz skvera zbog pokusnih voznji koje se obavljaju nakon toga (karakteristika manevriranja). To more je skroz cisto, ali strancima ili domacima izgleda ruzno.

nadam se da su neke stvari sada jasnije, ako ima pitanja, tu sam.

pozdrav iz Londona,

Sinitram.
slika
alles ist relativische
sinitram
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: bez plovila

Re: EKOLOGIJA I BRODOVI ZA PREVOZ TERETA

PostPostao/la Nino » 20. 07. 2009. (02:07)

A balast?!
Piscare necesare est
Nino
Member

PostPostao/la jojoba » 20. 07. 2009. (05:41)

pa to sta je bilo ispred splita je bilo praznjenje balastnih tankova.
ali to je totalno bezopasno.i ondaj brod je 10dana bio na sidru i stalno pumpao i ispumpavao jer je imao nekakav problem
sa tim sustavom.
nema straha ljudi,
sinitram odlican post :thumbup:
jojoba
New Entry

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gradac 5.80+spojler +torpedo 9ks+Honda 4.5

PostPostao/la Nino » 20. 07. 2009. (08:41)

Nisan ni mislija na brod(ove) iz ST skvera isprid grada. To su novi brodi na testu (probne voznje) i ono sta se vidi nije praznjenje balasta nego praznjenje tankova tereta. A posto su tankovi novi i nikad sporkani - to je OK. Prosto pretakanje vodurine. A i same balastne operacije su tu bezazlene jer je i more u tankovima "domace". Zajeb je sa onima iz recimo tropa koji dodju i donesu neke alge, bakterije ili sta ti ga ja znan vec, pa nan ta cuda sjebu i ona tri spara sta su nan ostala.
Piscare necesare est
Nino
Member

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.