Evo malo iskustva iz prve ruke i korisnih informacija nekome umisto paušalnih procjena i ubijanja dosade ...
Ima san posla s P...kon, Mlakaron, i još san sam iša po brod u Francusku.. ako ima ko jači neka se javi
Prvo san kupija Merry Fishera 635, Yanmar 100ks starog 7 godina u Pro...ke i bija prezadovoljan s njim, cijena 23000 (tražili 25000).
Uložija još 4,5 tisuća ali samo periferne stvari, ništa temeljno, znači špirun, platforma, troling ventil, tenda, dupla komanda na krmi, autopilot, bazen, kaljuža itd, skupi se toga, a motor i plastiku nisan ni taka.
Ovo pričan zato jer triba svatit da za dovedeni brod iz Francuske, da je u odličnom stanju, da bi ga se dovelo na naš standard triba uložit para. Npr. u njih je standardno zatvorena prova inox ogradom (po zakonu), pa je mi onda moramo pilat
i upasat špirun na provu da bi mogli izlazit, dosta često nema platforme uopće, tende isto tako, u najboljem slučaju bimini. Meni je normalno imat špirun , platformu i zatvorenu tendu s čvrston konstrukcijom, to je minimum, tu si već skoro na
2500 - 3000 eura ako nekome plaćaš da to napravi kako triba.
Onda je merry fisher posta premali pa san ga proda i iša u FR po Ocqueteaua 735. Sam san ga naša na oglasu, kontaktira prodavatelja, dogovorija sastanak, sija u auto i na rizik otiša pogledat, put je bija 1500km u jednom smjeru (iz Splita), obavezno jedno spavanje u jednom smjeru ako se ne želiš slomit. Može se to lakše izvest avionom, ali samo u lito kad postoje niskotarifni letovi za te destinacije. Cijena autom i 2 spavanja, samo odlaska i gledanja ako stvar propadne oko 600 euro. Ovo se odnosi na azurnu obalu, a atlantik je još 500 km dalje.
Iša san tako iz više razloga;, prvo cijena je bila povoljna za brod koji je bija tako opremljen, star 10 godina, autopilot, trolling, bowthruster, vinč, dupla komanda, znači sve šta me zanima je bilo tu, cijena 29,500 a prvi slijedeći je košta 35000 sa slabijom opremom. Po slikama sve ko novo. Novi brod bez sve navedene opreme je 78 000. Kod njih je veliko tržište i dosta brzo nestane šta vridi i šta je povoljno. Znači triba brzo reagirat.
I Pro...ka i Mlakar rade tako da im kažeš svoju želju otprilike šta bi tija, onda oni kad voze po Francuskoj ili europi usput gledaju lučice i ako im naleti stariji brod koji približno odgovara opisu, slikaju ga i ponude za neku cijenu. To može trajat nekoliko miseci. Normalno , gledaju da nadju što jeftinije, tako da što više zarade kad ga uglancaju. Ja za to neman vrimena, a osim toga zna san točno šta oću, i još san zna da ću proć dosta jeftinije u svom aranžmanu, tako da za mene nije bilo dileme.
Prije odlaska dogovorija prijevoz kod Mlakara ako se stvar realizira, 3000 euro za taj brod. Tu me najviše zabolilo ali nisan ima izbora, jer je širina broda 2.77 i to je specijalni prijevoz samo neki imaju dozvolu za to, i normalno, to debelo naplaćuju. Vjerojatno san moga proć jeftinije, ali nije bilo vrimena istraživat.
Doša tamo u dogovoreno vrime, sve je bilo OK, spustija cijenu na 28000 i Mlakar mi dovea brod u Split. Brod u prvoklasnom stanju, motor ko novi bez pretjerivanja iako je proša 1000 sati što je za njihove prilike puno, jer u prosjeku za 10 godina prodju 300-500 sati i to ako se koristi. Motor mi je bija sumnjiv jer san stvarno po izgledu mislija da je novi, Ima san dojam da u kabinu niko nikad nije uša jer su kušini i plastika bili netaknuti. Oću reć da je velika razlika 10, 20 ili 30 godina, i da tu postoji kasifikacija cijene u fr, dok je u nas cijena praktički ista bez obzira na godine.
I sad za takav brod koji je bija praktički novi kad san ga dovea, bilo je normalno pobrusit dno do gjelcota, i iznova namazat sve šta triba, napravit tendu od inoxa s čvrstom konstrukcijom, napravit špirun, i još prilično stvari (bazen, pumpe, solar, akumulator, itd..) tako da opet triba ispalit još nekoliko iljada kako god se okreneš, ali zadovoljstvo je da je brod totalno po miri. Ovo lito priša 600 milja, prezadovoljan svime.
Moja je procjena da san to sve prepustija Mlakaru ili Pro...ci da bi platija sve sigurno 7- 10000 više iako oni ove stvari ne rade na novijim brodovima kao što je moj, nego uglavnom na brodovima od najmanje 15 godina pa starijim jer im je zarada veća što je brod stariji. Sve ima svoju cijenu, pa ako neko nije spreman na neke rizike i odredjeni rad, postoji neko ko će mu to naplatit i to dobro.
Triba svatit da Pro...ka i Mlakar zaradjuju na strahovima; oće li me ko zajebat, šta ako je zajeb s motoron a ja ne vidin, šta će bit na putu, francuzi ne pričaju engleski, kako ću se sporazumit, šta ako ne bude odgovaralo, potrošija bezveze za put itd..
Onda, nema svak nekoliko dana vrimena za izvest tu operaciju, itd.
Ovi strahovi po meni nisu opravdani, kakve bi tek francuz triba imat strahove da dodje u nas kupovat ?
Moj savjet bi bio, pogotovo za jeftiniji brod, otić sam u fr, i kupit brod novije proizvodnje, i sam ga dovest ako je do 2.50 širine. Ušteda i mogućnost izbora puno veći nego u nas. Provod usput, i vidit malo svita, doživljaj. (bija na utakmicu Marseille-Monaco)
Ko oće bit miran , ne mislit o ničemu, ključ u ruke, i nije previše zahtjevan, a sve je to spreman platit, Mlakar nije loša opcija.