Suzuki DF5

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: Suzuki DF5

PostPostao/la ottoporcer » 17. 08. 2016. (11:38)

Evo probo sam ga na suhom i izgleda da je proradio, jučer sam ga ponovo skinuo, našprico i ostavio preko noći u benzinu. Ima nekakav filter goriva na spoju vanjskog i vlastitog rezervara koji je bio pun kamenca i njega sam očistio (mada mislim da bio on imao veze da koristim njegov tank ali...). Danas ga upalim, na prvi je malo zatrokiro i onda je proradio. Nadam se da je to, to :thumbup:
ottoporcer
New Entry

Tip plovila: pasara

PostPostao/la tehnicoo » 17. 08. 2016. (18:53)

bobipu je napisao/la:
Robi-ST je napisao/la:razmisli i o tome da ga sto prije odneses nekom serviseru i platis mu 100-200 kn više da ti ga napravi u jedan dan. nema smisla gubit vrijeme dok godišnji prolazi...ko zna hoce li biti slijedećeg.... ;)

Naj pametniji odgovor...imam ga ja.....imao isti problem zbog benzine i kondenzacije u malom rezervaru koja se stvara zbog razlike temp. ( nakon posjeta serviseru i malo priče skinija san ga ) sprica san ga raznim sprejevima od wurtha i profi spre. za karburatore...rastavija i skuha.....ispuha...ma neznam sta nisam....i na kraju serviseru u ruke i u istom danu radio na barci...200 kunica....
Inače je to mana na suzukijima ( malim ) od kad koristim prenosni rezervar nema frke stim da se koristi....nakon svakog korištenja pusti da potroši benz dok se ne ugasi....

evo da ja opet malo teorije , a znate koja je razlika između teoretičara i praktičara, teoretičari sve znaju a ništa ne rade, a praktičari ništa neznaju a sve rade a onda idemo dalje da u svakoj šali ima pola istine i tu smo fifty- fifty.

-najveći neprijtelj modernih četverotaktnih motora, kako malih tako i velikih, je nečisto gorivo i voda u gorivu. Dok je to kod većih motora riješio dobar filter/ separator kod manjih motora to nije lako riješivo ali izgleda da kvaliteta goriva raste i da će problema biti sve manje, daj bože.
-kako si pomoći kod malih motora pitanje je koje muči mnoge vlasnike. Kao prvo izbjegavati ugrađeni rezervar jer kod njega gorivo odlazi u karburator sa najniže točke a voda i nečitoće talože se na dnu i prve putuju ka karburatoru, u karburatoru talože se na dnu lončića, tko je otvarao ločić moga je to vidjeti u dosta slučajeva. Ovdje si možemo pomoći tako da povremeno kompletno izvadimo vijak za ispuštanje goriva iz lončića i da isteče u posudicu (ili bolje čašu) barem decilitar goriva, vidjeti ćemo što je izašlo i čisto gorivo možemo vratiti u rezervar. Ja bih to nazvao ispiranjem.
Ispiranje možemo izvršiti i iz prenosnog rezervara na taj način da sa pumpicom ispunpamo decilitar goriva.
Voda je možda i veći neprijatelj od prljavštine jer stvara koroziju i nakupine kamenca na metalnim dijelovima tako da i plovak i iglica mogu zapinjati i dolazi do prelijevanja. Voda u gorivu skraćujev vijek svijećica.
-određene naslage u kanalima karburatora mogu se odstraniti samo u ultrazvučnoj kadi. Kada čistite karburator očistite i pumpu benzine jer se i u njoj sakuplja prljavština i eto ponovno prljavštia u karburatoru, isto tako treba očistiti i prenosni rezervar kao i spojno crijevo. Preporučio bih da se ne čeka da stane već to činiti povremeno, malom truda a može biti korisno.
Ovdje bih napomenuo još jedan faktor a to je bezolovni benzinn koji je vrlo "suh" i trebalo bi u gorivo dodavati aditive koji baš nisu jeftini za džep mnogih penzionera vlasnika malih motora, ali malo malo dvotaktnog ulja u gorivo mogu donekle zamjeniti aditive i podmazivati cijelu liniju goriva i karburator tako da se manje hvata za stijenke i uz ispiranje kao što sam ranije naveo trebalo bi umanjiti probleme sa karburatorima.
Mislim da to nije mana malih Suzukija već je to problem goriva koji muči mnoge vlasnike malih četverotaktnih karburatorskih motora.
Možda će nekome koristiti i ova moja poluterija.

--
tehnicoo
New Entry

PostPostao/la ottoporcer » 17. 08. 2016. (19:06)

Hvala i pohvala za trud oko pisanja. Pa kad već sada raspravljamo, dobro bi došla i preporuka oko konzerviranja malih 4t motora nakon ljetnih vožnji, sa čime našpricat karburator, baš ono, proceduru.
ottoporcer
New Entry

PostPostao/la bananko28 » 17. 08. 2016. (20:26)

a koliko bi to bilo malo malo 2t ulja ulit u benzin? koliko recimo na 10 litara?
bananko28
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bakan 5 cabin

PostPostao/la el passo » 18. 08. 2016. (09:05)

Staviš dec i na miru si :lol:

Btw, davno je to bilo kad su ukinuli " olovni benzin ". Onda sam vozio moju staru damu...mercedes 190e, koja je išla na taj. Tad se mogao kupiti i aditiv za takve automobile. Možda ima još toga na inama sa obzirom na jugiće i stojke i ostale starudije ...a možda i moju staru damu ako još diše :roll:
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la macro » 18. 08. 2016. (10:07)

povremeno koristin Quickleen aditiv za mercury motore i valja. penta manje dimi, bolje radi, ... al nije baš jeftin
Pitagorin poučak: 24 riječi

Molitva Oče naš: 66 riječi

Arhimedov poučak: 67 riječi

10 zapovijedi: 179 riječi

Američka Deklaracija nezavisnosti: 1.300 riječi

Američki Ustav sa svih 27 izmjena i dopuna: 7818 riječi

Propisi EU o prodaji zelja: 26.911 riječi

Smrt EU, sloboda narodu
macro
Old Senior Member

Tip plovila: Samonadokaradnja 550, Merc 90, Merc 5, mazgun

PostPostao/la tehnicoo » 18. 08. 2016. (17:14)

bananko28 je napisao/la:a koliko bi to bilo malo malo 2t ulja ulit u benzin? koliko recimo na 10 litara?

malo malo - ne više od jednog promila 1 dcl na 100 litara ili znam jednog malog ribara sa Suzuki 6 ks jedan čep od dvotaknog ulja na rezervar od 12 litara i tako već godinama.
Šton se tiče konzervacije to je jedan od vrlo zahtijevnih poslova za -bolje spriječiti nego liječiti- ali pripremiti ekstrat uputstva za četverotaktne motore koja bi nečemu i služila i koristila nije baš lako, možda nekad kasnije.
tehnicoo
New Entry

PostPostao/la ottoporcer » 18. 08. 2016. (19:22)

tehnicoo je napisao/la:...
Šton se tiče konzervacije to je jedan od vrlo zahtijevnih poslova za -bolje spriječiti nego liječiti- ali pripremiti ekstrat uputstva za četverotaktne motore koja bi nečemu i služila i koristila nije baš lako, možda nekad kasnije.

Šteta, sigurno bi pomoglo a i ovakvih sr@**a u novoj sezoni bi sigurno bilo manje.
ottoporcer
New Entry

PostPostao/la bobipu » 18. 08. 2016. (19:42)

Ma šta se tiče konzervacije....ja to nebi radio ako ti je motor doma u garaži......jedan put na tijedan " zaverglas " 5/6 puta povuces špagu starta da ga podmažeš i ne treba ti drugo.....bačene pare...ljudi če tvrdit obrnuto jer ne znaju i slipo viruju serviseru koji če te za lovu koju mora zaradit da bi preživio nagovorit kao obavezno...moje mišljenje :wave:
kuraja do jaja
bobipu
Senior Member

Tip plovila: Marušić 21

PostPostao/la el passo » 18. 08. 2016. (21:08)

Jest da je tema o 4t suzi...ali apropo konzervacije...ovo sam ljeto upalio stari mariner 25ks 1988godište...nakon 3 godine mirovanja. Kod posljednjeg korištenja sam ušpricao sredstvo za konzervaciju u usis i kad je to ugušilo motor skinuo sam svjećice i našpricao još malo u cilindre. Svakih 5-6 mjeseci kad bi bio u prolazu potegnuo bi špag da klipovi malo prođu kroz cilindar...Da upali nakon 3 godine trebalo je 5 puta potegnuti špag
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la ottoporcer » 19. 08. 2016. (08:02)

Ma to je sve super kad je motor u blizini. Mene nema godinu dana, kada odlazim sa mora, isperem ga slatkom vodom, ostavim da radi dok ne potroši sav benzin, ispod kape pošpricam sve sa WD-om i to je u suštini to ali sr@**a se događaju unutar karburatora i motora :thumbdown:
ottoporcer
New Entry

PostPostao/la ab ovo » 19. 08. 2016. (08:11)

Ovo sam našao spremljeno na mojem disku - skinuto bog zna odakle:

Pravilo struke ( skraćeno ):

Želite li dobro vanbrodskom motoru uronite petu u slatku vodu ili priključite crijevo sa slatkom vodom na otvor predviđen za to... Upalite motor i pustite da radi 15-tak min na 'ler' gasu da 'slatka' voda dobro procirkulira rashladnim kanalima Sad postoje 2 načina gašenja :

1. (zastarjeli način) stavi motor u neku bacvu s vodom i pusti ga da radi cca po ure. Onda odspoji dotok goriva s motora i cekaj da se iskljuci. Odvidaj svjećice i u klip pošpricaj sprej za konzervaciju ili ulij zlicicu ulja (normalnog), zaverglaj 2-3 puta da se ulje rasporedi po klipu i cilindru. Zavidaj opet svjećicu. Kad budes dekonzervirao motor (početak korištenja) promjeni ulje u motoru. Ako radis dosta milja i ulje u peti.
2. Uzmete spray za konzervaciju (npr. od Silkolena) ili Power Up (teže ga je nabaviti ali je još univerzalniji) spray za podmazivanje i konzervaciju i ....... dok motor još radi ubrizgate u otvor za prihvat zraka i pripremu smjese za cilindar...nakon nekoliko sek. motor će se sam zaustaviti... Ako ste radili po br.1 potrebno je izvaditi svjećice i ubrizgati ISKLJUČIVO ulje za DVOTAKTNE motore (najbolje koje imaju specifikaciju NMMA, a koja upućuje da se radi o ulju obogaćenom aditivima protiv korozije te da je za 'morsku' upotrebu)! Zašto? Zato jer prilikom slijedećeg paljenja neće doći do ljepllenja karika kada se motor zagrije na radnu temperaturu ! Motorno ulje za ČETVEROTAKTNE motore ne izgara potpuno kao dvotaktno (jer nije ni predviđeno za tako nešto) i u većoj količini će jednostavno zalijepiti karike...a onda vam ne gine otvaranje agregata tj. 'polugeneralka' .... Dakle, kad su svjećice vani lagano povucite nekoliko puta konop za paljenje ili na sekundu-dvije pokrenite elektro-pokretač da se ulje što bolje rasporedi po cilindru... MANA konzervacije pod br. 1 : rijetko kada ulje dospije pod ležajeve radilice, jer klipovi stoje pod kutem, a ulje koje sipate kroz otvor za svjećicu ide na čelo klipa i kod pomicanja klipa već se cijedi prema ispušnim kanalima ...dio dijelova najčešće ni ne vidi ulje... ...(zato sam davno napustio ovaj način konzervacije), ponekad motor teško upali kod ponovnog pokretanja zbog onog silnog ulja ulivenog u cilindre, jer je najčešće i teško odrediti pravu mjeru za konzerviranje....no bolje i to nego ništa... Ako ćete raditi pod br.2 sve je puno jednostavnije... Motor je usisavanjem prebogate smjese konzerviran iznutra savršeno...karike , stubline i leľaji radilice plivaju ravnomjerno na zaštitnom ulju! Ne trebate vaditi svjećice do ponovnog paljenja kada ćete samo nakratko aktivirati pokretanje klipova da izbace višak konzervacije i ..to je to ! Svjećice zavrnite natrag do 3/4 navoja i ne stavljajte lulice (kablove) na njih....tako će se znati da je motor pod konzervacijom. Jedan savjet: ne pretjerujte sa škrtošću pa kupite za svaku sezonu nove svjećice....ako ste često na moru i 'divljini' nije vrijedno da vam motor počne otkazivati u najnezgodnijem trenutku zbog par desetaka kuna....možda nećete biti uvijek u prilici izmjeniti ih na 'licu mjesta' (a mijenjanje svijećice po noći ili na uzburkanom moru se može stvarno pretvoriti u noćnu moru i iskusnijima) ....i ne događa se to nekome drugome! Nakon ove radnje odvrnite vijak na dnu lončića rasplinjača da iscuri sav benzin van te ponovo zavrnite vijak . Ovime ste osigurali nesmetano paljenje, jer će od stajanja benzin ishlapiti, a ulje će ostati i otežati ponovno paljenje u novoj sezoni! Ako se radi o ČETVEROTAKTNOM motoru OBAVEZNO promijenite ulje. Korišteno ulje ima u sebi nus-produkte sagorijevanja koje sadrži osim karbonata, soli i SULFATNU (solnu) KISELINU koja stajanjem i mirovanjem pokretnih dijelova NAGRIZA unutarnje ležaje! Pa zar svako malo dobivate jednog novog na poklon da vam je stvarno svejedno!? Ako vam motor radi u teškom uvjetima i izložen je dugotrajnom opterećenju dajte mu čisto sintetsko ulje koje ima NMMA specifikaciju (ili po uputi proizvođača!) Ako agregat nije izložen teškim uvjetima rada vrhunsko mineralno ili polusintetičko ulje će biti više nego dovoljno. Prije odabira ulja pogledati obavezno preporuku proizvođača...a to znači da treba gledati stupanj kvalitete ulja koju zahtijeva proizvođač, a on se označava sa TC-W... (što veći zadnji broj poslije slovne oznake W to je veći stupanj kvalitete), a ne koje ime ima na omotu. Zapamtite da proizvođači motora nemaju svoje rafinerije ulja nego da rafinerije rade ulje za njih pod određenim imenom...a vi odlučite da li ćete platiti na cijenu ulja i zvučno ime proizvođača motora ili ne. ULJE u PETI obavezno mijenjajte na završetku sezone. Zašto ? E, pa zato jer se može dogoditi da popusti brtva ( semering ) oko osovine propele što zbog pijeska što zbog starosti a onda ćete tko zna kako dugo voziti vodu i prljavštinu u zupčanicima, a vi samo po gasu...a onda lijenost na kraju sezone da se to ispusti van i tako to stoji do nove sezone jer to 'ne treba kontrolirati'... ! A jednog dana zazuje zupčanici i onda obično ne valja firma koja ga je proizvela ' jer ste vi ionako već čuli da se dijelovi rade u nekim...bla,bla,bla..zemljama......' i vi naravno niste 'krivi'..! Kako ćete znati da li je voda u ulju koje ste ispustili.? U širu, pliću posudu ispustite ulje i pogledajte da li ima krupnijih PLIVAJUĆIH čudnih kapi ( ili prozirne tekućine ) koje se ne mogu pomiješati s uljem. Ako ima, radi se o VODI i tada je potrebno pronaći UZROK prodiranja vode u kućište 'pete' ! Ako ste puno vozili cijelu sezonu, ispust može imati homogenu bijelo -sivu boju...to nije ništa opasno, to je samo kondenzacija nastala reakcijom vlage i ulja te razlike u temperaturi....ispustite do kraja i uspite novo ulje za transmisiju . Prilikom mijenjanja držite se uputstva proizvođača o vrsti i količini ulja. Eto, nemojte mi zamjeriti na dužini, ovo nije namijenjeno onima koji znaju nego onima koji MISLE da znaju....Ako vam se sve ovo čini komplicirano i postoji mogućnost da nešto zeznete sa skupljim posljedicama ne upuštajte se u avanturu sami....radije platite nekome, ali pod uvjetom da i savjesno obavi posao. Vaš motor će vam biti duuuuuuugo zahvalan !
ab ovo
Old Senior Member

Tip plovila: Učka-Yam 2t/4KS, Maestral 500-Yam 2t/6KS

PostPostao/la Miljac » 19. 08. 2016. (09:35)

ab ovo :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Pametno zboriš, nadam se da će barem nešto od toga ostati u glavama onih koji čitaju !!!
Da se ovako radi odvajka sad bi Tomosakiji bili kao novi !!!

Ne zaboravite podmazati kvalitetnim sintetičkim uljem ili još bolje bijelom masti u spreju (+PTFE) pokretne elemente ručice gasa, sajle, mehanizme gasa i choke-a na karburatoru a s mazalicom napumpati novu "marine" mast u klizne ležajeve ručice mjenjača, škara motora i noge motora koji imaju onu malu "cicu" za podmazivanje.

Naravno da sve to treba prvo pobrisati mokrom krpom uz često ispiranje krpe u slatkoj vodi. Nikako ne zalijevati vodom po motoru !!!
Miljac
Member

Tip plovila: Elan T401L + Suzuki DF5

PostPostao/la bananko28 » 19. 08. 2016. (10:51)

I na kraju ju odnest kod popa na blagoslov :roll:
bananko28
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin

PostPostao/la Miljac » 19. 08. 2016. (21:42)

bananko28 je napisao/la:I na kraju ju odnest kod popa na blagoslov :roll:

Ako ne cijelu onda barem svjećicu.
Miljac
Member

Tip plovila: Elan T401L + Suzuki DF5

PrethodnaSljedeća

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.