Yamaha F6 CMHL

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: Yamaha F6 CMHL

PostPostao/la bananko28 » 01. 06. 2016. (06:37)

Mogway varas se... sigurno nije crka zbog neservisiranja...
Pitaj servisera sto to moze biti tvom motoru nakon 50 sati panule? Sto ce se dogodit ulju? Osim sto ces im platit novo ulje i ruke? Ili ako ima ovdje netko na forumu da nam objasni sto se to desava sa uljom za 50 sati?? Pa da mu maslinovo ulje ulijes vozija bi 50 sati.... :lol:
bananko28
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bakan 5 cabin

PostPostao/la josme » 01. 06. 2016. (08:13)

bananko...ja sam tup ko qurac..ali vidim da si ti dobro informiran ,pa nam ti objasni zašto ne treba mjenjati ulje..znam neke osobe koje su isto tako tvrdile pa sad imaju motore u konobi a ne na plovilu...po meni friško je uvijek bolje od staroga,i sigurno će motor dulje i bolje raditi...a što kad prifali..da li je bolje nadoljevati ili mjenjati ulje?...a ispiranje motora slatkom vodom također ne šteti nego koristi..tko neće ...ne mora... ništa nije obavezno..
..i da dodam ..motori u 90% crkavaju zbog nemara vlasnika..
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: luft-madrac

PostPostao/la bananko28 » 01. 06. 2016. (08:50)

Nisam reka da motoru ne treba minjat ulje ali sigurno ne treba minjat svakih 50 sati panule. Za 50 sati se ne treba minjat ulje niti nadolivat.... Eto neka se javi netko ko nije za 50 sati nadolija ili prominija ulje a da mu je krepa motor..
bananko28
Old Senior Member

PostPostao/la Robi-ST » 01. 06. 2016. (09:18)

i meni je nekoliko servisera reklo za 50 uri i panulu, ali nitko od njih nije dao smislen razlog.
sta se to u ulju moze pokvarit u 50 sati laganog i neopterecenog rada vodom hlađenog motora? pa nije to 2T motor da mu smetaju mali okretaji.
ako je danasnji vrhunac tehnike malih 4T motora to da treba poluservis svakih 50 sati jer radi na 1500 okretaja, onda je to nista drugo nego smece.

i nije Bananku krepala Yamaha zbog nebrige nego jer je bila tvornicki razjebana, moja je propisala ulje nakon 10 sati rada. ne bi vise nikad u zivotu kupio takav mali jednocilindricni 4T motor.
sometimes you win, sometimes you learn
Robi-ST
Old Senior Member

Tip plovila: Leisure 17, Bura 2.5R

PostPostao/la bananko28 » 01. 06. 2016. (09:28)

Normalno da nisu dali smislen razlog je da razlog postoji rekli bi... neupucenima mogu svast rec. Od 50 njh ce bar 30 minjat ulje svakih 50 sati. Jedini razlog je taj da prodaju ulje i rad. Jer takvi sto nasidnu nato sigurno neznaju sami prominit ulje
bananko28
Old Senior Member

PostPostao/la Mogway » 01. 06. 2016. (10:31)

bananko28 je napisao/la:Normalno da nisu dali smislen razlog je da razlog postoji rekli bi... neupucenima mogu svast rec. Od 50 njh ce bar 30 minjat ulje svakih 50 sati. Jedini razlog je taj da prodaju ulje i rad. Jer takvi sto nasidnu nato sigurno neznaju sami prominit ulje

Svatko iole normalan ce to napravit sam...!!!

Nije neka filozofija...

Upališ motor, pustiš da se zagrije, ugasiš, odvrneš jednu vidu, ispustiš ulje, zavidaš vidu, nadoliješ ulje...!!!

Obzirom da mi je dotični serviser prijatelj, koji mi je te informacije dao kao frendu a ne kao mušteriji, a Yamahine motore radi od kad zna za sebe, siguran sam da su iste informacije relevantne i ne vidim razloga zašto bi mu trebao ne vjerovat...!!!???

Uglavnom, post sam otvorio upravo zbog izmjena informacija... I onog što cu radit i kako cu se ponašat prema motoru koji sam kupio :)
Mogway
Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: Gobbi 5.99 - Istranka

PostPostao/la bananko28 » 01. 06. 2016. (11:02)

Ma pitaj ti samo njega neka ti objasni zasto moras minjat ulje svakih 50 sati panulanja? Sto ce se to dogodit sa uljom u tih 50 sati da ti moze zajebat motor? I jos ga pitaj koliko je imao slucajeva da je crklo motora koji nisu prominili ulje na 50 sati? Neka ti da iskrene odgovore kao prijatelj a ne ko yamahin serviser...
Nemoj ovo shvatit kao provokaciju ili nesto osobno, jer zaista ne mislim tako. Mislim da ulju nakon 50 sati nece bit nista. Niti ce se potrosit niti ce izgorit uz uvjet da se motor uredno hladi... ako se ista od toga desi onda motor ne valja, ima feler ili je ulje smece... mada sto se tice ulja sumnjam. Za 50 sati bi i maslinovo ulje podmazivalo... :) :)
bananko28
Old Senior Member

PostPostao/la dimulius » 01. 06. 2016. (13:39)

50 sati i nije tako malo.
Pa to je mali prdekavac sa malom kolicinom ulja.
Jednostavno za prominit i nije skupo.

Bolje bit oprezan nego poslin plakat.
dimulius
Old Senior Member

Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la Shile » 01. 06. 2016. (14:03)

"U strahu su velike oči."
Al oči i vide kvalitetu ulja :D ...
Najbolje je pridržavati se uputa proizvođača i koristiti najbolje moguče raspoloživo ulje.
Pošto mali vanbrodski motori imaju relativno malu količinu ulja praksa je, opet zbog "U strahu su velike oči" :P , skratiti interval.
Ali, pošto se cijeli "internet" nateže oko toga godinama, lako je zaključiti da neke razlike nema.Jer da ima brzo bi sve bilo jasno i određena opcija bi "pobijedila".
U početku pratiti interval.Pri promjeni provjeriti kakvo je staro ulje.Koliko prljavštine ima i boju, te kako ostaje među prstima...prema tome prilagoditi interval.

Bilo kakav extrem nije dobar...niti 200 sati ali niti 20 sati...
Shile
Senior Member

Tip plovila: Istranka + Yamaha 9.9 / Yamaha 6/Mercury 3.5

PostPostao/la SEA » 04. 06. 2016. (20:03)

ma te male jedan cilindar yamahe bila kapa pa prepiturana u sivu boju nov model
je najbolje zaobilazit

a to ulje posli 50hrs pod malim opterecenjem je skroz ok minimalno potroseno I kontaminirano s benzinom
opet ta litra novog ulja je zanemariv trosak,skuplje je maslinovo :D
SEA
Senior Member

Tip plovila: ACM 43 dynasty yanmar 6ly2 x2

PostPostao/la Robi-ST » 04. 06. 2016. (21:32)

dimulius je napisao/la:50 sati i nije tako malo.
Pa to je mali prdekavac sa malom kolicinom ulja.
Jednostavno za prominit i nije skupo.

Bolje bit oprezan nego poslin plakat.

nije mi jasno zasto se onda za velike okretaje i opterećenje tu istu količinu ulja ne treba mijenjati 100 sati..
Robi-ST
Old Senior Member

PostPostao/la Mogway » 04. 06. 2016. (23:03)

U ponedjeljak idem u servis za neki drugi motor pak cu pitat da mi rece zac 50 ur :D :roll:
Mogway
Member

PostPostao/la Shile » 17. 07. 2016. (18:03)

Evo nakon 10ak sati odrađenog s Y6 na Istranci (klasična, mjesec dana u vodi od stavljanja kopera).
Ja sam, malo je reči, prezadovoljan.

Evo danas, nas 4 i klinac 5g. 300 kg. + kolpo morto u kabini od 70 kg :D (ne pitajte zašto hehehehe), dva tri ruksaka i benzin 10l.
Koristio NAVIONICS Europe i Ulysse Speedometer na 2 uređaja...namjerno sam ganjao konstantu 5.5 nm/h...izvan Fratarskog otoka, nešto mora u provu i u bok od prometa...
Potrošio 3l za sat i pol...prijašnjih dana je bilo i manje ali smo bili samo ja i uteg na barci (3h vožnje - 5.5nm/h - 5l benzina) :shh: :lol:
E sad.
Ta potrošnja je u skladu sa svima znanim testovim iz časospisa (Suzuki 5, 6 i 15) ... ali mene nešto buni.
Naime ja to postižem več pri 50% gasa ako ne i manje.Oznaka na ručkici mi je malo iznad oznake za paljenje.Nije da se žalim, jer po ovome potrebe za večim gasom nema i bolje za motor.
Ali mi kad usporedim one tablice, pogotovo broj okretaja motora, ne ide u glavu da je toliko dovoljno...do sada sam imao 2t Mercury koji bi pri istoj brzini trošio 4.5-5l...
Motor radi uredno, nije ništa raštelano :wave: :thumbup:

FireShot Capture 39 - - http___www.yamaha-motor.com_assets_service_manuals_1_LIT-18626-08-90_F6_.png

Pošto prije nisam imao iskustva sa Y6 na Istranci kako se vama ponaša...ili na sličnoj barci?
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Shile
Senior Member

Tip plovila: Istranka + Yamaha 9.9 / Yamaha 6/Mercury 3.5

PostPostao/la Mogway » 18. 07. 2016. (02:22)

Šeko identiko i meni tako... Ako dam full gas, nagarim je na kros :mrgreen: :mrgreen:
Mogway
Member

PostPostao/la Robi-ST » 18. 07. 2016. (10:40)

Yamaha F6 na Arbi 500, na pola gasa je trosila 1-1.2 litre i isla 5 cv.... na 3/4 gasa je trosila oko 1.5 litre i isla 0.5 milje brže. na kraju sam isao samo na pola gasa, jer mi nije imalo smisla trositi skoro 50% više zbog 0.5 cv brzine.

jedrilica sa kabinom 5.20 koja je za 300 kg teža od Arbe, sa 2T Tohatsuom od 3.5 KS ili 4T Mercom od 4 KS, ravno 5 cv na tocno pola gasa.

taj Mercury 2T koji ti je trosio 5 litara je pretpostavljam 10-20 KS a ne mala pentica slicna Yamahi?
Robi-ST
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.