Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori
wuk je napisao/la:Lijepi pozdrav,
na temi je malo zimsko zatišje pa je mozda sada prilika da zamolim gosp.Taceka za savjet,pomoc ili izracun u vezi propele za moju brodicu.
Brod je deplasmanac,duljine na vodenoj liniji zajedno s krmenim spojlerom 7,80 m.širina je 2,60 m.Motor je perkins 4.108 od 50KS,kopća Perković kbs 200 prijenosni omjer 1:2.8.
Propela je 18x13 a promjer osovine 30 mm,DAR ne znam ali plate mi djeluju prilicno uske
Putna brzina ne nekih 6,2 milje mjereno gps-om,a max mislim oko 7,5 a mozda i vise,naime nisam htio motor tjerati u neke visoke okretaje iako ih on bez problema postigne,probao sam max do nekih 3200 a moze ici i do 4200.
Putnu brzinu postignem s 2200 okretaja a na tom podrucju od 2100-2300 motor nekako najmirnije i najljepse radi i pri tom mi je potrosnja 3 litre na sat.
E sad,zelio bih postici malo vecu putnu brzinu,znaci na nekih 2200 okretaja ulovit nekih 7 milja,mislim da snaga motora nije problem,moze li se uz neku "jacu" propelu dobiti veca putna brzina i kolika?
Imam dovoljno mjesta za propelu veceg promjera,na osovinskom vodu ugradjen je odrivni lezaj a brod je po papirima tezak 3500kg a stvarnu tezinu ne znam...
Hvala,
ako sam zaboravio navesti neki podatak slobodno pitajte...
maky je napisao/la:Evo trebao bi i ja jedan izracun ako nije problem.
Motor je Scam 140 ks max okr. 2600 u min kopca 2:1
Brod Graso 20 duzina 6 mt najveca sirina 2.55 poludeplasman
Tezina cca 3 t nakrcan voda gorivo provista bez ljudova:-)
Max promjer propele koja moze stati je 19 a da ostane dovoljno razmaka do trupa i petice.
Thx
wuk je napisao/la:Brod je puno laksi od 4,5t u knjizici pise tri i pol ali onda je jos imao balastnu kobilicu jer ga je netko prije mene htio preradit u motosailor,dakle skinuo sam dosta olova i betona s njega tako da ovih 3,5 racunam kao neki teoretski maximum...e sad koji je proizvodjac propelera i koja je njegova kvaliteta stvarno ne znam niti se u to razumijem,nema nikakve oznake ni bilo kakvog podatka na samoj propeli a promjer i korak sam izmjerio.
Moze li se na postojecoj propeli promijeniti korak ili treba nova,hmm ako je u pitanju pola milje brzine ima li smisla ulagati u novi propeler?
Hvala lijepa na odgovoru,pozdrav...
maky je napisao/la:za tezinu nisam sto posto siguran tezina od 3 T sam cuo od vlasnika G20 koji ga je mjerio standardno opremljen puni rezervari i stvari unutra
ja sam ga sam opremao i gledao da ga ne opterecujem bezbotrebno tako se nadam da je i laksi. Javim se sa rezultatima. Hvala
bananko28 je napisao/la:Na motoru imam propelu 9.9x10 (mercury 30 2t). sa dvojicom se dosta muci da izglisira a sa trojicom nikako (ris maestral h35f). Dok prijatej sa yamahom 25 2t na 4,20 gumenjaku izglisira bez prblema sa četvoricom .Moj sa obzirom na snagu motora i dužinu od 3,80 to bi trebalo puno bolje. Frend od kog sam uzeo gumenjak je imao suzukija 30 2t i to je letilo. nas 3 + ronilacka oprema (boce, prsluci), izglisiravao bez problema, a kad bi nas 2 bili sami iša bi preko 30 milja. Moj nece preko 25.
Meni je to sve ok za mene samoga, ne treba mi brže, al ipak bi volio da mogu nekoga povest sobom na more. Nabavio sam propelu 3x10 1/4x12. NIsam još u mogučnosti ju probat pa me zanima što mislite kakva bi ona bila?
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.