luka je napisao/la:Na pp cu Vam odgovoriti kasnije, jer kucam sa telefona. "Pokrivenost" propele =Ae/Ao, nije nista drugo nego odnos stvarne povrsine propele i kad bi na mjestu propele bio stavljen disk povrsine koji ima precnik stvarne propele. Ae/Ao stiti propelu od kavitacije, zato sam Vas pitao za one velicine, jer od dubine na kojoj radi propela.(hidrostatickog pritiska) zavisi kavitacio broj na osnovu kojega se odresjuje Ae/Ao. Tacek ima slicnu propelu mojoj, samo je njegovo Ae/Ao = 0,65, a ja dobijam nesto vece Ae/Ao = 0,814, ja sam to izracunao na osnovu nekih mojih pretpostavki velicina koje sam Vam napisao. Kad fiksiram Ae/Ao na 0,65 ja dobijem propelu 17"x15". Kad se uvrste parametei motora i kopce optimalni precnik propele na osnovu broja obrtaja je izmedju 16,5" i 17", negdje oko 16,8 ". Razlika je moguca jer ja sam proracun vrsio za brzinu 13 kn, Vi ste negdje napisao brzinu od 12,5 kn. Tako da mi napisite zeljenu (REALNU) brtinu.
evo opet ja, poslusao sam vas i od adriatic propelera narucio 17"x 15" 3 pale propeler michigan gold series pokrica 52% , i jucer montirao, testna voznja pokazala je poboljsanje i to osjetno, sad brod ide 12,5 kt na pun gas, motor vrti 4400 - 4500rpm od max 4600rpm koliko je dozvoljeno, i ono najvaznije na gasu od oko 3000rpm ide 7,9 - 8,1 kt sto mi je ok, a na malom gasu oko 2000rpm ide 5,5kt zaista ok. mozda bi manjim korekcijama propele (smanjivanje na 16,5"ili 16.8") dobio jos 0,5 kt ali za prvi dojam ovo je ok barm meni
no samo iz znatizelje ovi iz adriatica su mi rekli da koliko oni znaju jako je tesko naci 3 pale propele sa darom od 65%??? WTF o cem taj prica kad ste mi vi svi savjetovali bas otprilike taku propelu,
Eto zato decki tacek, luka i drugi puno vam hvala na trudu, vremenu i volji za pomoci
pivica hladi
lp