Honda BF 90 VTEC i Atlantic 555 iskustva

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Honda BF 90 VTEC i Atlantic 555 iskustva

PostPostao/la Ken » 20. 04. 2009. (12:10)

Kupio sam prošle godine Atlantic 555 open i prema preporuci prodavača, opremio ga Hondom BF 90 VTEC. Motor mi je nahvaljen na sva usta. Rečeno je da se u njegove najbolje karakteristike ubrajaju: težina, snaga i eksplozivnost, najmanja potrošnja u klasi i tome je dodano kako se radi o optimalnom izboru za moj brod. Testovi u raznim magazinima su podupirali ove riječi i odluku je bilo lako donijeti, ali...
Prvo smo ustanovili kako u rezervoar od 93 litre ne stane više od 70 litara goriva, a uskoro i činjenicu da (sa troje odraslih i dvoje male djece) brod ne može izglisirati?! Kako se sve odvijalo u Vodicama, Bobekovi su se ljudi brzo pojavili i originalni propeler zamijenili manjim pa je to rješeno, ali...
Moja super štedljiva Honda sada 70 litara popije za 2 - 3 sata rada. U Bobeku su rekli da će mi ovlašteni servis na Pagu (gdje je brod) pregledati motor i ustanoviti o čemu se radi, no kako nisam uspio doznati o kojem se to servisu radi, kupio sam originalni propeler i gle čuda - sada hoće izglisirati, pa čak i vući skijaša, a potrošnja je manja. Ipak, i dalje je daleko od 15 litara na sat koje mi je naveo prodavač prilikom prodaje broda. Preko zime sam ugradio digitalni mjerač protoka goriva, pa sad imam prilično točnu informaciju o trenutnoj potrošnji i ona je porazna. Pri brzini od cca 22 milje, brod na 4.500 obrataja troši 20 - 27 litara na sat. Pri 3.900 obrataja, motor se zaletava +/- 100?!
Prosurfam po netu i vidim da motor svi hvale. Posebno potrošnju! Ljudi pišu kako im troši 8 - 12 litara. Očito se stvarno radi o odličnom motoru, ali valjda s mojim nešto nije OK. Poslao sam mail Fred Bobeku u servis, pa se nadam da će se to uskoro riješiti jer su do sada bili prilično susretljivi.
Ako netko ima iskustva s ovim motorom, ili zna da negdje na webu piše nešto o problemima s potrošnjom, bio bih zahvalan za informacije. Isto vrijedi i za iskustva s brodom Atlantic 555 open.
Ken
New Entry

Re: Honda BF 90 VTEC i Atlantic 555 iskustva

PostPostao/la Gaso » 20. 04. 2009. (14:12)

Ova potrošnja koju spominješ čini mi se potpuno normalna.
Ako od oka proračunaš, da benzincski motor troši oko 0.3L po konskoj snazi.
To bi značilo da bi tvoj kod punog gasa trošio cca 27L/sat, ako ga voziš putnom brzinom, recimo na 75%, to bi značilo cca 20.3 L/sat, naravno zavisi i o tipu plovila na kojem je motor, ali ovako u grubo na oko, tu nekdje, sve ostalo su priče za malu djecu.

Onih 8-12L zaboravi, to nije auto. Stavi gore neki stariji klasični 2T Mercury 90ks umjesto Honde pa češ v idjeti kolika je onda potrošnja.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la lošinj » 20. 04. 2009. (14:24)

Yamaha 100 ks potrošnja na 4000 10l provjereno.Mislim da mu potrošnja ne bi smjela ići preko 12-13l na tim okretajima,iako po njihovim tvrdnjama i manje.Očito da mu ipak nisu toliko smanjili potrošnju.Kada sasm htio kupiti e-teca 40 govorili su mi da mu je potrošnja 6l i da troši manje od 4t.Uzeo sam Yamahu koja pije 5-6 l ,a od frenda e-tec 7-9l.
lošinj
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Marlin 16, Yamaha 40/70.

PostPostao/la Gaso » 20. 04. 2009. (14:31)

Ne vjerujem, da če bilokoji vanbrodski trošit manje nego unutarnji diesel, jer ima u osnovi diesel veču iskoristljivost.
Zato mi je ovih 10L/sat za 100Ks malo sumljivo, možda na pola gasa.
Kad sam ja imao Yamahu 8ks 2T, ona mi je pila cca 3.5-4L/sat(pun gas), tako da sam imao tank 10L za do lošinja i nazad, cca 14NM.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la Gaso » 20. 04. 2009. (14:54)

Težko češ pronači realno potrošnju, ali evo za primjer nissan vandbrodski, pa malo usporedbe 4T i 2T starije generacije:
Honda može imat i do 20% manju potrošnju, ovako za usporedbo. Drugo je kad vlastniki brodica računaju potrošnju tako da djele natočene litre u rezervaru sa brojem sati. A u prosjeku motor radi na nekih 30% snage. Kad bi ja ovako izračunao potrošnju onda mi Nanni 155KS, troši 10L/sat, ali to je bacanje pjeska u oči. ;)
http://www.nissan-outboards.com/fuel-consumption.htm
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la lošinj » 20. 04. 2009. (17:06)

Brod je 550 sa kabinom i na 4000 troši 10 l.Kada ga digneš na 4500 onda i 15l,ali mislim da sa hondom nešto nije u redu.Koliko si okretaja dobivao na propeli da su ti je zamijenili?
lošinj
Old Senior Member

PostPostao/la dome » 20. 04. 2009. (18:57)

lošinj je napisao/la: e-teca 40 govorili su mi da mu je potrošnja 6l i da troši manje od 4t.

: Laughing4: : Laughing4: : Laughing4: : Laughing3: : Laughing3: : Laughing3: :Laughing29: :Laughing29: :Laughing29:

Gaso je napisao/la:Ova potrošnja koju spominješ čini mi se potpuno normalna.
To bi značilo da bi tvoj kod punog gasa trošio cca 27L/sat, ako ga voziš putnom brzinom, recimo na 75%, to bi značilo cca 20.3 L/sat, naravno zavisi i o tipu plovila na kojem je motor, ali ovako u grubo na oko, tu nekdje, sve ostalo su priče za malu djecu.
Onih 8-12L zaboravi
, to nije auto. Stavi gore neki stariji klasični 2T Mercury 90ks umjesto Honde pa češ v idjeti kolika je onda potrošnja.

:clap: :clap: :clap: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Srknuti će on u nepovoljnim uvjetima kad ga ganjaš i preko 30l.
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la lošinj » 21. 04. 2009. (06:23)

dome je napisao/la:
lošinj je napisao/la: e-teca 40 govorili su mi da mu je potrošnja 6l i da troši manje od 4t.

: Laughing4: : Laughing4: : Laughing4: : Laughing3: : Laughing3: : Laughing3: :Laughing29: :Laughing29: :Laughing29:

Onih 8-12L zaboravi
, to nije auto. Stavi gore neki stariji klasični 2T Mercury 90ks umjesto Honde pa češ v idjeti kolika je onda potrošnja.

:clap: :clap: :clap: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Šta je tu tako smješno??

Ja samo navodim šta su mi u Unimaru govorili da bih uzeo njihov motor.Iako i dan danas tvrde da je tako.
lošinj
Old Senior Member

PostPostao/la Ken » 21. 04. 2009. (11:15)

lošinj je napisao/la:Brod je 550 sa kabinom i na 4000 troši 10 l.Kada ga digneš na 4500 onda i 15l,ali mislim da sa hondom nešto nije u redu.Koliko si okretaja dobivao na propeli da su ti je zamijenili?

Ne znam točan broj obrtaja propele,ali s manjim propelerom (s kojim je htio izglisirat bez problema) broj obrtaja motora je išao preko 6.000, a to je maksimalno dozvoljeno za taj motor. S onim većim koji sam ja stavio maksimalni je broj cca 5.800. Što se tiče Yamahe i komentara, prijtelj mi ima fishermena Elan 18 i 60 konja yamahu koja mu troši 8 litara na putnoj brzini. Svi smo mu se smijali dok nismo probali, al što jes, jes.
BTW, javili se iz servisa (Bobek) i rekli da će pogledati što je. Bili su ljubazni i profesionalni. Naveli su i kako inače takvih problema nisu imali.
Ken
New Entry

PostPostao/la Ken » 21. 04. 2009. (11:20)

Onih 8-12L zaboravi, to nije auto. Stavi gore neki stariji klasični 2T Mercury 90ks umjesto Honde pa češ v idjeti kolika je onda potrošnja.

Kad sam kupavoa brod, taj sam motor odabrao jer je navodno najbolji u klasi i troši 20 - 30 % manje od konkurencije. Dodatno, kopajući po webu naletio sam i na ovo: http://www.croforumi.com/index.php?page=Thread&threadID=662
Ken
New Entry

PostPostao/la Ivanb1991 » 21. 04. 2009. (13:20)

nemojte vjerovati tim napuhanim tzv. forumskim tekstovima gdje se nešto hvali na sva zvona. takve tekstove sponzoriraju ili pišu sami proizvođači. potrošnja u katalogu nikada nije ravna pravom stanju stvari, tj. na moru. uvijek troši više. neznam šta kazati za te honde. neki ih hvale a neki kažu da su se sa njima jako prevarili. osobno je nebi kupio. znam da je jako osjetljiva, skoro kao i svaki četverotaktni motor za more. znam da dvotaktni više piju ali su puno robustniji. mislim da su dvotaktni evinrudi sa direktnim ubrizgavanjem jako dobri. o njima sam čuo jako dobro. navodno ne troše puno više od četverotaktnog motora iste snage, ali je eksplozivnost puno izraženija kod dvotaktnog
Bolje živjeti 100 godina u bogatstvu, nego jedan dan u siromaštvu!
Ivanb1991
Member

PostPostao/la riberer » 21. 04. 2009. (13:27)

Ivanb1991 je napisao/la:nemojte vjerovati tim napuhanim tzv. forumskim tekstovima ...

Valjda novinarskim Ivane?
Mi smo (Forumi) lijek za takve testove ... ;)
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la Gaso » 21. 04. 2009. (13:36)

Ken, pa izabrao si dobar motor i ja mislim, da on najmanje troši ako usporediš konkurenciju.
Imam i ja dvije Honde. Dome i Wildstar su serviseri motora, pitaj njih za REALNO potrošnju, a ne prodavače.
Ako važi za diesel da troši od oka 200g/KS, znači da benzinci sigurno troše nekih 10-15% više, pa češ doči na tih 0.3L/KS na sat, normalno kod novijih motora, da ne govorim o motorima starije generacije.
Nebi ljudi stavljali u brodove skuplje unutarnje diesele ako bi vanbrodski benzinci trošili manje. ;)
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la Ivanb1991 » 21. 04. 2009. (15:27)

a šta misliš da se prodavači motora i glisera ne uključuju na forume i potajno nahvaljuju svoju robu. znam da to rade u novinarskim člancima, ali učinkovitije je to odraditi na forumu jer forumima ljudi više vjeruju. pa evo ti i nekih forumaša koji nude nove motore na prodaju. neće ti oni reći da su ti motori loši. kapiraš?
sad bi ti oni rekli da oni prodaju samo dobru robu jer se oni jako razumiju u to, ali smatram da u današnje vrijeme ljudi prodaju ono na čemu imaju najveću maržu, i uz to ako je taj proizvod barem nešto ok, to je dobitna kombinacija
Bolje živjeti 100 godina u bogatstvu, nego jedan dan u siromaštvu!
Ivanb1991
Member

PostPostao/la wildstar » 21. 04. 2009. (16:40)

Gaso je napisao/la:Ken, pa izabrao si dobar motor i ja mislim, da on najmanje troši ako usporediš konkurenciju.
Imam i ja dvije Honde. Dome i Wildstar su serviseri motora, pitaj njih za REALNO potrošnju, a ne prodavače.
Ako važi za diesel da troši od oka 200g/KS, znači da benzinci sigurno troše nekih 10-15% više, pa češ doči na tih 0.3L/KS na sat, normalno kod novijih motora, da ne govorim o motorima starije generacije.
Nebi ljudi stavljali u brodove skuplje unutarnje diesele ako bi vanbrodski benzinci trošili manje. ;)

I to ti je gašo potrošnja kad je sa motorom sve idealno i sve ok a za dizele je 20 dkg po 1 ks za klasične motore.
wildstar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: gajeta Betina 6m yanmar yse 12 kabina i natka

Sljedeća

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.