Kupio sam prošle godine Atlantic 555 open i prema preporuci prodavača, opremio ga Hondom BF 90 VTEC. Motor mi je nahvaljen na sva usta. Rečeno je da se u njegove najbolje karakteristike ubrajaju: težina, snaga i eksplozivnost, najmanja potrošnja u klasi i tome je dodano kako se radi o optimalnom izboru za moj brod. Testovi u raznim magazinima su podupirali ove riječi i odluku je bilo lako donijeti, ali...
Prvo smo ustanovili kako u rezervoar od 93 litre ne stane više od 70 litara goriva, a uskoro i činjenicu da (sa troje odraslih i dvoje male djece) brod ne može izglisirati?! Kako se sve odvijalo u Vodicama, Bobekovi su se ljudi brzo pojavili i originalni propeler zamijenili manjim pa je to rješeno, ali...
Moja super štedljiva Honda sada 70 litara popije za 2 - 3 sata rada. U Bobeku su rekli da će mi ovlašteni servis na Pagu (gdje je brod) pregledati motor i ustanoviti o čemu se radi, no kako nisam uspio doznati o kojem se to servisu radi, kupio sam originalni propeler i gle čuda - sada hoće izglisirati, pa čak i vući skijaša, a potrošnja je manja. Ipak, i dalje je daleko od 15 litara na sat koje mi je naveo prodavač prilikom prodaje broda. Preko zime sam ugradio digitalni mjerač protoka goriva, pa sad imam prilično točnu informaciju o trenutnoj potrošnji i ona je porazna. Pri brzini od cca 22 milje, brod na 4.500 obrataja troši 20 - 27 litara na sat. Pri 3.900 obrataja, motor se zaletava +/- 100?!
Prosurfam po netu i vidim da motor svi hvale. Posebno potrošnju! Ljudi pišu kako im troši 8 - 12 litara. Očito se stvarno radi o odličnom motoru, ali valjda s mojim nešto nije OK. Poslao sam mail Fred Bobeku u servis, pa se nadam da će se to uskoro riješiti jer su do sada bili prilično susretljivi.
Ako netko ima iskustva s ovim motorom, ili zna da negdje na webu piše nešto o problemima s potrošnjom, bio bih zahvalan za informacije. Isto vrijedi i za iskustva s brodom Atlantic 555 open.