kako se može popraviti kapa ovih novih vb motora ?

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: kako se može popraviti kapa ovih novih vb motora ?

PostPostao/la Grinteša » 19. 09. 2015. (08:20)

Imaš u Solinu tipašta vari plastiku.
Grinteša
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gajeta 8.30 m (plastificirana) IMR 34

PostPostao/la kala » 19. 09. 2015. (13:47)

Ostavljeno je gori ,pa ako bude problema onda ćemo probati dalje . Hvala svima :thumbup:
kala
Member

Tip plovila: Elan 435f,Suzuki 20

PostPostao/la bananko28 » 19. 09. 2015. (13:59)

baci koju sliku ako imaš prije i poslje popravka! ;)
bananko28
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin

PostPostao/la porer » 19. 09. 2015. (17:56)

Ja ću to isto raditi ovih dana. Pojavila mi se štrika na kapi motora, mislio sam da je ogrebano a ono pukotina, kad malo stisnem otvori se. Vjerojatno je ovih dana kad sam ga jako tumbao negdje pritisnuto bez puno pažnje pa je puklo.
Kupio sam nekakvu masu u stvari komplet kit za krpanje plastike pa kad isprobam ako je dobro javit ću, ako nije :silent:
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la Trogiranin » 23. 09. 2015. (10:43)

Kad smo već kod kapabvanbrodskih motora da ubacim u komentar na istu temu sljedeće: naime prijatelj mi ima na gliseru od 8 m Mercury 300 nov novcati star tri miseca. Drugi gliser mu je na vezu svojom provom razbija kapu. Kapa je dvodjelna i nosija je u ovog meštra šta ga Grinteša spominje u Solin koji se bavi varenjem plastika na autima, skuterima i sl. Reka mu je da jednostavno nezna koji je to neki novi miks plastika i da mu nemože zavarit. Usput budi rečeno nova kapa košta 30.000,00,kn . Zemljo otvori se !!!
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la Miljac » 23. 09. 2015. (11:15)

Bok.
Plastificiranje epoksidnom smolom umjesto poliestera je dobra alternativa varenju jer postoji niz primera za pojedine vrste plastika (u pravilu za "mekane" plastike tipa PE, PVC i sl.)
Epoksidne smole imaju 3-4 puta veću silu adhezije (prijanjanje na površinu materijala) od poliestera ali isto toliko puta veću cijenu po kg.
Ja ih koristim samo kad radim ili spajam/krpam odgovorne nosive konstrukcije ili ako imam jako malu površinu a velika opterećenja.
Trenutno imam specijalni zadatak: "izvlačim" štangice 2,5mm za nosače krunica na pušćama i peškafondima za popravke i modifikacije. Izvučem dovoljan broj "niti" iz 300g rowinga, ufrčem ih lagano i natopim epoksidom pa kad se stvrdnu režem na potrebnu duljinu i lijepim (isto epoksidom) u varalice i na njih krunice.

Jednostavna proba na nepoznatoj plastici je šmirglom zašmirglati površinu plastike koja se popravlja i ako šmirgla ostavlja oštre brazde i plastika se brusi u finu tvrdu (tzv. "suhu") prašinu onda je dovoljno tvrda za direktno lijepljenje/plastificiranje epoksidom. Ovo mogu potvrditi iz prakse.

Površinu obavezno dobro odmastiti. U nedostatku triklor-etilena ili tetraklor-etilena dobra je i kombinacija aceton pa nakon toga čisti benzin (za kućanstvo).
Obavezno površinu dobro ošmirglati šmirglom granulacije 60-80, dakle na grubo i onda plastificirati.
Plastificiranje preporučam staklenom tkaninom (fini rowing) 140-160g u više slojeva ovisno o opterećenju.

Na ovaj način sam popravio priličan broj kapa za VB motore, razne plastične nosače tih istih kapa, razne plastike po autima (od običnih ukrasa do karoserijskih elemenata) kao i hrpu dječjih igračaka koje nemaju nikakvu vrijednost ali ta sreća na licu djeteta kad mu popraviš njegovu omiljenu igračku - neprocjenjivo.

Pozzz
Miljac
Member

Tip plovila: Elan T401L + Suzuki DF5

Prethodna

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 14 gostiju.