Kapo je napisao/la:Potrošnja po satu u principu ne govori apsolutno ništa relevantno za bilo kakvu usporedbu.
Jedini mjerodavni podatak za kakvu-takvu usporedbu je individualna potrošnja po prijeđenoj milji, što je opet zavisno od previše faktora (stanje dna, vrsta intonka, dodatno opterećenje, raspored opterećenja, stanje motora, prosječni broj okretaja na kojem se vozi, pogođenost propele....pa čak sve do kurenta...).
Otprilike isto kako dva vozača na jednakim automobilima imaju različitu potrošnju. A na koncu....potrošnju testnih laboratorijskih uvjeta ne postiže nitko !!
Potpisujem, lijepo rečeno!
QS640w sa Optimax 135 imam pet godina. Uvijek mi je odoka ispadalo prosječno pri 20 čv - 25L. No to je bilo onako prst/palac jer se uvijek negdje gnjezdiš dulje dok se sidriš a nekada i po više puta pa imaš još tri merzera sa sobom a nekada i sam, pa tako kod tankanja izračunaš i to je tu negdi. Sada sam urgadio Smartcrafta i vrlo je zgodno sve od podataka vidjeti u brojkama.
Brod je natovaren svime i svačime i sada pri 20 čv najčešće pokazuje 0,7 milja/litra a kada je bonaca i 0,8 a teže valovit more da i 0,6. Trenutna potrošnja pri 20 čv na satu je 23,5-24L.
Maksimala je po GPSu 29,5 samo me tada strah pogledati potrošnju
Čisto evo podaci koje sam sada ipak mogao vidjeti u brojevima pa ako nekom pomogne kod odluke biće mi drago. Inače, motor je stvarno pun snage sa V6 i 2,5L i do sada ni zuc i prilično dobro gura ovu moju plastiku svukuda.
U petak ga ponovo palim pa desetak dana u miru na panulu sa Yamahom 5KS 2T koja ima više sati nego veliki
Pozdrav svima!