POTROSNJA VANBRODSKIH MOTORA

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: POTROSNJA VANBRODSKIH MOTORA

PostPostao/la dm2jokes » 25. 08. 2015. (14:40)

Kapo je napisao/la:Potrošnja po satu u principu ne govori apsolutno ništa relevantno za bilo kakvu usporedbu.
Jedini mjerodavni podatak za kakvu-takvu usporedbu je individualna potrošnja po prijeđenoj milji, što je opet zavisno od previše faktora (stanje dna, vrsta intonka, dodatno opterećenje, raspored opterećenja, stanje motora, prosječni broj okretaja na kojem se vozi, pogođenost propele....pa čak sve do kurenta...).

Otprilike isto kako dva vozača na jednakim automobilima imaju različitu potrošnju. A na koncu....potrošnju testnih laboratorijskih uvjeta ne postiže nitko !!

Potpisujem, lijepo rečeno!
QS640w sa Optimax 135 imam pet godina. Uvijek mi je odoka ispadalo prosječno pri 20 čv - 25L. No to je bilo onako prst/palac jer se uvijek negdje gnjezdiš dulje dok se sidriš a nekada i po više puta pa imaš još tri merzera sa sobom a nekada i sam, pa tako kod tankanja izračunaš i to je tu negdi. Sada sam urgadio Smartcrafta i vrlo je zgodno sve od podataka vidjeti u brojkama.

Brod je natovaren svime i svačime i sada pri 20 čv najčešće pokazuje 0,7 milja/litra a kada je bonaca i 0,8 a teže valovit more da i 0,6. Trenutna potrošnja pri 20 čv na satu je 23,5-24L.
Maksimala je po GPSu 29,5 samo me tada strah pogledati potrošnju :o
Čisto evo podaci koje sam sada ipak mogao vidjeti u brojevima pa ako nekom pomogne kod odluke biće mi drago. Inače, motor je stvarno pun snage sa V6 i 2,5L i do sada ni zuc i prilično dobro gura ovu moju plastiku svukuda.
U petak ga ponovo palim :D pa desetak dana u miru na panulu sa Yamahom 5KS 2T koja ima više sati nego veliki :D
Pozdrav svima!
bolje mrtav pijan nego mrtav trezan
dm2jokes
New Entry

PostPostao/la Shile » 25. 08. 2015. (16:14)

dm2jokes je napisao/la:
Brod je natovaren svime i svačime i sada pri 20 čv najčešće pokazuje 0,7 milja/litra a kada je bonaca i 0,8 a teže valovit more da i 0,6. Trenutna potrošnja pri 20 čv na satu je 23,5-24L.
Maksimala je po GPSu 29,5 samo me tada strah pogledati potrošnju :o

20čv..0.7 po milji je 14l ... 0.8 je 16l a 0.6 je 12l ... kako tebi troši manje što je more jače??
Trenutna ti je preko 1 ... točnije 1.2 l/nm ... ili sam ja lud ili si nešto krivo napisao...
Shile
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Istranka + Yamaha 9.9 / Yamaha 6/Mercury 3.5

PostPostao/la dome » 25. 08. 2015. (16:31)

Shile je napisao/la:... ili sam ja lud ili si nešto krivo napisao...

pročitaj ponovo ali pažljivije .....

dm2jokes je napisao/la:najčešće pokazuje 0,7 milja/litra a kada je bonaca i 0,8 a teže valovit more da i 0,6.
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la Shile » 25. 08. 2015. (18:17)

Ok..jesam lud...ali mi se čini da se to tako ne upotrebljava previše...koristi se recipročni omjer za EU, kanadu i Novi Zeland ...barem bi trebao.
U zemljama koje koriste metrični sustav koristi se litra/milji za Nizozemsku i Dansku a ovi ostali recipročni milja/litri ... al Ok...moja greška.
Shile
Senior Member

Tip plovila: Istranka + Yamaha 9.9 / Yamaha 6/Mercury 3.5

PostPostao/la dome » 25. 08. 2015. (21:09)

Eto vidiš da ne paziš na nastavi ;) .............

dm2jokes je napisao/la: .......Sada sam urgadio Smartcrafta ....

Taj uređaj je Američki a, oni su u svemu obrnuti od nas ........
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la dm2jokes » 26. 08. 2015. (12:10)

Danke Dome! :D
dm2jokes
New Entry

PostPostao/la dm2jokes » 02. 09. 2015. (07:03)

Evo jos da malo koju o ovome za nove korisnike da se ne umaraju previse o potrosnji u decilitar.
Npr dan 1. : plovis sam, tank na pola, nije vruce pa nisi natocio tank vode, nisi donio ni jaceru jer sta ce ti, imas frizider a to je tebi dosta, baze za jesku je prazan jer ides malo u neku valu se osoliti i ohladiti, spavati na krmi i uzivati u bonaci ....
Gledas potrosnju i nazdravis sa mašala ...

Dan 2. 130L pun tank, 25L pun tank za penticu za panulu na krmi visi svezan, 20L rezerve u kanisterima, pun bazen za zivu jesku na krmi sa cca 60-70L mora, pun tank vode 50L, u jaceri 10L vina i 15 vode, klopa i njihova oprema, tri prijatelja svaki zive vage 100-130 kg, more 2-3, skaces ko jarac, sve u provu. Gledas potrosnju i kazeš a jesu ovi moji teski, necu ih vise zvati ...

:-)

Neprocjenjivo vise trosi ali je i toliko veci gust provesti vrijeme u onome sto te veseli ....
Hebo litre ... Živili
dm2jokes
New Entry

PostPostao/la Hammerless » 02. 09. 2015. (09:05)

Shile je napisao/la:Ok..jesam lud...ali mi se čini da se to tako ne upotrebljava previše...koristi se recipročni omjer za EU, kanadu i Novi Zeland ...barem bi trebao.
U zemljama koje koriste metrični sustav koristi se litra/milji za Nizozemsku i Dansku a ovi ostali recipročni milja/litri ... al Ok...moja greška.

Velika Britanija? Italija?
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Dobrodošli na hrvatski moto-forum!
Hammerless
Member

Tip plovila: U izgledu - Barracuda 590

PostPostao/la barba2 » 07. 09. 2015. (07:47)

Na stranici Yamaha-motor.eu Nizozemska ili Baltic postoje testovi Yamahinih motora i raznih plovila (Google, Yamaha Testfacts 2015). Možete pronaći podatake o potrošnji goriva.
barba2
New Entry

Tip plovila: Kvarnerplastika PG 550 K i Johnson 115

PostPostao/la Bella1 » 10. 09. 2015. (08:11)

Potrosnja goriva lit.h pri bzini 18-20 knt.xlsx

Dobio samtabelu izracuna potrosnje goriva milje/litre za e-teca 200 hp na 4200 rpm, trebalo bi je doradit sa rpm-mima i eventualno sa kilazom broda ali nije losa. Kaze da mu se tocno pokazala. Ko zna je doradit neka je prepravi pa je posta da se preuzme.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bella1
New Entry

Tip plovila: Merry Fisher 755, 200 hp Evinrude e-tec

PostPostao/la mikula moli » 10. 09. 2015. (09:41)

Bella1 je napisao/la:

Dobio samtabelu izracuna potrosnje goriva milje/litre za e-teca 200 hp na 4200 rpm, trebalo bi je doradit sa rpm-mima i eventualno sa kilazom broda ali nije losa. Kaze da mu se tocno pokazala. Ko zna je doradit neka je prepravi pa je posta da se preuzme.

Interesantno je da po ovoj tablici pri brzini od 18knot u jednom satu pređe 20,7Nm,
a pri brzini 20knot u jednom satu pređe 23Nm......

lako se da zaključit da da su se opet pobrkale nautičke i cestovne milje.....
mikula moli
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Leidi 600 + Suzuki 140

PostPostao/la tehnicoo » 10. 09. 2015. (17:40)

mikula moli je napisao/la:
Bella1 je napisao/la:

Interesantno je da po ovoj tablici pri brzini od 18knot u jednom satu pređe 20,7Nm,
a pri brzini 20knot u jednom satu pređe 23Nm......

lako se da zaključit da da su se opet pobrkale nautičke i cestovne milje.....

Malo čudni zaključci zato bilo bi dobro pogledat i usporediti mjerne jedinice
ČVOR jedinica za brzinu 1 ČVOR (KNOT, KT)= 1 NATIČKA MILJA NA SAT
= 1.852 METAR /SAT
KOPNENA MILJA 1.609,34 METARA
U Americi brzina MPH (milja na sat) ali kopnenih milja ili
1.609 METARA na sat.
1 KNOT = 1.151 MPH
Ma mjernim uređajima možete izabratin KT -KNOTS ili MPH

18 knot (18 x 1852= 33.336 metara)u jednom satu pređe 20,7 kopnenih milja (20,7 x 1609,34= 33.313 metar).
Nažalost često se griješ kada se kaže milja jer možebiti i nautička i kopnena, ali ako ste za brzinu rekli čvor sve ste rekli.
tehnicoo
New Entry

PostPostao/la mikula moli » 10. 09. 2015. (21:08)

Mislim da kad pricamo o moru i brzini brodova treba uvik govorit u nautickim miljama i americke cestovne milje netreba spominjat.......
U ovoj tablici se spominje knot i NM sto bi trebalo bit nauticka milja a zapravo je u pitanj cestovna milja, pa i podaci o predjenom putu sa jednom litrom NM/l nisu bas tocni....
mikula moli
Senior Member

Tip plovila: Leidi 600 + Suzuki 140

PostPostao/la weiss » 11. 09. 2015. (22:30)

mikula moli je napisao/la:Mislim da kad pricamo o moru i brzini brodova treba uvik govorit u nautickim miljama i americke cestovne milje netreba spominjat.......
U ovoj tablici se spominje knot i NM sto bi trebalo bit nauticka milja a zapravo je u pitanj cestovna milja, pa i podaci o predjenom putu sa jednom litrom NM/l nisu bas tocni....

Ako ti je brzinomjer u MPH (kopnene milje na sat), a to je često onda moraš preračunavati u čvorove. :thumbdown:
weiss
Member

Tip plovila: Belmarin Quintus + Yamaha 40/70

PostPostao/la el passo » 12. 09. 2015. (20:01)

Da iznesem par podataka u vezi linka na potrošnju motora. Imam toh 90 tldi. Po linku na 4500 troši 21,7 l / h. Danas sam odlučio vidjeti kolko meni to zapravo pije i ispalo je 18 l / h pri 4500 okr/ min. Podatak koji iznosim je dosta precizan s obzirom da sam natočio 20l u pomočni rezervar na pumpi, prištekao ga na separator, kresnuo i krenuo...radi se o vožnji Raški kanal - Puntižela udaljenosti cca 30nm. Trebalo mi je sat i 20min ukupno a motor je potrošio 20l nakon sat i 10min. Vožnja je bila bez stajanja...osim naravno kad sam ispraznio rezervar pa sam izgubio 5-10min, brzina oko 22nm ovisno o smjeru vjetra i valovima. More je bilo mirno na nekim mjestima malo valovito uz vjetar u pramac. Plovilo je sessa ocean tim 550 tvorničke težine 650 kg. Ja sam ga otežao dodatnih cca 100 kg...ako uzmemo u obzir nadodano skipersko sjedište sa preklopnim sjedalom i kuhinjicom odispod, platforme i špirun te sloj 450gr mata i 300/600 gr kombimata po cijelom dnu. Goriva je bilo 40l, pomočni motor cca 28 kg, sidra i ostale sitnice od opreme cca 30kg te dvije odrasle osobe cca 180 kg. Ako pridodamo 150kg glavnog motora ukupna težina je bila cca 1030 kg. Po meni zadovoljavajuće.

Zaboravio sam reći da je propeler 13x13.75 koji sam morao dati "potkresati" jer sam na max gasu postizao 4900 i imao muke za izglisirati sa 4 odrasle osobe. Nakon kresanja ...malo su recnute lopatice, pitch nije diran, okretaji se penju na 5800 kad sam prazan. Radio sam test 6 odraslih ukupne težine cca 480 kg ( osim mene sve su bile žene :D ) i izletio je bez problema. Muke sa postizanjem okretaja nije bilo a max je zavrtio 5300
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PrethodnaSljedeća

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.