Dizel, benzin, plin

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: Dizel, benzin, plin

PostPostao/la Hammerless » 04. 08. 2015. (15:39)

dimulius je napisao/la:cila flotila Lolivul izletnickih gumenjaka od 9,6 metara sa hondama 200-250ks, a koriste se maksimalno (u profesionalne svrhe).

Slicno je i sa sea-tow ekipom koja ima flotilu sa duplim suzukijima na krmi. Znaci, vanbrodski motor je u potpunosti spreman i za ozbiljnije koristenje.

Naravno da je - no mi govorimo o isplativosti nekoga tko je turistički nautičar, mali nautičar, amater - jasno je da se za profesionalnu upotrebu (čitaj: najčešće je da netko drugi plaća - proračun itd itd) sve isplativo.

Kada bi netko deseti bilo kome od nas plaćao benzin, halo - pa svih ovih elaboracija ne bi ni bilo... stavi najjači benzinac i gas do kraja i zbogom pameti... narod će platiti!
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Dobrodošli na hrvatski moto-forum!
Hammerless
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: U izgledu - Barracuda 590

PostPostao/la maky » 04. 08. 2015. (15:55)

ako vec narod placa ja bi stavio najjaci diesel i gas do kraja sto je bolje bolje
.ebote šta odma napadaš čovika, pa nije mali ribar.. :crazy: by ceko
maky
Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: Graso 20 Scam SD 4.140 TIC

PostPostao/la Shile » 04. 08. 2015. (19:07)

porer je napisao/la:Predomislio sam se. Mod briši ovo, please.

Hahaha...nekako ne vjerujem da si se dao nagovoriti na ove gluposti.. :D
Shile
Senior Member

Tip plovila: Istranka + Yamaha 9.9 / Yamaha 6/Mercury 3.5

PostPostao/la Shile » 04. 08. 2015. (19:22)

Evo link na text kojeg je preveo kolega Spammerle....ups Hammerless:

http://www.yachtsurvey.com/GasDiesel.htm

Članak na "visini" 24 sata ili Indexovog IndexPlus-a.Gluposti, priča bez pokrića, ma gluuupooost.To je članak od prije 15ak godina...

Evo pročitajte ovaj link:
http://www.boatsafe.com/nauticalknowhow/enginelife.htm

Ukratko:
The average marine gasoline engine runs for 1,500 hours before needing a major overhaul. The average marine diesel engine will run for more than three times that long and log an average 5,000 hours under the same conditions.

The typical gasoline marine engine will run fine for the first 1,000 hours. It is at this juncture that the engine starts to exhibit small problems. If these small problems aren't addressed, they can turn into major problems which may make the last 500 hours of life difficult to reach.

Diesel engines are built to finer tolerances than are gasoline engines. They will accept much more abuse and often deliver, if well maintained, 8,000 hours of hard work before need a major overhaul. Theoretically, a well-maintained diesel may last the life of your boat. Since the average recreational boater logs only about 200 hours per year, the 8,000 hour diesel would last 40 years.

Although diesels can add considerable cost to a boat, they should be seriously considered because of their durability, economy of operation and safety concerns. Diesel fuel has a much higher flash point than gasoline and does not present the same threat of explosion that gasoline fumes carry.
Shile
Senior Member

Tip plovila: Istranka + Yamaha 9.9 / Yamaha 6/Mercury 3.5

PostPostao/la Hammerless » 04. 08. 2015. (19:51)

Shile je napisao/la:http://www.boatsafe.com/nauticalknowhow/enginelife.htm

Moje pile, tj. Šile... nisam uzeo taj članak sa tog mjesta, iako to je taj članak, isti se prenosio na očito više strana...

I taj tekst kojeg si dao je isto vrlo upitan, iako čak i ako prvi tekst je star 15 godina - nemam pojma što se to u principu i u praksi promijenilo u međuvremenu?

Kada potegnem paralelu sa auto-svijetom, ne bih se kladio da dieseli potežu 3x više u vijeku trajanja i servisnim intervalima, dapače je obrnuto (VW benzinac upravo okreće 330.000 bez greške i generalke - mijenjaš ulje 4 litre, mijenjam svjećice i filter zraka - i pali, vozi... i sve to košta neusporedivo jeftinije od diesel bilo kojeg servisa...)... počev od toga da benzinac nema "veliki servis" (zupčasti, vodena pumpa, rolice i ine stvari u kompletu) kakav ima diesel, servis diesela je u svakom slučaju skuplji - plovio ti ili se vozio cestom...

Interesantno je kako članak gleda samo jednu stranu (naravno, onu koja mu paše!), o čemu najbolje govori citat:

"Theoretically, a well-maintained diesel may last the life of your boat. Since the average recreational boater logs only about 200 hours per year, the 8,000 hour diesel would last 40 years."

Prvo je riječ o TEORETSKIM PRETPOSTAVKAMA, drugo je riječ o DOBRO ODRŽAVANOM (nije rekao koliko to košta i što podrazumijeva) motoru i onda dječjoj računici u kojoj se teoretska vrijednost trajanja motora dijeli sa teoretskom vrijednosti korištenja diesel motora u plovilu. Tvoj tekst ne govori koliko puta se do generalke mora servisirati diesel motor, na koji način i koliko to sve skupa košta! No ako povučemo paralelu sa auto-svijetom, čak i tamo je servisiranje benzinca, kao i generalka istoga, debelo jednostavnija i jeftinija od diesela. A taj pojam "debelo" se u slučaju plovila mora još dodatno "podebljati".

Najvažnija stvar je da ta dva članka u biti nisu uopće u nikakvoj kontradikciji! Možda i zato jer ne govore o istim stvarima... dapače, taj tvoj članak uopće ne govori o stvarima koje su glavni naglasak "mojeg" članka - a to su troškovi održavanja, osobito za one koji se malo voze i čiji dieseli imaju malo sati rada po sezoni. A i o tome "tvoj" članak ne spominje ni slova - koliko se realno koristi diesel motor i koliko je on isplativ u servisima naspram benzinaca.

Citat "because of their durability, economy of operation and safety concerns" je upravo to - no to ionako ni u "mojem" članku nitko ne negira... dieseli jesu izdržljivi, ekonomični i sigurniji glede isparenja i para goriva (to je rekao i serviser u "mojem" članku), to nitko ne negira, no članak kojeg sam prenio (a i ti si prenio očito original, hvala na tome) se bavi nekim drugim stvarima iz očiju servisera, koji je fokusiran na troškove održavanja - a o tome svemu u tom "tvom" članku nema niti slova. Zato rekoh da se ti članci uopće ne poništavaju, jer oni naprosto govore - o različitim stvarima!

Diesel star 40 godina ću promijeniti prije tog roka ako zbog ničeg drugog - a ono zbog toga jer će neki novi biti duplo štedljiviji, pa ću profitirati sa te strane... u 40 godina ćeš plovilo imati "overhaul" najmanje 3x komplet na suhom vezu, tako da ti je tu motor manja briga...
“Ja sam samo pas. I nemam svoj dom. A nemam ni glas. Ti mi moraš reći i ime i gdje ću naći svoju sreću kad zapuše bura ili padnu kiše. Ja sam samo pas. Pogledaj mi oči, dodirni me nježno, budi sve što trebam. Moj čovjek. Moj spas.”

Dobrodošli na hrvatski moto-forum!
Hammerless
Member

Tip plovila: U izgledu - Barracuda 590

PostPostao/la tacek » 27. 08. 2015. (07:48)

pitanja glede dizela i benzina mislim da nemaju smisla. Danas ima dovoljno jeftinih dizela jer nema više dizela koji su napravljeni bas za more. Dizeli dolaze u nauticki sektor iz industriskih baza ili t.zv off road te sve češče iz auto industrije.
I problemi sa motorima kakvi su opisani dosta su manji. Skoro ne čujem o ozbiljnim problemima sa dizelima. Mozda jedino problem neodrzavanja prema propisima kdje su posebno osjetljivi turbo motori a posebno common rail motori.
Benzince za more prakticki niko ne razvija. Ima prastarih (prema konstrukciji) amewriskih, nesto od Volva ali nista se novo i moderno ne pojavljuje. Znaci ako nema novosti vjerovatno ni ozbiljnih upita sa trzista nema ...
Za upotrebu plina na brodu - momentalno se u profesionalni rabi dosta koristi dual fuel ili cak i potpuno plinski motori (LPG). Zanimljivi su za komercialnu plovidbu. Dual fuel može se ugraditi (uz ozbiljan trošak) na skoro svaki dizel. Jednostavno objašnjenje djelovanja - plin se dovodi preko specialnog difuzora u sistem dovoda zraka u motor. Prakticki nikakva posebna regulacija ili ekektronika nije potrebna (makar ti sustavi za profesionalne svrhe imaju kontrolnu elektroniku) jer automatski se smanjuje ubrizgavanje dizel goriva što je više plina u dovodnom sistemu zraka. Postotak kojeg mogu postici ti sistemi je izmedu 70 i 75 % plina i ostatak dizel. Svakako dvojne instalacije, dodatni tankovi za plin i ukrcaj plina upitni su za takvu instalaciju.
Mozda nekome ovo posluzi za ideju. Mogu cak poslati neke informacije koje imam o proizvodacima tih sustava i koristenju.
Pozz T
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la tacek » 07. 10. 2015. (07:43)

Jos firma koja proizvodi sisteme i difuzore: Huegli iz Svice pozz T
tacek
Meštar od propela

Prethodna

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 17 gostiju.