VANBRODSKI MOTOR OD 10KS S KARBURATOROM ILI INJEKTOROM?

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

VANBRODSKI MOTOR OD 10KS S KARBURATOROM ILI INJEKTOROM?

PostPostao/la plavo_more » 26. 08. 2015. (07:54)

Firma Suzuki nudi vanbrodske motore snage 10 KS s karburatorom kao i ostale firme, te motore jednake snage s napajanjem putem injektora što druge firme to ne čine. Relativno su nešto skuplji i masivniji ali sigurno troše manje. Konstrukcija se temelji na motoru od 20 KS te s toga ima relativno 50 % veći volumen cilindra. Da li netko ima iskustva s tim motorom?
plavo_more
Member

Tip plovila: Šket081

Re: VANBRODSKI MOTOR OD 10KS S KARBURATOROM ILI INJEKTOROM?

PostPostao/la dome » 26. 08. 2015. (11:33)

Imam ponešto iskustva pa mogu reći iz prve ruke .......
Dobri su to motori , zapravo jako dobri .
Ali treba imati na umu da po takvoj tehnologiji ne može čačkati nitko osim stručno osposobljene osobe sa adekvatnim specijalnim alatom i dijagnostičkom aparaturom dakle samo i isključivo ovlašteni serviser ili netko tko je to bio i ima potrebnu aparaturu.
To je tehnologija na nivou modernih automobila i kod takvih motora zaboravite da ćete osim promjene impelera i ulja u stopi išta moći sami napraviti čak ni uz pomoć savjeta sa foruma .............
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la plavo_more » 26. 08. 2015. (12:07)

Hvala na mišljenju.
A što bi mogao više čačkati po onom motoru s karburatorom, osim možda, promjeniti ulje ili još neku sitnicu?
plavo_more
Member

Tip plovila: Šket081

PostPostao/la open510 » 26. 08. 2015. (12:19)

plavo_more je napisao/la:Hvala na mišljenju.
A što bi mogao više čačkati po onom motoru s karburatorom, osim možda, promjeniti ulje ili još neku sitnicu?

kad ti motor stane zbog šporke benzine možeš rastavit i očistit karburator :D , nije loše to radit svake godine preventivno na kraju ili početku sezone kad se radi godišnji servis...
Moje mišljenje je da za motor od 10ks potrošnja igra ulogu samo panulašima koji rade par stotina sati godišnje, za sve ostale preporuka 2T motor zbog manje težine, lakšeg i jeftinijeg održavanja i vjerujem većeg životnog vijeka...
Dakle, motor koji spominješ bi preporučija samo onima kojima je to glavni motor, koji se puno voze i idu samo u ovlašteni servis za održavanje/popravke.
open510
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Galia 620 DC (Yamaha 150)

PostPostao/la dome » 27. 08. 2015. (23:32)

Meni ta tehnologija ide u prilog jer uvelike smanjuje manevarski prostor kvartovskim majstorima i sam-svoj majstorima ali da je svaki stroj podlozniji kompliciranijem i daleko skupljem kvaru sto ima vise visokotehnoloskih sastavnih dijelova je takodjer istina.
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la tehnicoo » 28. 08. 2015. (18:39)

dome je napisao/la:Meni ta tehnologija ide u prilog jer uvelike smanjuje manevarski prostor kvartovskim majstorima i sam-svoj majstorima ali da je svaki stroj podlozniji kompliciranijem i daleko skupljem kvaru sto ima vise visokotehnoloskih sastavnih dijelova je takodjer istina.

Volim čitat a ne volim pisat, ali nekad moram i pisat. Svaki od nas je na nešto fiksiran ili bolje reći nečim opterećen, netko sa dvotaktniom motorima, netko sa servisima, a ja sa tehnikom ali i svi mi moramo pogledati i činjenicama u oči i priznati da nismo uvjek u pravu tako možda i ja grešim.
Dvotaktni motori su prošlost, biti će još dugo dugo u uporabi ali novih nema niti će biti u budućnost. Puno su pili i piju ne pitaju za kvalitetu goriva u kojem je i ulje i sve dobro progutaju, mislim da svako daljnje uspoređivanje sa novima četverotaktnim motorima nema opravdanja.
Da li kupujemo auto da bi ga servisirali ili se u njemu vozili, da li živimo da bi jeli ili jedemo da bi živjeli. Servisi- sjetimo se auta u prošlost - uradi sam, uradi sa prijatelje, uradi sa susjedom i tako opet i opet i to pretežno na motoru. Danas redoviti servis pa redoviti serservis a o problemima na motoru ja gotovo i ne čujem.
EFI tehnologiju na vanbrodskim motorima prvi prije 20 godina primjenio je Suzuki a danas svi motori iznad 30 KS su EFI. Tko ih servsira? da li neko zna za neki problem, zašto bi to bio sada problem za Suzuki EFI od 9.9 na više ili neki drugi koji će se sigurno pojaviti vrlo brzo. To su isti serviseri koji održavaju sve EFI motore iznad 30 KS . Što kažu vlasnici sa iskustvom da li je bilo skuplje održavanje karburatorskih ili EFI motora
Da činjenica je da EFI motori nemaju karburator i nisu simpatični onima koji su čistili i podešavali karburatore. Koliko je meni poznato problem je voda u gorivu ali uz dobar separator i redovitu kontrolu sa strane korisnika problema nebi trebalo biti, voda je problem i za karburatore i za svećice.
Činjenica to nije Tomos i ne trebate nositi rezervnu svećicu i alat , jedino što bih ja preporučio to je rezervni propeler i alat za skidanje propelera.
Možda još da naglasim da su to i bezbaterijski motori.
Koliko ja mogu procjeniti ima jako puno dobrih majstora, školovanih za određene brendove i nemojmo se zavaravati kompjuter ne popravlja motor već majstor a kompjuter je samo alat u rukama majstora a majstor bez pravog alata nije majstor u kojeg ja vjerujem .
Da zaključim sa jednim drugim pitanjem a to je cijena, za predpostaviti je da je Suzuki DF9.9 EFI lean burn skuplji od karburatorskog motora ali sigurno troši puno manje goriva od karburatorskog i pitanje je nakon kolikom sati rada se to može kompenzirati.
tehnicoo
New Entry

PostPostao/la Kapo » 30. 08. 2015. (21:22)

open510 je napisao/la:
plavo_more je napisao/la:Moje mišljenje je da za motor od 10ks potrošnja igra ulogu samo panulašima koji rade par stotina sati godišnje, za sve ostale preporuka 2T motor zbog manje težine, lakšeg i jeftinijeg održavanja i vjerujem većeg životnog vijeka....

Potpisujem :thumbup:
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.