IZRAČUN PROPELERA

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: IZRAČUN PROPELERA

PostPostao/la seagull2 » 30. 06. 2015. (08:19)

tacek je napisao/la:Prema izracunu za gliser trebala bi biti prava propela 15 x 19'' , DAR 62 %, Inox. Brzina oko 35 cvora i sa 4400 okretaja. Tu nesto ne stima. Mozda je ipak redukcija u nozi veca nego 1,61:1?? Promjenjen hod na propeli naknadno?? Drukcije si neznam objasniti ponasanje pogonskog sklopa kakvog opisujes. Racunao sam sa tvojim podacima! Provjeri pa javi.

Imate pravo mislim da je sve u redu s propelom ..neispravan mi je trim I flapsovi... jedan flaps mi je ostao u donjem polozaju i onda s drugim idem dole da bi poravnao bocni nagib i sta se dogodi brod kopa provu dole i putnu brzinu ne mogu ostvariti na 3700 rpm hvata samo 17 NM.. a onda kad sam ukrcao 4 osobe na krmu brod je poletio 31 NM . Druga stvar nogu nemogu trimati jer mi je otisla hidraulika...tako da je noga stalno u najdonjem polozaju..sve to skupa je rezultiralo usporavanju broda i prevelikom potrosnjom..
seagull2
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Sciallino 23 yanmar 4lh-hte 142 ks

PostPostao/la tacek » 01. 07. 2015. (07:04)

evo rjesili problem. Hvala na javljanju. Korisno mozda jos za nekog drugog forumasa....
Pozz
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la Adria MK » 11. 07. 2015. (21:02)

tacek je napisao/la:Makar nije jasan podatak o vodenoj liniji a i tezina mi se cini 'od oka' predlazem propeler ca 52 do 55 % pokrivenosti, 3 pale, 17,5 x 11,5''. Trazi prop za PD brodove - oblik propelera za brzine do 10 milja. Trebao bi uhvatiti ca 8 do 8,5 milje a putnu ca 6.5 do 7 milja. Osovina - najmanje 40 mm i rastojanje izmedju kopce i lezaja max 140 cm.
Pozz i mirno more... T

Evo kako je sa novim propelerom:

Sa svim podatcima zajedno sa dužinom vodne linije, koje kad sam vam pisao nisam znao (je 650cm), su mi izradili novi propeler u Propeler servisu na Rijeci. Ima 16x11,5 in 55% pokrivenosti, 4 pale. Barka sada ide tačno kao što smo željeli: sa 1800 okreta motora ide 6-6,7 milja (potrošnja oko 3-4l/sat), u punom gasu 2800 okreta 8,5 ili malo više. Nema više buke i vožnja je užitak. Bili smo na odmoru iz Pirana do Malog Lošinja i nazad i bilo je sve kako treba. Puno hvala još jedenom!
Adria MK
New Entry

Tip plovila: Kvarnerplastika Adriatik 790, Perkins M50

PostPostao/la seagull2 » 19. 08. 2015. (19:44)

Postovanje, moze li izracun propele za brod;
Merry fisher 725
sirina 2.75
duzina trupa 6.97
cca 2500 kg
suzuki 175 4t 2.083:1

Zahvaljujem!
seagull2
Member

Tip plovila: Sciallino 23 yanmar 4lh-hte 142 ks

PostPostao/la tacek » 26. 08. 2015. (07:32)

oprosti, za vanbrodske nemam pametnog savjeta o izracunu. Obicno imaju za svaki motor posebno tablicu kojim se treba posluziti i spisak originalnih propela preporucenih za pojedine kombinacije tezine, duzine i oblika broda.
pozz t
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la oliowwe » 04. 09. 2015. (12:10)

luka je napisao/la:Na pp cu Vam odgovoriti kasnije, jer kucam sa telefona. "Pokrivenost" propele =Ae/Ao, nije nista drugo nego odnos stvarne povrsine propele i kad bi na mjestu propele bio stavljen disk povrsine koji ima precnik stvarne propele. Ae/Ao stiti propelu od kavitacije, zato sam Vas pitao za one velicine, jer od dubine na kojoj radi propela.(hidrostatickog pritiska) zavisi kavitacio broj na osnovu kojega se odresjuje Ae/Ao. Tacek ima slicnu propelu mojoj, samo je njegovo Ae/Ao = 0,65, a ja dobijam nesto vece Ae/Ao = 0,814, ja sam to izracunao na osnovu nekih mojih pretpostavki velicina koje sam Vam napisao. Kad fiksiram Ae/Ao na 0,65 ja dobijem propelu 17"x15". Kad se uvrste parametei motora i kopce optimalni precnik propele na osnovu broja obrtaja je izmedju 16,5" i 17", negdje oko 16,8 ". Razlika je moguca jer ja sam proracun vrsio za brzinu 13 kn, Vi ste negdje napisao brzinu od 12,5 kn. Tako da mi napisite zeljenu (REALNU) brtinu.

evo opet ja, poslusao sam vas i od adriatic propelera narucio 17"x 15" 3 pale propeler michigan gold series pokrica 52% , i jucer montirao, testna voznja pokazala je poboljsanje i to osjetno, sad brod ide 12,5 kt na pun gas, motor vrti 4400 - 4500rpm od max 4600rpm koliko je dozvoljeno, i ono najvaznije na gasu od oko 3000rpm ide 7,9 - 8,1 kt sto mi je ok, a na malom gasu oko 2000rpm ide 5,5kt zaista ok. mozda bi manjim korekcijama propele (smanjivanje na 16,5"ili 16.8") dobio jos 0,5 kt ali za prvi dojam ovo je ok barm meni
no samo iz znatizelje ovi iz adriatica su mi rekli da koliko oni znaju jako je tesko naci 3 pale propele sa darom od 65%??? WTF o cem taj prica kad ste mi vi svi savjetovali bas otprilike taku propelu,
Eto zato decki tacek, luka i drugi puno vam hvala na trudu, vremenu i volji za pomoci
pivica hladi
lp
oliowwe
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Riva 750

PostPostao/la tacek » 25. 09. 2015. (07:53)

Bravo. Konacno da se netko javi sa uspjesnom ugradnjom. Propeler 3 pale sa 65 % postoji kod Michigana a i kod CRJ, RadiceFrance Helice...itd. Mislim da ipak ima najveci asortiman propelera ljubljanska firma Extreme: www.extreme-slo.com. Od njih sam i dobio najvise informacija o mogucnostima kupnje propelera razlicitih proizvođaca do sada. Pozz T
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la Pujdan » 22. 11. 2015. (11:23)

Pozdrav,
Evo zamolija bi taceka da mi pomogne da savjet za propelu.
Znaci iman maestral 710(novi kalup) spojler ravni i sad su u izradi strujnice. Motor je lombardinac turbak 87ks, a kopcu san uzeo 1:2 jer koliko san uspio naci po netu sta je veci omjer kopce ide veca propela a ja san ogranicen tako da mi je 18" najveca sta mi moze stat da bi mi do gornje tocke tj. spojlera ostalo nekih 60mm zraacnosti a kolumbu san trebao malo usici da bi ista stala i sad je na kolumbi oko 25mm zracnosti. Duzina vodene linije je 6.90m, vanjska sirina na sredini tj.na najsirem djelu je 2.6m dok je sirina na istom djelu vodene linije 2.35m jer su u tom dijelu strujnice u dodiru sa morem, te se strujnice nastavljaju do kraja spojlera gdje sve to zavrsava i sirina na kraju spojler + strujnice iznosi 2m. Tezina barke bi bila sa svim od 2300-2500kg. Eto ako moze kakvi savjet bio bi zahvalan.
Pozdrav
Pujdan
New Entry

Tip plovila: Maestral 710

PostPostao/la tacek » 18. 12. 2015. (20:11)

seagull2 je napisao/la:Postovanje, moze li izracun propele za brod;
Merry fisher 725
sirina 2.75
duzina trupa 6.97
cca 2500 kg
suzuki 175 4t 2.083:1

Zahvaljujem!

Na zalost za vanbrodske motore ne radim izracune. Pozdrav T
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la M710 SEA PEARL » 19. 12. 2015. (14:11)

Pujdan je napisao/la:Pozdrav,
Znaci iman maestral 710(novi kalup) spojler ravni i sad su u izradi strujnice. Motor je lombardinac turbak 87ks, a kopcu san uzeo 1:2 jer koliko san uspio naci po netu sta je veci omjer kopce ide veca propela a ja san ogranicen tako da mi je 18" najveca sta mi moze stat da bi mi do gornje tocke tj. spojlera ostalo nekih 60mm zraacnosti a kolumbu san trebao malo usici da bi ista stala i sad je na kolumbi oko 25mm zracnosti. Duzina vodene linije je 6.90m, vanjska sirina na sredini tj.na najsirem djelu je 2.6m dok je sirina na istom djelu vodene linije 2.35m jer su u tom dijelu strujnice u dodiru sa morem, te se strujnice nastavljaju do kraja spojlera gdje sve to zavrsava i sirina na kraju spojler + strujnice iznosi 2m. Tezina barke bi bila sa svim od 2300-2500kg. Eto ako moze kakvi savjet bio bi zahvalan.
Pozdrav

.......... imas koju slikicu broda ....... ako imas , stavi je u temu MAESTRAL 700 :D
LONGLIVELEGENDARNI :Happy31:
M710 SEA PEARL
Old Senior Member

Tip plovila: MAESTRAL 710 - VOLVO PENTA D2-40

PostPostao/la Pujdan » 19. 12. 2015. (16:48)

Iman, stavit cu ali za par dana kad uvatin vrimena jer sutra iden na put. Sta se tice posla za barku odavno je triba bit gotov, ali moran rec da gospoda iz entrade iz istre kod kojih je narucen motor su totalno neodgovorni. Kad kupujes motor sve lipo sesno stobon i kad ga platis onda ih triba zvat, molit da ti posalju stvari koje su bile dogovorene kod kupnje motora i koje su placene. Znaci zbog tih ljudi posal nije zavrsen kad je triba bit i sad ja moran extra placat najam prostora di mi je barka jer se posal oduzija zbog isporuke pogresnih djelova, a kad ih zoves samo lazu i mazu ma katastrofa. Uglavnom slike cu stavit kad uvatin vrimena.

Pozdrav
Pujdan
New Entry

PostPostao/la bobipu » 19. 12. 2015. (20:14)

Pujdan je napisao/la:Iman, stavit cu ali za par dana kad uvatin vrimena jer sutra iden na put. Sta se tice posla za barku odavno je triba bit gotov, ali moran rec da gospoda iz entrade iz istre kod kojih je narucen motor su totalno neodgovorni. Kad kupujes motor sve lipo sesno stobon i kad ga platis onda ih triba zvat, molit da ti posalju stvari koje su bile dogovorene kod kupnje motora i koje su placene. Znaci zbog tih ljudi posal nije zavrsen kad je triba bit i sad ja moran extra placat najam prostora di mi je barka jer se posal oduzija zbog isporuke pogresnih djelova, a kad ih zoves samo lazu i mazu ma katastrofa. Uglavnom slike cu stavit kad uvatin vrimena.

Pozdrav

Ja san isto ima negativna iskustva sa njima...na neki način san nadoknadija dio ,više zbog sebe i osobnog zadovoljstva jer ič se ganjat i dokazivat nema svrhe...nadam se da nisi propelu naručiva priko njih jer bi mogla bit kobna pogreška... :roll: :roll:
kuraja do jaja
bobipu
Senior Member

Tip plovila: Marušić 21

PostPostao/la tacek » 29. 12. 2015. (08:29)

M710 SEA PEARL je napisao/la:
Pozdrav

.......... imas koju slikicu broda ....... ako imas , stavi je u temu MAESTRAL 700 :D

Lombardini 87 ks ima samo 81 KS. Ovo je poznato i izmereno na stolu. Planiraj propeler 18 x 15 '' trokraki sa pokrivenoscu od ca 55 do 60 %. Naravno ako su tezine i mjere koje si naveo prave. Pokusavaj naci srpasti oblik propele. Pozz T
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la Pujdan » 29. 12. 2015. (09:17)

tacek je napisao/la:
Pozdrav

Lombardini 87 ks ima samo 81 KS. Ovo je poznato i izmereno na stolu. Planiraj propeler 18 x 15 '' trokraki sa pokrivenoscu od ca 55 do 60 %. Naravno ako su tezine i mjere koje si naveo prave. Pokusavaj naci srpasti oblik propele. Pozz T

Pozdrav tacek.

slike su stavljene na temu M700..
Po specifikaciji motora 83ks je na propeli. propelu san uzeo u propelo servis 4 pate 18x13.5. e sad kolika joj je pokrivenost neman pojma. Evo spomenuo si srpasti oblik propele gdje se ista moze nabavit i koliko bi otprilike bila cijena. Znaci ja bi volio postici sta vecu putnu brzinu, max. brzina mi i nije toliko vazna jer normalo nece se vozit na max. broju okretaja. kad budes ima vrimena baci oko na slike sta san stavija na temu maestral 700, da mi preporucis sta bi po tvome misljenju bilo najbolje.

Pozdrav
Pujdan
New Entry

PostPostao/la tacek » 30. 12. 2015. (08:37)

Pujdan je napisao/la:
tacek je napisao/la:
Pozdrav

Propela 18 x 13,5 sa cetiri pale (vjerovatno oko 65 % DAR bit ce prejaka. Cak kod 4 kraka ne bi trebao biti promjer veci od 17''. Na kraju krajeva probaj. Valjda imas neku garanciju za propelu? Svakako neka ne popravljaju nego ako neces biti zadovoljan odmah vrati i neka ti daju novu - pravu. Ali ako vec kupujes kupuj bar neku marku propele sa certifikatom.
Pozdrav tacek.

slike su stavljene na temu M700..
Po specifikaciji motora 83ks je na propeli. propelu san uzeo u propelo servis 4 pate 18x13.5. e sad kolika joj je pokrivenost neman pojma. Evo spomenuo si srpasti oblik propele gdje se ista moze nabavit i koliko bi otprilike bila cijena. Znaci ja bi volio postici sta vecu putnu brzinu, max. brzina mi i nije toliko vazna jer normalo nece se vozit na max. broju okretaja. kad budes ima vrimena baci oko na slike sta san stavija na temu maestral 700, da mi preporucis sta bi po tvome misljenju bilo najbolje.

Pozdrav
tacek
Meštar od propela

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.