Gelcoat - poliester problem

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Gelcoat - poliester problem

PostPostao/la ninja007 » 04. 08. 2015. (22:13)

Molio bih pomoć ljudi koji imaju iskustva s laminiranjem smola.
Naime, imam problem, da kad u poliesterski kalup (koji je prvo namazan s odjeljivačem za kalup), stavim sloj gelcoata, i nakon sušenja stavljam jedan sloj poliesterske smole s staklenim vlaknima, dogodi mi se to da poliesterska smole kao da rastopi gelcoat, i na nek mjestima napravi ko neke mjehuriće između kalupa i gelcoata, a 100% sam siguran da sam dobro istjerao sve mjehuriće kod laminiranja.

slika
slika

Naime taj problem se počeo dešavati od kad sam nabavio novi gelcoat, sa gelcoatom od starog dobaljača, napravio sam 20-ak kalupa i positiva i nikad takvih problema.
Znači koristim običnu poliestersku smolu ubrzanu, katalizator 1%, taj isti katalizator 2% za gelcoat, i gelcoat obavezno ostavim da se osuši jedan dan.

Dal zna netko gdje je problem i gdje griješim?
Hvala puno
Zadnja izmjena: riberer; 05. 08. 2015. (05:35); ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: [img] ... [/img]
ninja007
New Entry

Re: Gelcoat - poliester problem

PostPostao/la detroit » 05. 08. 2015. (05:21)

Sudeći po onom što sam vidio gelcoat ti je dosta tanko nanešen i nije bio dovoljno suh pa je smola napravila reakciju,pokušaj pokusno na nekom komadiću kartona nanjeti deblje gelcoat i stavi malo jače katalizatora pa kad se osuši sutra opet probaj sa smolom,ako ti se opet desi,a mislim da neće,onda mjenjaj gelcoat.Ja sam radio sa "Color" -ovim iz Kelteksa i pokaza mi se odličan.
detroit
Member

Tip plovila: elan 490,maestral 700

PostPostao/la el passo » 05. 08. 2015. (07:17)

Carpe diem ....oli ti ujutro namaiži gel, kad osuši stavi prvi sloj smole i vune o kalup na sunce. Kad počme stiskati vrati ga u hlad
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la josme » 05. 08. 2015. (07:24)

ninja...poslušaj gornji savjet od Detroita...postoji mogućnost da gustoća gelcoata nije ista kao i kod prethodnog pa se trebaš prilagoditi..naime nemaju svi proizvođači boja iste tehnologije i iste recepture.....gore ti je greška "u koracima" treba gušće špricati i duže sušiti a ovisno o temperaturi zraka i pojačati/smanjiti katalizator...provjeri tvorničke parametre...
el passo je napisao/la:Carpe diem ....oli ti ujutro namaiži gel, kad osuši stavi prvi sloj smole i vune o kalup na sunce. Kad počme stiskati vrati ga u hlad

...a neš ti kalup od broda vući na sunce pa opet nazad..muda do koljena... ;)
Zadnja izmjena: josme; 05. 08. 2015. (07:27); ukupno mijenjano 1 put/a.
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: luft-madrac

PostPostao/la ninja007 » 05. 08. 2015. (07:27)

Ok, probat ću s ovim savjetima. Hvala vam.
Da pitam odmah sad tu, s cime bi bilo najbolje popunit ove rupice koje su nastale, a da bude priblizno iste nijanse kao i gelcoat (bijele)?
ninja007
New Entry

PostPostao/la josme » 05. 08. 2015. (07:29)

pomješaj malo talka sa istim gelcoatom..prethodno očisti boju (obrusi)..
josme
Old Senior Member

PostPostao/la el passo » 06. 08. 2015. (18:47)

josme je napisao/la:
el passo je napisao/la:Carpe diem ....oli ti ujutro namaiži gel, kad osuši stavi prvi sloj smole i vune o kalup na sunce. Kad počme stiskati vrati ga u hlad

Josme, laminirani poliester se ne koristi isključivo u brodogradnji. Imam npr jednog frenda kojem sam sređivao kalupe za izradu blatobrana za kvadove. Tu nije primat debljina gelcoata kao u brodogradnji...dapače nesmije se desiti slijevanje i nakupljanje po rubovima jer onda se dešava pucanje. Takvi se odljevci farbaju. Dakle debljina ovisi o namjeni proizvoda a po slikama sam pretpostavio da nema veze sa brodom.
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la ninja007 » 06. 08. 2015. (21:43)

Da tako je, izvinjavam se, to mi je promaklo, ne radi se o brodovima, plastike su zapravo nastavavak za branik na automobilu.
ninja007
New Entry

PostPostao/la josme » 07. 08. 2015. (06:51)

el passo je napisao/la:
josme je napisao/la:

Josme, laminirani poliester se ne koristi isključivo u brodogradnji. Imam npr jednog frenda kojem sam sređivao kalupe za izradu blatobrana za kvadove. Tu nije primat debljina gelcoata kao u brodogradnji...dapače nesmije se desiti slijevanje i nakupljanje po rubovima jer onda se dešava pucanje. Takvi se odljevci farbaju. Dakle debljina ovisi o namjeni proizvoda a po slikama sam pretpostavio da nema veze sa brodom.

..Dragi prijatelju..jesam li ja nešto pogrešno napisao??? :o ..ja komentiram na forumu "Ribolov na moru" a ne na nekom automobilskom forumu...pretpostavio sam da se radi o brodogradnji...pa prema tome ne trebaš pametovati( bar ne meni) :wave:
josme
Old Senior Member

PostPostao/la el passo » 07. 08. 2015. (08:13)

Poštovani kolega, ispričavam se ako si post shvatio kao pametovanje. Nije mi bila namjera :thumbup:
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la porer » 07. 08. 2015. (08:42)

Auh što smo nešto fini : Other6:
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la el passo » 07. 08. 2015. (08:59)

Jbg, nebi volio da mi kolega što zamjeri, ipak je iskusniji i ima više staža oko brodova od mene...pa moram imati joker zovi kad zapnem...a i ok je tip :)

Ništa, idem sad do grada pa ga zovem na kavu
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la porer » 07. 08. 2015. (09:34)

Možete i do mene na pivu/bevandu :wave:
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la el passo » 08. 08. 2015. (09:18)

Eh, odužilo mi se jučer pa ni kave nije bilo a tvoj post sam vidio kad sam došo doma. Šteta, drugi put
el passo
Old Senior Member

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.