Shile je napisao/la:http://www.boatsafe.com/nauticalknowhow/enginelife.htm
Moje pile, tj. Šile... nisam uzeo taj članak sa tog mjesta, iako to je taj članak, isti se prenosio na očito više strana...
I taj tekst kojeg si dao je isto vrlo upitan, iako čak i ako prvi tekst je star 15 godina - nemam pojma što se to u principu i u praksi promijenilo u međuvremenu?
Kada potegnem paralelu sa auto-svijetom, ne bih se kladio da dieseli potežu 3x više u vijeku trajanja i servisnim intervalima, dapače je obrnuto (VW benzinac upravo okreće 330.000 bez greške i generalke - mijenjaš ulje 4 litre, mijenjam svjećice i filter zraka - i pali, vozi... i sve to košta neusporedivo jeftinije od diesel bilo kojeg servisa...)... počev od toga da benzinac nema "veliki servis" (zupčasti, vodena pumpa, rolice i ine stvari u kompletu) kakav ima diesel, servis diesela je u svakom slučaju skuplji - plovio ti ili se vozio cestom...
Interesantno je kako članak gleda samo jednu stranu (naravno, onu koja mu paše!), o čemu najbolje govori citat:
"
Theoretically, a
well-maintained diesel may last the life of your boat. Since the average recreational boater logs only about 200 hours per year, the
8,000 hour diesel would last 40 years."
Prvo je riječ o TEORETSKIM PRETPOSTAVKAMA, drugo je riječ o DOBRO ODRŽAVANOM (nije rekao koliko to košta i što podrazumijeva) motoru i onda dječjoj računici u kojoj se teoretska vrijednost trajanja motora dijeli sa teoretskom vrijednosti korištenja diesel motora u plovilu. Tvoj tekst ne govori koliko puta se do generalke mora servisirati diesel motor, na koji način i koliko to sve skupa košta! No ako povučemo paralelu sa auto-svijetom, čak i tamo je servisiranje benzinca, kao i generalka istoga, debelo jednostavnija i jeftinija od diesela. A taj pojam "debelo" se u slučaju plovila mora još dodatno "podebljati".
Najvažnija stvar je da ta dva članka u biti nisu uopće u nikakvoj kontradikciji! Možda i zato jer ne govore o istim stvarima... dapače, taj tvoj članak uopće ne govori o stvarima koje su glavni naglasak "mojeg" članka - a to su troškovi održavanja, osobito za one koji se malo voze i čiji dieseli imaju malo sati rada po sezoni. A i o tome "tvoj" članak ne spominje ni slova - koliko se realno koristi diesel motor i koliko je on isplativ u servisima naspram benzinaca.
Citat "because of their durability, economy of operation and safety concerns" je upravo to - no to ionako ni u "mojem" članku nitko ne negira... dieseli jesu izdržljivi, ekonomični i sigurniji glede isparenja i para goriva (to je rekao i serviser u "mojem" članku), to nitko ne negira, no članak kojeg sam prenio (a i ti si prenio očito original, hvala na tome) se bavi nekim drugim stvarima iz očiju servisera, koji je fokusiran na troškove održavanja - a o tome svemu u tom "tvom" članku nema niti slova. Zato rekoh da se ti članci uopće ne poništavaju, jer oni naprosto govore - o različitim stvarima!
Diesel star 40 godina ću promijeniti prije tog roka ako zbog ničeg drugog - a ono zbog toga jer će neki novi biti duplo štedljiviji, pa ću profitirati sa te strane... u 40 godina ćeš plovilo imati "overhaul" najmanje 3x komplet na suhom vezu, tako da ti je tu motor manja briga...