2t klasični vs 4t, pitanje je sad!?

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: 2t klasični vs 4t, pitanje je sad!?

PostPostao/la bananko28 » 20. 03. 2013. (13:16)

vozija sam ja svoju i sa 4, 5 i 6 ks. razlika je očita. nije da mi suze oči od brzine :D , ali razlika se vidi, pogotovo kad se odvrne gas do kraja. 4 i 6 ks nikako ne može biti isto.
bananko28
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bakan 5 cabin

PostPostao/la wildstar » 20. 03. 2013. (19:53)

4 i 5 tohatsu imaju različite dizne i difuzor u karburatoru i razlika u snazi je neosjetna a 6 ima jači karburator i dizne i malo jaču kompresiju i on je vidljivo jači od 5 ali ne strašno puno na lagani brodić ide milju brže.
wildstar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: gajeta Betina 6m yanmar yse 12 kabina i natka

PostPostao/la škarik » 21. 03. 2013. (21:06)

Wildstar, može pitanje? Kad bi bira između Tohatsua modela MFS 30B EPL i MFS 40 EPTOL, šta bi izabra i zašto? Čujem svašta, i za i protiv. Nije mi bitno da li će jedan ili drugi ić brže ili je ovaj tiši od drugog. A cijena je skoro ista. Potrošnja, kakav se pokaza u praksi,..... Hvala ti.
Još nešto, bezinomjer za Tohatsua? Da li mora bit originalan (Brodomerkur ga nema i kaže da košta oko 1000kn) ili može neki drugi? Metris mi je u susidstvu ;) Hvala opet.
škarik
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: TBB - trenutno/trajno bez broda

PostPostao/la Degrassi » 13. 07. 2015. (11:51)

Kolika je potrošnja za 5ks, 20ks, 25ks dvotaktnih lalallalala Potrošnja je nikakva za takve bebi motore!!!!!!!
Ja sam uzeo 100 KS 2T potrošnja je 40 litara + 0,8 ulja, ali zato ideee.
Ista snaga, 100KS 4T troši 38 litara na istom plovilu Technomariner.
Razlika ogromna. Dvotaktni prije digne okretaje i izglisiraš kao metak, kranja brzina od skoro 50, sve nedostižno s 4T.
Zašto je to tako ?
Servis me košta gotovo ništa za usporedbu s 4T. Sam promjenim svjećice (ima ih 4 kao i auto - nikakva mudrost) a ulje u peti nikakav problem. Cink istrošen samo odšerafiš i staviš novi i to je to.
Sa 4T samo pizdarije. Elektronika, pa ulje u motor, pa .... Ne govorim da su 4T loši, ali 2T su se pokazali boljima.
Druga strana je medalje što su u EU počeli svi gledati na ekologiju, pa ima sve manje 2T. Tako su npr izumrle i stare žarulje.
Pogledajte video uretke preko bare, koje motore koriste, njihove testove snage pa će svakom biti jasno o čemu trabunjam.
To hoće li 5KS ili 25KS potrošiti litru više ili manje u razlici motora 2T/4T je usporedba niti vrijedna spomena.
Krpizza je najbolja za lov zubazza i branzzina !!!
Degrassi
Member

PostPostao/la Rexi » 13. 07. 2015. (19:39)

neznam bas prijo...
ja sam imao samo male konjaze.
tohatsu 18,
yamaha 8
tomos 4 :D
yamaha 30
mercury 60
johnson 70
tohatsu 70

svi su bili 2T a sada imam hondu 10 T i ta trosi manje od svih gore navedenih i ide vrlo dobro...

no dobro ja sada imam razlicite brodove.

malo mi je tesko povjerovati da je 4t i 2t od 100ks skoro pa isto trosilo... jedino ako si mjerio 4t po valovima, tada mi to ima smisla ;)
Rexi
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka

PostPostao/la Miljac » 13. 07. 2015. (21:15)

Pa zar nakon 10 stranica diskusije moramo opet o tome "koji više troši"? Zar nije već sve rečeno i proračunato u kunu? :crazy:

Stvarno mi je više smiješno kad netko tvrdi da 2-t motor troši isto kao i 4-t. Ma da, svakako!!! Hebeš fiziku, termodinamiku i desetljeća razvoja tehnike i tehnologije. Vratimo "Aran"-e u brodove!!! :thumbup:
Kad sam sa Force-a 70 uspio prijeći (čitaj: skupit pare) na Yamahu 60FETOL (autolube) imao sam osjećaj da se vozim badave a da gliser poleti iz vode... Onda sam kupio Hondu BF60A... Hahahahaha... Yamaha mi sad izgleda kao igračka koja jedva ide a troši...

Ja tvrdim iz osobnog iskustva i iskustva meni bližnjih osoba za klase motora 4-5KS, 20-30KS, 60KS i 90KS da 2-t motor troši najmanje 30% više goriva pri vožnji na 2/3 gasa a 50% i više na punom gasu iako se rijetko vozi u tom režimu ali kod recimo skijanja i tube troši skoro duplo. Pa si vi računajte...
Ili vjerujte naivno onima koji imaju 2-t groblja i nemaju novaca za 4-t motor a svoj neće više prodati nikada nikome... :thumbdown:

Razlika postaje još puno veća primjenom novih tehnologija i ubrizgavanja kod 4-t motora kao npr. 16V, VTEC, MPI sa lambda senzorom koji smanje potrošnju još 10% u svim uvjetima uz veću snagu po kg težine a "lean-burn" još na to dodatno smanji potrošnju u cruisingu do 20% dok "blast" daje fantastični moment kod starta i 2-t groblja se mogu sakriti sa svojim "hole-shot"-om.

Neću spominjati koliko su 4-t motori tiši, mirniji, ne smrde kilometrima daleko, ne zaulje svjećicu nikada, bez ikakvih problema vuku panulu na leru, težina im se izjednačila sa zadnjim generacijama 2-t motora i imaju isti broj svjećica kao i 2-t motori koje isto sami zamijenite... kao i ulje u peti...

Nikad više povratak na 2-t, niti glavni motor niti pomoćni motor!!! To kažem ja a kažu i svi koji su uspjeli prijeći na 4-t motore.

Među 4-t promašajima (kao iznimke koje ne potvrđuju pravilo) spomenut ću Yamahu serije 4-5-6KS s problematičnom plastičnom bregastom, ranije serije Suzukija DF70 kojima je pucala bregasta kod zupčanika i Sail/Parsun koji imaju problema s kvalitetom plastičnih i gumenih dijelova te raznih brtvi.
Svi ostali su bezprijekorni.

Ovdje u Irskoj je prava rijetkost vidjeti 2-t motor a 4-t motora ima na "grobljima" brodova pa se dijelova nađe kolko te volja.
"Malo" je veći standard pa se ne krpaju kojekakva sr@**a od motora nego se pokrpa dok je isplativo a onda na groblje u dijelove, kao i brodovi...

Pozdrav !!!
Miljac
Member

Tip plovila: Elan T401L + Suzuki DF5

PostPostao/la Degrassi » 14. 07. 2015. (07:28)

A zašto idu na groblje? Pa već sam spomenuo da ne ulaze u standarde ekološki prihvatljivih, i EU se želi riješiti tih motora. Isti kurc kako se EU riješila i žarulja u kućama, usisavaća. Sad mi ti kaži dali ta nova žarulja svijetli više, dali taj manji usisavać je bolji od prijašnjeg. Novo je novo, staro je staro to je jasno svima, i kad se želiš ga riješit bacaš ga. Napisao sam da je potrošnja veća, ali na tom plovilu neznatna. Usput samo jesi li ikada na you tube pogledao vezane iste glisere od cc 80KS. Jedan je 4T drugi 2T. Nađi pa pogledaj o ćemu ti govorim. Onaj od 4T je otišao pod vodu kad je drugi dao gas, nije stigao niti potegnut. Zašto talijani, gotovo svi imaju 2T na krmi, jer imaju možda manji standard od nas ? Zar si ne mogu prijuštiti 4T ako je toliko bolji. Sve zavisi koje plovilo imaš i koliko je što isplativo.
Degrassi
Member

PostPostao/la Miljac » 14. 07. 2015. (09:37)

Degrassi je napisao/la:A zašto idu na groblje? Pa već sam spomenuo da ne ulaze u standarde ekološki prihvatljivih, i EU se želi riješiti tih motora. Isti kurc kako se EU riješila i žarulja u kućama, usisavaća. Sad mi ti kaži dali ta nova žarulja svijetli više, dali taj manji usisavać je bolji od prijašnjeg. Novo je novo, staro je staro to je jasno svima, i kad se želiš ga riješit bacaš ga. Napisao sam da je potrošnja veća, ali na tom plovilu neznatna. Usput samo jesi li ikada na you tube pogledao vezane iste glisere od cc 80KS. Jedan je 4T drugi 2T. Nađi pa pogledaj o ćemu ti govorim. Onaj od 4T je otišao pod vodu kad je drugi dao gas, nije stigao niti potegnut. Zašto talijani, gotovo svi imaju 2T na krmi, jer imaju možda manji standard od nas ? Zar si ne mogu prijuštiti 4T ako je toliko bolji. Sve zavisi koje plovilo imaš i koliko je što isplativo.

Gle, 2-t motora ovdje (IRL) nema više niti na grobljima... Nitko normalan više niti ne pita za njih... Nije istina da se ne smiju voziti, voze se !!!

Žarulje i usisavači... to je druga priča i tu se slažem s tobom... ali to nije tema ovog topica... BTW ovdje su i dalje u prodaji obične žarulje po dućanima !!!

Youtube i hrpe plaćenih propagandnih filmića... OMG... daj, molim te, pa zar ti vjeruješ u te gluposti? Ako da, onda marketing stvarno radi dobar posao i stvarno si naivan. :roll:
Ja sam na svojoj koži osjetio razlike o kojima pričami ne pričam ih bezveze.
Ako želiš platiti ja ću ti snimit filmić gdje Tomos 4 (s bijelom kapom, naravno) na Elanovoj pasari potopi Quicksilvera s 2x150KS Hondama na krmi pa se ti onda hvali na Youtube-u i sl. do mile volje... :lol:

Talijani? Pa nemaju svi, štoviše većina plovila mlađih od 10 godina ima 4-t na krmi !!! Problem je u tome što mi kad gledamo oglase odmah stavimo limit 5000Eura pa onda ti tražilica na Subito i sl. izbaci uglavnom one s 2-t motorima jer su sa 4-t skuplji. Talijani čak poklanjaju 2-t smeća od motora uz groblja od čamaca samo da se riješe oba smeća.

Uostalom, koliko vidim i kod nas je 4-t već na više od 80% plovila mlađih od 10 godina i na više od 90% plovila mlađih od 5 godina...pogotovo na onima koja pitaju 40+ KS.
Pa nismo baš ekološki previše osvještena nacija ali zato znamo računati... I još uvijek se može kupiti novih 2-t motora u butigama !!!

Ljudi su na vrijeme shvatili prednosti i prilagodili se, oni koji nisu neka se i dalje tješe s praznim pričama i neka gledaju filmiće na Youtube-u a novčanik će ih vraćati u stvarnost svaki pun kad svrate na benzinsku.

Pozzzzz
Miljac
Member

Tip plovila: Elan T401L + Suzuki DF5

PostPostao/la Degrassi » 14. 07. 2015. (12:22)

a bit će tako ;) :thumbup:
Degrassi
Member

PostPostao/la peroLA » 14. 07. 2015. (12:56)

Miljac je napisao/la:
Degrassi je napisao/la:A zašto idu na groblje? Pa već sam spomenuo da ne ulaze u standarde ekološki prihvatljivih, i EU se želi riješiti tih motora. Isti kurc kako se EU riješila i žarulja u kućama, usisavaća. Sad mi ti kaži dali ta nova žarulja svijetli više, dali taj manji usisavać je bolji od prijašnjeg. Novo je novo, staro je staro to je jasno svima, i kad se želiš ga riješit bacaš ga. Napisao sam da je potrošnja veća, ali na tom plovilu neznatna. Usput samo jesi li ikada na you tube pogledao vezane iste glisere od cc 80KS. Jedan je 4T drugi 2T. Nađi pa pogledaj o ćemu ti govorim. Onaj od 4T je otišao pod vodu kad je drugi dao gas, nije stigao niti potegnut. Zašto talijani, gotovo svi imaju 2T na krmi, jer imaju možda manji standard od nas ? Zar si ne mogu prijuštiti 4T ako je toliko bolji. Sve zavisi koje plovilo imaš i koliko je što isplativo.

Gle, 2-t motora ovdje (IRL) nema više niti na grobljima... Nitko normalan više niti ne pita za njih... Nije istina da se ne smiju voziti, voze se !!!

Žarulje i usisavači... to je druga priča i tu se slažem s tobom... ali to nije tema ovog topica... BTW ovdje su i dalje u prodaji obične žarulje po dućanima !!!

Youtube i hrpe plaćenih propagandnih filmića... OMG... daj, molim te, pa zar ti vjeruješ u te gluposti? Ako da, onda marketing stvarno radi dobar posao i stvarno si naivan. :roll:
Ja sam na svojoj koži osjetio razlike o kojima pričami ne pričam ih bezveze.
Ako želiš platiti ja ću ti snimit filmić gdje Tomos 4 (s bijelom kapom, naravno) na Elanovoj pasari potopi Quicksilvera s 2x150KS Hondama na krmi pa se ti onda hvali na Youtube-u i sl. do mile volje... :lol:

Talijani? Pa nemaju svi, štoviše većina plovila mlađih od 10 godina ima 4-t na krmi !!! Problem je u tome što mi kad gledamo oglase odmah stavimo limit 5000Eura pa onda ti tražilica na Subito i sl. izbaci uglavnom one s 2-t motorima jer su sa 4-t skuplji. Talijani čak poklanjaju 2-t smeća od motora uz groblja od čamaca samo da se riješe oba smeća.

Uostalom, koliko vidim i kod nas je 4-t već na više od 80% plovila mlađih od 10 godina i na više od 90% plovila mlađih od 5 godina...pogotovo na onima koja pitaju 40+ KS.
Pa nismo baš ekološki previše osvještena nacija ali zato znamo računati... I još uvijek se može kupiti novih 2-t motora u butigama !!!

Ljudi su na vrijeme shvatili prednosti i prilagodili se, oni koji nisu neka se i dalje tješe s praznim pričama i neka gledaju filmiće na Youtube-u a novčanik će ih vraćati u stvarnost svaki pun kad svrate na benzinsku.

Pozzzzz

s ovim se slažem ... pa za 1-2t€ imaš gliser od 5m sa kabinom... i kad selva 2t ili johnson crkne onda daš cca 5-6t€ za motor i onda si na realnoj cijeni
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la Degrassi » 14. 07. 2015. (13:06)

daj mi nađi gliser sa kabinom za 1000 - 2000 € koja to smeće mora bit
Degrassi
Member

PostPostao/la bobipu » 14. 07. 2015. (16:55)

????? e-tec.....optimax.......tldi.......možda dvotaktni.......na Groblju...hahahahahh :lol: :crazy: :crazy: :crazy:
kuraja do jaja
bobipu
Senior Member

Tip plovila: Marušić 21

PostPostao/la Degrassi » 14. 07. 2015. (18:18)

Sta se cudis napisao si gore da za 1000 do 2000 eura nadjes gliser sa kabinom. Ja te ljepo pitam gdje ga ima. Ti opet pises gluposti o motoru. Zar treba crtat?
Degrassi
Member

PostPostao/la matee » 15. 07. 2015. (13:37)

tema je 2t klasični, etec tldi opti su rame uz rame s 4t,
po meni 2t klasični je uredu do 25 konja i sezona par tjedana, sve ostalo 4t ili moderni 2t
matee
Member

Tip plovila: Kosanović mm700 aifo 8061, elan 490, drvo 5m

PostPostao/la Robi-ST » 15. 07. 2015. (14:17)

meni je 2T bolje rjesenje kad treba mali jednocilindrični motor, jer su jednocilindricni 4T prebučni, sa jakim vibracijama i 10ak kg teži od 2T, dok je razlika u potrošnji od pola litre po satu zanemariva.
sometimes you win, sometimes you learn
Robi-ST
Old Senior Member

Tip plovila: Leisure 17, Bura 2.5R

PrethodnaSljedeća

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju.