Kupujem brodicu sa kabinom 4.5-5.5m

Neobavezni razgovori ... sa isključivo "morskim" temama

Moderatori/ce: riberer, dome, Moderatori

Kupujem brodicu sa kabinom 4.5-5.5m

PostPostao/la chopa » 21. 04. 2015. (00:43)

Dakle, zadnja 2-3 mjeseca provedeh računajući, zbrajajući i oduzimajući što meni zapravo treba i više sam izgubio glavu, di što i kako. Progutao sam ovaj forum naglavce, i još par drugih. Usput sam skužio koliko je naših foruma i prizvođača "potonulo" zadnjih godina. Ovdje mi se JEDINO čini kao mjesto di bi se mogla dobit kakva relevantna informacija.

Jučer sam naletio na fora oglas na njuškalu, di je čovjek odlučio pokloniti istranku zboog poodmakle dobi. Nazalost, em je daleko (Dubrovnik), em je već bila poklonjena dok sam ja nazvao danas posli posla. To me zapravo i navelo na ovaj post.
Možda netko nekoga i zna, van njuskala i sličnih oglasnika, nisu svi danas još uvijek tako informatički pismeni. :silent:

Nažalost, fulo sam jednu dobru Pilotinu u Istri sa Tomom 18, i to još uvijek nemogu prežalit. Bila je jako fino opremljena, i vrlo fina brodica, puno otmjenija nego klasične istranke. I išla je za manje od 2k EUR.
Zatim smo frendovi i ja kontali u preradu ELANA 545 koji je stajao na suhom 15 godina, al smo skuzili da je tu preveć pizdarija, vremena i novaca u igri.

Uglavnom, želim ubost neku brodicu sa kabinom 4.5-5.5m, malo da provezem starog i klince po ZD (Dugi, Kornati, Ugljan, Pašman) arhipelagu, baza mi je Petrčane, mjestašce kraj Zadra. Dolje smo 25 godina, a prošli smo otoke zanemarivo malo.
Karta udaljenosti i radijus kretanja ću uploadat ispod ove kobasice koje pišem, kako bi se otprilike shvatilo što želim. :oops:

Osnovni podaci su:
Korištenje 2-3 mjeseca ljeti te neke eventualne jesensko proljetne vikend vožnjice, po potrebi jednodnevni izleti i ribarenja, a po potrebi i 1-2 dana sa spavanjem na brodici, 2-3 čovjeka onboard.

Financijski mi se čini da mogu na duge staze dobro proći samo sa poludeplasmancem od cca 15-20 KS 4T. Ali opet, nije da sam cijelo vrijeme u moru. Pitanje jel to isplativa razlika u cijeni motora.
Deplasman koji troši sa 10KS 2T il recimo neki gliser od 50-70KS 2T bi me doveli do Kornata uz isti trošak. Samo što bi mi trebalo 4-5h trckanja sa Deplasmanom do recimo Kornata, ili 1h sa Gliserom.

Vrijeme i novac nekako najbolje idu uz poludeplasmanca.

Također, više nisam niti pametan dali ići na rabljeno sa nekom opremom. Cijene jesu pale u odnosu na prijašnje godine, ali novo je novo, pa uvijek si čovjek konta dodat 10-20k kuna više pa kupit nešto novije.
Ali opet tu je ponuda tako raznolika i šarena, sa velikim disparitetom u cijenama.
Adria 500 VEN 501 K LABIN NIKA 17 Raiden 490 Nautika 500K Meastral M 500 K Nautika 500K Plovid 16 Betina 500 Cabin PG-550 Kvarnerplastika...više me glava zabolila :mrgreen:

I dalje mislim da bi ipak nešto rabljeno meni bolje došlo, nekakva bolja istranka sa motorom i komandama do 20k kn.

Da li možda bolje pričekati jesen i novu ponudu, sad su opet malo cijene narasle uoči sezone. Iako ima zanimljivih dilova.

U cijelu priču sam krenuo sa elanom dati do 3k EUR za nešto rabljeno, ali mislim da bi za pravu stvar možda dao i koji k više.

Zovite me redikulom, aj dont ker, samo pomagajte ako Boga znate. :wave:

Ps. Isprike na kobasici od posta.

slika
hébergeur d image gratuit
chopa
Member

Tip plovila: pimped ELAN 545/Mercury 60

Re: Kupujem brodicu sa kabinom 4.5-5.5m

PostPostao/la Miljac » 21. 04. 2015. (09:01)

Pozdrav,
probat ću ti odgovoriti iz vlastitog iskustva...

2-3 mjeseca tvojih razmišljanja koji ti brod treba je više nego premalo...
Bolje da si isprobao (posudio od lokalaca, rent-a-boat i sl.) par vrsti plovila i probao pa onda dalje razmišljao. Općenito pravilo je da ne kupuješ brod koji nisi barem pola-sata vozio.

4,5m-5,5 metara se razlikuje kao dan i noć... Sa 4,5m nemoj niti pomišljati o vožnji duljoj od sat vremena a pogotovo ne po pučinskoj strani Dugog i Kornata... dok na 5,5m već možeš imati i mini kuhinju, portable-WC, tank slatke vode i dr.
Samopražneći kokpit srdačno preporučam, pogotovo ako ti barka stoji u moru na vezu dulje vrijeme bez nadzora.

Financije... hmmmm... sva dalje šta pišem odnosi se na rabljene 4T motore...
Gliser s kabinom 5m treba najmanje 60KS (3K-4K eura) i do 10 lit/h uz 20čv cruising-a, deplasmanac treba min. 5KS a poželjno 8-10KS (1+K eura) zbog rezerve snage za valove i vjetar, troši oko 3 lit/h uz 5čv, poludeplasmanac (štagod da to značilo na 5m) treba 20-30KS (2K eura) da bi postigao nekih 10-12čv ali uz 5-6 lit/h. Dakle, goriva ćeš potrošiti podjednako po prijeđenom putu uz značajnu razliku u vremenu i udobnosti (gliser će ti bubrege izbiti po maestralu) ali i razlici u guštu jer dok se voziš deplasmancom možeš pustit panulu pa možda naleti kakva skuša, palamida ili iglica...
Uz tvoj buđet od 3K eura mislim da ti je izbor skoro pa nikakav. 5m s kabinom jedino stare istranke ili prerade s motorom možeš dobiti.
Motor rabljen u još upotrebljivom stanju treba + 1000Kn za servis ako misliš voziti takvu rutu koju si nacrtao (ulje motora, filter ulja, ulje pete, semerinzi pete, impeler, termostat, dihtung termostata i poklopca auspuha, filter goriva, svjećice, čišćenje karburatora i zamjena gumica).
Barke se uglavnom prodaju bez ikakve opreme, dakle računaj još barem 1000Kn za prvu pomoć, bokobrane, vesla, čaklju, konope, sidra, pojaseve... bez čega nemoj niti pomišljati na izlete sa slike. Tenda je obavezna... još min. 1000Kn (Alu)

BTW gita koju si ti ucrtao spada u kategoriju 7+m plovila i jedna je od tipičnih čarter-nautičarskih gita srednjeg Jadrana... Ali ne u 5m... nego 30+ feet-a i tjedan dana guštanja... A kako će 2-3 osobe guštat u 5m... ne znam... teško !!!

Nisam ti dao odgovor koji čamac kupiti jer takvog odgovora nema tj. moraš ga sam pronaći ali možda ti malo olakšam izbor...

Pozzz i mirno more !!!
Miljac
Member

Tip plovila: Elan T401L + Suzuki DF5

PostPostao/la peroLA » 21. 04. 2015. (09:22)

potpuno se slažem s napisanim, jedino što se neslažem jeste to da su pale cijene(možda malo na skupim plovilima), a generalno nisu pale nego se je amortizacija počela primijenjivati... to znači ako je prije koštala dalmatinka sa dobrim dva cilinda dizelom 10-12 t€ a sad je kupiš za duplo manje, opet moraš dio te razlike uložit ako misliš koristit barku za takve releacije.... cijenu su spustile barke iz italije gdje ustvari dobiješ plastiku besplatno a platiš motor i opremu.
Nova barka(ili stara do 10god) 5m sa motorom ne je kupiš ispod 6€

za tvoj buđet, kupi istranku i smanji želje.. osim ako nemaš godišnji po mijesec dana, pokušaj na subito.it potražit gobi iz italije ili neka pilotina... pa svremenom novi motor kad ušparaš... ili napravi pazu štedi rentaj proučavaj pa kad popraviš buđet i znanje kupuj
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la chopa » 21. 04. 2015. (09:38)

Hvala Vam na odgovorima
Već sada mi je jasnije da treba biti barem 5m i da gliser manje više otpada. :)
Ali volio bih uhvatiti barem 10čv. Zato mi je PD i interesantan.

Ova mapa je samo okvir kretanja. Ne bih se upustio u cijelu takvu rutu sa brodicom od 5m, nisam baš tako lud. :D
Al ono, jedan dan mogu na Dugi Otok pa doma. Neki drugi Molat, Kornate možda u 2 dana sa ćorkom Itd...

Kažem, nije problem ni da 3k EUR postane 6k EUR, ali za pravu stvar...iako ne vidim da mogu nove dobit sa motorom za tu cijenu.

Kakva je uopće politika sa uvozom? Mislim, gledam malo cijene na slovenskim sajtovima i dosta povoljnih stvari tu ima. Ako ubodem "Slovenca" ili "Talijanku", osim prijevoza, kakvih tu još troškova može biti?
Nekakve trošarine , prebacivanje zastave i slično? Dosta mi nejasnih podataka google daje po tom pitanju. Al ruku na srce, u Sloveniji i Italiji su dosta opremljenije brodice.
chopa
Member

PostPostao/la peroLA » 21. 04. 2015. (09:59)

imaš sada kad se voziš po istarskim selima ispred kuća po desetak takvi barki koje bi ti bile ok... najbolje profitiraš ako imaš nekoga u marini pa onda se prođe najpovoljnije... ako detaljnije gledaš oglasnik vidjet ćeš da neke stvari npr. 4t motor može biti i veća cijena nego u njuškalu... osim cijene prijevoza koja bi tebi bila jako velika do Zadra papriologija je jednostavna i skoro pa zanemariv trošak po meni u odnosu na tvoju đitu je tu najveći problem taj stari 2t motor koji može biti dobar, ali može i probleme raditi pa se cijena podupla...
i ono što smo već zaključili ako misliš imati te boravke... imaj u obziru da možda niti 6m ti nebi bilo dosta, ako se radi o deplasmancu to te izlomi i nakon plovidbe moraš malo na kraj da se rastegneš odmoriš itd... ako ti je đita najvažnije razmisli i o jedrilicama malo većim

isto tako o novim.. mislim da za 6 možeš kupit novu, a novo je prava stvar po pitanju plastike i po pitanju novog motora, ali moraš znat što želiš jer 5m novo ili staro nije prava stvar po pitanju komode, vergole itd itd... u tom slučajo može biti prava stvar i nešto staro ali dobro
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la chopa » 21. 04. 2015. (10:51)

Načuo sam da često talijani nemaju papire za barku, nego samo motor. Il obrnuto, sad sam već zaboravio, al otprilike ja takva caka.
Kako onda registrirati brodicu ili upisati motor? Moglo bi biti problema, znam da su neki i imali.

Prijevoz čak i nije toliki problem, nabavim auto sa kukom, a u bauhausu se može rentat prikolica 400kn vikend. Cestarine ovo ono, mislim da mogu tu proć sa soma, soma i po kuna, ako npr dovlačim nešto iz Trsta/Istre.

Sreća je i što imam kolpomorto ispred kuće, a preko zime može u dvorištu biti ispred kuće na suhom vezu. Naravno, tu možda moram i nekakav trailer onda ubost.

Velim, spavanja će biti rijetka, većinom će to biti jednodnevni izleti, ali opciju kabine želim u svakom slučaju, nikad se ne zna.
Iako je jedrilica vrlo zgodno plovilo, ne odgovara mi, jer iako sam na godišnjem često moram biti na kopnu, jer se bavimo i turizmom. Ne namjeravam radit đite od 3+ dana.

Evo ovako bi nešto mene zadovoljilo za prvu ruku, 2k eura sa solidnim motorom i opremom
http://www.subito.it/nautica/pilotina-d ... 285168.htm
Ili ovaj za 3k
http://www.subito.it/nautica/pilotina-o ... 011045.htm

Samo velim, nemam blage kako to prikazat na granici, kome se obratiti, koliko su moguća davanja itd itd.

A i opet je pitanje osmoze, kako to prepoznat na friško ofarbanom i prebrušenom plovilu. Može biti bonbon izvana, a iznutra raspad.
Vrlo zaebano je sve to skupa, ko da kupujem formulu :D

Nadam se da nisam dosadan, ali eto svaka informacija i tudje iskustvo je dobro došlo, pa malo ćakule dobro i dodje. :thumbup:
chopa
Member

PostPostao/la pero » 21. 04. 2015. (11:06)

chopa je napisao/la:Evo ovako bi nešto mene zadovoljilo za prvu ruku, 2k eura sa solidnim motorom i opremom
Ili ovaj za 3k

Nadam se da nisam dosadan

Ma nisi dosadan ,ove linkove sta si postavio to je to ,dalje netribas ni trazit :thumbup:
pero
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara Tomos 4

PostPostao/la chopa » 21. 04. 2015. (11:09)

chopa
Member

PostPostao/la pero » 21. 04. 2015. (11:51)

istog ti ima leutmagnetik pa mu posalji poruku
pero
Old Senior Member

PostPostao/la Miljac » 21. 04. 2015. (12:03)

chopa je napisao/la:Evo ovako bi nešto mene zadovoljilo za prvu ruku, 2k eura sa solidnim motorom i opremom
Ili ovaj za 3k

Alo brale, ova prva "pilotina" je neko deplasmansko smeće... biži ća od toga... Imaš za te pare istranki i vodičanki koliko hoćeš...
Ovo drugo je prava gliserčina s dosta dubokim V na krmi koji jedva glisira s tih 40KS i pita dobrih 60KS a to ti je 3K-4K eura u 4T izvedbi, rabljeno...
Johnsona možda i prodaš za 500-600 eura ali treba i drugi motor staviti... I na kraju imaš gliser od kojeg bježiš... Kako si i sam napisao...

chopa je napisao/la:a ovaj gliserčić iz Zadra?
http://www.njuskalo.hr/motorni-brodovi/ ... s-10994347 :D

A možda ipak ne bježiš od glisera... :wtf:

Ovo je neka prerada... :Cool34:
Ja sam prilično skeptičan u kvalitetu radova na ovakvim plovilima. Sumnjam da će netko tko ima jedva para za kupit ovakvo groblje, dati još puno novaca za kvalitetnu preradu... Prije će biti ono... "daj mi to napravi da ga registriram tamo kod onog mojeg... bla, bla... ali da ne košta puno..."
SUZUKI DT 65... to ti je minimalno 15 lit/h a ako je brod malo teži onda 20 lit/h kod 20čv... pa ti samo daj... : Surprise 1:
Miljac
Member

PostPostao/la pero » 21. 04. 2015. (12:16)

viewtopic.php?f=53&t=4295

Od danas, pa nadalje, strogo je zabranjeno komentiranje oglasa u forumu!
Odnosi se i na kupnju i na prodaju, a i na zamjenu.

Svi oni koji se ne budu pridržavali gornjeg biti će banirani na period od sedam dana (i retroaktivno) od dana objavljivanja ovog posta, bez upozorenja.
:cry: odmoricemo 7 dana ;) :Other12:
Zadnja izmjena: pero; 21. 04. 2015. (12:20); ukupno mijenjano 1 put/a.
pero
Old Senior Member

PostPostao/la chopa » 21. 04. 2015. (12:19)

ma dobro, onu prvu pilotinu sam stavio više radi love, čisto da se vidi da ima vrlo solidnih ponuda

btw, već sam pričao sa nekim na forumu o tome, moram priznat da su te talijanske pilotine čvršće i masivnije od klasičnih istranki i vodičanki, bolja je nekako ta plastika, ja krkan od 110kg mogu to dobro procijenit, na jednoj pilotini u istri sam doslovce skakao po krovu kabine, to kod dosta istranski se baš ne usudim, sve cvili i skviči.

A ovaj zadarski gliserčić mi je upao u oko radi Zadra. Tu mi je baza, odma sam si uštedio troškove nervoze i prijevoza. Relativno ok izgleda (ne lajkam ona stakla iznad, to bi smanjio/maknuo), a mogla bi potrebi i moja tomos 3.5KS planirana za pomoćnjaka odradit poso na tome za bacit vršu ispred kuće i slično.

PS: Pero, jel se te zabrane odnose i na ovu temu?
Ja i jesam zamislio što više komentiranja pri mojoj odluci kako bi formirao svoje mišljenje. Možda sam otvorio temu na krivom podforumu?
Nemojte sad da iko bude imao problema radi ove teme. :lol:

Neka admini prebace di možemo ćakulat u miru ako nije smjela tu.
chopa
Member

PostPostao/la Miljac » 21. 04. 2015. (12:26)

chopa je napisao/la:Zovite me redikulom, aj dont ker, samo pomagajte ako Boga znate. :wave:

OK Pero, ako nemaš ništa pametnije za napisati onda nemoj pisati niti ovakve gluposti!!!
Čovjek pita za pomoć u odabiru brodova, ti mu kažeš ",ove linkove sta si postavio to je to ,dalje netribas ni trazit :thumbup:" a na linkovima niti jedan brod ne zadovoljava upit od čovjeka...

I onda još "pereš" po pravilima o komentarima oglasa... Pa daj ajde onda lipo napiši koji sam ja to oglas s foruma komentirao???
Komentirao sam 2 oglasa na "Subito" i jedna na "Njuškalu" i to zato da uputim čovjeka u neke detalje na koje treba paziti...
Ovaj na Njuškalu je samo dlaku od stavljanja u temu "Fenomeni s Njuškala"... :D

Opet želiš od jedne teme napraviti raspravu o glupostima i svađu... da, i neće biti odmor od 7 dana jer nisam prekršio niti jedno pravilo foruma...
a ti si tu najmanje relevantna osoba koja će mene banirati...

Chopa... to ti je Pero... ne treba dodatno komentirati...
Ja sam ti napisao manje više sve što iz iskustva znam... i komentar na ove oglase iz javnih oglasnika, jer sam i sam puno puta kupovao, što za sebe, što za uredit i prodat...

Pustit ću ovu temu neka ide dalje i neka ti drugi pomognu barem koliko i ja svojim savjetima kroz komentare...

Pozzzz
Zadnja izmjena: Miljac; 21. 04. 2015. (12:34); ukupno mijenjano 2 put/a.
Miljac
Member

PostPostao/la riberer » 21. 04. 2015. (12:31)

Evo, prebačeno. Ne radi se doista o kupnji, već o savjetima za kupnju.

Kad definiraš (i ako), objavi oglas na pravom mjestu.
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la Miljac » 21. 04. 2015. (12:36)

riberer je napisao/la:Evo, prebačeno. Ne radi se doista o kupnji, već o savjetima za kupnju.

Kad definiraš (i ako), objavi oglas na pravom mjestu.

Hvala Ribi... :OK 17: :Drink27:

Chopa, u oglase pod kupujem stavi samo kratku verziju oglasa i link na raspravu ovdje... :thumbup:

:wave:
Miljac
Member

Sljedeća

Natrag na Mandrać

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.