kopca perkovic

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

kopca perkovic

PostPostao/la oliowwe » 13. 04. 2015. (20:32)

zanima me da li je kod ovih kopci normalno da pri manjim obrtajima ima neki klepetavi metalni zvuk, a pri visim nestane ili se ne cuje, kopca je nova cca 20 sati rada, vec je dva puta mijenjano ulje i stavljeno je shell 15-40w po uputama proizvodjaca, ako je bitno omjer je 3:1 desnookretna i propeler je nesto manji nego sto bi trebao biti ali klepece i u leru. negdje sam procitao nesto o tome ali vise neznam gdje
lp
oliowwe
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Riva 750

Re: kopca perkovic

PostPostao/la dome » 13. 04. 2015. (21:23)

koja kopča je u pitanju ?
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la zore70 » 13. 04. 2015. (21:27)

Ima tu više potencijalnih uzroka tog sindroma...klapetanje zupčanika u kopči

po horvatski bi to bilo torzijska nekompatibilnost,loš izbor dampera,torzijske vibracije,velike inercijske mase ili možda male..harmonike,ali ne one za sviranje...možda modul zuba zupčanika kopče...sve je to široko područje di je teško reć napamet

Ko je studira brodostrojarstvo znat će o čemu pričam..o tome glave razbijaju mnogi instituti i pametne glave po svitu da s e nebi oni strojevi od miljuna dolara raspali,osovine i radilice pucale i sl..kod malih brodova i motora najčešće s e elementi prijenosa snage biraju nasumično pa se pojave trik problemi..

Da ti možda bude jasnije proguglaj malo pojmove... gear clattering,gear rattling,torsional vibration ,torsional incompatibility..
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la oliowwe » 14. 04. 2015. (05:50)

dome je napisao/la:koja kopča je u pitanju ?

kbs 200 omjer 3:1 desna
oliowwe
Member

PostPostao/la oliowwe » 14. 04. 2015. (05:53)

zore70 je napisao/la:Ima tu više potencijalnih uzroka tog sindroma...klapetanje zupčanika u kopči

po horvatski bi to bilo torzijska nekompatibilnost,loš izbor dampera,torzijske vibracije,velike inercijske mase ili možda male..harmonike,ali ne one za sviranje...možda modul zuba zupčanika kopče...sve je to široko područje di je teško reć napamet

Ko je studira brodostrojarstvo znat će o čemu pričam..o tome glave razbijaju mnogi instituti i pametne glave po svitu da s e nebi oni strojevi od miljuna dolara raspali,osovine i radilice pucale i sl..kod malih brodova i motora najčešće s e elementi prijenosa snage biraju nasumično pa se pojave trik problemi..

Da ti možda bude jasnije proguglaj malo pojmove... gear clattering,gear rattling,torsional vibration ,torsional incompatibility..

oces rec da ja tu nista ne mogu ,to je stvar proizvodjaca, a dao 9000 kunica za nju :evil: :?: :oops:
oliowwe
Member

PostPostao/la oliowwe » 14. 04. 2015. (06:13)

oliowwe je napisao/la:
dome je napisao/la:koja kopča je u pitanju ?

kbs 200 omjer 3:1 desna

ima opis tog klepetanja u burzi nautike br 161
oliowwe
Member

PostPostao/la lupis » 14. 04. 2015. (06:24)

oliowwe je napisao/la:zanima me da li je kod ovih kopci normalno da pri manjim obrtajima ima neki klepetavi metalni zvuk, a pri visim nestane ili se ne cuje, kopca je nova cca 20 sati rada, vec je dva puta mijenjano ulje i stavljeno je shell 15-40w po uputama proizvodjaca, ako je bitno omjer je 3:1 desnookretna i propeler je nesto manji nego sto bi trebao biti ali klepece i u leru. negdje sam procitao nesto o tome ali vise neznam gdje
lp

Za kbs200 normalno...,ako imaš razdrndan motor koji svojim radom pokriva taj zvuk nemožeš čut, a ako imaš moderan motor taj zvuk na minimumu iritira..., imam iskustva u oba slučaja..

Bez puno filozofije i nauke..., nazovi Perkoviće, iznesi "problem", postoji rješenje za oko 100 eu..., bar je tako bilo prije 3 godine..
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la lupis » 14. 04. 2015. (06:44)

di smo stali...

dakle tvoj problem je 99,9% u ovome:

slika

Kao što vidiš,radi se o SACHS-u.
Prije su ih ugrađivali u svoje kopče,neznam rade li tako još uvjek.
Ja sam ovu zamjenio na njihovu preporuku, nekom ajmo reć plastičnom,i zvuk je nestao.

KBS200 je dobra i provjerena kopča,koja ima i svoje "mane",a dvi najveće "mane" su joj što je mehanička i relativno jeftina.
Kome se to ne sviđa nek uzme hidrauličnu.
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la zore70 » 14. 04. 2015. (21:23)

Nekako se Lupi nebi složija da može kupit novi damper za 100E,to više nije cijena niti falših sa federima ka ovi Sachs a pogotovo ne RD ,CENTU ili sl..ali problem definitivno velikim dijelom leži u ovoj priči..Šta uštediš na jeftinijoj kopči izgineš na novom damperu pa i više..na žalost
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la oliowwe » 14. 04. 2015. (21:51)

e da lupis i meni se cini da je problem bas u toj lameli, imam takvu i jos je u dobrom stanju, a tome pisu i u burzi, bas o lameli, a kad sam kupovao kopcu , stari perkovic mi je nudio neku plasticnu lamelu, neznam sad koliko je trazio za nju ali mislim da je bilo oko 600 kn, a nisam ni znao kakvu lamelu imam i koji su zupci osovine , navoji za pricvrcivanje, zapravo nisam znao nista o kopci i lameli pa nisam uzeo, ali drugi put cu uzet lamelu sa sobom pa cu promjenit tu neku novu o kojoj pise burza
no osim iritacije da li to klepetanje utjece na kvalitetu prijenosa ili trajnost same kopce, to mi je puno bitnije nego klo klo klo zvukovi
oliowwe
Member

PostPostao/la tacek » 15. 04. 2015. (06:49)

Klepetanje utjece na trajnost kopce i motora jer se torzijske vibracije prenose na zubcanike i motor. Jeftina rjesenja - navlace nove probleme. Kako englezi kazu: nisam dovoljno bogat da bi kupovao jeftino....
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la oliowwe » 15. 04. 2015. (13:24)

hvala tacek to je izgleda tocno, no stara kopca je bila omjera 2:1 ista kbs 200, i nije bilo tih klepatanja ili ja nisam cuo, a sad je nova novcata i od prvog dana cujem to klepetanje a nisam bio siguran sto bi to moglo biti, sad mogu reci da znam sto je
nikad kraja
lp
oliowwe
Member

PostPostao/la lupis » 15. 04. 2015. (16:40)

zore70 je napisao/la:Nekako se Lupi nebi složija da može kupit novi damper za 100E,to više nije cijena niti falših sa federima ka ovi Sachs a pogotovo ne RD ,CENTU ili sl..ali problem definitivno velikim dijelom leži u ovoj priči..Šta uštediš na jeftinijoj kopči izgineš na novom damperu pa i više..na žalost

Sad vidim da sam krivo napisao...cijena je bila oko 200 eu..

Kako sam napisao.., imr 33t je prikrio sve zvukove kopce stare kbs200, ako ih je bilo..., ja ih tada
nisam mogao cuti...ovaj novi motor prede i zbog toga me to iritiralo kod nove kopce koja je došla zajedno s motorom, ali to je rješeno, sad sa ne čuje ništa i radi sve ok treća godina..
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la borhudin » 16. 04. 2015. (12:42)

Ista stvar i kod mene,kbs 200 sa sachs damperom sve lupa,zvoni...Stavljena r&d sa nekim ublaživačima od plastike...i sve 5 već 800 sati...
borhudin
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: maestral 710

PostPostao/la neli27 » 16. 04. 2015. (18:19)

Naš forumaš iz dalmacije sa istim tipom kopče na novom motoru je imao isti problem prošle godine čak je kopča dva puta bila kod Perkoviča na reklamaciji,dok mu nisam nabavio spojku sa gumenim ublaživačima (umecima) sada i perkovič od ove godine montira na sve svoje motore,forumaš je prezadovoljan.
neli27
Member

Tip plovila: gradac perkins 28

Sljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 21 gostiju.