Betina 700

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Betina 700

PostPostao/la Jablan » 30. 03. 2009. (23:12)

Bravo Gaso!
Cestitam!
....i tad su došli popovi.... pa topovi.... pa lopovi...
Jablan
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski

PostPostao/la Gaso » 06. 04. 2009. (20:29)

Preuzeo brod i trebam prvo zahvaliti čitavoj ekipi u Manikela d.o.o., i MRS, da su radili u petak do 9sati i tako produžili radni dan, da sam ja mogao sljedeče jutro dalje, pa se im sad i ispričavam, ako su imali probleme sljedeči dan sa strane njihovih žena, familija itd....

Brod je stvarno ludilo, i zaista sam oduševljen sa brzinom 23čvorova, išli smo stari i ja od Splita do Suska putne brzine 17.5čvorova, sa oko 3000 gira i brod se stvarno super ponašao na moru. Kad se prvi put stane na bok broda odmah se osjeti da se brod skoro ne miče, kad se hoda po brodu, znači da tu absolutno odpada ono pravilo od 12˚ :lol:
Stolicu imam malo premješteno, pošto sam izbacio plinsko kuhalo, imam sad prijenosno, pa sam tako spustio stolicu za dodatnih 5cm i malo više u sredino broda, sada se vrlo komotno sjedi u brodu, bez dodiravanja nadkabine sa desnom rukom.
Nisam imao prilike testirati broda na večim valovima, ali zbog karakteristike trupa, imam osječaj da val prove ne diže, nego da prova razbija val, pa zato i nije pametno it direktno na val sa velikom brzinom, jer val broda ne izbaci u visinu, slično ko kod nekih glisera, nego je prova uvijek na istoj visini, a krma gotovo fiksirana. Sa stolice se odlično vidi preko prove dok plovimo bilokakvom brzinom.
Brod je dobro zvučno izoliran, sa vrlo težkom spužvom sa dodatcima olova, tako da sam je prije ugradnje jedva je mogao dignuti, buka motora u kabini je na nekom normalnom nivoju, tako da se može normalno pričati i slušati radio, kod plovidbe.
Jedan dan sam prespavao na brodu, spava se odlično, spužve mi baš odgovaraju, nisu ni pretvrde ni premekane, kreveti veličine "kao kod kuče", pa sam spavao ko djete. Uključen sem imao i webasto i u kabini nekih 22˚C, kondenza nije bilo ništa u brodu, ni na prozorima, pa sam i kod plovidbe u zatvorenoj kabini imao webasto uvijek uključen i nikadan nisam trebao brisat kondenz sa prozora iznutra, još jednom, svakome preporučujem zbog navedenih razloga webasto ili slično grijanje. Na brodu kod spavanja ne čuje se more, i ima čista tišina, te nema nekih zvukova valova, koji idu ispod broda, od prove do krme, to mi smetalo kod spavanja na Anteres 6.
WC je komotan i može se normalno sjesti u kutiju za WC, jedno gače treba skinut u kabini, jer se težko to radi u kutiji od wc-a.
Nakon 8satnog čekanja na brod, kad sam mogao konačno sjesti na klupice pozadi na brodu, konačno sam si mogao odmoriti noge, zato mislim da bi bila greška da ovih klupica nema, ja si ne predstavljam kako bi lovio na udicu ili panulo, pa da trebam sjedeti na ogradi ili stat na nogama, zato mislim da meni brod koji nema tih klupica ne odgovara. Kutija motora mi sluđi ko stol, opet da je nema, bila bi šteta. Zato je i moje mišljenje da brodovi, koji nemaju klupica na kokpitu, za moje potrebe: panula, tunja, ...., nisu pogođeni. Kokpit nije visok, pa se lahko može izvadit tunjo ili lignjo, bez mreže. Kod drugih brodova vidjeo sam, da se u primjeru, da nema tih klupica, rješava to sa sklopljivim stolicama(kod marende), i ako nema kašuna opet fali stol, pa je u slučaju marende to jedna velika improvizacija i opet treba onda stolice nekamo pospremit. Sklopljive klupice isto mi ne odgovaraju, pošto nemam kdje onda stavit konope, rezervno sidro, cjev za pranje broda, webasto itd...., a veči kokpit od ovog mi ne treba, pošto neči igrat ping-pong na kokpitu. Kašun je od klupica udaljen toliko, da ga ne možem dodirnut nogama, ako sjedim na klupicama, i mogu kazat da je ovo pričanje o smetanju kašuna i klupica ne stoji, jer se ovih dana konstantno se motalo po kokpitu i do 5 ljudi i nije bilo gužve.
Stol u kabini je velik, tako da bi mogla čak četvorica marendati, a dvojica više nego komotno. Stol je dosta velik, koji se onda može spustit u krevet dužine 190cm.
Brod ima hrpu spremnih prostora, tako da kad sam spremio svu moju opremu, a imam je zaista veliko, od 8 prisluka za spašavanje na dalje, nema da nema, popunio sam nekih 50% spremišta i trenutno nemam više idea što još natrpat u brod.
Spojevi stolarije su na moj zahtjev bili svi ljepljeni, tako da nema vidljivih vijaca, i sada izgleda dosta uredno.
Sve je urađeno u kontraštampi, ne kao kod nekih poljskih brodica, i nema mjesta da bi bila vidljiva gola plastika. Znači na svim vidljivim i nevidljivim mjestima je plastika kdje nema kontraštampe(spremišta, motorni prostor) obojena sa topcoatom, što je svakako za pohvalit je kod konkurencije nema uvijek toga.
Šta se tiče kontraštampe ona nije ljepljena sa sikom, kao kod nekih drugih brodova, nego zalivena sa plastikom i čini sa vanskom plastikom odličan spoj i ne uvija se kao kod nekih drugih brodova, uvijek probajte uvijat kontraštapo iznutra kod nekog broda i odmah čete vidjeti u čemo je stvar.
Trup je građen od 11 slojeva i tvrd ko beton, imam komad koji je ostao od bušenja ispušne cjevi(zaboravio ga na brodu), pa ču stavit sliko tog komada, kao primjer debeljnine trupa, da se dobije osječaj koliko je to jako građeno. Na brodu izvana drvo je iroko, a unutra sve od maganija i mahagonijeve špere. Drveni djelovi na kašunu i špirunu nisu serijski, ali se isplati to napraviti, da smanjimo klizavost špiruna, i da na kašunu spriječimo pad raznim predmetima, pošto je plastični kašun podpuno ravan. Brod ima na ostalim površinama protuklizne piramide, tako da nije sklizav, ali za špirun ipak mislim da je bolje imat drvo.
Imam pogrešno sidro za vinč, pa mi se sad ne složi kako bi trebalo, zato trebam nabavit novo sidro-brus, da mi vinč složi sidro kako treba.
Isto mi se ne sviđa, mjesto za pomočni motor, pošto je dosta visoko(ja tako predložio), pa ču sljedeči put spustiti ga za nekih 30cm i odpilat nosač, tako da če stat na ogrado, jer do vodene linije ima još dosta.
Ostalo na brodu čini mi se sve za 10, čak iznad očekivanog.
Kapetanija na Susku povremeno koristi Pičuljana i kod prvog pregleda broda u lučici, prvi komentar kapetana bio je, da je ovaj brod stabilniji od R720, kad se hoda po brodu i bili su oduševljeni B700.

Šta se elektronike tiče, nažalost nisam imao toliko vremena, da bi sve nastudirao i isprobao. Netko je več kazao da imaju Raymarine uređaji puno funkcija i mogučnosti, pa i ja mislim, da si treba uzeti vreme za studiranje uputa, a one su za moj uređaj samo za display cca 500 stranica i nisam imao vremena se zahebavat sa tim. Tako da ču sljedeči put (cca.3tjedana) napisat više o Navionics Platinum +.
Ovako na prvi pogled, dobio sam dojam, da su ove satelitske 3D karte za navigaciju bezveze, pa sam više koristio obične vektorske, koje mi se čine preglednije i bolje za samu navigaciju. Detajla na tim kartama ima toliko, da sam za samo navigaciju trebao smanjiti nivo detajla, pošto se skoro nije vidjelo same karte. Ali mogu kazati da ima Raymarine toliko raznoraznih mogučnosti, da zaista treba bit skoro elektroničar, ili slično, da se može sve to iskoristiti. Kad sam stavio 3D satelitsko sliko Suska, prvi put sam vidjeo siku na zapadu, koju sam dugo tražio, jer je nema na BlueChartu. Sike su ljepo vidljive i izgledaju ko neka brda, jer se napravi nekako interpolacija između linija konstante dubine, pa su odmah vidljive.
Ko želi neki jednostavan uređaj za upotrebo i nema potrebe za nekim vrhunskim te nema volje ni vremena čitat upute, bolje je da se drži Garmina(starijih modela i BlueChart), pošto je puno jednostavniji za upotrebu, vjerojatno su i nove Garmini kompliciraniji i sa puno funkcija.
Više ču napisat, kad uspijem pročitam upute, za koje nisam imao vremena, pošto sam sređivao vez, pa napravio servis mom drugom brodu, itd...., pa mi nestalo vremena za to.

Na kraju mugo kazat, da sam jako zadovoljan sa odlukom za ovaj brod.
slika
slika
slika
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la Žabar » 06. 04. 2009. (20:46)

Gašo,čestitam ti na brodu!

Evo,poslije tvojih dojmova počeo sam mijenjati mišljenje o tom brodu i mišljenje da naši brodograditelji neznaju napraviti dobar brod.

Bravo!
Žabar
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 06. 04. 2009. (20:48)

Čestitke Gašo i mirno more..,nećeš vjerovat jučer gledam tu jednog damora 900 na škveru i pomislim ,di je onaj gašo,ča ni rekal da ide po brod..???

Nasmijala me rečenica da se brod ne miče kad se hoda po bandi....,he-he...pa najbolje da će se micat...,ni to elanova pasara ...

Aj uživaj... :thumbup:
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la Jablan » 06. 04. 2009. (21:11)

Kako sam i ja imao prilike vidjeti taj brod mogu se u svemu složiti s Gasom!

I tko god ima namjeru kupiti brod veličine 7m pored svog izbora neka pogleda i B700, jer brod je stvarno krema!

Gaso pozdrav i mirno more!
....i tad su došli popovi.... pa topovi.... pa lopovi...
Jablan
Senior Member

PostPostao/la tomi » 06. 04. 2009. (21:31)

a gašo,to je reka i stomorska isto ka i ti,i drago mi je da nisi zahebam.mirno more
tomi
Old Senior Member

PostPostao/la gof1 » 06. 04. 2009. (22:25)

Čestitke na brodu i nek ti dobro služi!!!
Mirno more........ ;)
gof1
Senior Member

Tip plovila: trenutno bez plovila ;-)

PostPostao/la Eventum » 06. 04. 2009. (22:43)

Gašo,
čestitam i mirno ti more želim!

A ime?
Eventum
Senior Member

Tip plovila: Adria 500+6KS Suzuki & Bavaria Cruiser 37

PostPostao/la porer » 07. 04. 2009. (07:06)

Gašo čestitke i mirno more ti želim! Na Kamenjak dolaziš s brodom? :Cool34:
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la borro » 07. 04. 2009. (07:12)

E sretno ti bilo! :clap: :wave: Mirno more i duga plovidba! : :Drink40: :thumbup:
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la raptor » 07. 04. 2009. (07:44)

Čestitke na brodu i mirno more :thumbup:
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la lupis » 07. 04. 2009. (08:54)

Porer:Dosta zajebancije, idemo do ugla na piće.

Ki ti je taj Uglo?

Ugli kid Joe?

Kade on biva?
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la emils » 07. 04. 2009. (08:57)

Gašo super barka! Mirno more i rogi ribaru...
emils
Moderator

Tip plovila: Bez plovila

PostPostao/la perinjoza » 07. 04. 2009. (09:57)

Četitke na prinovi!
perinjoza
Member

PostPostao/la gugi » 07. 04. 2009. (10:44)

Odličan brod Gašo.
Ako može, daj još slika pa da uživamo.

Pozdrav
gugi
New Entry

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.