Kremšnite ala Štrici oriđinale

Tisuću načina dobre kuhinje

Moderatori/ce: tramontana, Moderatori

PostPostao/la Strici » 01. 03. 2009. (12:19)

A evo i ja ponovno ispisao svoj stari recept:
Kremšnite ala Štrici oriđinale, dela se natura je špic recept, uradak 100% perfektan i ukusan, često od znalaca provjeren, carska delicija. Ja sam prekapao po prašnjavim arhivima carskog dvorca "Am Hoff" našao ga preveo, probao i evo ga. Mjere su pomalo neobične, ali su tada težine bile u Quint-ama, a jedna Quinta je 3,65grama, pa zato. Pošto sam ja to napisao i preveo, ime je:

Sastojci
1,5 lisnato tijesto
6 jaja
30 dag cukra
3 vanili cukra
22,5 dag oštrog brašna
1,3 l mlijeka
1,3 korice limuna
slatko vrhnje po želji
Priprema
Miksaj žumanjke sa 22,5 dag cukra i vanili cukar, dodaj 3 dcl mlijeka, pa brašno pomalo .
1,2 mlijeka zakuhat, kad zakipi dodati 1. smjesu, još malo prokuhati.
Isući snijeg od 6 bjelanjka i dodati mu 7,5 dag cukra.
U kuhanu prvu smjesu lagano umiješati snijeg.
Lisnato naravno ispeći obje kore na okrenutom limu, jednu koru izrezati i ona će biti gornja, a donja nek ostane cijela.
Proliti kremu na donju koru, preliti po želji tučenim slatkim vrhnjem i gore posložiti izrezano lisnato i posipati štaub cukrom. Ohladiti i papati.
Posluživanje
Nikakvi želeji, zgušnjaci,pudingi i slično nejdu u recept, a okus je mraaaak. Prste za polizat, a posli se može lizat i drugo. ;)

slika

Pa kad neko proba nek napiše blagomilolizne okuse te delicije koju je i Ban Josip Jelačić jeo svaki četvrak na carskom dvoru sa Franjom privatno. Uzgred ovdje se šuška da je naš Ban Jelačić otac Francu Jozefu. Izgledaju ko jaje jajetu slični, ne samo po čeli, nego i po intelektu, jer carski otac kajzera Franca je ustvari bio polu......, nesmijem sve napisati, morebiti da bi dobija izgon iz zemlje, ali italijanski bi nastavak točkicami bija ka "cretino". A naš ban je u vrijeme stvaranja Kajzera bio veoma naočiti dvorsli časnik, a carica, Sofija ga je jako cijenila. Ma ja van se ovdi uvik pokaran sa društvom, kad rasprem svoju teoretsku istinu.
Da, da nebi zaboravija. Car je uvik ruke brisa sa stolnjakon, i carica Sisa ga je zato jako karala.
A vidili su ga da kopa i po nosu. :lol:

Uzgredna napomena: Moja strina Pepica i teta Štefica, i pokojna nona Manda su uvik pitale? "a jesi li stavija vegete?" ( naš je rvatski proizvod)(ovo stavija je rekla samo nona, iz Dalmacije, druge dvije su po zagorski, op.), naravno ovo sa gornjom recepturom nema veze, to obično u glavno jelo. :wave:
Zadnja izmjena: riberer; 01. 03. 2009. (17:09); ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: Izmjenjeno po želji Štricija
Strici
Senior Member

Tip plovila: Westerly 31 Kech Volvo MD2B, Leisure 17 KK

Re: gradele--jednostavna priprava koju vole svi

PostPostao/la DAMIR » 01. 03. 2009. (14:26)

e moj strici, ne smatram se naivnim po tom pitanje jer...svi ti "komercijalni" linkovi sa receptima su ustvari debelo zakinuti za one sitne finese. Mislim na one detalje koje svakom jelu pojedini vrsni kuhari daju jedan osebujni okusni i mirisni potpis, a te iste detalje i finese čuvaju i kriju ka zmija noge. Jer,nebi ni bili priznati ka majstori kad bi svi radili nešto jednako dobro ka i oni sami.
DAMIR

Re: Kremšnite ala Štrici oriđinale

PostPostao/la Strici » 01. 03. 2009. (17:46)

Da pripomenem, jer se neda popraviti, Nije Sisa (žena Franjina) karala Franju, nego njegova mama, Sofi. Jer kad je on jia kremšnite sa Banom, bio je još malo djete (Pa nije onda ni čudo da je kopao nos) , a Ban ga je često vodao u šetnju. No neče, čaća mu bio.
Ban se dugo nije oženio. Franjo koji je jako rano postao carem, ga je ustvari i natjerao da se ženi.
Car je bio svjesan, ko mu je čaća, tako da je sprečavao svaki pokušaj da se dozna istina; primjerice, upad tajne policije i sakupljanje svih podataka koje je pokoji službenik mogao imati (kad je išao u penziju, ili umro).
A na kremšnite je kasnije, čaću zvao uvjek kad je stigao. :)
Strici
Senior Member

PostPostao/la morski konjic » 01. 03. 2009. (21:50)

moderatori !!

striciju je pristojno komentirano i navode se greške u receptu i pisanju,vezano za temu...malo pretjerujete i još više zakuhavate...

to nema smisla
more i samo more
morski konjic
Member

PostPostao/la DAMIR » 01. 03. 2009. (21:58)

Zakuhavamo? A ja mislija da je ovo tema recepti? Pa kako ćeš na receptima bez kuvanja,pečenja,friganja...a to vaše nadmudrivanje jeli latinski ili talijanski i turski...to nije zakuhavanje?

Daj ti nešto o svojim kulinarskim novitetima,pusti filozofske za neku drugu priliku i drugo misto. :angel:
DAMIR

PostPostao/la Strici » 01. 03. 2009. (22:10)

:lol: dat čemo jednu veeelu Konjaniku. A ja mislio da ih je več očima pojeo.
Nego se on jede šta su ove ljepše. :lol:
Strici ima busolu i zna s njon i kremšnite delat, :wave:

:D I samo da znate, Otto posebno voli Hrvate, zna hrvatski i u pauzama snimanja je samo s menom čavrljao, na ljubomoru producenata, režisera, kamermana. Ja sam onda bio mali snimatelj tona, a on brblja s menom. O čemu; naravno o Hrvatskoj. Znam mu i sina, Hercercoga Karla. Njega smo snimali sa njegovom krunom koja nije njegova, nego stoji izložena u Klosternojburgu. I on je fin gospodin, ali Otto je Otto, i nikad takvog više neče biti:D
Da nebi bilo puno OT-ela, jeli smo kremšnite, dali su bile baš takve, neznam al su bile fine, a pili smo Silvaner sa obronka Bizamberga, a ja Muskat Silvaner iz Baden regiona jer volim slaaatko. sooo fein, oooh :lol:
Jel dosta vornehmen, oooh. Da naravno kremšnite smo jeli nakon nobel spize, no da to opisujem kako je bilo, onda bi skroz izgubija busolu. Ovako evo sam je naša. Kurs je i sti ka azimut = 270, 3 metra, 180, 4 metra, 90, 1,5 metra, 180, 2 metra i leč u posteju. :lol:
(iza onih brojki bi tribala bit ona mala nulica, ali ja neznan kuda mi je ispala :? )
Strici
Senior Member

PostPostao/la primorac » 04. 03. 2009. (10:19)

Reci ti nama, Štirkane, koliko je to 1,3 korice limuna i kada se ubacuje i u koju smjesu :D ?
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la Strici » 04. 03. 2009. (14:05)

primorac je napisao/la:Reci ti nama, Štirkane, koliko je to 1,3 korice limuna i kada se ubacuje i u koju smjesu :D ?

Pitaj kajzerove kuhare. Dva mala. :lol:
Strici
Senior Member

PostPostao/la primorac » 04. 03. 2009. (15:23)

Kajzer Štrici!! :thumbup:

Dva mala, neprskana limuna iz Dalmacije... : Claping5:
primorac
Old Senior Member

PostPostao/la Strici » 04. 03. 2009. (17:25)

Eto ja sam na tuš crtežu sistemom uspoređivanja jaje - zitron, jaje - limun, pa opet jaje, pa onda citron, ustanovio da je to onda prevedeno u naše mjere M-1:1,3333, zaokruženo na 1,3, a ako neko oče može i 1,5; komada, a ako su kao u moje suside, onda joj drpim 2, jer visu u moje dvorišče, a dosta su mali. :twisted:
Sti gospe a od čega bi ono žuto bilo onako žuto; samo od jajci?. :lol:

Naknadni PRIVITAK:
A tamo u biblioteci nedaju da se nose fotoaparati, samo se smije pisati. Pa ja opisno. Javi kako ti šmekaju. :lol: :)
Strici
Senior Member

PostPostao/la primorac » 06. 04. 2009. (14:24)

Herr Štrici, šmekt gut!!!!

slika

U subotu smo imali diskusiju oko toga tereba li gustina, želatine, škroba, pudinga, onda sam dao zapovjed: Na izvršenje zadatka!!

Ispalo je odlično, nego je zanimljivo kada umiješati snijeg, odmah u vruće ili malo sačekati??

Jučer su nestale do večeri.
primorac
Old Senior Member

PostPostao/la Strici » 06. 04. 2009. (20:24)

Sačekati. Čestitam i u slast vam je bilo, čitam. Onda ču i ja probati. :lol:
Strici
Senior Member

PostPostao/la Strici » 07. 04. 2009. (13:27)

Inače je kajzer te kremšnite jeo baš u ovom djelu dvorca. Često u društvu sa Banom Jelačićem. ;)

slika

Slikano prije dva i pola sata.
Neki seronja iz prometne uprave je ukakio sliku ovim prometnim znakom. Poslat ču je narednom, možda primijeti šta je tu smetajuče. :x
Strici
Senior Member

Natrag na Mediteranska kuhinja

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.