izracun optimalnog motora

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

izracun optimalnog motora

PostPostao/la oliowwe » 06. 03. 2015. (11:39)

citanjem ovog foruma mnogo sam naucio i dobio mnoge korisne informacije pa sam svim forumasima neizmjerno zahvalan, no evo zanima me da li se moze izracunati koji motor je najbolji za odredjenu brodicu, iz primjera na mom brodu koji ima preporuku proizvodjaca od max 89kwh snage motora, duzine je 6 m na vodenoj liniji i tezak je 2 t prazan i sirine 2,05m na vodenoj liniji , poludeplasmanac, koji bi najbolji bio motor s obzirom na kvalitetu, cijenu i namjenu brodice za razonodu, obiteljsko krstarenje po valama i slicno.
neznam koji parametri utjecu na odabir pravog motora, ali pretpostavljam da je namjena brodice, velicina , potrosnja, ocekivana brzina i slicno.
lp
oliowwe
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Riva 750

Re: izracun optimalnog motora

PostPostao/la tragos » 06. 03. 2015. (13:01)

za dobit optimalnu snagu motora za pojedino plovilo triba bi imat koju brzinu zelis postić, kolika ti je tezina opremljenoga broda prema zeljenoj brzini, a onda iz toga i forme broda izracunat sve moguce gazove, trimove, otpore, karateristike hidrodinamike i prema tome birat snagu motora. za to napravit triba ti znanje brodske hidromehanike, znanje brodskih formi, detaljan nacrt broda sa povrsinama podvodnjog i nadvodnog djela i jos puno toga. ako bas zelis to izracunat nadi nekoga iskusnoga projektanta brodogradnje
tragos
Member

Tip plovila: samogradnja plastika 7,10m

PostPostao/la oliowwe » 06. 03. 2015. (13:39)

tragos je napisao/la:za dobit optimalnu snagu motora za pojedino plovilo triba bi imat koju brzinu zelis postić, kolika ti je tezina opremljenoga broda prema zeljenoj brzini, a onda iz toga i forme broda izracunat sve moguce gazove, trimove, otpore, karateristike hidrodinamike i prema tome birat snagu motora. za to napravit triba ti znanje brodske hidromehanike, znanje brodskih formi, detaljan nacrt broda sa povrsinama podvodnjog i nadvodnog djela i jos puno toga. ako bas zelis to izracunat nadi nekoga iskusnoga projektanta brodogradnje

tragos hvala ti na odgovoru, nisam ni mislio da je ovo bas jednostavno, ali kako sada imam marinizirani pezo od 70ks i max postizem oko 12knt, putna je oko 8, a kao i svi htio bi da brod ide sto brze uz sto manju potrosnju a i planiram cim bude moguce mijenjat motor na neki pravi brodski pa da se otprilike pripremin i da znam sto trebam trazit
cuo sam se sa nekoliko vlasnika istih brodica i svi imaju motore od 50 do 100ps, max brzina im je od 14 do 18 knt, dakle ne mogu ni ja ocekivati warp brzine ali ono sto bi mene trenutno zadovoljilo je putna imedju 10 i 12 knt, te max izmedju 12-15 knt, s tim bi ja bio zadovoljan i mislim da bi se prema tome dalo nesto izracunat
lp
oliowwe
Member

Tip plovila: Riva 750

PostPostao/la MV KRK » 06. 03. 2015. (14:42)

http://www.lombardini.hr/chd/2204t-87.php ovaj bi trebao bit idealan za tvoju barku i dosta ljudi hvali ovaj motor a po cijeni je dostupačniji od konkurencije.
MV KRK
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: Gull 745 yanmar 125 ks

PostPostao/la Pape » 06. 03. 2015. (21:50)

...šta nije Perkovičev Perkins bolji i najbolji na svitu i za manje para?!...7 koma, navodno i 12, puta da je....
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la lupis » 07. 03. 2015. (09:36)

Hehe bolji je od lombardinija sigurno, a zadnji put kad sam se informirao bio je i povoljniji..., za nekih 10.000 kn.
Taj JLM perkins turbak je ko moj 4.50 , jedino moj nema turbinu.
Nije loše podsjetiti, da VolvoPenta (da...,, to je onaj zeleni motor koji košta ko Sv.Petra kajgana,, kao i njegovi zeleni djelovi, i koji slovi kao vrhunski, koristi upravo ovu Perkinsovu bazu motora, a ne lombardinijevu, kubotinu, micubisijevu ili neku drugu.
Ne kažem da ovi nisu dobri i pouzdani, ali ako se radi o nijansama, lombardini nije top.Tu je i faktor cijene, on nije i najjeftiniji.
Inače Oliwe, što ti je brod brži, on više i troši.

Inače, teško ćeš danas nać nov motor a da je dobar ko oni od prije 20-30 godina, hehehe, ako nema 800 kila hebes takav motor.., bolje ti se vozit 9 milja sam sa 800 kila gvožđa nego 12 milja s familijom i
makinom teškom 300 kila..
Jedina prednost starih motora je da ti netrebaju longarini i gumeni nosaci motora, i da ih možeš fiksirat u brod s onom trakom za lipit tepisone,čije su obe strane ljepljive .
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la ŠARUN » 07. 03. 2015. (12:32)

Ja imam več godinu dana peronju 75 turbo i ful sam zadovoljan s njim :thumbup:
ŠARUN
Member

Tip plovila: Ocqueteau espace 625,Yanmar

PostPostao/la bjosip » 07. 03. 2015. (12:47)

ŠARUN je napisao/la:Ja imam več godinu dana peronju 75 turbo i ful sam zadovoljan s njim :thumbup:

Šadun u kojem brodu ?
EEEEEEEEE!!!!!!!!
bjosip
Member

Tip plovila: QS 700 weekend

PostPostao/la ŠARUN » 07. 03. 2015. (13:09)

Galeb Turist 6.75 od Zanze iz 2009 godine
ŠARUN
Member

Tip plovila: Ocqueteau espace 625,Yanmar

PostPostao/la jmt » 07. 03. 2015. (16:14)

Mali zeleni ne koristi bazu perkinsa Lupise već oni svi skupa (perkins ,volvo ,yale,catterpilar) u tim malim motorima koriste industrijsku bazu shibaure ihi motora a nadogradnja je poslje njihova u vidu marinizacije .U biti ko ima deblji takulin i da naruči 1000 motora dobije ga pod svojim logom i u boji kojoj želi.Istina motori su ok naprave po 8-9 K sati ako se voze na dnevnoj bazi nakon tog su jeftiniji za bacanje nego za popravak (čitaj u dijelove )jer su dosta skupi dijelovi,samo glave ovog motora se prodaju po 4000 kn pogotovu kad su iz serija koje su prošlih generacija.
jmt
Member

Tip plovila: prvić 25

PostPostao/la lupis » 07. 03. 2015. (17:08)

hehehehe,a neće baš bit tako...

Perkins i Shibaura su partneri.
Iz tog partnerstva nastaju industrijski motori,između ostalih i 404D-22.
Te industrijeske motore potom može marinizirati kako kažeš,bilo tko.Pa ih kasnije, marinizirane, pod" svojim" brodskim motorima prodaju i sam Perkins,pa Volvo i na koncu JLM.
U stvari svi su Perkins-Shibaura.
Znači,baza VP D2-55 ks i JLM-a 4.50 je Perkins-Shibaura 404D-22
Isto tako baza brodskog Perkinsa je Perkins-Shibaura.

Što se tiče sati rada,9000 sati rada(ne tipkovnice nego motora) ne odvozi 95% članova ovog foruma.
Sa satima koje ja radim ,te ure ću imat za 25-30 godina,ja se nadam čim prije,i tada ću ,za 25 godina,vrlo rado ,ako bude bilo para,zaminit cili motor.. ;)

Šta se pak tiče cijene glave,nisu ni cijene drugih jeftine,ali svakako je jeftinija Perkins-Shibaura od one "zelene" ;) ,uostalom 4000 kn ljudi danas daju za propelu koja im ne paše ili za potrošni materijal potreban za neuspjelu marinizaciju neke auto-krame.

Kad stigneš,odi do neke marine i pogledaj malo po tim zelenim motorima od 20-50 ks u jedrilicama za rentu,dali ćeš negdje naletit na perkinsov logo na kakvoj pločici...
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la jmt » 07. 03. 2015. (19:25)

Da to je globalizacija da se bogati bogate a zubati grizu.perkinsu se ne isplati staviti prst na taj motor kad ima netko ko ce ga napraviti puno jeftinije i kazem ok po kvaliteti. Takvih suradnji ima koliko god hoces pa i autima naprimjer lancia stavlja motor s oznakom GM ,nista cudno .Gledajući tehnologiju tog motora da li se zove bilo kako ništa napredno sve su to iste jeftine krame za bagerice i traktore kad sade krumpire ne interesira ih dal taj motor na minimumu vrti na 1250 okretaja kao stara serija ili sad nova na malo manje bar za one od tri cilindra da ne govorim o drugim modelima . Svi oni skupa nek se poklone jednom dobrom yanmaru sve do poda .Da ljudi kadkad trose lovu na pi...slazem se i to je dobro inace bi u ovoj velikoj drzavi (mislim na broj stanovnika) svi pocrkali ko misevi jer cila nasa mjesecna potrosnja ne prelazi kvotu potrosnje veceg shoping centra u nekoj velikoj drzavi za jedan dan.
PS ako mi nadete slucajno tko mi može isporuciti sav potreban materijal za marinizaciju auto krame za one solde ja se javljam dobrovoljno ,nemoj te ljudi opet toliko blatiti sve sta ljudi urade jer da nam nije takvih jos uvik bi u spiljama zivili.
jmt
Member

Tip plovila: prvić 25

PostPostao/la Inshoma » 07. 03. 2015. (19:46)

oliowwe je napisao/la:citanjem ovog foruma mnogo sam naucio i dobio mnoge korisne informacije pa sam svim forumasima neizmjerno zahvalan, no evo zanima me da li se moze izracunati koji motor je najbolji za odredjenu brodicu, iz primjera na mom brodu koji ima preporuku proizvodjaca od max 89kwh snage motora, duzine je 6 m na vodenoj liniji i tezak je 2 t prazan i sirine 2,05m na vodenoj liniji , poludeplasmanac, koji bi najbolji bio motor s obzirom na kvalitetu, cijenu i namjenu brodice za razonodu, obiteljsko krstarenje po valama i slicno.
neznam koji parametri utjecu na odabir pravog motora, ali pretpostavljam da je namjena brodice, velicina , potrosnja, ocekivana brzina i slicno.
lp

Kada budeš znao koliko želiš potrošiti, brzo ćeš naći odgovor. Najčešće je odgovor sivkaste boje. :mrgreen:
Inshoma
Member

PostPostao/la lupis » 07. 03. 2015. (20:01)

jmt je napisao/la:Da to je globalizacija da se bogati bogate a zubati grizu.perkinsu se ne isplati staviti prst na taj motor kad ima netko ko ce ga napraviti puno jeftinije i kazem ok po kvaliteti. Takvih suradnji ima koliko god hoces pa i autima naprimjer lancia stavlja motor s oznakom GM ,nista cudno .Gledajući tehnologiju tog motora da li se zove bilo kako ništa napredno sve su to iste jeftine krame za bagerice i traktore kad sade krumpire ne interesira ih dal taj motor na minimumu vrti na 1250 okretaja kao stara serija ili sad nova na malo manje bar za one od tri cilindra da ne govorim o drugim modelima . Svi oni skupa nek se poklone jednom dobrom yanmaru sve do poda .Da ljudi kadkad trose lovu na pi...slazem se i to je dobro inace bi u ovoj velikoj drzavi (mislim na broj stanovnika) svi pocrkali ko misevi jer cila nasa mjesecna potrosnja ne prelazi kvotu potrosnje veceg shoping centra u nekoj velikoj drzavi za jedan dan.
PS ako mi nadete slucajno tko mi može isporuciti sav potreban materijal za marinizaciju auto krame za one solde ja se javljam dobrovoljno ,nemoj te ljudi opet toliko blatiti sve sta ljudi urade jer da nam nije takvih jos uvik bi u spiljama zivili.

Ma nemaju se šta klanjat Yanmaru nitko pa ni Lombardini , jer svi ti motori uredno rade, a za cijenu jednog Yanmara ili VP možeš kupit dva kvalitetna motora koja će te isto svaki služit 20 godina bez problema uz redovno održavanje.
Nego mi ne znamo nego za yanmar i mercedes.., veliki znalci, pljuvacnica pa onda kupe brod sa yanmarom, odvoze 200 sati i shvate da im je brod mali, veliki, brz, spor, i prodaju ga dalje..., bitno da je makina najskuplja i da ce koliko je dugovjecan promjenit 10 vlasnika od kojih 4 nezna za cinkove, 3 za promjenu ulja, 1 za antifriz, a jedan nezna ni di mu ie brod vezan.
Vezano za sadnju krumpira, i on najbolje raste ako je traktor Yanmar.
Čisto racijalno..., postoje motori daleko isplativiji od Yanmara..., koji je ko i mercedes u garaži dok se na posal svakodnevno vozi Citroen..
Da taj motor vridi te novce, svako bi ga imao,
Ali začudo, puno ljudi plovi imaš drugim motorima.
Zadnja izmjena: lupis; 07. 03. 2015. (20:12); ukupno mijenjano 1 put/a.
lupis
Korisnik baniran

PostPostao/la tragos » 07. 03. 2015. (20:11)

glupsoti su pricat o pojedinim markama motora ako s euzima novi motor, nema danas loseg motora na trzistu (izuzev kineskih kopija). problem je sta ljudi kad kupuju motore gledaju samo snagu, a kubikazu , moment, prjenosi omjer malo ko. yanmar ma koliko god bija dobar u rangu do 100 ks nije za neki tezi plasticni brod ili za drveni, jednostavno fali mu kubiku. uz normalno odrzavanje, postivanje uputa proizvodača vecina novih motora bez ikakve generalne moze bez problema odradit 8000 do 10 000 radnih sati.
tragos
Member

Tip plovila: samogradnja plastika 7,10m

Sljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 24 gostiju.