Muljanje iz glave

Tisuću načina dobre kuhinje

Moderatori/ce: tramontana, Moderatori

Re: Muljanje iz glave

PostPostao/la Strici » 02. 04. 2009. (16:43)

Momcovi, sve je to u redu, ja tučem u drugo. U preseravanje i neznanje šta bi se više moglo. Konkretno i u meso janjaca iz Novog zenlanda, ali i sijaset drangulija iz čitavog svijeta. A pričamo i bojimo se koječega šta nam nadolazi. Ja si mogu priuštiti i pomalo razbacivanja, mnogi to ne mogu. I baš se ti razbacuju. Sve te sadašnje pizdarije što se dešavaju i desit če se su postale su i nastale jer se živi na previsokoj stolici, a onda kad vjetrić zapuše ona se lako prevrne.
Konkretno ja sam se jako obradovao kad je Primorac nešto pričao o snazi motora, njemu dovoljno, i bio na zemlji, a drugi ga podjebavali o snazi motora.
A ne sviđa mi se grandomanija skoro svih u svemu. Znam da to u recepte najmanje paše, ali mislim više na vašu djecu nego vi svi skupa i sami. A sam je nemam, i nebi me uopče trebalo biti briga.
A to o španjolskim receptima, to i toga ima po svem Mediteranu, i hvala bogu dobre kuhinje; jer je sada od mene bila prikračena. Ja volim čuti recepte i praviti jela koja su izvorna, koja su prilagođena podneblju, i koja se spremaju izvorno bez nekih kerifeka. A toga prije nije bilo, to je sve plod današnje prenemaglosti. :wave:
Strici
Senior Member

Tip plovila: Westerly 31 Kech Volvo MD2B, Leisure 17 KK

PostPostao/la Strici » 04. 04. 2009. (19:32)

Neki dan, prekojučer mislim sam se previše raspisao, ono zadnje kritički o pretjerivanju sa unanjem kuhanja. I zaboravio na vrijeme. Trebalo je nešto obaviti u gradu, a ja nisam skuhao ručak. Pa sam "smandrljao" nešto na brzinu.
Od početka do na stolu nije bilo ni 20-setak minuta. Kad pričam o "smandrljavanju" ja ne mislim nešto bezvezno, ja to tako bezbrižno, veselo, ali nadam se dobro.
Pa šta sam napravio; evo:

Evo šta sam od povrča našao u frižideru:

slika

Šampinjone, brokoli, i tikvice. To sam nauljio i ubacio u veču "home platu"

slika

Pa lijepi komad kotleta od vratine, posolio začinskom solju, popaprio, nauljio

slika

Povrče se lagano peklo, kotlet

slika

je dobio "posip" sa crnim kimom. To me je momentalno uhvatija manija crnog kima, obično zaboravim, ali je naravno i bez njega na kraju bobro. Ipak on dade decentno karakteristični okus ovoj smandrljanoj deliciji :twisted:
Strici
Senior Member

PostPostao/la Strici » 04. 04. 2009. (19:44)

Tikvice budu prije gotove. Ono šta je gotovo izvadim, dok se ostalo ne ispeče.

slika

slika

Ekola. Nije bilo ni dvadeset minuta. Zbog povrča možemo reči da je to isto mediteranska kuhinja, i onda to pripada ovdje. Ja sam štaviše u međuvremenu muljao po kompjuteru, i tetošio kučne ljubimce. Sa malo organizacije kuhanje je nešto najjednostavnijeg šta postoji. :lol:
Strici
Senior Member

PostPostao/la tramontana » 04. 04. 2009. (20:13)

Strici, to tvoje smandrljavanje izgleda jako ukusno, toliko da moram do frižidera, a nisam mislio večerati :evil: .

A oni mikro-pedoći (kim), kako djeluju na stanje zraka u tvom prostoru? ;)
tramontana
Moderator

Tip plovila: MAESTRAL 6,70, kabina, natkabina i TORPEDO 24

PostPostao/la Strici » 07. 04. 2009. (17:15)

Hej vjetrino sa sjeverozapada. Ako si tako "slabi karakter" kad se jela tiče (kao ja), onda navečer nesmiješ gledati u recepte. :lol:
Inače je taj vjetar meni najdraži za jedrenje, no malo se ipak držim bliže kraju prvoga dana, jer uz obalu ja malo manji. ;)
Inače o Paelli, koju spominje Primorac. Ja sam čuo za to jelo, mislio da je italijansko, a u nas bi se onda trebalo zvati "padelom" iz Istre, Kvarnera?. Danas sam pogledao i našao da je to jako raznorazno jelo, u Španiji kako primorac kaže. Tamo je najpoznatija valecijanska. Sigurno je jako dobra, no sve se to svodi na puno kuhanja i krcanja u nju svega i svačega. Moje smandrljano je jako jednostavno, ali je i dobro, i bilo bi zanimljivo oboje usporediti. Da je za iz Valencija sigurno bolja, ne sumnjam, no dali je toliko bolja da bi se čovjek toliko zezao oko kuhanja. Evo recepta za Valencijsku, koji je na njemačkom, a da to prevodim , neda mi se jer i sigurno nikoga ne zanima toliko da bi išao kuhati, a ako neka se sam potrudi prevesti. Originalan recept, osim nečega šta ja principijelno i ne volim čuti da se upotrebljava za ljudsku prehranu. Inače ovo što sam ja napravio je kudikamo dijetnije.

Valencijska Paella
Die Paella Valenciana besteht aus Reis, der mit Safran leuchtend gelb gefärbt wird, und hauptsächlich aus Huhn und Schweinerippe, das Fleisch stets mit Knochen in mundgerechte Stücke gehackt. Gelegentlich werden auch kleine Schnecken beigegeben. Dazu kommt Gemüse: geriebene Tomaten, rote Paprika-Schoten in Streifen geschnitten, grüne Bohnen/flache grüne Bohnen, gelegentlich auch geviertelte Artischockenherzen sowie garrafones, das sind große, flache weiße Bohnenkerne. Gewürzt wird mit Salz, gelegentlich mit fein geriebenem frischen Knoblauch und eben Safran. Rosmarinzweige, die während der letzten Minuten auf den Reis gelegt und dem Feuer (falls traditionelle Zubereitung) beigegeben werden, geben einen zusätzlichen mediterranen Geschmack.
Da allerdings Safran eines der teuersten Gewürze überhaupt ist und die Paella in ihrer eigentlichen Entstehungsform ein "Arme-Leute-Essen" war, ist zu bezweifeln, dass diese Rezeptur die ursprüngliche ist. Es gibt einige verschiedene Pulvermixturen, die die schöne, gelborange Farbe hervorrufen, meist auf Paprikapulver-Basis. Es wird reichlich Olivenöl in der Pfanne erhitzt.

Paella od morskih organizama
Wenn Meeresfrüchte dabei sind, werden sie zuerst angebraten und wieder heraus genommen. Danach wird das Fleisch 10 Minuten angebraten, bis es fast gar ist. Dann kommen die ganzen, ungeschälten Knoblauchzehen dazu. Nun wird die ganze, ungeschälte Tomate auf einer Gemüsereibe über das Fleisch gerieben und die grünen Bohnen, die Streifen roten Paprikas und die "garrafones" zugegeben. Das Gemüse wird circa 10 Minuten in der Pfanne mitgeschmort. Dann kommt der Reis hinzu. Man vermischt ihn mit den anderen Zutaten und gießt dann Wasser oder caldo, Brühe darüber. Ab jetzt darf die Paella nicht mehr umgerührt werden. Das Wasser und die Hitze des Feuers müssen so bemessen sein, dass das Wasser völlig vom Reis aufgesaugt wurde, wenn die Paella fertig ist. Man darf kein Wasser mehr hinzugießen. Ist die Paella fertig gekocht, lässt man sie acht bis zehn Minuten zugedeckt ruhen, am besten mit einem Küchentuch bedeckt. Vor dem Essen wird die Paella mit Zitronensaft beträufelt. Dazu gibt es Weißbrot.
Strici
Senior Member

PostPostao/la Strici » 07. 04. 2009. (17:32)

Inače u toj iz Valencije je i piletina. Jučer sam oprt morao kuhati, i iz zamrzivača izvadio lijepa pileča prsa. Mislio sam napraviti "Wieneršnicle", pohane pileše šnicle, ali je meso bilo jako zamrznuto, a na silu ga brzo odmrzavati ; uništio bi mu strukturu, pa sam se odlučio na nešto drugo, opet krajnje jednostavno. No namjerno neču o tome pisati, da nebi mislili da sam ja kuhar :lol: , jerbo pravi muškadini se ne vačaju kuhače :twisted: (ali kao pametni mogu drugima "ukazati" na pravi put :lol: )

Samo slike:

slika

slika

slika
Strici
Senior Member

PostPostao/la Strici » 11. 04. 2009. (14:09)

Vidim nema nigdje nikog, pogotovo nijednog koga na forumu. Koga naravno nema jer je to forum samo za muškadine, Konjica jer nije Kogo, nego nešto bolje od toga, a ja provirio, jer i mene nebi bilo, kod vako lijepog vremena, ali me priroda ujeb... pa se sklonio u svoju sobu od silne peludi koja se vucara po svoj okolici. A ne kao jučer, nisam se sklonio, nego opičio bicikljetom po svem Beču i okolici. navečer nisam mogao ni oka otvoriti; zbog alergije.
Al zato što moram biti doma, zato sam odlično jeo. Wiener Schnitzel, ili ti bečke šnicle, naravno opet izmuljane po mome. Jer tako mi se u ovo zadnje vrijeme zalomilo; moram sam kuhati, ne samo za sebe. A u gostionice mi se i ne ide; ne samo da sam haklik na higijenu i cijene, ali najbolje jedem samo onda kad sam kuham. Ali ne usudim se više pisati, jer neznam koliko je to mediteranska kužina, a ovđe je tema o Mediteranu, pa vas zato ostavljam gladne, odnosno jedite svoju blitvu, koju vam je frustrirana žena danas spremila. :twisted:
Strici
Senior Member

PostPostao/la primorac » 12. 04. 2009. (08:28)

Mišljenja sam, da na ovom forumu i nema kuhara (osim konjica koji je kuhar sa diplomom, a navigaje kao kogo :thumbup: ) sve su ovo drugo amateri. Osim toga jučer se po dalmaciji ( i šire ) jela riba ( u petak bakalar, jučer lešo moli, sa ribljom juhicom i kuhanim krumpirima kod mene). Danas je na redu janjetina, pa onda ona janjetina sa govornom manom (koja rokće - oće reć kuhana šunka ) kolači svih vrsta i oblika.... uglavnom, sretan Uskrs!
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

Prethodna

Natrag na Mediteranska kuhinja

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.