Najlonske vrećice u moru!

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: Najlonske vrećice u moru!

PostPostao/la riberer » 24. 02. 2015. (22:28)

... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la PanPan » 25. 02. 2015. (00:38)

Pestilence je napisao/la:
maky je napisao/la:tribalo bi in dati poticaje po kg skupljenog smeca ionako imaju poticaje na svaki qerc ...

Tribalo bi, more bi bilo cisce... :)
Ako si kivan na profije zbog poticaja, nemoj bit kivan i zato sta ne kupe i zbrinjavaju smece koje nisu sami proizveli...
Bilo bi lipo od njih da kupe, ali nemas pravo to ocekivat i onda ih prozivat ako nece to radit...

putnik je napisao/la:Interesantno je razmišljanje pojedinaca. Jel vam i doma donose kontejner ispred vrata? Jel bacate smeće kroz prozor automobila? Nije mi jasan taj mentalni sklop. I onda još hoće, kako kolega kaže, plaketu kada se udostoje napraviti ono šta bi trebalo biti normalno ponašanje.

Ako mislis da je to iti slicno, razmisli jos jedanput, pa nadji gresku u analogiji... ;)

Sta se normalnog ponasanja tice, slazen se... Samo sta se danas niko nigdi ne ponasa "normalno"...
Uostalom, normalno je ono kako se ponasa vecina a ne kako ti kazes da je... Pa bilo to ispravno ili neispravno...
Da te pitan, koliko kocara nosi smece u luku u tvome kraju, znas li?

golum je napisao/la:Netko je ovdje več spomenuo kučni odgoj, ne treba ići daleko od toga!

Isto pitanje...
Koliko kocara nosi smece u luku u tvome kraju? Ili u bilo cijem kraju?
Ako je vecina (na razini drzave), onda je ovaj lik nenormalan i povlacin sve sta san reka...
Al ako nije, to bi znacilo da su svi kocari nenormalni, ili barem neodgojeni... Ili?

Ne opravdavan ja zagađivanje mora i mislin da bi kocari tribali sve smece koje pokupe nosit na smetliste, to bi bilo prekrasno...
Poanta je da bi drzava tribala minjat svijest pojedinca i ciloga drustva primjeron i voljon, usmjerit ga nagradama i kaznama...
A ne da ga drustvo razapinje jer se ponasa ko i svi ostali u njegovoj bransi, samo je bio dovoljno nepromisljen da to napravi isprid kamera, vjerojatno makinalno jer to cesto radi... Zato san i reagira...

A i dopi*dilo mi je gledat jedan te isti clip svako malo i iste mudre komentare na njega... :mrgreen:

:clap: :clap:
PanPan
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni

PostPostao/la cady » 25. 02. 2015. (15:49)

Tema je ekologija,biologija i zaštita mora i ne samo mora. Svi plačemo zbog vrečica u moru,ili drugih plutujučih predmeta,ili onih u lučici
odbačenih guma,frižidera,bicikla itd itd da ne nabrajamo. Ronioci dobrovoljno vade i sakupljaju taj otpad uvijek ponovo na istim mjestima,
bez nadoknade,ne tražeči novac ili nešto slično. To je trening i dobrovoljna volonterija.
Najgore mi je čut,to su turisti stranci,a po pričanjima i snimkama mora biti sve jasno.
Danas je Pape osjetio što znači veliki otpad :Other9: ,a sutra če to osjetit sa svim posljedicama netko drugi.
Netko če se snači,a drugi završiti na dnu mora ili na stijenama.
Sve su to posljedice nepoštivanja gornje teme,i ne osvješčenosti pojedinaca.A sve je tako jednostavno.
Pa poslije nas,i djeca,unuci,praunuci bi htijeli imat nešto od onoga šta im ostavljamo.
cady
Senior Member

Tip plovila: Zora 590 ven - Yamaha 25ks 4t

PostPostao/la cady » 25. 02. 2015. (15:55)

Slike na temu a šta reč na ovo,pokazuje stvarno,realno stanje i kako se uništava prirodna ljepota.
Zaista za razmislit. Ćubi 69 :clap: za temu :thumbup:
cady
Senior Member

PostPostao/la gof1 » 26. 02. 2015. (02:13)

cady je napisao/la:Tema je ekologija,biologija i zaštita mora i ne samo mora. Svi plačemo zbog vrečica u moru,ili drugih plutujučih predmeta,ili onih u lučici
odbačenih guma,frižidera,bicikla itd itd da ne nabrajamo. Ronioci dobrovoljno vade i sakupljaju taj otpad uvijek ponovo na istim mjestima,
bez nadoknade,ne tražeči novac ili nešto slično. To je trening i dobrovoljna volonterija.
Najgore mi je čut,to su turisti stranci,a po pričanjima i snimkama mora biti sve jasno.
Danas je Pape osjetio što znači veliki otpad :Other9: ,a sutra če to osjetit sa svim posljedicama netko drugi.
Netko če se snači,a drugi završiti na dnu mora ili na stijenama.
Sve su to posljedice nepoštivanja gornje teme,i ne osvješčenosti pojedinaca.A sve je tako jednostavno.
Pa poslije nas,i djeca,unuci,praunuci bi htijeli imat nešto od onoga šta im ostavljamo.

Bravo,samo mislim da su na žalost "pojedinci" blizu većine.Nije problem, u ovom već sto puta prežvakanom kočaru, što je bacio smeće preko bande nego psihologija da je uvijek netko drugi kriv i da nećeš ništa konkretno poduzeti da bar stoti promil krene na bolje,najlakše je riješiti riječima....ispraznim.Ne vidimo svoje smeće,naše škovace uvjek manje smrde..Dok se ne dovede svjest u stanje da kočar pokupi smeće iz kalade svjestan da njemu najviše škodi nema sreće,tek tad mirne duše može "tuđem čovjeku" spomenit se familije kad vidi da dotični prlja.
Primjer prvi vozim se sa prijateljicom, austrijankom Beč tablice,kroz Linc i ona baci čik kroz prozor novi auto bez pepeljare......5-6 km nas je pratio neki deda trubio i pokazivao čik(njen je pokupio),psovao komedija živa....
Primjer drugi prije nekih 10-12 ljeta ronim na uobičajenoj ruti nema ribe ,more čaro milina ono malo šta ima nikako na domet....prebirem u jednoj idiličnoj valici ,kristalni salbun , kamionske ,traktorske i auto gume cirka 30 kom par hoba male sve ispod kila ne diram ih.I tako dođe mi ajde idem iskoristit super zimski dan idem zvat par ljudi da se riješimo tih guma koje su ruglo godinama ma koliko hoba donjele.Uvjek su mi ti "krugovi u žitu" predstavljali enigmu jbt kako baš tu da iz Italije i Albanije dođu gume šta je neka vulkanizacija dole...
I tako po običaju odazove se jedan prijatelj ,ajmo reć koji me nije mogao odbiti njih 8 imaju posla ;-).27 komada zakači kukom pa stari izteži sreća preko kola od mriža ,cimaj motorom udri šiju,dovuci u kraj izudaraj macom da poispada to sve jer tko nije vadio gumu iz salbuna ne zna šta tu ima sve 100 tona,leđa masa i definicija u jednom.Pa pomalo na prikolicu i vozi na ajmo reć mjesto gdje svakodnevno bude krupnog odpada i gdje stoje 3-4 velika kontejnera(udaljeno od domova).Kontejneri prazni sva 3 ili 4 ,ukrcamo u dva a rest ostavimo složeno sa strane....
Epilog cjele priče ,da ne duljim ,je taj da smo prekršajno kažnjeni,privatni škovacer koncesionar "obeštećen"...jer ekološke akcije treba "organizirati,najaviti i neko odobriti" u protivnom to je tvoje smeće. Ono najgore ne pričam od tad sa čovjekom dobrim poznanikom mojih roditelja kojem je kuća 7 metara od "krugova u žitu" jer kako kaže ja sam mu uništio mjesto za lov hoba i da je tolerirao to što prođem s puškom jer smo dobri,stani malo tolerirao ....kaže Grci bacaju ćupove ...pa šta bi mi trebali gume uzet kao tradiciju samo ne znam koje jer nemamo domaće,možda Savu zbog slovenaca i Pirana.
Primjer treći nemam želudca pisati kada je bila katastrofa od smeća na Pelješcu....poznati se slikavali,oni koji žive od mora žučno raspravljali jel bolja Husqvarna ili Stihl,neki jako dobro zaradili ... čast ajmo reć manjoj polovici dobrih i ajmo reći pametnih ljudi .
Dok nepoćneš se sam cjeniti i voditi brigu o sebi nema sreće u milostinji drugoga....tuđa vrećica je sviju nas.
Na kraju balade bez puste patetike na žalost razumijem kočara, okusio sam koču iz radoznalosti ne iz potrebe i možda je tu razlika...kažem na žalost da razumijem jer ne mogu se pomiriti sa činjenicom da mu nije stalo da je to njegovo more ne nekog čarteraša što je sljedeće godine na Sardiniji.
gof1
Senior Member

Tip plovila: trenutno bez plovila ;-)

PostPostao/la cady » 26. 02. 2015. (11:26)

Bravo :clap: :thumbup: ,podpisujem
cady
Senior Member

PostPostao/la DenisRi » 27. 04. 2015. (20:56)

riba ribi grize rep
DenisRi
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Istranka

PostPostao/la 2105 » 07. 05. 2015. (21:36)

Pape je spor ka spuž ali baren je bi u barci od priko 7 metri i zato mu se nemože ništa dogodit osim što bi u najgorem slučaju doša doma plivajući ili bi osta na kojemu plutajećem frižideru.., ali ja sam danas skoro izgubi glavu u kaiću od 4,5 metra na 20 milja brzine...opizdi sam u cijev...plastičnu od otprilike dva tri cola i dva i po metra dužine... Vidija sam je, skoro kasno...uspi dezgranat (stavit u ler) ali skoro sam odleti u more..cijev je ostala inkaštrana između pete motora, krme i oka sondera...

Vidi sam ogromne količine smeća kod nas (nažalost ništa novo) ali nakon ovog danas što sam vidio skoro sam zaplaka.
Neuporedivo najviše dosada smeća a ja sam često po moru...
Ne radi se o malom području gdje kurenat nabije smeće več konstantno i dosta gusto u desetak nautičkih milja. Ne da se nemože panulat nego nije sigurno vozit kaićem u brzini..
Govore da većina dolazi iz Albanije...e bogami ja sam danas uleti u zauljenu fleku dugu blizu dva kabela za koju sumnjam da je došla iz Albanije, a potrudi sam se i malo čita natpise sa saketa ...i zaključi da su Albanci prešli na Hrvatski ili nam raste izvoz...

Može nas bit sram kakvo čemo more ostavit dici, bez filozofiranja svi snosimo krivicu pa čak i da je istina da smeće dolazi iz Albanije...tribali bi bit sposobni nač riješenje.

Uostalom, smeće što je u moru triba skupit.
Da se plastični saket da dobro prodat ili da je dobar na gradijama ili u teći....došla bi im mi Hrvati kraju
2105
Member

Vrsta ribolova: sportski

PostPostao/la Rexi » 08. 05. 2015. (01:11)

:cry: zalosno....
Rexi
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka

Prethodna

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 48 gostiju.