Autopilot

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Autopilot

PostPostao/la Inshoma » 23. 02. 2015. (12:41)

Svaka čast! :clap: Jeben posao, i nadam se da će ti se itekako isplatiti trud. Šta će imati rudder reference senzor? Znam da to muči pilote tog tipa pa bi bila šteta da se i tebi pojavi taj problem.
Inshoma
Member

PostPostao/la porer » 23. 02. 2015. (13:19)

Heh, nadam se i ja da će se trud isplatiti. Kako trenutno stvari stoje radionica je zatrpana, sutra stiže nova tura materijala, cijeli tim je angažiran oko prototipa a za serijsku proizvodnju već su nekakvi dogovori obavljeni. Pa bumo vidili, kak bi rekli sudionici zadnjeg meetinga ;)

Rudder senzor je postojao u prvoj verziji ali je izbačen, elektronika je dovoljno pametna da ne mora pratiti njegov kut nego putem PID algoritma pametno vodi kormilo u offset bez obzira pod kojim je ono kutem, bitno je zadržati kurs.
Nakon toga stavio sam prekidače - indikatore krajnjeg desnog i lijevog otklona, međutim i to sam izbacio. Imam stalno mjerenje struje motora pa ako zaglavi u krajnjem položaju struja poraste, kontroler to skuži i ne da više okretanje u tom smjeru.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la Inshoma » 23. 02. 2015. (16:32)

Ma ne želim ti soliti pamet jer očito nismo na istom nivou, naravno u tvoju korist :) ali možda dok je u fazi gradnje da ipak ostaviš mogućnost da se i rudder senzor ušteka jer znam iz više primjera da baš kod tih wheel drive-ova je rudder senzor bio stvar koja je riješila problem održavanja kursa po mareti. Kada bi se pojavio minimalan luft u drive-u elektronika nakon nekog vremena nije uspijevala to iskompenzirati i otišao bi u off course. rudder senzor je riješavao problem. To ti je moj dobronamjeran savjet. još jednom bravo! :thumbup:
Inshoma
Member

PostPostao/la porer » 23. 02. 2015. (17:50)

Stoji njegov priključak u pričuvi ma motherboard-u, ne brini ;)

Hvala na savjetima i podršci.
porer
Old Senior Member

PostPostao/la Inshoma » 23. 02. 2015. (18:34)

porer je napisao/la:Stoji njegov priključak u pričuvi ma motherboard-u, ne brini ;)

Hvala na savjetima i podršci.

E to, to. Guraj i izvještavaj. MADE IN PULA, CROATIA :thumbup:
Inshoma
Member

PostPostao/la borro » 23. 02. 2015. (23:27)

svaka ti čast!
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la porer » 24. 02. 2015. (12:11)

Puno se crtalo ovih dana i mozgalo...

Na kraju je definirano kvačilo, dio koji je oko mehanike pravio najviše glavobolje. Trenutno je isto u procesu izrade, trebalo bi za sutra bit gotovo:

slika

Od jutros sam počeo crtati i prednju ploču, evo još se tinta nije osušila:

slika

I ona će večeras pod laser, sutra stižu kutije i ostali materijal pa kreće realizacija.
porer
Old Senior Member

PostPostao/la Inshoma » 24. 02. 2015. (16:19)

Čekaj, ovo kvačilo je za nešto jače od "tipa 3000" ili ne? I ovo je čista mehanika? Ništa elektromagneti etc. Ne kužim. Na šta je to montirano, na timun?
Inshoma
Member

PostPostao/la porer » 24. 02. 2015. (18:26)

Kvačilo je produkt dubokoumnog razmišljanja vijeća staraca :)
Ovo "kvačilo" sa remenicom je na motoru, promjer je cca 6-7 cm. Na timun dođe velika remenica fi 30 cm otprilike, otom potom.

Malo je sve predimenzionirano, a i nije baš u mjerilu nego sam to na brzinu skicirao u Corel Draw-u.
Pokušat ću objasniti redom, evo slika razložena na elemente:

slika

Znači, s lijeva na desno imamo prvo osovinu motora. Na nju dolazi metalni disk koji po obodu ima nekoliko parova rupica. Slijedeće je remenica koja ima dva klina koji upadaju u te rupice a s druge strane ima "gljivu" gdje se uhvati rukom. Remen je pljosnati zupčasti, dođe na sivi dio,
Sve skupa povezuje osovina (skroz desno na slici) koja se zavida na onu početnu osovinu motora i koja ima istokarena dva žljeba. Unutar "gljive" poxstoje dvije kuglice na oprugama (crveno) koje u tim žljebovima fiksiraju gljivu a ujedno i remenicu u jednom od dva položaja - uključeno i isključeno što se vidi na slkama iz prethodnog posta.
Druga (puno veća) remenica na timunu bit će fiksna. Pošto je remen prilično dugačak to malo pomjeranja donje remenice ne bi trebalo praviti problem. Ako ga i bude pravilo ima i tome lijeka, ipak još uvijek pričamo o prototipu.
Imaj na umu da je ovo gruba skica, mjerilo baš i nije 100% a unutra još dođe i jedna bukula, kompleti kuglica/cjevčica/opruga i slično, ovo je samo skica da se prikaže način rada.
Ideja je potekla od jednog sličnog riješenja na autopilotu pa smo ga malo modificirali nakon uočenih nedostataka.
porer
Old Senior Member

PostPostao/la Inshoma » 24. 02. 2015. (20:45)

Šta je sa onom ekscentričnom manicom? Možda da vječe staraca razmisli da se pomiče motor sa ovim kvačilom a ne remenica. Koliko je to izvedivo otom-potom. Nemoj me doživiti kao neko zanovijetalo molim te. Ovaj projekt mi je nakon gajete u west sistemu "najjakiji" na forumu i neću se više pravdati. Sve što kažem i pitam shvati isključivo kao asistenciju (u skladu sa mojim mogućnostima) da projekt vječa staraca saživi u punom sjaju. Jebeš ovo u tekstualnom obliku, ljudi krivo shvate. Ali ja ću i dalje pisati. :wave:
Inshoma
Member

PostPostao/la porer » 24. 02. 2015. (21:15)

Pa samo predlaži(te), zato i jest forum, da raspravljamo. Čak što više, sve sugestije su dobrodošle :thumbup:
Probali smo neki dan jedan pilot sa ekscentrom. U momentu smo se pogledali i odustali. Jednostavno loš je feeling kad taj remen visi labavo preko remenice, imaš dojam kao da će nešto poći po zlu kad je tako labav.
Ovo rješenje sa non stop zategnutim remenom i kvačilom ima nekoliko firmi i jako nam se svidjelo. Naravno da nije konačno no prototip sada ide u tom smjeru. Ipak, iz Uljanika je došla jedna zdrava ideja koja je trenutno u obradi, vidjet ćemo kad sazri...

Da ne ostane za večeras samo na priči - i popodne se radilo. Lemilicu u ruke pa sam par podsklopova napravio i isprobao - kompas sa žiroskopom, USB adapter, RF 2,4 GHz za daljinac, par display-a i Bluetooth. I njega sam predvidio pa u nekoj slijedećoj verziji povezati autopilot Androidom preko aplikacije. Za sad ne vidim nikakvu svrhu tome ali tko zna? :)

slika
porer
Old Senior Member

PostPostao/la ab ovo » 25. 02. 2015. (08:39)

Predlažem da popiješ nešto. Zaslužio si. :thumbup:
ab ovo
Old Senior Member

Tip plovila: Učka-Yam 2t/4KS, Maestral 500-Yam 2t/6KS

PostPostao/la porer » 26. 02. 2015. (07:00)

Prvi gotovi primjerak u kutiji.
Nisam baš sretan sa prednjom tablom :( Malo mi laser zeza, vjerojatno je leća prljava pa bijele površine ispadnu "prljave".

slika
porer
Old Senior Member

PostPostao/la solozabal » 26. 02. 2015. (07:16)

Meni uopce neizgleda lose. Ocito si ti perfekcionista :D :thumbup:
Sta je utor za SD karticu i usb?
solozabal
Member

Tip plovila: Merry Fisher 750 volvo 200; Istranka

PostPostao/la porer » 26. 02. 2015. (07:27)

SD kartica je opcija za update software-a a USB je veza na PC. Iako, bluetooth je riješenje za sve to pa će ova dva utora najvjerojatnije bit izbačena. Neka ih za sad, u krajnjem slučaju ima u kutiji mjesta pa nek to dvoje vežem na MP3 player pa će autopilot i pjevati dok upravlja brodom :D
porer
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.