Najlonske vrećice u moru!

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: Najlonske vrećice u moru!

PostPostao/la bjankura » 03. 06. 2013. (16:01)

Cili svit lagano ide u kua. Kad vidin koliko halece ima pomoru (plastika uglavnon) dođe mi plakat. Sad se još može živit koliko toliko ali kroz par desetaka godina to će bit katastrofa. A što je najgore ove nove generacije uopće o tome ne razmišljaju. Njima je to normalno.... :(
bjankura
New Entry

Tip plovila: Greben 5,5 metara

PostPostao/la DenisRi » 28. 06. 2013. (07:49)

slika
evo počelo je,vidi se da je počela sezona,pazite se da ne naletite ko ja lani... ;)
riba ribi grize rep
DenisRi
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Istranka

PostPostao/la samper » 15. 07. 2013. (11:16)

Nažalost, toga će biti sve više...
samper
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: pasara leidi 490 bez kabine; honda 4,5

PostPostao/la cady » 15. 07. 2013. (11:30)

samper je napisao/la:Nažalost, toga će biti sve više...

Kad vidim ovakve vrečice,kako plutaju,obično ih pokupim, i kod sljedečeg izlaska na obalu,bacam sa svojim
ostacima u kontejner. Ne vidim problem. Slikati,i vikati na nekoga, tko nešto ovako čini,nema uspjeha. Pokazati mu po
mogučnosti da si kulturniji od njega i za razliku od njega da voliš to more.
Pokupiti, za sigurnost svoju i sigurnost drugoga.
cady
Senior Member

Tip plovila: Zora 590 ven - Yamaha 25ks 4t

PostPostao/la kapetan kuka » 21. 08. 2013. (12:37)

Lako je kad se smeće vidi pa ga možeš zaobići.Ovdje kod mene u Plominu je osim što pluta sve i svašta najveći problem sa plastičnim trakama sa kojima su vezani paketi ribarskih kašeta od stiropora.Najgore je to što ih u more bacaju ribari koji od mora žive.Tako kad panulaš po portu ponekad ne možeš panulati 5 minuta a da ne zapneš koju što sa propelom što na panulu jer su prozirne pa se jako slabo vide.Kad puše vjetar te baci na kraj dok digneš pentu a ponekad moraš skidat propelu jer se traka zavuče i omota oko osovine.
kapetan kuka
Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Učka 410,Maestral 700

PostPostao/la Pape » 15. 02. 2015. (23:24)

...evo načet ću opet ovu temu...jerbo po ko zna koji put san već opizdija u nešto u moru...i na kraju završija ovako...pa tako sva četiri...

slika

...još san ima sriće u nesrići da nije makina pala u santine, da nije puko još šta šta se sve moglo desit i isiklo brod u parapamčad...proša san bogovski...

...radnja je bila isprid Čiova...a smeće sitno se kretalo s istoka na zapad, ono ka normalno površinski i u velikoj dužini sa malo pine na moru, zaobić to triba bi vozit ko zna koliko...ali parilo je benigno...već san prolazija kroz to X puta....a onda....prvo s prove booom...pa onda po krmi drugi booom....osta ko trica špadi usuvo....

...kolega Marin me došlepa, a kolege Ćuba i Karabatić me doćekali u lučici da pomognu brod takat na misto....

...i sad kad vidiš sve ovo...lako je za neku tamo neku kesu i grančicu ili šlapu, tampon...ali ovo je postalo već opasno za popizdit....pogotovo potez ispred splita od kašuna, prema zenti i dole do stobreča...to je tamo tek užas šta sve zna plutat i šta san sve vidija....al u zadnje vrime primječujen da je i punta od Čiova postala kritična...a nedavna škrinja u moru kraj koje san proša na par metri u mrklom mraku, u šoltanskom kanalu, me bila još malo više osvistila da se pazi šta se može više ispred sebe...al opet ovo od petka se nije dalo vidit koji je qr@c ispod mora bija....

...tako da san prijašnjih 5-6 puta proša lišo kad san naletija...ali bogami...ovi put me lipo shebalo....
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la pagus » 15. 02. 2015. (23:38)

Stavi sliku od propele kad budeš moga. :evil: :Other12: :Other9:
Pagus
pagus
Old Senior Member

Tip plovila: Adriatik 790 (IMR M33/T)

PostPostao/la borro » 16. 02. 2015. (10:28)

uf Pape, jebeno! I nezavidno! Ajd ovdje na sjeveru, ipak je malo čistije. Al sam se i ja jednom usrako kad sam sabrao vršu kojoj je sinjal bio pod vodom pa namotalo vršu do propele. Neki qr@c lupa. Ja smanjim...lupa sporije...ja gas... Lupa jače! I zaronim kad imam šta vidit! A ja pošten odrezao špagu, naštukao i spustio vršu nazad. Al ovo je koma. Tko zna da nije ista ona škrinja. Vrag ju je vadio iz mora, ili kakva daščurina!
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la lupis » 16. 02. 2015. (10:39)

Imao si sreće ovaj put.., jel to bio petak 13 ..?.., vjerojatno nije jer moglo je bit puno gore..

Ali isto te ne razumnim..., sve znaš, di je, šta je, i udri kroz to..., prosao si već kroz to i ništa, sad nisi..., šta je problem, kad već vidiš i znas, to obić...?Smeće pliva i plivati ce.Brod ti ipak nije tenk, ko ni moj.
Svakom se može dogodit ko ne prati ispred sebe, pa i onom tko prati, ali ignorirati to ne dobro.
Mrkli mrak , jasno, ali bolje se vidi ipak sa ugasenim svitlima na tabli, kao i sa ugasenim drugim uređajima tipa radio, gps, sonder...
Ja se divim likovima koji u noći plove a u kabini betlehem..

Ajde imao si sreću, gledaj to tako ...
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la janko_ka » 16. 02. 2015. (11:43)

bome ovo kada vidim otok smeća da pliva, ja zaobiđem, jednom prilikom smo išli sa Jabuke na Kornate, negdje na sredini puta za 10 tak cm promašio bačvu čeličnu od 200 lit koja je bila par cm ispod površine vode, sva sreća bili su valovi i dosta juga pa je u zadnji tren malo izronila,, na istom potezu promašili i paletu.. U biti svašta smo vidili ali nikada vreću duhana ili trave pa da bude neke koristi od toga :D :silent:
janko_ka
Member

Tip plovila: Elan 333, yanmar 3Gm30

PostPostao/la Pape » 16. 02. 2015. (11:53)

lupis je napisao/la:Imao si sreće ovaj put.., jel to bio petak 13 ..?.., vjerojatno nije jer moglo je bit puno gore..

Ali isto te ne razumnim..., sve znaš, di je, šta je, i udri kroz to..., prosao si već kroz to i ništa, sad nisi..., šta je problem, kad već vidiš i znas, to obić...?Smeće pliva i plivati ce.Brod ti ipak nije tenk, ko ni moj.
Svakom se može dogodit ko ne prati ispred sebe, pa i onom tko prati, ali ignorirati to ne dobro.
Mrkli mrak , jasno, ali bolje se vidi ipak sa ugasenim svitlima na tabli, kao i sa ugasenim drugim uređajima tipa radio, gps, sonder...
Ja se divim likovima koji u noći plove a u kabini betlehem..

Ajde imao si sreću, gledaj to tako ...

...je petak 13 je bija...

...a za tenk...i titanik je oša u kuac kad je bubnija...di neću ja....

....a šta se tiće smeća...reka san šta je bilo...to ti je ono sitno smeće šta kad god neki kuac puše evo ti ga uz kraj i proteže se stotinama metara a široko uvr glave plafon do 50m...i vidiš ga tek kad dođeš do njega...i proša san kroz to masu puta jer nekad nemaš baš izbora...jedanput usrid bila dana po tramontani je takva pruga smeća uz sjevernu stranu šolte plivala cilom dužinom šolte...moraš je negdi prisić...inaće idi oko Brača za doma...zato kažen da san kroz to proša masu puta...e sad aj ti znaj koji kuac se skriva tu još ispod površine, pogotovo ako je malo namreškano...a i taj put šta spomenih uz šoltu...u svom tom lišću, grančicama, kesama i ostalom sitnom smeću...kad san sika...po boku se pojavija cili uredski ladičar, tamne boje...tek ga je moj val od broda izvrnija na bok i otkrija....a izgledalo je da tu di san odlučija to prisić ima najmanje smeća... :roll:

...a noću...kad san na otvorenom i u mrkloj mrčini sve se gasi...i tako ne vidiš prst prid nosom koja je to mračina...a kamoli da još neki kuac svitli....

...a šta se tiće samog splita...i ispred splita...to je katastrofa, još lako iz broda šta sinjaš...već jedno jutro sidin na bačama na terasi, lip dan, bonaca....i sa terase san pribroja na moru 6 ogromnih debala s grančurdama koje plivuckaju moren.... :wtf:

...jebiga ko je stalno po moru...zadit će, ko stoji u portu...neče u ništa bubnit...samo ipak činjenica stoji da se mi svi zajebajemo po moru gledajuči sa strane sigurnosti...sam, zima, nigdi pasa, udaljen si miljama od kopna...ko će te nać da se desi veće sr@**e od ovoga?...90% svita ni prsluka nema u brodu, kamoli šta drugo...a činjenica koja je navedena u librima za obuku pomoraca kaže...da ti je u moru od 13-14 stupnjeva maximalan domet za doplivat da ostaneš živ i da ne upadneš u hipotermiju..... samo 400m....pa se ti sad misli....
...neko će sad spomenit auta...ali u autima imaš i air bag i ojačanja i gužvanja rdi dinamičkih sila i sigurnost se svaki dan provjerava u auto krešovima...pa kad pogineš...nemoš okrivit da auto nije bilo opremljeno...al za brodove je ostavljeno na savjest vlasniku...a i ta sigurnosna oprema bi tribala bit za tolike novce da je svak može donekle priušti...a ne da jedan poluautomatski prsluk u nas košta 100€...a spalv za 4 osobe automatski za male motornjake dimenzija kutije 70x35x28.... 21 000 kuna....
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la Buterfly » 16. 02. 2015. (19:14)

Ode u nas s jugom donese smeća od Albanije kad doli padu kiše i podigne jugo za ne virovat koliko toga ima koliko vidiš okom ja sam pokupio veliku tendu hard top od neke velike jahte srica bili mali okretaji pa nije nista slomilo nego se motor ugasija. :wave:
Pametni ljudi uce na tudjim greskama, budale na vlastitim!!!
>Peliška jedra<
Buterfly
Member

Tip plovila: Antares 800 Nanni T-4 200

PostPostao/la Rexi » 17. 02. 2015. (17:48)

Leptiru, cesto smo znali rec "Albanija", "Makedonija" i sl., ali ne... nisu vise samo one, sada smo i mi Hrvati a i nasi gosti. svi bacaju a nitko ne kupi i nitko ne globi.
Rexi
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka

PostPostao/la pagus » 17. 02. 2015. (19:09)

Rexi je napisao/la:Leptiru, cesto smo znali rec "Albanija", "Makedonija" i sl., ali ne... nisu vise samo one, sada smo i mi Hrvati a i nasi gosti. svi bacaju a nitko ne kupi i nitko ne globi.

Bračani najbolje znaju ko je kriv :lol:

https://www.youtube.com/watch?v=pxGoKDOCXBs
Pagus
pagus
Old Senior Member

Tip plovila: Adriatik 790 (IMR M33/T)

PostPostao/la zox0007 » 23. 02. 2015. (15:02)

Haha, koji kralj... Covijek je imal tremu pred kamerami, pa valjda je mahinalno bacil, sumnjan da bi namjerno...
Boje pit vino prokjeto nego vodu svetu...
Ako se učimo na svojim pogreškama, ja se fantastično educiram...
Žena ti kaže "Idi k vragu". Ti odeš, a ona te tamo sačeka...
zox0007
New Entry

Tip plovila: Pasara 4.90 Honda BF5

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 22 gostiju.