osmoza broda

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: osmoza broda

PostPostao/la josme » 04. 02. 2015. (13:06)

pero je napisao/la:
Ovdi bi svi vecinom fleksu u ruke i pjeskarenje i.t.d jer ako bude trebalo skidati sav Gelcoat ispod podvodne linije,da ti to naprave kako treba ,
....na ovome brodu sto su napravili sa fleksom ,to je katastrofa,
....znam da ce sad biti napada ali to je to ;) .....

...Vidiš Pero zato sam ja i napisao "pjeskarenje" jer se tako ne ošteti previše plastika a skine se sve što treba...
pero je napisao/la:...zasto nece da mi primi Yutube direktno ?

..jer si smotan... :lol: :lol: :lol:
privitak je vjerojatno pun ...posluži se nekim drugim alatima npr.
http://tinypic.com/?t=postupload
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: luft-madrac

PostPostao/la Miljac » 04. 02. 2015. (13:19)

josme je napisao/la:
pero je napisao/la:
...Vidiš Pero zato sam ja i napisao "pjeskarenje" jer se tako ne ošteti previše plastika a skine se sve što treba...

:thumbup:
Pjeskarenje je i po meni prvi izbor jer vrlo brzo i selektivno skida razvaljeni laminat koji je izjeden osmozom a kad naleti na zdravu plastiku (laminat) njega puno teže skida pa je lako ocijeniti jel dosta izbrušeno i stati na vrijeme.
Fleksa je brza, gruba i neselektivna, u sekundi derne po 2-3mm a onda plači jer je kasno.
Ali tko je puno radio s njom može ocijeniti kada popustiti ili stati pa je rezultat opet dobar.

Pjeskarenje nije dostupno u svakodnevnom DIY, ali fleksa je, pa onda mnogi neiskusni uzmu u ruke i naprave više štete nego koristi kao na onoj slici koju sam postao gdje je barka s rupama jer je čovjek "malo" pretjerao i nije imao osjećaj za laminat.
Miljac
Member

Tip plovila: Elan T401L + Suzuki DF5

PostPostao/la Tomy » 04. 02. 2015. (13:36)

Miljac je napisao/la:
josme je napisao/la:
pero je napisao/la:

:thumbup:
Pjeskarenje je i po meni prvi izbor jer vrlo brzo i selektivno skida razvaljeni laminat koji je izjeden osmozom a kad naleti na zdravu plastiku (laminat) njega puno teže skida pa je lako ocijeniti jel dosta izbrušeno i stati na vrijeme.
Fleksa je brza, gruba i neselektivna, u sekundi derne po 2-3mm a onda plači jer je kasno.
Ali tko je puno radio s njom može ocijeniti kada popustiti ili stati pa je rezultat opet dobar.

Pjeskarenje nije dostupno u svakodnevnom DIY, ali fleksa je, pa onda mnogi neiskusni uzmu u ruke i naprave više štete nego koristi kao na onoj slici koju sam postao gdje je barka s rupama jer je čovjek "malo" pretjerao i nije imao osjećaj za laminat.

Slažem se s tobom, samo treba pazit s čim se pjeskari, najbolje bi bilo s garnetom, neki sada pjeskare s sodom, ja s njom nikad nisam imao prilike radit. Nedaj Bože pjeskarit gritom, korundom ili sačmom, jer onda u laminatu ostakn željezni oksidi pa si napravio još goru stvar.....
Tomy
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Jenneau Islander 750 + Volvo TAD 31 135 ks

PostPostao/la pero » 04. 02. 2015. (13:47)

pero je napisao/la:BILI U ,
neslusaj ove savjete jer negdje je Lupis to prije napisao (pozdrav Lupi :wave: )da nije za virovat svima ovdi na forumu ,nego odvedi taj brod ili ... nekom
dobrom plasticaru da ti pogleda i to sanira.

josme :thumbup: :wave:
nece da primi nigdje pa evo ovako ;)

https://www.youtube.com/watch?v=c9ILo2fsKBQ
pero
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara Tomos 4

PostPostao/la Miljac » 04. 02. 2015. (13:51)

pero je napisao/la:
pero je napisao/la:BILI U ,
neslusaj ove savjete jer negdje je Lupis to prije napisao (pozdrav Lupi :wave: )da nije za virovat svima ovdi na forumu ,nego odvedi taj brod ili ... nekom
dobrom plasticaru da ti pogleda i to sanira.

josme :thumbup: :wave:
nece da primi nigdje pa evo ovako ;)

A fino će se lik nadisati i nagutati bakra.
Poslije će ljudi pričat "Jadan čovjek, nikad nije cigaret zapalio a odnio ga rak pluća..." :crazy:
Miljac
Member

PostPostao/la pero » 04. 02. 2015. (14:00)

To je samo za demonstraciju :thumbup:
A ti Miljac bolje ti je da nista nepises nego da mene citiras cilo vrime,ja mislim da je svakome jasno ko je u pravu a ko nije ;)
Sad su svi za pjeskarenje a prije za fleksu :lol:
pozdrav :thumbup:
pero
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara Tomos 4

PostPostao/la golum » 04. 02. 2015. (14:10)

Ja mislim da BILI U vas malo navlači :D . Svi se trudite, savjetujete ga što je vrlo pohvalno. On pita da li se isplati sanirat možebitnu osmozu ali ne navodi cijenu tog MS-a pa kako onda dati mu konkretan odgovor??? Gotovo sam siguran da kaže kolika je cjena tog MS i da kaže da li je popravak domaća radinost ili plača ruke Ell passo bi mu iz topa rekao ono što ga zanima!!!
Kolko BILI U košta taj MS??? Koliko košta onaj "povoljniji" drugi kojeg spominješ??? :shock:
Kakav je to neperspektivan trup??? Što to znači??? :o , neperspektivan u ovom stoljeću, idućem eonu??? Shvatio bi da se priprema u kalupu takav trup pa bih i shvatio da li je perspektivan ili ne. Osim toga BILI U baš želi MS jer i onaj drugi ( u šturcu) je MS koliko sam shvatio :roll:
Za sve vas koji se trudite :thumbup: BILI U :thumbdown:
golum
Old Senior Member

Tip plovila: Ven fly cabin

PostPostao/la Miljac » 04. 02. 2015. (14:21)

BILI U kaže da je neiskusan u takvim radovima pa onda sumnjam da može odokativno procijeniti koliko je ta osmoza uznapredovala i koje će sve radnje biti potrebne za popravak.
@BILI U koliko je cijena tog Kornata i u kakvom stanju je ostatak broda i opreme?

Ma neperspektivan je jer je spor do bola, čisti deplasmanac koji se samo korak maknuo od teških deplasmanaca. Nema nadogradnje spojlera i "šlapa", ljulja se bočno za popziditi, malo mjesta na provi (u usporedbi s pasarama).... U biti ovisi za šta mu treba. Ako mu paše takav, super, ako bi nešto prerađivao vremenom onda bolje odmah odustat...
Zadnja izmjena: Miljac; 04. 02. 2015. (14:31); ukupno mijenjano 1 put/a.
Miljac
Member

PostPostao/la golum » 04. 02. 2015. (14:24)

Miljac je napisao/la:@BILI U koliko je cijena tog Kornata i u kakvom stanju je ostatak broda i opreme?

:thumbup: o tome se radi da bi se moglo iči dalje!
golum
Old Senior Member

PostPostao/la maverick975 » 04. 02. 2015. (15:03)

Ja sam radio na jednom čamcu sanaciju osmoze i to po preporuci kolega s foruma i čitajući postove od ranije. Pobrusio sam sve rupe na trupu kojih je bilo preko stotinu komada....nije bilo preduboko pa nisam ništa plastificirao vec sam popunjavao rupe s epoxy kitom...lijepo sve izravnao. Dosta sam vremena posvetio ispiranju i prebrušeno dno je stajalo tri mjeseca prije prvog kitanja...
Nakon obrađenog kita cijelo dno sam zaštitio Hemplelovim high protectom u dva sloja a onda light primer u dva sloja..pa antivegetativni premaz....Pošto na rijekama u Slavoniji dosta se vozimo na kupanje i parkiramo na pješčane plaže, pa tu s tim malim čamcima bude i sitnih nasukavanja kad se ide na obalu, na mjestima se antivegetativni premaz skine. Sad kad pogledam nakon dvije godine to sve izgleda odlično ,kompaktno s tim da se čamac ponekad vadi i na prikolicu i nema bas nikakve razlike kao kad je bilo sve novo...osim što sam ofarbao dvije kuce u susjedstvu jer sam brusio vani sve ostalo je bilo podnosljivo :mrgreen:
maverick975
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Alu Bel-Yamaha Hetl 40-60

PostPostao/la som » 04. 02. 2015. (15:16)

janko_ka je napisao/la:da li je tko vidio raspadnuti
pozz

Sve se čini niko.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la Miljac » 04. 02. 2015. (15:22)

som je napisao/la:
janko_ka je napisao/la:da li je tko vidio raspadnuti
pozz

Sve se čini niko.

Jadan je taj koji čeka da mu pored svih zla baš osmoza potopi brod...
Miljac
Member

PostPostao/la BILI U » 04. 02. 2015. (16:02)

Golum da nisi falija forum???? Koja je cijena napisao sam 70% od realne ako je 10000 eura kad oduzmemo onih 30% valjda bi bilo suma sumaru 7000eura. E sad pošto neznam ništa o osmozi postavio sam pitanje i dragi ljudi su odgovorili i hvala im na savjetu. E sad ako je ulaganje veliko onda bi bilo jeftinije kupit skuplji, jeli tako Golum??? :wtf:
BILI U
Member

PostPostao/la golum » 04. 02. 2015. (16:19)

BILI U je napisao/la:znam iman brod 30% je jeftiniji od njegove vrijednosti, e sad ako moran dosta ulagat onda povoljnije je kupit skuplji uredan brod, ali pošto sam neiskusan zato sam vas zamolio za mišljenje o osmozi i realan trošak oko saniranja.

30% od koje vrijednosti?
Zadnja izmjena: golum; 04. 02. 2015. (16:23); ukupno mijenjano 1 put/a.
golum
Old Senior Member

PostPostao/la el passo » 04. 02. 2015. (16:23)

Vidim da ste se dobrano raspisali. Što je točnije...brušenje flexericom ili pjeskarenje, krpanje kitom ili epoxidnom smolom...

Točan odgovor je kolko para tolko muzike. Problemu treba pristupiti na najjednostavniji mogući način. Materijali koji se pri tome koriste je najbolje da budu istovjetni materijalima od kojih je plovilo napravljeno. Skidanje kompletnog gelcoata je upitno. Ni najbolji majstor ne može procijeniti količinu štete dok se ne maknu svi premazi a zna ih biti poprilično.
Tek kad je sve pobrušeno može se vidjeti obim zahvačenosti. Onda ide brusilica i kopanje do zdravog. Onda to treba kvalitetno laminirati. Ja bi svakako koristio poliestersku smolu. Zašto...zato što će ona vezati na postoječi laminat fizički i kemijski dok će veza sa npr epoxidom biti samo fizička. Time se izbjegne nepotreban trošak. Prvo grubo kitanje je najbolje odraditi sa smolom...gelcoatom ili topcoatom zamiješanim sa aerosilom. Naravno može i autokit...onaj sa vlaknima tu nema nekog smisla jer se i ovako nesmiju nanositi u debelom sloju. To je rješenje za malo novaca ali nije kvalitetno kao prva solucija. Završna faza kitanja se odrađuje sa epoxidnim kitom i onda slijedi zaštita podvodnog dijela sa epoxidnim primerom.

Izjava da brod nije potopila osmoza nije baš točna. Pogotovo što se tiče plovila poludeplasmanske ili gliserske forme trupa jer osmoza znatno oslabljuje trup a sa time raste mogučnost oštečenja...pucanja prilikom opterečenja koja nastaju u vožnji.
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.