osmoza broda

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: osmoza broda

PostPostao/la jaxy » 03. 02. 2015. (10:42)

tesko da ce biti potrebno lamiranje prije boera 613 . slazem se da je dobro ispirati barku i to sapunom i toplom vodom je najbolje i ponoviti to dosta puta :thumbup:
jaxy
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: bayliner 1851

PostPostao/la josme » 04. 02. 2015. (08:06)

Bili ...nisi napisao o kojoj je brodici riječ....mislim na tip brodice..
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Tip plovila: luft-madrac

PostPostao/la BILI U » 04. 02. 2015. (08:48)

motosailer kornat 707
BILI U
Member

PostPostao/la Miljac » 04. 02. 2015. (09:05)

BILI U je napisao/la:motosailer kornat 707

Neperspektivan trup i oblik brodice, po mojem mišljenju i prilično nepraktičan zbog velike težine i prilično duboke kobilice koja ga ipak ne sprečava da se ljulja na valovima upravo zbog jako duboke i okrugle forme presjeka trupa po rebrima.
Neko veće ulaganje nema opravdanja osim ako ga misliš potpuno restaurirati i guštati u okvirima motor-sailera a to će kooooooštati...

:Cool34:
Miljac
Member

Tip plovila: Elan T401L + Suzuki DF5

PostPostao/la BILI U » 04. 02. 2015. (09:15)

hvala miljac na komentaru. Ima ih dosta i dosta su komodni vozija sam se u njemu, more dobro podnosi jedino bočne valove jako loše ali ta osmoza :Other9:
BILI U
Member

PostPostao/la josme » 04. 02. 2015. (09:45)

Ne bih se u potpunosti složio sa Miljcem...meni se taj motosailer dopada...a sad postoji i onaj ALI..Kosanović je u svom radu dosta zanemarivao mogućnost osmoze tako da se pojavljivala na dosta njegovih plovila...međutim to nije nerješiv problem...fino se dno ispjeskari i već ustaljenom praksom i procedurom dovede u red...meni je više druga stvar upitna...dali bi ti tu brodicu koristio kao motosailer ili kao motornjak(bez jarbola i jedra)..naime kao motosailer je super ali kad se skine jarbol i balasti onda je dosta visok i djeluje malo kao plovak..ako želiš motosailer i imaš priliku dobiti za dobru cijenu..onda se isplati..trenutno se cijene kreću od 12-15000€..ako ga dobiješ ispod tih cijena onda se isplati uređivati dakako da sve ovisi i o ostalom stanju a ne samo o osmozi...neki put je osmoza najmanji problem..
josme
Old Senior Member

PostPostao/la Miljac » 04. 02. 2015. (10:03)

BILI U je napisao/la:hvala miljac na komentaru. Ima ih dosta i dosta su komodni vozija sam se u njemu, more dobro podnosi jedino bočne valove jako loše ali ta osmoza :Other9:

Gle, trup je prilično debeli i sumnjam da je nagriženo više od pola debljine, ipak to nije brodica od 4,5-5m... Dakle fleksu u ruke i prvo na grubo otvarati mjehure do zdravog laminata (to je ono gdje se međusobno vlakna ne odvajaju nego s poliesterom čine cjelinu)... dobro isprati par puta cijelu obrušenu površinu (miniwash) i dooooobro osušiti. 3M ili sl. bolja zaštitna maska preko cijelog lica i kombinezon za brušenje s kapuljačom su obavezni.
Ako je veća površina i u duboko oštećena onda treba popuniti s mattom ili rowingom i zalaminirati s poliesterom, manje površine možeš pokitati s PE kitom s vlaknima (armatur-kit za aute). Nakon brušenja sve na fino zagladiti s mekanim PE auto-kitom. Brušenje PE kita radiš s vibro-rotirajućom brusilicom, ne s fleksom.
Preko toga 2-3 sloja nekog epoksidnog primera (uz strogo poštivanje omjera miješanja i međupremaznih intervala) a na zadnji sloj primera dok je još lagano ljepljiv za prste nabaci tvrdi anti-vegetativni (hard-race) u jednom sloju pa na njega onda stavi 2x mekani intonik koji će se sam polirati i čistiti.
Epoksi služi kao barijera za vodu koja 100% štiti PE laminat ispod njega, tvrdi intonik će spriječiti hvatanje algi i školjkaša na površine na kojima će se oštetiti ili prijevremeno potrošiti mekani intonik da ne oštećuju epoksidni primer svojim korijenom ili svojim kemikalijama.

Posla i napora je tu jako puno i jer radiš uglavnom ispod trupa s rukama iznad glave u klečećem ili sagnutom položaju. Vrućina i vlaga unutar kombinezona je strašna. Ruke otpadaju a prsti nakon par sati vibriraju i kad je brusilica ugašena.

Tvoje je da razmisliš hoćeš li to sve sam raditi ili ćeš nekome masno platiti za to jer nije to baš dječja igra kako su neki ovdje napisali.

Pozzzz i mirno more !!!

@Josme
Ako skineš jarbol i balast onda će se brod vjerojatno izvrnut jer je presjek rebra jako okrugao i jako dubok i bočni stabilitet bi bio jako ugrožen. Možda neće ako ima veći motor ili nisko postavljene tankove za vodu i gorivo. Skida se samo jarbol ali balast se ostavlja, drugačije nisam niti vidio.
I meni se taj brod dopada ali nije niti perspektivan (ne možeš ga nadgradnjom poboljšati) niti praktičan (zbog visine palube nije zgodan za ribolov).
Za te novce sam vidio McGregora mislim 26 koji je moderni motor-sailer i nema osmozu ali ima sklopivu kobilicu, široka rebra i znatno manju težinu.
Ako preferira preradu u motornjaka onda treba potražiti po dvorištima starog Galeba ili Maestrala pa njih urediti jer su zgodni za ribolov.

Pozzz
Miljac
Member

PostPostao/la josme » 04. 02. 2015. (10:22)

Evo Miljac je to lijepo opisao i objasnio... :thumbup:
Miljac ...jedna rečenica u tvom postu me zaintrigirala pa sam čitao dvaputa sve postove u temi..moram te priupitati..Tko je napisao da je osmoza dječja igra??? :wtf:
i još nešto ...većina Kornata je bez jarbola i nisu se izvrnuli...skidaju samo dio balasta kao višak i nepotreban ako ne jedriš..inače je kornat dizajniran više za jedrenje a ne za motornjaka
josme
Old Senior Member

PostPostao/la Miljac » 04. 02. 2015. (10:37)

josme je napisao/la:Evo Miljac je to lijepo opisao i objasnio... :thumbup:
Miljac ...jedna rečenica u tvom postu me zaintrigirala pa sam čitao dvaputa sve postove u temi..moram te priupitati..Tko je napisao da je osmoza dječja igra??? :wtf:
i da ti još nešto kažem...većina Kornata je bez jarbola i nisu se izvrnuli...skidaju samo dio balasta kao višak i nepotreban ako ne jedriš..inače je kornat dizajniran više za jedrenje a ne za motornjaka

Pa moji sugrađani su rekli... :crazy:

E, vidiš... sad si napisao da skidaju samo dio balasta... to je već sličnije onome što sam ja napisao. Tako se neće izvrnut ali da potpuno makneš onda je svašta moguće. Nisam isprobavao ali kažem to jednostavno na temelju poprečnog presjeka rebara koje je izrazito okruglo i duboko a visina broda je velika pa mu je i težište prilično visoko ako nema nikakav balast.
Svejedno ostaje okruglo rebro koje se jako bočno ljulja :sick:

Takav zapušten brod ima ne samo problema s osmozom nego je i sve ostalo dobilo "osmozu". Španeri, vinčevi, stoperi, sartije, jedra, prozori, drveni elementi, motor.... Sve ovo je zapušteno vjerojatno isto kao i trup.... a to tek kooooošta....
Miljac
Member

PostPostao/la dimulius » 04. 02. 2015. (11:02)

ako ces motosailer, onda puno radje grebenov Narav
ako neces motosailer, onda promisli o nekim drugim brodovima
dimulius
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la pero » 04. 02. 2015. (11:41)

BILI U je napisao/la:Osmoza na brodu dali je to veliki problem, jer gledao sam brod za kupit pa ....

BILI U ,
neslusaj ove savjete jer negdje je Lupis to prije napisao (pozdrav Lupi :wave: )da nije za virovat svima ovdi na forumu ,nego odvedi taj brod ili ... nekom
dobrom plasticaru da ti pogleda i to sanira.
Ovdi bi svi vecinom fleksu u ruke i pjeskarenje i.t.d jer ako bude trebalo skidati sav Gelcoat ispod podvodne linije,da ti to naprave kako treba ,
a ne da shebu jos gore ko na ovom slikama

slika

slika

na ovome brodu sto su napravili sa fleksom ,to je katastrofa,vidi se malo na slikama ali uzivo :thumbdown:
Samo za ovo sve izravnat i sanirat ajme meni.
Zato nadi nekoga koji ima profi alat Gel Plane masinu za skidanje gelcota ili ..sve zavisi o stanju na tvom plovilu sto treba raditi.
https://www.youtube.com/watch?v=1WBWXLc0anY

znam da ce sad biti napada ali to je to ;)

zasto nece da mi primi Yutube direktno ?
pero
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara Tomos 4

PostPostao/la Miljac » 04. 02. 2015. (12:02)

pero je napisao/la:
BILI U je napisao/la:Osmoza na brodu dali je to veliki problem, jer gledao sam brod za kupit pa ....

BILI U ,
neslusaj ove savjete jer negdje je Lupis to prije napisao (pozdrav Lupi :wave: )da nije za virovat svima ovdi na forumu ,nego odvedi taj brod ili ... nekom
dobrom plasticaru da ti pogleda i to sanira.
Ovdi bi svi vecinom fleksu u ruke i pjeskarenje i.t.d jer ako bude trebalo skidati sav Gelcoat ispod podvodne linije,da ti to naprave kako treba ,
a ne da shebu jos gore ko na ovom slikama

na ovome brodu sto su napravili sa fleksom ,to je katastrofa,vidi se malo na slikama ali uzivo :thumbdown:
Samo za ovo sve izravnat i sanirat ajme meni.
Zato nadi nekoga koji ima profi alat Gel Plane masinu za skidanje gelcota ili ..sve zavisi o stanju na tvom plovilu sto treba raditi.

:thumbup: Slažem se u potpunosti s tobom da prvo plastičar mora pregledati i dati ocjenu ali čovjek još nije niti kupio brod a ima znakova osmoze. :eh:

Nadalje, s ovim praktičnim alatom nećeš riješiti problem osmoze ali ćeš na lagani i čist način skinuti gel-coat, a onda ti slijedi fleksa u ruke i svaki mjehur (koji ide do pola centimetra duboko u laminat i do 10-tak cm širine kroz laminat) obrusiti fleksom ili pjeskarenjem do zdrave plastike i opet ćeš napraviti kratere koje, kako što sam već napisao, treba ili zalaminirati ili pokitati s vlaknima pa onda na fino.
Od ovoga te niti dragi Bog ne spasi ako želiš sanirati osmozu kako treba.

Nadam se samo da će naći plastičara koji ima ovaj striper za plastiku, možda će mu biti popravak jeftiniji i brži. :thumbup:

Ma neću te ja napadati, ali brate mili budi realan... Nije sanacija osmoze skidanje gel-coata, osmoza ide puuuno dublje od gelcoat-a u/i kroz laminat.
Miljac
Member

PostPostao/la pero » 04. 02. 2015. (12:12)

Drago mi je da se slazes sa mnom :thumbup:
Prvo sto se radi je skidanje gelcota a ostalo ide kasnje pa to svak zna ko radi sa plastikom jel tako ?
Miljac je napisao/la:Ako je veća površina i u duboko oštećena onda treba popuniti s mattom ili rowingom i zalaminirati s poliesterom

Zasto sa poliesterskom smolom ? Zar nema kvalitetnjih ,je da su skuplje ali vec kad se radi da se radi kako treba ili ?
pero
Old Senior Member

PostPostao/la Miljac » 04. 02. 2015. (12:15)

pero je napisao/la:Drago mi je da se slazes sa mnom :thumbup:
Prvo sto se radi je skidanje gelcota a ostalo ide kasnje pa to svak zna ko radi sa plastikom jel tako ?
Miljac je napisao/la:Ako je veća površina i u duboko oštećena onda treba popuniti s mattom ili rowingom i zalaminirati s poliesterom

Zasto sa poliesterskom smolom ? Zar nema kvalitetnjih ,je da su skuplje ali vec kad se radi da se radi kako treba ili ?

Naravno da ima... Slobodno uzmi epoksidnu smolu ili vinil-estersku smolu...
Ja sam tako napisao jer 95% plastičara i DIY amatera radi s poliesterom, 4% s epoksidom i 1% s vinil-esterom...

Cijena prati kvalitetu ali i plastičari naplaćuju više za rad s epoksidom ili vinil-esterom pa osim materijala i "ruke" su skuplje...

Čak štoviše ako se popravci rade epoksidom + epoksidni kitovi za izravnanje onda je takva površina (popravljani dio) potpuno otporan na osmozu u budućnosti, slično je i s vinil-esterima, dok popravci s PE smolom zahtjevaju obaveznu vodo-barijeru u smislu epoksidnog premaza (primer).

Pozzz
Miljac
Member

PostPostao/la pero » 04. 02. 2015. (12:33)

Pozdrav i tebi :wave:
pero
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: Majestic-12 [Bot] i 1 gost.