osmoza broda

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

osmoza broda

PostPostao/la BILI U » 02. 02. 2015. (16:59)

Osmoza na brodu dali je to veliki problem, jer gledao sam brod za kupit pa kad sam pitao vlasnika koliko je ima, on kaže u točkama onako i daje u njega 25 godina dase na to netreba obazirat. E sad dali postoji nekakav izračun za brod od cca 7m koliko bi koštalo to sanirat i dali takav brod uzimat ili ne?
BILI U
Member

Re: osmoza broda

PostPostao/la el passo » 02. 02. 2015. (17:06)

Eto, vlasnik ti je sve rekao pošteno. Znači 25 godina se nije obazirao na stanje trupa pa je za očekivati veliku zahvačenost podvodnog dijela osmozom. Ako si voljan brusiti, brusiti, pa još malo brusiti, plastificirati, kitati, brusiti, kitati, brusiti, farbati onda kupi brod :thumbup:
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la Shile » 02. 02. 2015. (18:15)

BILI U je napisao/la:...kad sam pitao vlasnika koliko je ima, on kaže u točkama onako i daje u njega 25 godina da se na to ne treba obazirat.

U točkama je normalno stanje za osmozu :D ... e sad da li je jedna ili tisuču?
Na to se itekako treba obazirat, to je gotovo sigurno jedina stvar na koju se obavezno treba obazirat.
Osmoza se može tretirat, al to košta...i novaca i vremena i živaca.
Naravno, ako je cijena povoljna, te se isplati trošak materijala, trud i vrijeme koje je potrebno da se trup sanira onda po tvojoj volji...
Shile
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Istranka + Yamaha 9.9 / Yamaha 6/Mercury 3.5

PostPostao/la 4ever » 02. 02. 2015. (21:06)

Shile je napisao/la:
BILI U je napisao/la:...kad sam pitao vlasnika koliko je ima, on kaže u točkama onako i daje u njega 25 godina da se na to ne treba obazirat.

Naravno, ako je cijena povoljna, te se isplati trošak materijala, trud i vrijeme koje je potrebno da se trup sanira onda po tvojoj volji...

sve ti je receno ovom zadnjom recenicom
ako je povoljno kupi vozi koju godinu, nece se potopit bez brige i onda pjeskari i saniraj ,ako ista znas sam nije to neka nauka :thumbup:
4ever
Old Senior Member

Tip plovila: adriatic790 m 34T

PostPostao/la janko_ka » 03. 02. 2015. (07:51)

da li je tko vidio raspadnuti ili potopljeni brod od osmoze??? ali u živo, ne pričao mu netko nešto???
mislim da osmoza postoji kao problem ali ne toliko koliki bi mi htjeli, pročitao sam podosta o tome, i da kupujem drugi brod to mi uopće ne bi bila presudna stvar da li ga kupiti ili ne..

pozz
janko_ka
Member

Tip plovila: Elan 333, yanmar 3Gm30

PostPostao/la borro » 03. 02. 2015. (08:00)

janko_ka je napisao/la:da li je tko vidio raspadnuti ili potopljeni brod od osmoze??? ali u živo, ne pričao mu netko nešto???
mislim da osmoza postoji kao problem ali ne toliko koliki bi mi htjeli, pročitao sam podosta o tome, i da kupujem drugi brod to mi uopće ne bi bila presudna stvar da li ga kupiti ili ne..

pozz

Skoro da bi i sam ovako nešto rekao, jer...kad tad svaki brod dođe na red za uređenje, pa bilo to sad kad ga kupiš ili za 5 godina. Isto ti se piše.
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la dimulius » 03. 02. 2015. (08:17)

nemojete svasta pricat jer cete ubacit koga u probleme!

malo veci "baciri" ("pristevi") s lakocom pojedu 2-3mm laminata i to u pristojnoj sirini.
Pa sad, ako ti trup ima 6 ili 7mm, onda racunaj.
dimulius
Old Senior Member

Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la BILI U » 03. 02. 2015. (08:22)

znam iman brod 30% je jeftiniji od njegove vrijednosti, e sad ako moran dosta ulagat onda povoljnije je kupit skuplji uredan brod, ali pošto sam neiskusan zato sam vas zamolio za mišljenje o osmozi i realan trošak oko saniranja.
BILI U
Member

PostPostao/la dimulius » 03. 02. 2015. (08:27)

izbjegni tu muku ako ikako mozes.
dimulius
Old Senior Member

PostPostao/la Miljac » 03. 02. 2015. (09:20)

dimulius je napisao/la:nemojete svasta pricat jer cete ubacit koga u probleme!

malo veci "baciri" ("pristevi") s lakocom pojedu 2-3mm laminata i to u pristojnoj sirini.

Opasno je i to što se širi progresivno... i u dubinu ali i u širinu...

Nakon 4-5 godina imaš "prišt" 15mm širine i 2mm u laminat, nakon slijedeće 4 godine imaš "prišt" promjera 30-50mm kroz sve slojeve laminata a rupu ti drži pokrivenu još samo intonik... ali ne za dugo... a zatim znaš šta slijedi :o
Miljac
Member

Tip plovila: Elan T401L + Suzuki DF5

PostPostao/la janko_ka » 03. 02. 2015. (09:53)

Miljac je napisao/la:

Nakon 4-5 godina imaš "prišt" 15mm širine i 2mm u laminat, nakon slijedeće 4 godine imaš "prišt" promjera 30-50mm kroz sve slojeve laminata a rupu ti drži pokrivenu još samo intonik... ali ne za dugo... a zatim znaš šta slijedi :o

ja opet pitam da li si vidio brod koji se potopio radi osmoze?? ili toliko strulio da ga je trebalo baciti?? mislim da je priča sa osmozom kod nas malo komercijalizirana, skup popravak koji često nema opravdanje..
prošli petak rođaku nevera razbila plastičnu pasaru, u komade, srezali je terolitkom i odvezli u otpad,, 80' to je godište bila pasara, stalno u moru, da je imala osmozu znamo zadnjih 20 godina, vjerujem da je imala od početka,, niti je bila trula niti "pojeden" laminat koji drži antivegetativna boja..
hoću reći, da više barki potone zbog neispravnih ventila i osovina nego problema sa osmozom.

pozz
janko_ka
Member

Tip plovila: Elan 333, yanmar 3Gm30

PostPostao/la Miljac » 03. 02. 2015. (10:08)

janko_ka je napisao/la:
Miljac je napisao/la:

ja opet pitam da li si vidio brod koji se potopio radi osmoze?? ili toliko strulio da ga je trebalo baciti?? mislim da je priča sa osmozom kod nas malo komercijalizirana, skup popravak koji često nema opravdanje..
prošli petak rođaku nevera razbila plastičnu pasaru, u komade, srezali je terolitkom i odvezli u otpad,, 80' to je godište bila pasara, stalno u moru, da je imala osmozu znamo zadnjih 20 godina, vjerujem da je imala od početka,, niti je bila trula niti "pojeden" laminat koji drži antivegetativna boja..
hoću reći, da više barki potone zbog neispravnih ventila i osovina nego problema sa osmozom.

pozz

Ovo su ti dvije slike s ovog foruma, nije mi se dalo tražiti postove pa ću ih staviti i ovdje.
Ako ti misliš da je osmoza "dječja igra" onda to objasni vlasnicima ovih plovila. A onima kojima se barka potopi upravo zbog osmoze preporučiti ću tebe da im objasniš da im barke u stvari nisu potonule zbog osmoze.

slika

slika

Nemam slike jedne pasare 4,5m koja je pukla 80cm uzduž trupa na spoju dvodna (uz pajole) upravo zbog osmoze koja je razorila trup na samom spoju i probila iznutra prema van. Čovjek je zadnjim snagama bacao vodu van dok je pristajao pod dizalicu.

A onima koji kupuju barku s osmozom neka znaju da ono što vide izvana je samo vrh sante leda, najveći problem leži ispod toga i okolo toga !!!
Miljac
Member

PostPostao/la jaxy » 03. 02. 2015. (10:19)

uzmi malu flehu s glavom na cicak u ruke poderi kompletno dno (uzmi 3m masku sa filterima) sacekaj da se dno kompletno osusi . Uzmi Boero defender613 epoxy primer i namazi nekoliko ruka poslje daj koper i vozi ,cijela operacija tesko da moze biti vise od 500eur . yachtcenter.hr tu ti ja boero najjeftiniji. :thumbup:
jaxy
Senior Member

Tip plovila: bayliner 1851

PostPostao/la Miljac » 03. 02. 2015. (10:24)

jaxy je napisao/la:uzmi malu flehu s glavom na cicak u ruke poderi kompletno dno (uzmi 3m masku sa filterima) sacekaj da se dno kompletno osusi . Uzmi Boero defender613 epoxy primer i namazi nekoliko ruka poslje daj koper i vozi ,cijela operacija tesko da moze biti vise od 500eur . yachtcenter.hr tu ti ja boero najjeftiniji. :thumbup:

Ovima gore neće biti dovoljan samo epoksi primer, trebati će par slojeva mate i rowinga i 20-tak kila smole pa onda još 2 ruke kitanja i onda tek dolazi ono što si ti napisao :thumbup:
S jednom nadopunom, nakon fleksanja i prije sušenja treba trup dooooobro i obilno isprati čistom vodom da se spere sol i kiselina iz plikova koji će se inaće samo kristalizirati i ostati u pukotinama sa zarobljenom vlagom i nastaviti razarati laminat kad ga hermetiziraš s jedne strane epoksidom.
Miljac
Member

PostPostao/la dimulius » 03. 02. 2015. (10:39)

uz nadopunu da laminiranje povise glave tesko i nikako ispade kako treba, a brod od 7m je tesko okrenit naopako ;)
dimulius
Old Senior Member

Sljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.