IZRAČUN PROPELERA

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: IZRAČUN PROPELERA

PostPostao/la tacek » 25. 10. 2014. (13:43)

borro je napisao/la:Mene zanima jedna stvar. Govorimo o ptimiziranju propela da dobijemo određenu brzinu. Dakle ja nakrcam brod sa masu stvari i ne mogu dobiti okretaje. Izračun kaže da propela mora biti takva i takva da se ti okretaji postignu. Međutim gdje je tu opterečenje motora, jer nije isto postigneš li ti npr 4000 okretaja na istom brodu sa istim motorom ako je on težak tonu ili dvije tone. Ako je motor isti a brod nakrcan dakle mi tjeramo motor da radi daleko van optimuma nekakvog. Ako se ne varam!?

Dobro si shavtio. Motor nakrcanog broda ne postigne okretaje. Manje okretaja, manja snaga, manja brzina. Slican efekat kao da vozis autom punim gasom u brijeg a ne mozes postici pune okretaje. Znaci motor se muci i naravno trosi nekoliko puta brze od motora koji radi moptimalno. Dok je u pitanju samo privremeno nakrcan brod onda to nije puno na stetu motora. Onda se vozi snizenim okretajima i dopusta da motor bar donekle radi optimalno. Ali su onda brzine u pola manje.
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la tacek » 25. 10. 2014. (13:59)

luka je napisao/la:Prostije nije moguce

slika

Odlicno, pravi pristup. Sve je to nacin kako se utrima pogonski sklop broda koji radi komercialno. Odredi se optimalna brzina, potrazi se optimalno opterecenje motora kdje on ima najveci momenat, najmanju potrosnju, optimalne brzine klipova, a kod turbinskih motora jos se pazi na preporuke proizvodjaca jer se takvi motori moraju vise od 90 % vremena drzati na odredjenim okretajima i opterecenju. Postiva se i temeraturne izlaznih plinova mjerene na pirometrima na ispusnoj grani i iza turbine, optimizira se back pressure na izlaznoj grani, itd, itd.
Sve to moze obaviti dobar projektant. Danas i tu na tom forumu govorimo o 90 % ljudi koji imaju brod, zele ga iskoristiti za dopust, razonodu, povremeno ribarenje. Opterecenje broda se menja cak do 30 % (ako je dosta prijatelja, pive, vrsa i mreza ili prtljaga za dopust. Onda i motor malo vise trpi i potrosnja je nesto veca a kad ga ispraznimo i ocistimo obrast on poleti svom brzinom. Pokusavamo pomoci savjetom i idejama onima koji nemaju ni vremena ni novca za projektanta ili su zateceni sa odredjenim rjsenjima koje ne mogu mijenjati bez vecih troskova. Evo zato taj forum postoji i zato zvi. Pozz T
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la oliowwe » 25. 10. 2014. (20:14)

luka je napisao/la:Mnogo sam vrijednosti pretpostavio, jer moj program barata s mnogo vise ulaznih parametara. Ako sam dobro skapirao u brod je stavljen peugeot automobilski motor 4600rpm @ 52 kW, i dobijem ovakve parametre ,3 pale, D = 0.427 m (16,81 "),
P/D =0,923, P=0.394 m (15.52"), Ae/Ao=0.814, n=1620 o/min. Ne mogu ti garantovati mnogo sam vrijednosti pretpostavio onako iskustveno, a ove sledece 3 velicine onako od oka.
Interesuju me 3 velicine radi kavitacionog broja, gaz na sredini broda, rastojanje izmedju kobilice i ose vratila propelera, rastojanje izmedju kobilice i kwl na kemi.

luka hvala ti na pomoci, sve si dobro skapirao, ja sam taj brod uzeo takav kakav je zajedno sa motorom i sad pokusavam dobiti najbolje sto mogu, nisam vezan za brodske proracune pa neznam sto ti sve ove brojke znace ali mislim da je ovaj D promjer propele, ili dijametar sad je trenutno 0.406 m ili 16" znam jer sam mjerio propelu i ima korak od 12"
po ovom tvom izracunu najblizi si tacekovom 16,5"x 15", znam da je gaz na sredini 0,6m, ove dvije druge vrijednosti neznam tocno sto su, ali sve sam zadnji put mjerio po jednom upitniku za izracun propela sa neta samo mi trebas objasnit sto trebas tocno
lp i hvala
oliowwe
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Riva 750

PostPostao/la luka » 26. 10. 2014. (13:56)

Na pp cu Vam odgovoriti kasnije, jer kucam sa telefona. "Pokrivenost" propele =Ae/Ao, nije nista drugo nego odnos stvarne povrsine propele i kad bi na mjestu propele bio stavljen disk povrsine koji ima precnik stvarne propele. Ae/Ao stiti propelu od kavitacije, zato sam Vas pitao za one velicine, jer od dubine na kojoj radi propela.(hidrostatickog pritiska) zavisi kavitacio broj na osnovu kojega se odresjuje Ae/Ao. Tacek ima slicnu propelu mojoj, samo je njegovo Ae/Ao = 0,65, a ja dobijam nesto vece Ae/Ao = 0,814, ja sam to izracunao na osnovu nekih mojih pretpostavki velicina koje sam Vam napisao. Kad fiksiram Ae/Ao na 0,65 ja dobijem propelu 17"x15". Kad se uvrste parametei motora i kopce optimalni precnik propele na osnovu broja obrtaja je izmedju 16,5" i 17", negdje oko 16,8 ". Razlika je moguca jer ja sam proracun vrsio za brzinu 13 kn, Vi ste negdje napisao brzinu od 12,5 kn. Tako da mi napisite zeljenu (REALNU) brtinu.
luka
Meštar kalafat

PostPostao/la luka » 26. 10. 2014. (13:59)

Ja jos kosristim 5% "rasterecenja" propele, da ne bi doslo do naglog pada snage uslijed promjena opterecenja broda.
luka
Meštar kalafat

PostPostao/la luka » 26. 10. 2014. (15:39)

luka je napisao/la:Na pp cu Vam odgovoriti kasnije, jer kucam sa telefona. .

Ovo se nije odnosilo na Vas, ja sam napravio gresku, sorry.
luka
Meštar kalafat

PostPostao/la tacek » 27. 10. 2014. (08:57)

Pokrivenost DAR ili Ae/Ao utjece na konacnu brzinu. Vrtlozenje na krilu propele utjece na protok vode na sljedecom krilu. Sto su udaljenosti vece izmedju krila i DAR ili Ae/Ao je manji to su manje smetnje u vrtlozenju. Posebno se ova pojava pokazuje kada je u pitanju propeler sa malo uspona (koraka) . Zato su trokraki za PD brodove kdje ima kobilice ispred propele najbolji (tri kraka smanjuju vibracije zbog vrtlozenja iza kobilice. Za slobodno ovjesene propele na PD prodovima uvjek preporucam cetiri kraka ali sa malim DAR od oko 65 do najvise 70 %. Ako je u pitanju smanjena brzina krstarenja (nizi okretaji propele) onda moze omjer DAR biti nesto veci pa cak do 90 % (ili 0,90) Ocemivana brzina(konacna) broda definira i dizajn propele. Tako da jednostavnih preporuka nema. Opet govorimo o rekreativnim brodovima. Za komercialne izracuni se rade potpuno drukcije.
Pozz T
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la oliowwe » 28. 10. 2014. (06:41)

Decki hvala vam na trudu, objasnjenjima koja ce svima biti od velike koristi, izracunima, ma hvala na svemu, uzet cu propelu 16,5"x 15"sa 65% pokrivenoscu pa kad sve poslozim javim rezultate, mislim da bi mi krajnja sa ovom propelom iznoslia oko 14 cvorova ili nesto malo manje, a putna bi mi trebala biti 9 ili 10 cvorova na oko 3200 rpm, to mi je cilj
a pivica hladi pa ,,,,,
lp
oliowwe
Member

Tip plovila: Riva 750

PostPostao/la dipsi » 14. 01. 2015. (21:51)

Izgleda da sam na pogrešnom mjestu stavio post, pa eto pomagajte :( :(

Molim malu pomoć oko propelera .Dakle situacija je sljedeća, imam starog galeba u kojeg sam ugradio sole diesel (mini 33 - 3 cilindra 1300ccm 32hp)sa kopčom 2:1 izračunom sam dobio podatak nažalost pogrešan da je potrebno imati propeler 17x11 te pokrivenost površine 52% .Rezultat svega je da motor dostiže maksimalno 2600 okretaja što je 400 okretaja manje od nominalnih okretaja motora.
Eto ako netko ima iskustva sa navedenom konfiguracijom neka kaže koju riječ koliko manji propeler da odaberem.

:wave: :wave: :wave: :wave:
dipsi
New Entry

PostPostao/la tacek » 15. 01. 2015. (08:04)

Za izracun treba nesto v ise podataka.
Duzina vodene linije:
Tezina broda - nakrcanog
max okretaji motora kod max snage.(koliko sam vidio to je 3000 omin)
Onda mogu napraviti izracun.
Jos trebam podatak koju brzinu postignes sa 2600 okretaja
pozz T
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la dipsi » 15. 01. 2015. (20:34)

Stanje je sljedeće :

dužina na vodenoj liniji 6,5 m - Stari galeb bez spojlera

masa plovila 3,2 t - iako nisam siguran u navedeni podatak

maksimalni okretaji motora 3000 min , omjer kopče 2:1- tmc 60a

brzina broda na 2600 o/min 7,9 mjereno ručnim gps-om.

Isto da napomenem da sam performanse postigo sa propelerom 17x11 i pokrivenost površine 52% -(vetus)

Kondicija broda je bila takva da je trup bio friško opituran , propeler 200% čist i kondicija mora - bonaca.

Odlučio sam da neću raditi korekciju propelera već ću kupiti novi međutim neželim po drugi put kupiti pogrešan.

Gospon Tacek unaprijed zahvaljujem ;) ;) ;)
dipsi
New Entry

PostPostao/la Trogiranin » 16. 01. 2015. (06:36)

Mislim da je taj podatak za starog galeba od 3,2 t malo pretjeran. Čisto sumnjam u tu težinu za dobru tonu. Jedino ako tu nisu vršena neka ekstremna ojačanja naknadno, veći tankovi, vinčevi i ako na njemu nema par stotina metri mriža.
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la dipsi » 16. 01. 2015. (12:33)

Izvorno sam za izračun prvog propel era dao podatak od 2, 5 tona pa sam mislio da je to glavni krivac
Pogrešnog podatka 17x11.

:(
dipsi
New Entry

PostPostao/la dipsi » 19. 01. 2015. (18:33)

Gospon Tacek molim vas da mi pomognete oko problema , ono što je eventualno upitno je masa broda tako da gledajući podatke po internetu smatram da bi u izračun mogli staviti cca 2,5 tone kao masu plovila.

:wave: :wave: :wave: :wave:
dipsi
New Entry

PostPostao/la tacek » 20. 01. 2015. (07:57)

Bisam primjetio da si nekdje pomenuo snagu motora. Ali ako ti motor ne postigne okretaje /samo 2600/ onda ti je propela prejaka. Moras mi posalti jos podatak o snazi motora pa cu se pozabaviti. Pozz T
tacek
Meštar od propela

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.