Boje raznih proizvođaca brodica

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Boje raznih proizvođaca brodica

PostPostao/la Rexi » 20. 12. 2014. (18:20)

Dakle, s obzirom da se svaki novi brod iz razno raznih razloga prepravlja u jednoj fazi, prije ili kasnije - a vidi se razlika između proizvođaca boje, otvorio sam ovaj topic da si korisnici pomognu sa tocnim modelima boje koje proizvođaci koriste.

Evo mene prvoga zanima sto Ven koristi za bijelu i za plavu kao topcoat. Molim ako netko zna da mi napise :)
Također me zanima koji intonik koristi tako da ne moram sve brusiti kad bude vrijeme i za to.
Rexi
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Primorka

Re: Boje raznih proizvođaca brodica

PostPostao/la el passo » 20. 12. 2014. (19:58)

Na tvojem mjestu bi ga brusio i namazao primer kako treba
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la Miljac » 20. 12. 2014. (20:15)

Ako te to zanima radi kasnijeg repariranja manjih površina, uzaludan ti je trud...

Svaka boja već nakon jednog ljeta na suncu i u moru promijeni nijansu tako i da imaš orginal boju, vidit će se razlika !!!

A antivegetativna se obnavlja po cijeloj povšini a ne dio po dio...
Miljac
Member

Tip plovila: Elan T401L + Suzuki DF5

PostPostao/la PanPan » 20. 12. 2014. (21:04)

Miljac je napisao/la:A antivegetativna se obnavlja po cijeloj povšini a ne dio po dio...

Svejedno mora stavit istu liniju proizvoda.
PanPan
New Entry

PostPostao/la bilo » 20. 12. 2014. (21:45)

Ne treba ako obrusiš i prajmer :mrgreen:
80% SALE on Your Soul (grafit u Mostaru)
bilo
Old Senior Member

Tip plovila: Sessa Ocean 650, OptiMax 150

PostPostao/la Rexi » 20. 12. 2014. (23:35)

poceli ste filozofirati alternativama kojih sam i ja svjestan, ali obrusio ja njega do gole koze ili ne, opet ce se negdje doticati sa orginal bojom gdje moze doci kasnije do ljustenja ili slicno.
tako da u svakom slucaju moje pitanje i dalje stoji
Rexi
Old Senior Member

PostPostao/la maky » 21. 12. 2014. (08:00)

Rexi je napisao/la: obrusio ja njega do gole koze ili ne, opet ce se negdje doticati sa orginal bojom

:wtf: ako si obrusio do gelcoata ides ispocetka zastita-prajmer-koper

da su ti pitanja u postovima postavljena sa vise smisla imao bi i vise odgovora :think:
.ebote šta odma napadaš čovika, pa nije mali ribar.. :crazy: by ceko
maky
Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: Graso 20 Scam SD 4.140 TIC

PostPostao/la cady » 21. 12. 2014. (09:04)

Preporuka, ili pitaj proizvođača,mogučnost njegove popravke :mrgreen: i stručne izvedbe,ili još stručnije, odvezi ga u Istru našem forumašu i ne boli glava? ;)
cady
Senior Member

Tip plovila: Zora 590 ven - Yamaha 25ks 4t

PostPostao/la Kapo » 21. 12. 2014. (11:44)

Brušenje ti ne gine, bio brod novi ili polovni,odnosno već premazan sa intonkom.
Jedina olakotna okolnost kod novog broda je što se brušenje vrši sa finijim papirom,odnosno tek toliko da se matira gelcoat.
Kod starijih plovila sa više slojeva to je daleko mukotrpniji posao, odlična i naravno skuplja opcija je pjeskarenje.
U oba slučaja, prvo primer a zatim intonak. Ja imam dobra iskustva sa samopolirajućim intonkom. Tijekom sezone lijepo se sam gotovo u potpunosti skine/ispolira pa ni nakon višegodišnjeg premazivanja u konačnici ne ostaje neki potencijalno zabrinjavajući debeli sloj.
Primer i intonak svakako da budu od istog proizvođača jer nisu svi proizvođači međusobno kompatibilni.

Sretno u pripremi :wave:
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la som » 21. 12. 2014. (15:06)

Rexi je napisao/la:poceli ste filozofirati alternativama kojih sam i ja svjestan, ali obrusio ja njega do gole koze ili ne, opet ce se negdje doticati sa orginal bojom gdje moze doci kasnije do ljustenja ili slicno.
tako da u svakom slucaju moje pitanje i dalje stoji

Pitanje ti nije baš precizno. Interesira te:
kojom bojom pituraju trup?
kojom bojom toniraju gelcoat?
koji praimer koriste?
koji koper stavljaju?
Proizvođači u pravilu ne koriste boje za plavi ili neke druge boje trup, već koriste gelcoat u boji. Za plavi trup ti ništa ne znači koja je boja jer plava je dosta osjetljiva na sunce. Ako te zanima koji koper je stavija Ven odgovor je vjerojatno ni on sam nema pojma koji. Za to postoji međupremaz pa te nije ni brige koji je on stavija. Imaš ovdi pa vidi:
http://centarboja.com/files/03_bojenje_ ... astike.pdf
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la hobotnica » 21. 12. 2014. (19:32)

rexi ako te zanima koper...meni ga je doticni gospodin "poklonija"prilikom kupnje plovila i ja sam ga ima prvu godinu umoru tako kako je bija namazan(triba bi bit namazan protiv osmozi i priko koper)s obzirom da ja to nisam virova bas previse,sam ga lipo priko zime lagano pobrusija i namaza sa prajmerom i koperom pa sam bija miran sljedecu sezonu... :wave:
hobotnica
Old Senior Member

Tip plovila: dalmatinka by el passo-honda 40

PostPostao/la Rexi » 27. 12. 2014. (19:45)

zahvaljujem svima na odgovorima, nesto mi je djelomicno objasnjeno, a nesto i nije, ali koliko vidim nisam bio dovoljno jasan.
Nebitno tko ce mi i sto ce mi raditi (jos taj dio nisam definirao jer skupljam informacije a i novac i ideje sto cu sve napraviti kad vec bude brod "pod sjekirom".
Zanemarimo i onaj dio "kontakt sa proizvođacem", da ne idemo u dubiozu zasto i kako :mrgreen:

Dakle ja moram sanirati spoj trupa i spojlera (necemo u to kako i zasto, svi sve znamo, a tko nezna nek malo procacka ostale teme), a to cu napraviti tako da preplastificiram taj dio. Naravno brusim do plastike.
E sad... da je obicna boja, onda znam, prajmer, pitura i intonik tj koper. S obzirom da je ovo gel coat tj top coat iz kalupa, preferiram ne mjesanje te sanacije s obicnom piturom i sa gelcoat-om pa bi volio taj dio obuci u gelcoat tj topcoat

cuo sam da je uvjek razlika u nijansi cak i istog topcoat-a ali bez obzira na to volio bih znati koj topcoat plave boje mogu koristiti i koja ide podloga (prajmer), ako ide. Tocnije sto je ven koristio. Koliko sam vidio, bile su ono hempel kante :?:

sto se intonika tice, i to me zanima iako tu vise manje znam odgovor a i netko je spomenuo, brusenje, prajmer, novi intonik iako volio bi da bude istog proizvođaca kao kao sto je ven stavio

i jos da iskoristim post da pitam,
di ima u hrvatskoj kupiti kiwi grip?

Rexi
Old Senior Member

PostPostao/la el passo » 27. 12. 2014. (20:10)

Drže ga kod mene u Adriana nautici. Imam tamo neki popustić pa ti mogu poslati ako treba
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la hobotnica » 27. 12. 2014. (20:43)

i mene zanima za gelcoat jer je moj unisten od susedovog kaica :evil: zar se nebi moglo dobit u nekog drugog proizvodjaca tamno plavi gelcoat?zar bi bila prevelika razlika u boji?imam duboke friže na boku kaica pa me zanima kako to sredit???proba sam polirat ali nista ...kupija sam u marinca i neku pastu pa nis...nisam vise pametan ...rexi kiwi grip mas i u splitu...a siguro bi ti ga i po posti poslali siguran sam ako ti nije problem platit malo vise... :)
hobotnica
Old Senior Member

Tip plovila: dalmatinka by el passo-honda 40

PostPostao/la el passo » 28. 12. 2014. (07:50)

Imaš više nijansi tamnoplave tako da bi najbolje bilo da ipak kontaktiraš proizvođača da ti pošalje pola kile. Možeš ga pitati i šifru ali ti se ne isplati kupovati cijelu kantu radi par štrika.
el passo
Old Senior Member

Sljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 13 gostiju.