kupovina ampermetra

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

kupovina ampermetra

PostPostao/la oliowwe » 08. 12. 2014. (07:06)

drustvo dajte preporuku za ampermetar, ima svasta ali neznam kojeg uzeti, akumulator mi je od 100ah, a na trzistu ima raznih od -30,0 +30 do 80, mozda ima i sa vecom skalom nisam gledao
lp
oliowwe
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Riva 750

Re: kupovina ampermetra

PostPostao/la pagus » 08. 12. 2014. (09:52)

Jesi siguran da ti triba ampermetar ? Ja bi ga isto volio imat da zadovoljim znatiželju - da li i koliko puni/troši .
Po mom mišljenju je to samo još jedna slaba točka u instalaciji pa sam odlučio da ga neću instalirat.
Sa solarima mi je doša i digitalni voltmetar koji mi pokazuje trenutni, minimalni i maximalni napon za svaki od dva akumulatora
i meni je to dosta.
To je moje mišljenje, a ti ćeš napravit kako ti misliš da je najbolje ! :thumbup:
Pagus
pagus
Old Senior Member

Tip plovila: Adriatik 790 (IMR M33/T)

PostPostao/la Rexi » 08. 12. 2014. (12:57)

isto pitanje i mene zanima. Dolaskom solara me zanimaju detalji poput ampera, tako ako netko zna neki zanimljiv instrument ili gadget, nek napise
Rexi
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Primorka

PostPostao/la Pape » 08. 12. 2014. (16:01)

...pa šta nisi uzeja regulator za solar sa dodatnim digitalnim displayom i pokazuje ti sve šta ti triba...kakvi gađeti....4 vide, i uštekaš ga đekon od mrežnog kabela...klik!... a sve si dobija u kesi sa displejom...

...nega.... kupija regulator od 116kn...i sad ajmo ižinjavat pizdarije....i bacat novce na otkrivanje tople vode...
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la pagus » 08. 12. 2014. (16:31)

Pape je napisao/la:...pa šta nisi uzeja regulator za solar sa dodatnim digitalnim displayom i pokazuje ti sve šta ti triba...kakvi gađeti....4 vide, i uštekaš ga đekon od mrežnog kabela...klik!... a sve si dobija u kesi sa displejom...

...nega.... kupija regulator od 116kn...i sad ajmo ižinjavat pizdarije....i bacat novce na otkrivanje tople vode...

Moja verzija regulatora solara (sad je već dobre 3 godine stara) zna pokazat sve i svašta, ali ne i ukupnu potrošnju struje (u hamperima :D ) niti ukupno punjenje (alternator + solari - opet u hamperima) akumulatora.
Pokazuje zbroj ampersati (Ah) koliko je solar poslao u pojedini akumulator i to od zadnjeg reseta regulatora. Koliko mi trošila vuku struje - pojma nemam.
Napon akumulatora mi može reć u kakvom je stanju akumulator, ali sve to dok motor ne radi i po noći kad solari ne pune.
O tome su na ovom forumu već napisani kilometri teksta.
Pagus
pagus
Old Senior Member

PostPostao/la Pape » 08. 12. 2014. (17:18)

pagus je napisao/la:Jesi siguran da ti triba ampermetar ? Ja bi ga isto volio imat da zadovoljim znatiželju - da li i koliko puni/troši .
Po mom mišljenju je to samo još jedna slaba točka u instalaciji pa sam odlučio da ga neću instalirat.
Sa solarima mi je doša i digitalni voltmetar koji mi pokazuje trenutni, minimalni i maximalni napon za svaki od dva akumulatora
i meni je to dosta.
To je moje mišljenje, a ti ćeš napravit kako ti misliš da je najbolje ! :thumbup:

...šta je sad?!... :shock:

...a druga stvar, ti displey ti pokazuje i minimalnu i maximalnu voltažu akumulatora, po tome moš znat jel ti priko noći sistem koji je radija popija ili nije bateriju...i to je sasvim dovoljno...znat pojedini potrošač koliko vuklja struje skoro pa i piše na svakom od njih, ako ne, bar piše wattaža, pa je lako dobit vrijednost amperaže...a cila priča oko koliko šta vuće...ti je bitna za u početku složit instalaciju i stavit adekvatne baterije da mogu to sve držat koliko je tebi potrebno...ako ti uređaji počućaju akumulator nakon jedne noći...to je samo znak da nisi dobro predvidija baterije i punjenje solarom...ili se ponašaš na brodu ko da ti je nuklearna elektrana koja radi od 0/24h na krovu...

...iz osobnog iskustva bitno mi je da nakon cile noći lampi (reflektora), svitljenja (liganji), pumpi bazena, sidrenih svitala, punjenja tableta, laptopa, mobova, mljevenja dreka i wc papira, i svitljenja u kabini...da prid zoru mogu kresnit Peru, bez da baterija zaštuca...koliko šta vuće ampera bilo mi je bitno jedino u fazi gradnje...a sad ne da san zaboravija koliko šta vuče već me laganini boli kita...

:wave:
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la porer » 08. 12. 2014. (17:21)

pagus je napisao/la:
Pokazuje zbroj ampersati (Ah) koliko je solar poslao u pojedini akumulator i to od zadnjeg reseta regulatora.[b]

Ne kaže se ampersati nego hampersati (hAh)
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la pagus » 08. 12. 2014. (17:41)

porer je napisao/la:
pagus je napisao/la:
Pokazuje zbroj ampersati (Ah) koliko je solar poslao u pojedini akumulator i to od zadnjeg reseta regulatora.[b]

Ne kaže se ampersati nego hampersati (hAh)

:thumbup: :mrgreen:
Pagus
pagus
Old Senior Member

PostPostao/la oliowwe » 08. 12. 2014. (18:51)

drustvo
raspisali ste se o solarima i regulatorima , displeyima a jednostavno pitanje je bilo ampermetar neki analogni s obzirom na kapacitet mog akumulatora , treba ili ne
ne kazem da ovo nije korisno ali ja jos nisam dosao do tog nivoa opremanja plovila, voltmetar imam na ploteru i tu vidim da puni
lp
oliowwe
Member

PostPostao/la Pape » 08. 12. 2014. (19:29)

...
oliowwe je napisao/la:drustvo
raspisali ste se o solarima i regulatorima , displeyima a jednostavno pitanje je bilo ampermetar neki analogni s obzirom na kapacitet mog akumulatora , treba ili ne
ne kazem da ovo nije korisno ali ja jos nisam dosao do tog nivoa opremanja plovila, voltmetar imam na ploteru i tu vidim da puni
lp

...ampermetar se ne kupuje prema bateriji i njenom kapacitetu, već prema onome šta zapravo želiš mjerit...prema tome i informacijama koje si da preporučit ti nekakv ampermetar baš i nismo u mogučnosti....
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la som » 08. 12. 2014. (20:32)

Ako ti triba ampermetar da vidiš koliko ti struje daje panel a regulator ti to ne pokazuje kupi u čipoteci oni mali za 59,38 kn. Ja ga imam par godina, radi ali mi više netriba jer sam stavio novi regulator koji pokazuje i dubinu i prognozu.

http://www.chipoteka.hr/artikli/grupa/3 ... a-ugradnju
pa se igraj. Ako ti triba da vidiš koliko ti potrošači vuku struje to ti sigurno netriba.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la oliowwe » 08. 12. 2014. (21:33)

pa zapravo htio bih vidjeti kako se akumulator puni ili prazni a ne koliko mi struje trose trosila,
stavio sam relativno nov akumulator i mislio sam da je zgodno imat neki analogni ampermetar ono da pokazuje stanje akumulatora prije paljenja motora kad ionako puni
po ovome vasem pisanju zakljucujem da je dovoljan bilo kakav za moju namjenu , mozda mi je ovakav dovoljan http://shop.unimar.hr/product/catalog/2 ... ampermetar
lp
oliowwe
Member

PostPostao/la pagus » 08. 12. 2014. (22:32)

oliowwe je napisao/la:... da je zgodno imat neki analogni ampermetar ono da pokazuje stanje akumulatora prije paljenja motora kad ionako puni
po ovome vasem pisanju zakljucujem da je dovoljan bilo kakav za moju namjenu , mozda mi je ovakav dovoljan http://shop.unimar.hr/product/catalog/2 ... ampermetar
lp

Možda si nespretno napisa , ali ampermetar ti zapravo ne pokazuje direktno stanje akumulatora. Prije paljenja u principu će ti pokazivat 0 (nulu) ili neku malu potrošnju
ako ti je nešto na brodu uključeno (svitla, sonder, radio, frižider).
Anlaser ( i vinč za sidro ako ga imaš) se obično spaja direktno na akumulator , znači njegovu potrošnju nećeš ni vidit na instrumentu (ali to ti nije bitno jer kratko traje
a i čuješ ako ti motor ne upali :lol:
Sve ostalo (alternator i sva mala trošila) ti idu kroz ampermetar pa u vožnji možeš vidit da li ti je "saldo" pozitivan (aku. se puni) ili negativan (akumulator se prazni).

O stanju akumulatora puno ti više govori voltmetar, tj. napon akumulatora u mirovanju (nakon recimo tri sata mirovanja):

slika
Pagus
pagus
Old Senior Member

PostPostao/la oliowwe » 09. 12. 2014. (06:53)

hvala pagus
to su korisne informacije, znam ponesto o struji iako nije moja struka, ali covjek uci dok je ziv , voltmetar je ionako u planu i doci ce na red, a ampermetar bi bila zgodna stvarcica zar ne??,spojio bih ga ovako ko na slici preko alternatora i to bi vjerojatno bilo sve sto bi mjerio, a napon je ionako bitnije i lakse za razumit
lp
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
oliowwe
Member

PostPostao/la porer » 09. 12. 2014. (07:39)

pročitaj još jednom što ti je Pape napisao i nakon toga kupi voltmetar.

http://www.ebay.com/itm/Lithium-Battery ... 540a3420b1

Postavi ga negdje u kabini, poveži masu direkt a plus preko jednog tastera. Kad želiš provjeriti napon pritisneš taster, očitaš i pustiš. Više nego dovoljno za pratit akumulator.
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

Sljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.