plavnik je napisao/la:Ako si u biranju sondera uzmi Dragonfly 7". Svakim danom me sve vise odusevljava. Downvision radi besprijekorno i preko 100 m. Testirano do 108m. U nasem akvatoriju je to skoro i max, tako da. Ne mogu probat na dubljem ni da hocu
Ajde mi malo pojasni sto Dragonfly "vidi" do 100m. Citao sam da je jednostavan za upotrebu.
Dakle kazes Downvision radi besprijekorno i preko 100m. A sto je sa CHIRPom? Jeli vidi ribu na tim dubinama, ono pri dnu, ne u pola dna?
O Dragonfly sam citao samo najbolje na americkim stranicama, samo ja dosad nisam vjerovao bas svemu sto oni kazu zato sto se ispostavilo da oni govore uglavnom o upotrebi u plitkome i jezerima. A logika mi je govorila da treba uzesti nesto sa 1kW snage.
Dragonfly je interesantan i zbog toga sto se za 30-50USD moze kupiti extenzija 4m kabel sonda/napajanje - dakle samo jedan kabel za povuci na krmu.
Sto se tice same kvalitete sondera, sto vise ulazim u proucavanje tematike - vise sam zbunjen.
Jer nije isto 20metara i 50-60m ili preko 100m.
Onda i sama definicija "fishfinder" kaze da bi ta spravica trebala pokazati i ribu, a ne samo dno.
Recimo ako si na nekom braku, trebalo bi viditi sa koje se strane drzi riba. Ako to ne vidis onda ti je uzalud sto vidis strukturu.