Bazen za živu ješku

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Bazen za živu ješku

PostPostao/la bilo » 13. 10. 2014. (15:21)

Drago je napisao/la:To je napravljeno prije puno let, sluzilo bi za odsekavanje barke.
Slauf pod pajole,a truba na kavitacionu iza propele,napravil bi se podtlak koji bi vukal vodu .
Delalo je to i sa tomosom na manjim brzinama.

Znači, osnovna mu je namjena bila vuć vodu iz brodice ... dobro, ja bih kontra! :thumbup: Inaće, da li znaš kako se ta stvar naziva?
80% SALE on Your Soul (grafit u Mostaru)
bilo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Sessa Ocean 650, OptiMax 150

PostPostao/la Drago » 13. 10. 2014. (16:31)

meti cep na uzu stranu pa ce ti rivat gore,a kako se zove ne sjecam se to sam videl prvi put prije 25-30 let :)
"Un vincente trova sempre una strada, un perdente trova sempre una scusa"
Drago
Member

Tip plovila: Merry Fisher 635-Yanmar

PostPostao/la jmt » 16. 10. 2014. (20:05)

radi to dobro pa tako su se i prvi farimani hladili koji nisu imali kopce nego uvik naprid.
jmt
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: prvić 25

PostPostao/la 2105 » 05. 03. 2015. (12:37)

porer je napisao/la:Ako je okreneš naopako (uži kraj naprijed) dok ploviš automatski vuče vodu van (u Medulinu sam to vidio kod jednog starog).

Ako netko zna....bili ovakav ovo moglo napravit dovoljan podtlak da savlada nekih 40 cm visine pri recimo 7Nm brzine i koje bi tribale bit približne mire ejektora (dužina i oba promjera za gumu od pola 1/2". Pitam da približno dođem do dimenzija za tesirat ovaj sistem prije nego ga ugradim.

Zanima me za ispumpavat spojler u kojega bi eventualno montira bazen za živu ješku (otprilike 200 litara) ?
Ejektor bi mi triba samo za ispumpat bazen kad nije u funkciji i naravno pri pranju, a kad pumpa za bazen radi more za ješku bi se izmjenjivalo preko preljeva ...sa tajmerom, ka obično kod bazena za živu ješku.
2105
Member

PostPostao/la valko » 05. 06. 2015. (19:02)

Narode,
Zanima me koji vam je rekord u brzini broda pri kojoj vam bazen za živu ješku još uvik radi?
Moj je nekakvih 13 čvorova...
><((((º>.¸.•'´¯)
valko
Senior Member

Tip plovila: Antares Patrol 690

PostPostao/la fishbone » 05. 06. 2015. (19:04)

27 cvorova, ne mogu brze :)
fishbone
Old Senior Member

Tip plovila: Piculjan 720ng, Yanmar 240

PostPostao/la fishbone » 05. 06. 2015. (19:18)

Evo da vidis: http://youtu.be/tbVszVKYG5A

Naknadno sam modificirao ulaz vode i usisnu kosaru okrenuo prema napred tako da sada imam i jaci pritisak koji reguliram sa ventilom.
fishbone
Old Senior Member

PostPostao/la valko » 05. 06. 2015. (21:39)

Bravo Fish!
Je li to ova shema instalacije?
http://img822.imageshack.us/img822/134/ ... t003qz.jpg
><((((º>.¸.•'´¯)
valko
Senior Member

PostPostao/la fishbone » 05. 06. 2015. (22:06)

Razlika je u samome bazenu u odvodu i dovodu. Odvod mi je na vrhu, a dotok preseljen na dno bazena, usmjeren prema odvodu. Jedna rupica na dovodu je iznad povrsine zbog onemogucavanja nezeljenog praznjenja bazena dok pumpa ne radi. Laganim naginjanjem odvodne cijevi reguliram razinu mora u bazenu. Dvije kombinacije pumpanja, timer i direkt. Ipak preko noci lignje spustam u nekoliko cuvarica ispod barke, tako mi je bolje.
fishbone
Old Senior Member

PostPostao/la valko » 06. 06. 2015. (07:50)

Dobro, uglavnom usis pumpe je na dnu krme glisera i bez problema usisava more i pri najvećim brzinama? A košaru kingston ventila je kažeš bolje okrenuti prema naprijed? Je li to dobro za pumpu da ima tlak na usisnoj strani?
><((((º>.¸.•'´¯)
valko
Senior Member

PostPostao/la fishbone » 06. 06. 2015. (10:26)

Sa ventilom reguliraš pritisak. Prošle godine sam imao naopako, sada sam promijenio smjer. Mislim da pumpa ne mora ni raditi dok voziš, nisam stigao testirati taj način, pumpa mi je bila upaljena jer sam imao puno lignji :mrgreen:
fishbone
Old Senior Member

PostPostao/la maky » 06. 06. 2015. (11:21)

sto se pokazalo bolje odvod na dnu bazena ili na povrsini
ja imam na dnu a vidim da ih ima i na povrsini
.ebote šta odma napadaš čovika, pa nije mali ribar.. :crazy: by ceko
maky
Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: Graso 20 Scam SD 4.140 TIC

PostPostao/la 2105 » 06. 06. 2015. (11:59)

Ma mislim da ti je bitno da ti instalacija garantira što brže čiščenje bazena od sluzi i crnila jer to jako smeta lignjama.
Sa ovim drugim imamo svi problem samo liti sa lignjama i u čuvarici a i naročito u bazenima.
Ovo se javlja kad naglo zatopli more...i već je pomalo počelo...triba čuvarice fundat dublje. Mislim da je problem vezan za temp. mora ali krepavaju zbog kisika a ne temp. nije temp. iako kao što je netko već ode napisao niska temp. mora uspori lignji ka svakoj beštiji metabolizam te ona troši manje kisika u takvim uvjetima (ulješure ih samo kupe na 400 metara dubine jer lignje dole hiberniraju u hladnom moru a ne love ih kad ove dođu u pliće i kad su aktivne)...zato sa sa bocom leda u bazenu lignja duže živi. Nisam prova ali zvuči logično i ka odličan štos. Mislim da i Sipa živi duže od lignje i bez ikakve promjene mora.. baš iz tog razloga što se Sipa smiri i nije aktivna kao lignje koje čučaju kisik zbog svoje aktivnosti.

U litnjem periodu prilikom naglog zatopljenja mora javlja se fenomen pomanjkanja kisika u površinskom sloju mora te to može utjecat na sve živo u površinskom sloju tako da u extremnim slučajevima znaju krepavat kunjke, raci, kozmeji i sl. Ovo nisam ja izventa već su mi objasnili ljudi od struke...pa je valjda i to razlog zašto imamo problem sa lignjama. Ma ko će ga znat, lignje su čudne...neodržive u zatočeništvu i malo se o njima zna, ali ako stoji ovo sa kisikom..onda bi možda više pomogao obični mali areator na baterijice od 1,5 volti za akvarij negoli led u bazenu.
2105
Member

PostPostao/la dm2jokes » 13. 08. 2015. (12:30)

Pozdrav svima!
Ovo sa lignjama i sipama te ljetnim vrućinama je ove godine jako očito. Čuvarica mi ima dno na 1,5m dubine. Unutra jedna sipa od jučer popodne i živa i zdrava pliva i ne benda lignje ni 0,5% (od jutra do 14h je bila u bazenu na tajmeru). Dvije lignje pak izvučene (oko 15h) sa 43m i odmah spuštene u čuvaricu se izvrnu naopako (krepaju) za cca 30 minuta. Meni to izgleda nekako logično jer je sipa izvučena sa nekih 2m i obitava u toj dubini dok su lignje loše pripremljenje za taj šok vezan uz promjenu temperature sa dubinom ali me pomalo i iznenadilo.
Kako bilo svi su završili redom na panuli :-)
bolje mrtav pijan nego mrtav trezan
dm2jokes
New Entry

PostPostao/la VelikiCar » 10. 09. 2015. (11:33)

Cisto sumnjam, ne sazem se sa pricom bas..
New Entry

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.