POTROSNJA VANBRODSKIH MOTORA

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

POTROSNJA VANBRODSKIH MOTORA

PostPostao/la vukomare » 24. 03. 2009. (12:24)

INTERESUJE ME SLJEDECE..KOLIKA JE POTROSNJA MERCURZŽY OPTIMAX 135 KS I YAMAHE OD 135 KS.KOJI JE EKONOMICNIJI ZA UGRADNJU?HVALA NA SVAKOM POSTU UNAPRIJED :clap:
vukomare
New Entry

Re: POTROSNJA VANBRODSKIH MOTORA

PostPostao/la oneeyed » 24. 03. 2009. (13:44)

Što se tiče Mercury OptiMax 135 KS na gliseru od 6 metara na putnoj brzini 3/4 gasa (4000 okretaja) pije priko 7 galona iliti 26 litara na uru...a Yamaha koliko ja znam nema motor od 135 KS...
http://www.mercurymarine.com/look_deepe ... ax135175=6
"Najgore što ti se može dogoditi je da na tebe padne nešto tupo, a teško. To drobi kosti."
oneeyed
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la lošinj » 24. 03. 2009. (13:50)

Yamaha od 115 ks srednja potrošnja je 10 l dok Mercury 12.Po meni Yamaha je najmanji potrošač goriva,imam ju pa znam.
lošinj
Old Senior Member

Tip plovila: Marlin 16, Yamaha 40/70.

PostPostao/la oneeyed » 24. 03. 2009. (14:08)

Prošlo lito sam se vozija s tipom koji ima gumenjak od 6 m i Yamahu od 115 ks i on isto govori da mu pije oko 10 l, a drugi sa Yamahom od 60 ks na gumenjaku od 4,80 m da mu pije oko 8 l. I sad gledam na ovom forumu da ljudi pišu da im Honda od 40 ks pije 7-7,5 l na uru...ili je neko munjen i nezna koliko mu motor troši ili s opadanjem snage motora potrošnja neznatno opada ili je Yamaha daleko najmanji potrošač goriva...Mercury od 115 ks bi po testu na 3/4 gasa triba trošit minimalno 15 l...
"Najgore što ti se može dogoditi je da na tebe padne nešto tupo, a teško. To drobi kosti."
oneeyed
Old Senior Member

PostPostao/la dome » 24. 03. 2009. (17:07)

oneeyed je napisao/la: Yamaha daleko najmanji potrošač goriva...

Ovo je nepobitna činjenica...............

Što se tiče klase 2T sa tehnologijom visokotlačnog direktnog ubrizgavanja Yamaha takve motore više ne radi za europsko tržište pa nema smisla da tu klasu uopće kompariramno.
No svejedno Yamaha HPDI modeli (koji su ekvivalent Mercury Optimaks modelima) troše daleko manje od Optimaksa.
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

PostPostao/la lošinj » 25. 03. 2009. (12:13)

Yamaha i je najmanji potrošač goriva.Troši manje i od Hondinog V-teca za kojeg govore da malo troši.
lošinj
Old Senior Member

Tip plovila: Marlin 16, Yamaha 40/70.

PostPostao/la Dade » 26. 03. 2009. (13:23)

Od 120 do 150 gr. po Ks pa racunaj koliko hoces.Raspon je dat zbog starosti(modela,tipa,godista, vrste) i naravno opterecenja.Naravno to je orijentaciono da brzo izracunas da nemoze niko da tvrdi kako njegov motor(samo zato sto je njegov) od 20 Ks trosi 1,7 L na sat sto je apsurd naravno. A ako hocete tacno onda napunite barku do neke optimalne tezine ,isplovite po nekom dosta vetrovitom danu uz upotrebu jedne litre goriva posebno montiranog dovoda na karburator.Kad potrosite gorivo proverite vreme plovidbe i razdaljinu i sve ce vam biti jasno. :wtf: Naravno vratite dovod goriva sa rezervoara da se vratite bezbedno :wave: Ili ako znate tacnu razdaljinu izmerite vreme i potroseno gorivo(od one litre)i opet znate tacno. ;)
"Daj mi Bože da uhvatim tako veliku ribu da nemoram da lažem

slika
Dade
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni

PostPostao/la josip » 26. 03. 2009. (14:27)

Dado je dobro napisao, jer je to nama laicima najlakši i najprecizniji način da izmjerimo potrošnju goriva. Dodao bih samo još da je dobro prije mjerenja prvo postići radnu temperaturu motora, jer tek tako će mo dobiti stvarnu potrošnju. Da bi nam na ovaj način bilo što preciznije mjerenje potrošnje , mjereno vrijeme zaustavljamo kad nam je iz boce potrošeno sve gorivo ( nikako ne mjeriti vrijeme dok se motor ne ugasi, jer onda će mo u prosijek potrošnje uvrstiti i ono gorivo koje je ostalo u sistemu motora, jer bi nam tako izmjerena potrošnja ispala manja od stvarne potrošnje ). Bitno je još kod mjerenja potrošnje goriva na sat a na motorima koji imaju ugrađen i povrat goriva da se taj povrat isto spoji u baždarenu bocu pomoću koje mjerimo potrošnju, jer bi nam se u protivnom mjerena potrošnja pokazala previsoka ( veća od realne potrošnje ).
josip
Old Senior Member

PostPostao/la dome » 26. 03. 2009. (14:37)

E a, ako kupite Yamahu onda imate u osnovnoj opremi uz sve EFI modele digitalno putno računalo koje vam u datom trenutku pruža informaciju o trenutnoj potrošnji,potrošnji po milji,o dosegu sa preostalim gorivom,prosječnoj potrošnji itd....
Pa netribate činiti te monade sa botiljami i bocunimi :mrgreen:
2) koristi “Pretražnik”
dome

PostPostao/la Dade » 26. 03. 2009. (15:41)

Ma da sto skupla vozalica ima sve vise raznih gadzeta koji mere,upozoravaju i dizu luxuz na nevidjene nivoe i cene.Ovde je bila rec o brzoj proceni potrosnje na bazi kolicine Ks. OK razumeli smo se .Cao! :wave:

slika
Dade
Old Senior Member

PostPostao/la josip » 26. 03. 2009. (16:04)

Što manje elektronike to bolje, pogotovo na moru. ( moje mišljenje naravno ) :mrgreen:
josip
Old Senior Member

PostPostao/la vukomare » 26. 03. 2009. (18:11)

Svima se zahvaljujem .Puno ste mi pomogli.Znaci definitivno yamaha! :ugeek:
vukomare
New Entry

PostPostao/la dome » 26. 03. 2009. (20:27)

Dade je napisao/la:Ma da sto skupla vozalica ima sve vise raznih gadzeta koji mere,upozoravaju i dizu luxuz na nevidjene nivoe i cene.

A možda je tako u tvom kraju ;) ma ovdi na lipom plavom Jadranu nije, jerbo je ovdi Yamaha koja ima sve te elektronske čiribumbe koje mire sve i svašta ča triba i netriba sve digitalno i sto čuda ipak jeftinija od Honde, Suzukija i Merkuriya koji su skuplji a, instrumenti su im još uvik sa škverama. :lol: :wave:
2) koristi “Pretražnik”
dome

PostPostao/la Dade » 05. 04. 2009. (21:09)

A kad ciribumba crkne onda svi majstori igraju oko nje uz pomoc racunara na sred naseg lepog plavog jadrana i gledaju stare Honde (naprimer BF 100 iz 1986) kako se i dalje vozaju jer na njima ima toliko malo stvari koje mogu da crknu da je to milina.Nemam nista protiv novih tehnologija nego protiv pratecih stvari kao sto su servisi,rezervni delovi i narocito obucenost servisera.Danas za popravku jednog motora najnovije tehnologije treba kompletna radionica takodje najnovije tehnologije.Taj problem vazi i na moru i na reci,ustvari neznam gde je gore.No sigurno je da korisnik nemoze vise sam da resi ni najmanji problem na svom motoru. Svi mi stariji smo uvek unapred znali sta ce nam sledece crci na nasim motorima jer smo ih poznavali u dusu i bili sprermni da svaki problem resimo na licu mesta jer smo i imali rezervne delove potrebne za popravku.Kad preskocimo semeringe,benzin,platine,svecice i eventualno spagu za starter neznam sta to jos moze da crkne da se ne mogu vratiti doma Dome.A uzgred budi receno pri njihovim brzinama kretanja oni i nisu na lepom plavom Jadranu oni su u kokpitu u koznim stolcima vrlo vrlo daleko od mora.Hajde mi navedi jedan pravi razlog za imati motor od 135 ks,samo nemoj pricati da ako nekome pozli..... :?

slika
Dade
Old Senior Member

PostPostao/la dome » 05. 04. 2009. (21:15)

Dade je napisao/la:Hajde mi navedi jedan pravi razlog za imati motor od 135 ks,samo nemoj pricati da ako nekome pozli..... ?

Ništa ja tebe nis razumi :wtf:
A, očemen stvar potiče ?
Kakvi pravi razlozi ?
:? :? :?
Valja ćeš kupiti adekvatan motor za svoj kaić a, od koliko konji pa to je valjda tvoja volja i ako ti ne znaš razloge odakle bi ih ja moga znati ??? :roll:
2) koristi “Pretražnik”
dome

Sljedeća

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 25 gostiju.