IZRAČUN PROPELERA

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: IZRAČUN PROPELERA

PostPostao/la MURTERINJO » 03. 10. 2014. (11:21)

slika
slika
slika
MURTERINJO
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Leidi 660

PostPostao/la tacek » 05. 10. 2014. (09:38)

MURTERINJO je napisao/la:Brojeva na zalost nema,brzinu koju sada postize je 7.4 cvora na 2600 okretaja,propela sa 3 pale za pokrivenost nemam podatak,tezina broda sa svime navedenim
1600 kg

Izracuni pokazuju da bi trebao dobiti bar 11 milja ako ne i lola milje vise. Svakako trebas postici 3600 okrataja jer sam izracunao da imas na 2600 okretaja otprilike samo 38 ks.
Stavis li propelu 17 x 13 sa pokricem oko 50 % tri pale onda bi trebao ako je sve u redu sa motorom , snagom i trupom dobiti tih 11 do 12 milja. Svakako samo propelu sa certifikatom i u klasi I. Pozz i mirno more T
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la oliowwe » 10. 10. 2014. (06:00)

tacek je napisao/la:
oliowwe je napisao/la:ajmo sad ponovo, nakon dosta vremena dobio sam sve vazne podatke o mom brodu i nemalo sam se iznenadio, kontaktirao sam bivseg proizvodjaca moje rive i od njega dobio sve podatke o tezini, vodenom gazu, idr, pa sam se dobrano namucio dok sam tocno utvrdio koji je motor u brodu i sad mi samo ostaje da tacek napokon izracuna kako treba koju propelu da ugradim, jer za sada jos fali 1200 rpm nakon one prosle korekcije kad je falilo pola
znaci ponovo taceku malo racunanja ali uzet cu u toku ljeta novu propelu pa bi htio da sad bude tocna
- brod riva 750 poludeplasman dno dosta ravno , kobilica 0,6 m, spojler spojen sa dnom ravno
-Vd 6 m
- v sirina 2,05m
- tezina praznog broda 2t + 0,5 t motor, gorivo, pomocni motor,oprema i dva covika - ukupno 2500 kg( prije sam mislio ukupno 1500kg)
- motor peugeot xud http://en.wikipedia.org/wiki/Peugeot_Partner 1.9 d 71 ps (prije sam mislio da je 60 ks)
- kopca 2:1 kbs perkovic - tacek ce opet reci da je treba mjenjat i slazem se ali sad ne mogu
- osovina fi 30 duzine 1,2 m
- ternutna propela 16" x 12"(pise na propeli) optimizirana za poludeplasmance class 1
- trenutni broj obrtaja u leru 4600, full gas opterecen 3200rpm,( prije optimizacije ler isto a full gas 2100)
evo Tacek ako imas zeru vremena za ponovo izracunat s ovim novim podacima , sve mi je jasno sto i kako to smo vec prosli no ovo je sad pravo stanje svi podaci su od proizvodjaca direktno a ne kao do sad - rekao mi bivsi vlasnik
program propcalc izracunao propelu 14,65"x 10,58"pitch i max brzina oko 14 cvorova, sad max postignem 11, 5 cvora na 3200 rpm
nije me briga za tu max brzinu nego da motor postigne full obrtaje jer to znaci manju potrosnju na 2600 rpm koja je preporucena za voznju s ovim motorom(u autu)i tu je najaci
sve je promjenjeno i ocisceno na motoru sto bi moglo smanjivato obrtaje, impeler, filteri, crijeva goriva i oduska, koljeno auspuha skinuto, nije bilo niceg, promjenjeno ulje i antifriz, novi koper......(obrtaji izmjereni i laserom na remenici - ulavnom odgovaraju u par rpm)
evo postovani mestre od propele ako ti se da bio bi neizmjerno zahvalan i pivica hladi :thumbup:
lp

Izracunat cu ali mi treba podatak okretaja kod max snage a ne u leru. Mislim da je nekdje izmedju 4000 i 4200 ?? Svakako za PD kopca ima premali omjer. Najmanje trebalo bi 2,5 :1 jer su okretaji propele previsoki (kavitacija, slip itd...)
Javi pa se cujemo Pozz T

Postovani g. tacek
po vasem savjetu sam najprije promjenio kopcu, sad je omjer 3:1 (zapravo 2,84 :1) isto perkovic kbs 200, sve ostalo je isto, brod ide u subotu ili u nedjelju u more pa cu vidit promjenu, no sad moram opet pitati za propelu
lp
oliowwe
Member

Tip plovila: Riva 750

PostPostao/la oliowwe » 11. 10. 2014. (19:23)

oliowwe je napisao/la:
tacek je napisao/la:
oliowwe je napisao/la:ajmo sad ponovo, nakon dosta vremena dobio sam sve vazne podatke o mom brodu i nemalo sam se iznenadio, kontaktirao sam bivseg proizvodjaca moje rive i od njega dobio sve podatke o tezini, vodenom gazu, idr, pa sam se dobrano namucio dok sam tocno utvrdio koji je motor u brodu i sad mi samo ostaje da tacek napokon izracuna kako treba koju propelu da ugradim, jer za sada jos fali 1200 rpm nakon one prosle korekcije kad je falilo pola
znaci ponovo taceku malo racunanja ali uzet cu u toku ljeta novu propelu pa bi htio da sad bude tocna
- brod riva 750 poludeplasman dno dosta ravno , kobilica 0,6 m, spojler spojen sa dnom ravno
-Vd 6 m
- v sirina 2,05m
- tezina praznog broda 2t + 0,5 t motor, gorivo, pomocni motor,oprema i dva covika - ukupno 2500 kg( prije sam mislio ukupno 1500kg)
- motor peugeot xud http://en.wikipedia.org/wiki/Peugeot_Partner 1.9 d 71 ps (prije sam mislio da je 60 ks)
- kopca 2:1 kbs perkovic - tacek ce opet reci da je treba mjenjat i slazem se ali sad ne mogu
- osovina fi 30 duzine 1,2 m
- ternutna propela 16" x 12"(pise na propeli) optimizirana za poludeplasmance class 1
- trenutni broj obrtaja u leru 4600, full gas opterecen 3200rpm,( prije optimizacije ler isto a full gas 2100)
evo Tacek ako imas zeru vremena za ponovo izracunat s ovim novim podacima , sve mi je jasno sto i kako to smo vec prosli no ovo je sad pravo stanje svi podaci su od proizvodjaca direktno a ne kao do sad - rekao mi bivsi vlasnik
program propcalc izracunao propelu 14,65"x 10,58"pitch i max brzina oko 14 cvorova, sad max postignem 11, 5 cvora na 3200 rpm
nije me briga za tu max brzinu nego da motor postigne full obrtaje jer to znaci manju potrosnju na 2600 rpm koja je preporucena za voznju s ovim motorom(u autu)i tu je najaci
sve je promjenjeno i ocisceno na motoru sto bi moglo smanjivato obrtaje, impeler, filteri, crijeva goriva i oduska, koljeno auspuha skinuto, nije bilo niceg, promjenjeno ulje i antifriz, novi koper......(obrtaji izmjereni i laserom na remenici - ulavnom odgovaraju u par rpm)
evo postovani mestre od propele ako ti se da bio bi neizmjerno zahvalan i pivica hladi :thumbup:
lp

Izracunat cu ali mi treba podatak okretaja kod max snage a ne u leru. Mislim da je nekdje izmedju 4000 i 4200 ?? Svakako za PD kopca ima premali omjer. Najmanje trebalo bi 2,5 :1 jer su okretaji propele previsoki (kavitacija, slip itd...)
Javi pa se cujemo Pozz T

Postovani g. tacek
po vasem savjetu sam najprije promjenio kopcu, sad je omjer 3:1 (zapravo 2,84 :1) isto perkovic kbs 200, sve ostalo je isto, brod ide u subotu ili u nedjelju u more pa cu vidit promjenu, no sad moram opet pitati za propelu
lp

pozdrav
evo brod je u moru, nova kopca, nova supernica, novi friski koper, brod pun alata i ostalih gluposti procjena negdje oko 2,7 tona, ler pun gas 4600 rpm, voznja naprijed pun gas isto 4600rpm pun gas 11,9 knt, propela ista 16 x 12 ,klass I iz proslih postova se vidi tocno koja je, motor osjetno lakse dise ali i na manjim obrtajima ide pomanje, ono prije isao je na 2500 rpm oko 8 knt, sad oko 6, prije pun gas na 3200rpm oko 9-10knt sad 4600 rpm oko 11,9knt
zanima me jel to sad to ili sad treba i propelu mijenjat da se dobije jos brzine ili vise nema mjesta prepravcima, volio bih ako je moguce da mi putna brzina bude oko 10knt na 3000 ili 3500 rpm(75% obrtaja motora otprilike)
lp
oliowwe
Member

PostPostao/la tacek » 11. 10. 2014. (21:27)

Svakako je propela prelagana sada. Ako imas propelu sa pokirvenoscu 50 % onda bi trebala biti ca 18 x 14, ako je veca pokriovenost npr. trokraka i 65 % onda ca 16,5 x 15. Vjerujem da ces sa optimizacijom dobiti od 1 do dvije milje.
Pozz T
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la oliowwe » 12. 10. 2014. (06:45)

tacek je napisao/la:Svakako je propela prelagana sada. Ako imas propelu sa pokirvenoscu 50 % onda bi trebala biti ca 18 x 14, ako je veca pokriovenost npr. trokraka i 65 % onda ca 16,5 x 15. Vjerujem da ces sa optimizacijom dobiti od 1 do dvije milje.
Pozz T

hvala tacek opet,
da sad je prelagana ima cini mi se i previse obrtaja sada ide cini mi se i preko 4600,dakle sad treba veca, no kako sad izabrati pravu??? program propcalc mi je izracunao 17,84x14,73, po ovom tvom ispada da taj program racuna sa 50% dar, a ja bih ipak veci dar za poludeplasmance znaci nekih 65 70% sto znaci ne ipak tako velika, ali veca od ove sada
da li se to moze precizno izracunat jer mi se ne ispalati jos 10 tak puta vadit brod i radit preinake na propeli,,,, ako se moze precizno izracunat tada bi takvu narucio i da mi to bude to
ako treba sve podatke o brodu cu napisat ponovo
srdacan pozdrav i hvala
oliowwe
Member

PostPostao/la oliowwe » 14. 10. 2014. (12:30)

oliowwe je napisao/la:
tacek je napisao/la:Svakako je propela prelagana sada. Ako imas propelu sa pokirvenoscu 50 % onda bi trebala biti ca 18 x 14, ako je veca pokriovenost npr. trokraka i 65 % onda ca 16,5 x 15. Vjerujem da ces sa optimizacijom dobiti od 1 do dvije milje.
Pozz T

hvala tacek opet,
da sad je prelagana ima cini mi se i previse obrtaja sada ide cini mi se i preko 4600,dakle sad treba veca, no kako sad izabrati pravu??? program propcalc mi je izracunao 17,84x14,73, po ovom tvom ispada da taj program racuna sa 50% dar, a ja bih ipak veci dar za poludeplasmance znaci nekih 65 70% sto znaci ne ipak tako velika, ali veca od ove sada
da li se to moze precizno izracunat jer mi se ne ispalati jos 10 tak puta vadit brod i radit preinake na propeli,,,, ako se moze precizno izracunat tada bi takvu narucio i da mi to bude to
srdacan pozdrav i hvala

samo da se nadovezem ovi decki iz adreitaic propelera iz zadra preporucuju mi propelu 3 pale 52% prokrivenost 18x 13 incha , sto mi se cini prevelika jer fizicki bi jedva stala u trup (sada ima jos mjesta samo 5 cmm od vrha propele do trupa, sto znaci da bi mi s ovom 18 ostalo oko 2 cm mjesta ili cak manje
vl = 6m,vš =2,05m,tezina 2,7t, kopča=2,84:1, maxrpm 4600, osovina fi 30,najveća snaga 4200rpm (125kn pri 2600rpm ????)
oliowwe
Member

PostPostao/la oliowwe » 14. 10. 2014. (12:59)

oliowwe je napisao/la:
oliowwe je napisao/la:
Pozz T

hvala tacek opet,
srdacan pozdrav i hvala

samo da se nadovezem ovi decki iz adreitaic propelera iz zadra preporucuju mi propelu 3 pale 52% prokrivenost 18x 13 incha , sto mi se cini prevelika jer fizicki bi jedva stala u trup (sada ima jos mjesta samo 5 cmm od vrha propele do trupa, sto znaci da bi mi s ovom 18 ostalo oko 2 cm mjesta ili cak manje
vl = 6m,vš =2,05m,tezina 2,7t, kopča=2,84:1, maxrpm 4600, osovina fi 30,najveća snaga 4200rpm (125kn pri 2600rpm ????)

ponovo racunanje sa propcalcom daje propelu 17,5"x14" dar 50% max brzina 13 knt ,,,,slip ratio 0,30??? i ptch ratio 0,80??? ma sto to znacilo, dakle koju da uzmen, manju pokrivenost i vecu propelu ili vecu pokrivenost - manju propelu??? ovjde je samo bitna putna brzina, krajnja ne bas
lp
hvala
oliowwe
Member

PostPostao/la tacek » 23. 10. 2014. (08:12)

otprilike vazi da smanjis propelu za 1 '' onda moras povecati korak za 1''. To vazi samo ako su razlike male jer jakim smanjenjem promjera mijenja se sve. Obodne brzine, oblik propele, pokrivenost . Mislim da si sa predlozenom blizu . Mala odstupanja su moguca jer se jako mijenjaju uslovi sa vise/manje tereta na brodu ili ako je brod cist ili obrsten.
Pozz T
tacek
Meštar od propela

PostPostao/la borro » 23. 10. 2014. (08:38)

Mene zanima jedna stvar. Govorimo o ptimiziranju propela da dobijemo određenu brzinu. Dakle ja nakrcam brod sa masu stvari i ne mogu dobiti okretaje. Izračun kaže da propela mora biti takva i takva da se ti okretaji postignu. Međutim gdje je tu opterečenje motora, jer nije isto postigneš li ti npr 4000 okretaja na istom brodu sa istim motorom ako je on težak tonu ili dvije tone. Ako je motor isti a brod nakrcan dakle mi tjeramo motor da radi daleko van optimuma nekakvog. Ako se ne varam!?
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la luka » 23. 10. 2014. (15:16)

Kad se projektuje brod ili propela, projektant ili vlasnih postavlja zahtjeve broda. Npr. ribarski brod, vlasnik broda kaze moja sva ribarska oprema i ulov (mreze, stapovi, parangali + ulov....) iznose 1200 kg, zelim da moja ribarica ide 22 kn, da na njoj radi 4 ribara, da zeli radius kretanja 100 nautickih milja. E sada projektant treba da isprojektuje brod sa tim zahtjevima. Potrebno je naraviti adekvatan proračun masa broda u koji ulazi bezbroj stavki : Masa golog trupa (konstrukcije) + masa opreme (1200 kg)+ masa motora + masa zaliha (gorivo, voda ...)+ masa clanova posade + masa projektantske rezerve = ukupna masa broda - deplasmna (prva aproksimacija) i to sve izadnje npr. 5000 kg. Projektant mora da napravi trup koji ima istisnuce koje moze da nosi tih 5000 kg. Taj postupak se ponavlja nekoliko puta to je spirala projekovanja - nepoznate velicine se sve vise priblizavaju realnim. Kada su mu poznati svi parametri broda, nekom od metoda ili vise metoda potrebno je odrediti krivu otpora takvog broda (slika se ne pokla u velicinama sa tekstom, da ne bi crtao bas ovaj slucaj, slike koje sam imao sam stavio kao primjer ). Kada je odredjena kriva otpora, na njoj se ucrtava brzina iz zahtjeva narucioca , i dobija se snaga za tu brzinu koja je potrebna da se taj trup natjera da ide tom zeljenom brzinom, instalirana snaga motora je uvijek veca od te snage, zbog gubitaka snage u prenosu, stepenu iskoristenja kopce, gubitka snage na savladavanju otpora u lezajevima vratilnog voda i statvenoj cijevi ...

slika

Potrebno je izabrati tip propelera u zavisnosti od namjene

Izbor optimalnog propelera
slika

i na kraju se dobije dijagram zajednickog rada propelera i motora, kada je projektovan propeler predvidjeno je i obrastanje trupa i neki eksplatacioni problemi, da ne bi doslo do naglog pada snaga usled tih eksplatacionih problema.

slika.

U eksloataciji nastaju problemi, najcesce radne mase prelaze projektovane, i potrebna je korekcija propele, ali opet ta propela je optimizovana za jedan radni rezim (ili uski dijapazon).Propela sa fiksnim krilima ne moze biti idealna za opseg svih eksplatacionih uslova, zato se uvode propele sa promjenjljivim korakom (da li je ponovo optimalno i sretno rjesenje, nije, ali kad nema bolje to je sto je). Zato su krive snage brodskih motora optimizovane od strane proizvodnjaca, pa pri vecim brojevima obrtaja imaju skoro konstantnu snagu sa povecanjem obrtaja, da promjena propelerske krive uslijed eksplatacionih uslova ne bi rezultirala naglim padom snage.

U stvarnim uslovima kada je vec ugradjen motor + kopca, postupak je malo drugaciji, imamo broj obrtaja , zeljenu brzinu i snagu motora, (imamo maksimalni ugradivi precnik propelera) , potrebno je projektovati optimalni propeler. To je optimalni propeler za tu brzinu , ne za cijeli dijapazon od 0 do projektovane brzine. A da li je taj postojeci motor i kopca bas dobar izbor, mozda i nije, motor skup za mijenjanje, pa se onda ide na drugi omjer kopce ...Promjenom eksplatacionih uslova mijena se i kriva karakteristike broda a samim tim bi bio potreban drugi optimalni propeler. Vjestina projektantna je u tome da projektuje proplerer koji je sto manje osjetljiv na promjenu eksplatacionih uslova koliko je to god moguce bolje. Postoji tu jos jedan problem projektant projektuje neku propelu koja je optimalna ali ne postoji na trzistu bas takva, takvu propelu bi trebalo izliti, ali to u tom slucaju nije opravdano cijenom, on ce izabrati neku najpriblizniju standardnu propelu optimalnoj propeli.
luka
Meštar kalafat

PostPostao/la madi » 23. 10. 2014. (15:37)

Ma luka jadan nebio, pojednostavni ga malo :) :wave: , ne trudi se toliko, mi smo ipak ovdje obična raja :) .
madi
Old Senior Member

Tip plovila: GULL 745 // Nanni 175ks

PostPostao/la luka » 23. 10. 2014. (15:51)

Prostije nije moguce

slika
luka
Meštar kalafat

PostPostao/la oliowwe » 23. 10. 2014. (17:40)

tacek je napisao/la:otprilike vazi da smanjis propelu za 1 '' onda moras povecati korak za 1''. To vazi samo ako su razlike male jer jakim smanjenjem promjera mijenja se sve. Obodne brzine, oblik propele, pokrivenost . Mislim da si sa predlozenom blizu . Mala odstupanja su moguca jer se jako mijenjaju uslovi sa vise/manje tereta na brodu ili ako je brod cist ili obrsten.
Pozz T

pozdrav tacek
kao i uvjek hvala na savjetu, jasno mi je da necu bas dobiti tocnu tocnu propelu ali sad sa u maloj nedomumici, dobio sam cetiri izracuna optimalne propele za moj brod i to redom program propcalc - 17,5"x 14" pokrivenost 50%
adriatic propeleri - 18"x 13" pokrivenost 52%
propelo rijeka 17"x 14"pokrivenost nisu naveli u ponudi
tacek 16,5"x 15" pokrivenost 65%

evo iz ovih podataka se vidi da je svaka drukcija, nije neka velika razlika u velicini ali bi kriva neka od ovih mogla stvarati probleme, pa sad koja bi bila najoptimalnija po tvom misljenju? Ja sam sklon uzeti ovu 17x14, malo vece pokrivenosti, brod ce u buducnosti biti samo tezi ali to sam vec predvidio otprilke jer sam dodao proracunu oko 100 -150 kg
evo jos jedna molba i uzimam novu propelu
lp i hvala puno
oliowwe
Member

PostPostao/la luka » 24. 10. 2014. (18:12)

Mnogo sam vrijednosti pretpostavio, jer moj program barata s mnogo vise ulaznih parametara. Ako sam dobro skapirao u brod je stavljen peugeot automobilski motor 4600rpm @ 52 kW, i dobijem ovakve parametre ,3 pale, D = 0.427 m (16,81 "),
P/D =0,923, P=0.394 m (15.52"), Ae/Ao=0.814, n=1620 o/min. Ne mogu ti garantovati mnogo sam vrijednosti pretpostavio onako iskustveno, a ove sledece 3 velicine onako od oka.
Interesuju me 3 velicine radi kavitacionog broja, gaz na sredini broda, rastojanje izmedju kobilice i ose vratila propelera, rastojanje izmedju kobilice i kwl na kemi.
luka
Meštar kalafat

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.