Kušter 15 , Kuštera , za sve one koji rade po cile dane i nemaju puno slobodnog vrimena a željni su ribarenja što dalje od zagađenih kanala ispred matičnih luka.Kaič je u početku bija namjenjen za pentu od 30 kns ali su ga dodatno ojačali i sada se bez problema nosi sa vanbrodskim 40 kns uglavnom honda ili yamaha.Ja imam Yamahu i s njom kada je brod u punoj ratnoj spremi i u dva čovika postižem putnu brzinu od 20knota ili 22 nm pri 4400 okretaja.Maksimalna mu je brzina kada nije skroz opterečen 28 nm .to znači da si s tim kaičem za uru vrimena na poziciji za ribolov boli glava a u uru vrimena vožnje yamah 40 kns troši cca 8litara eurosupera ....Znali smo s kušterom probijati nemile valove ali naravno da bez kabanice ni ne očekujte biti suhi po jačem moru , pogotovo kada je vjetrovito a vi probija te valove direkt ili u kvarat a vitar vrača odbijeni val u kaič.Naravno da ne zaboravim , pošto je kaič otvoren a dostiže veliku brzinu što zna biti jako opasno , savjetujem sve koji se upuste u takve avanture da nose pojas za spašavanje , a tokom vožnje siguronosni osiguraš za gašenje pente vežu oko noge ili struka u slučaju da vas iznenadi neki nezgodni val i nedaj bože padnete u more ili nešto slično.ljepa stavr je što je došlo proliče pa sve do 10 miseca se može spavati na brodu , naravno samo avanturisti i samo u vričama za spavanje.
u ovoj klasi mu nema ravnog brodića a sljedeča opcija za kupnju broda je neki fišer od 5,5m , kabina i nadkabina , penta 75 konja itd ali nabi ja ovo ni vozija da imam love za to...
U svakom slučaju idealan brod za bodule, oču reči otočane koji žive na otocima gdje ribare , tako da njima to što brod nema kabinu ne predstavlja problem ......i naravno za sve ostale koji nemaju love za kupit nešto slično gori navedano....