MEKUŠCI i oni koji to nisu--Sva Lica Kuharica

Tisuću načina dobre kuhinje

Moderatori/ce: tramontana, Moderatori

MEKUŠCI i oni koji to nisu--Sva Lica Kuharica

PostPostao/la morski konjic » 20. 03. 2009. (17:09)

slika
s pokoljenja na pokoljenje u mojoj se obitelji prenosi znanje pa među inim znanjima u nasljedstvo smo dobili i kuharicu koja je protkana tajnovitim začinima i tehnikama spravljanja raznolikih namirnica a i uputu kako ona služi osim za korištenje i za nadopunjavanje..ja sam ju itekako nadopunio a iz svojih nadopuna izdvajam mekušce

bilo koja struka o kojoj možemo pričati nije ni do koljena kuharskoj struci i moramo priznati da samo izuzetne osobe barataju tom vještinom ne prezajući od opasnosti s kojima su suočeni za vrijeme rada,iznimno veliki rizici posjeklina,opeklina i strujnog udara samo su jedne u nizu opasnosti kojima su svakodnevno suočeni kuharski majstori i radnici u kuhinjama te danas moderni kuhar odudara klasičnom sinonimu debelog i zdepastog simpatičnog kuhara čiji kipić krasi mnogobrojna predvorja drugorazrednih gostionica...današnji kuhar je fit,okretan poput tigra i snažan kao lav .. puminih grandioznih pokreta i refleksa a uma bistra poput salamona...
slika
lignje koje zadnjih dana intezivno ulaze u moje precizno postavljene kogole odlučio sam vam predstaviti na način iz knjige kojim su bili oduševljeni moji preci nekih 30-tih godina prošlog stoljeća..na umido..
lignje očistimo,narežemo na krupne komade ,posolimo,pouljimo uljem (isključivo istarskim) obitelji Belić,malo luka i češnjaka u krupno,par maslina i šaka kapara,domaćeg papra u zrnu i obavezan poklopac.....

slika
pod poklopcem nakon otprilike pola sata lignja će se lijepo smekšati,podlijemo čašom vina i dobiti ćemo jedan lijepi umak kojeg reduciramo do željene gustoće iskuhavanjem i igranjem s poklopcem..sva je tehnika u poklopcu..
slika
na kraju maštovito poslužimo i poslužimo neko ili istarsko ili neko uvozno bijelo sortno vino s geografskim podrijeklom,preporučujem dobar Chardonay..
slika
osvrt na desert :,ovaj puta revolucionarno poslužena panacotta u šampanjskoj ipsilon čaši s preljevom od višanja, jer u našoj kući svi dosada royali,custardi i pudinzi bili su uvijek školski istresani iz kalupa i služeni na desert
tanjurićima..oduševljenje su pokazala i dječica koja su na ovaj način mogli stoječki jesti panacottu razglabajući svoje dječje teme i probleme dalje od stola gdje smo mi odrasli ipak od blagovaone i objedovnog stola u čas pretvorili u središnji kabinet i predočili i razradili strategiju rada u nadolazećim izborima ..poslije smo igrali domino u kojem sam nedvojbeno ostvario pobjedu..

slika

na repertoaru proteklih dana našla se i jedna prekrasna hobotnica koja se je nesretno skrila u moju vršu namjenjenu oradama i fratrima ..
hobotnica se je otimala dok sam ju vadio iz vrše ,lijepila je svoje pipke posvukuda kao da predosjeća svoju sudbinu..umirio sam ju rječima da ću pozdraviti sve njezine prijatelje i rodbinu utješnim rječima,što sam naravno i napravio rekao sam glasno obraćajući se prema moru:"POZDRAVLJA VAS HOBOTNICA!ŠTO STE JE VIDILI--VIDILI!!-VIŠE NEĆETE!!
ispekli smo je na način kao što pečemo kokoše!
slika
more i samo more
morski konjic
Member

Re: MEKUŠCI i oni koji to nisu--Sva Lica Kuharica

PostPostao/la Strici » 20. 03. 2009. (21:06)

:D Sad mi je odma lakše. Nekako sam se več priučio, pa čitam svaki drugi, ili čak treči red i ide. ide ljudi, i zamislite odjedamput mogu puno brže pročitati tekst.
Ali kad se opisuje recept čitam svaki redak i bilježim, pa kad dođe vrijeme, vidjet čemo. :D
Sad to o vitkim i okretnim kuharima i nisam shvatio, jer sam onda čitao svaki drugi redak, ali bi ipak morao reči da mi se kuharice, stostruko više sviđaju. I ne ljutim se kad su mi ponekad presolile, žene presole kad su zaljubljene (ja njima posli zapaprio). A zna se u koga se one zaljubljuju. U muškadine o oka, a to sam ja. Doduše nekad bio :lol:
A kad se operu i ako još malo vonjaju po kužini, a vonjaju, čak i među sisama, oh oprostite, tamo na drugom forumu tražim pristojno izgovaranje, a ovđe ja pa tako, triba bi se zasramit. Htio bih reči da vonjaju između prsiju prpošnih. Sad kad sam več toliko napisa, mislio sam dogotoviti, ali uvatija mečku za rep i nesmin pustiti.
Ma nisu bile kuharice, nego su kuhale i spremale srdelu u jednoj štaciji na jenemu dugom otoku di se radu konžerve. A njijeh sijaset, a muškadine nema.
A ja jako volim srdele i njihov miris me samo draži. :lol:

Inače lipo si to napisa Konjicu. A jel kuhaš sam ili kuha i žena? :wave:
Strici
Senior Member

Tip plovila: Westerly 31 Kech Volvo MD2B, Leisure 17 KK

PostPostao/la morski konjic » 22. 03. 2009. (16:42)

da da..u mardešiću su inače same misice radile..sami modeli i manekenke, a jadne morale su čekati raznolike mornare kao što si ti da bi se osladile..a vas je slao sam bog pa su vam mještani i muziku skladali...doduše tovareću

vidiš ,dan- danas toliko popularna i svojstvena tovareća muzika tj. njeno značenje nije prepoznato ..toliko je otočno razmišljanje zakulisano i zamršeno da će još puno vremena proći dok turist, putnik ili namjernik ne shvati da je otočanin velika rugalica,naučen je rugati se svim oko sebe pa i uz najljepši dar biti ćete izrugani a da se neće shvatiti,komedija se radi od svega i svačega i to je otočka hrana..uvelike i na svoj račun..komedija je život

strici--pošto nemam dovoljno publike na ovoj predivnoj i finoj temi recepti, (osim tebe i robija koji je bezobraznik) predlažem da nakratko prestanem svoje gurmanske odiseje koje spadaju u vrh spisateljstva i vrijedile bi pulitzera a tebe kao poštovanog sugovornika izdvajam iz košare nitckova s nadom da ćemo se jednom i upoznati pa makar na nekom maskembalu visokog društva gdje bi i dalje mogli sačuvati identitet ..
more i samo more
morski konjic
Member

PostPostao/la Strici » 22. 03. 2009. (17:12)

Nemoj Robija, nije on takav kao misliš. Ima u njega više ljutskosti i karaktera nego u mnogih od nas. A u Sale sam ja dolazija čak iz Božave i Luke. U Bribnju triba kupit pola strane uvale. A tamo i naučio recept za vlasulje. Odlična spiza. Ajde malo to obradi, jer nebi rekao da takvog recepta igdje ima. Ako nema, ja ču ga napisat, al pošto si se ti dokazao, napiši i obradi, pa uslikaj. Pa čemo onda i Robija na spizu pozvat. A ako i malo zajeb..... ili podbadamo, nemoj odma da se vređaš. Da nema vuka u šumi svi bi jeleni bili invalidi. :lol:
A to šta se malo gleda, nema veze. Ono piše, a šta je zapisano neče se izgubit..
Strici
Senior Member

Tip plovila: Westerly 31 Kech Volvo MD2B, Leisure 17 KK

PostPostao/la porer » 23. 03. 2009. (08:29)

morski konjic je napisao/la:slika

Sad si se razotkrio, znam tko si :OK 17: .

Moj naklon legendo :Claping50:
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la primorac » 23. 03. 2009. (13:13)

slika

:Drink27:

Samo gledaj, sad će dat recept za hobotnicu u aspiku..... :thumbup:
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la porer » 23. 03. 2009. (13:53)

primorac je napisao/la::Drink27:

Samo gledaj, sad će dat recept za hobotnicu u aspiku..... :thumbup:

Eh, pravio sam je već nekoliko puta. I uvijek se ekipa oduševila! Pokušao sam i sa folpima, isto je bilo dobro, mmm. I one druge stvari sa njegove stranice : Other6:

A kako sam ga otkrio? Sumnjao sam na njega ali nisam bio siguran do sada. Ovu gornju fotku brodića je stavio svojevremeno kao komentar na jedan moj recept, rolane iglice s pršutom :)

slika
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la ab ovo » 23. 03. 2009. (14:29)

Pozdrav legendi! :clap:
Nije mi bilo ni na kraj pameti da si to ti. Čim samj vidio sliku sve se povezalo. ;)
ab ovo
Old Senior Member

Tip plovila: Učka-Yam 2t/4KS, Maestral 500-Yam 2t/6KS

PostPostao/la samoborček » 23. 03. 2009. (21:29)

Gospodo,
itekako imate publike. Možda ista nije agresivna na način da će regirati na svaku sitnicu. No, zasigurno postoje oni koji uživaju u Vašim gastronomsko-povijesnim i lingvističko-dijalektalnim opservacijama ( nek' šala ide dalje pa nek' nekad budu i masturbacije).
Siguran sam da govorim ispred (ne i za njih; svako od njih će reči svoje) jako puno ljudi koji uživaju u Vašim diskusijama(zbog toga i posjećuju ovaj Forum). Vaši recepti (posebno Vam zahvaljujem na slikama koje nam uz opis olakšavaju da sami probamo), Vaše zaje(pod)jebancije). Uz to sve moram naglasiti isključivo svoj dojam: interesantno je pratiti gos. Strici-ja, zajedljivog (inače osobno izvanrednog), Robija (reko bih moje generacije) i m.konjica koji namjerno otvara na način da one budu okidač za pozitivnu zajebanciju koja nam svima nedostaje. Nastavite dalje. Ako ću u ićem moći sudjelovati, bit ću bolji morski vuk. Vaša diskusija ima dovoljnu notu zezancije, a u isto vrijeme nikoga ne vrijeđa. Da, tako ste odgojeni...

morski konjic je napisao/la: vidiš ,dan- danas toliko popularna i svojstvena tovareća muzika tj. njeno značenje nije prepoznato ..toliko je otočno razmišljanje zakulisano i zamršeno da će još puno vremena proći dok turist, putnik ili namjernik ne shvati da je otočanin velika rugalica,naučen je rugati se svim oko sebe pa i uz najljepši dar biti ćete izrugani a da se neće shvatiti,komedija se radi od svega i svačega i to je otočka hrana..uvelike i na svoj račun..komedija je život

strici--pošto nemam dovoljno publike na ovoj predivnoj i finoj temi recepti, (osim tebe i robija koji je bezobraznik) predlažem da nakratko prestanem svoje gurmanske odiseje koje spadaju u vrh spisateljstva i vrijedile bi pulitzera a tebe kao poštovanog sugovornika izdvajam iz košare nitckova s nadom da ćemo se jednom i upoznati pa makar na nekom maskembalu visokog društva gdje bi i dalje mogli sačuvati identitet ..
samoborček
New Entry

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Saga 27 ac, Volvo 42 kw

PostPostao/la riberer » 25. 03. 2009. (21:18)

samoborček je napisao/la:Gospodo,
itekako imate publike. Možda ista nije agresivna na način da će regirati na svaku sitnicu. No, zasigurno postoje oni koji uživaju u Vašim gastronomsko-povijesnim i lingvističko-dijalektalnim opservacijama ... . ... interesantno je pratiti gos. Strici-ja, zajedljivog (inače osobno izvanrednog), Robija (reko bih moje generacije) i m.konjica koji namjerno otvara na način da one budu okidač za pozitivnu zajebanciju koja nam svima nedostaje. Nastavite dalje.

Quotiram! slika
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

Natrag na Mediteranska kuhinja

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.