Gaso je napisao/la:Nije mi jasno, kako to misliš promjeniti rebro, kako ga onda učvrstit na madire, sad kad je brod plastificiran.
Napravi rupe sa bor mašinom sa vanjske u plastiko, u madire sasvim uz kobilicu, sigurno je brod pun vode između madira i plastike, pa da se počne sušit kako treba.
I ja sam razmišljao o tome kako promijeniti rebro. Upitan je samo središnji dio rebra (ne znam kako se to zove) koji je pričvršćen za kolumbu. Imam nekoliko varijanti:
1. Skinuti ga, napraviti novi komad, zalijepiti epoksidnom smolom za madire i nastavke rebara (oni su zdravi) i učvrstiti za kolumbu. (ima smisla jedino ako je skroz propalo, što mislim da nije)
2. Ovo što si ti predložio: duplo rebro i novo učvršćenje za kolumbu (ako nije skroz propalo)
3. Injektiranje epoksidne smole u prethodno izbušene male rupe i pukotine. Ovo sam vidio u jednoj brošuri od West Systema za restauraciju drvenih brodova. Za dodatno ojačanje se može zalijepiti i vijcima povezati dupli komad rebra za dodatno ojačanje. Na ovaj način se rebro koje nije puno propalo (a mislim da nije) ojača i zaštiti od daljnjeg propadanja.
Ova treća varijanta mi se čini najjednostavnija, a što se tiče čvrstoće dovoljna, jer brod je ipak debelo plastificiran, pa pojedinačna rebra više nisu toliko bitna, dok su madiri zdravi, a za sada jesu.
Kad se još malo prosuši i kad skinem boju biti ću pametniji.
Što se vlage u kolumbi tiče, upravo sam je danas planirao izbušiti na više mjesta. Voda koja je prošla kroz ceradu kojom je brod bio pokriven je ušla i kroz spoj između kolumbe i prvog madira. Ne znam koliko je ta vlaga duboko ušla, vidit ću kad izbušim.
Kako konačno to spriječiti da voda ne prolazi kroz taj spoj
![Pitanje :?:](./images/smilies/icon_question.gif)
Mislim da su madiri suhi. Ne osjeća se miris tufine (plijesni). Brod je na dnu probušen tako da voda slobodno izlazi i može se zadržati samo 1 cm iznad kolumbe.